Www.bestuurszaken.be/diversiteitsbeleid Analyse van bestaande wervings- en selectieprocedures met het oog op diversiteit.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Opleidingsadviseur Fundeon
Advertisements

Overzicht Waarom competentiemanagement Competentiemanagement binnen het provinciebestuur Hoe implementeren? Competentiemanagement binnen de verschillende.
© DUOjob ® Winst maken met flexibiliteit 15 mei 2003, Mierlo.
EVC ACV seminarie Brugge
De (S)DAEB verankering in de regelgeving - Visie van de Koepel LDE
Werven en behouden Welkom bij de workshop Astrid en Miek
Enkele vragen Hoe staat de BW in laagconjunctuur tegenover langere stages, werkplekleren ? -Kennis van de mogelijkheden van stagiairs -Bij minder werk.
Efficiënt besturen in de social profit
Aanpassing Selectie beleid. Waarom aanpassingen in het huidige selectie beleid?
26/6/2013 Stedelijke adviesraad personen met een handicap HR en arbeidshandicap.
Diversiteit en personeelsbeleid bij Scouts en Gidsen Vlaanderen
Daadwerkelijk succesvoller benoemen kan
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Gelijke kansen en diversiteit, Vlaamse overheid - Plan 2008 Commissie Emancipatiezaken Ingrid Pelssers, opdrachthouder Emancipatiezaken Dinsdag 25 september.
Exit-onderzoek. 1. Waarom? Verlies van competentie uit entiteit –Toekomstig vrijwillig vertrek opvangen –Twee kernvragen: wie en waarom? Let op: ligt.
selectie | evaluatie | outplacement | procesanalyse | coaching
Tellen van het aantal personen uit de kansengroepen in het personeelsbestand vrijwillige registratie Kaat Matthys.
Dr. Koen Van Laer (SEIN – Uhasselt)
Respons ervaringscertificaten beoordelen Aantal uitgezette certificaten: 81 Aantal teruggekregen certificaten: 45 Van 9 certificaten is bekend dat er geen.
Een map? –om tegemoet te komen aan stijgende vraag naar info en ondersteuning –ontwikkeld vanuit praktijkervaring –Voor militanten en secretarissen –ondersteuning.
Het bemiddelingsproces
StellingenStellingen 28 mei Veel kansen, veel mogelijkheden… maar we hebben het allemaal druk… Regie en ondersteuning is nodig.
Bedenkingen vanuit het hogeronderwijsbeleid. VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap artikel 24 van het VN-verdrag erkent het recht.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Discriminatiemonitor niet-westerse migranten op de arbeidsmarkt
Voorontwerp van decreet betreffende de Vlaamse Kwalificatiestructuur Geel 10 maart 2009.
Divers personeel Een aangepaste klantenservice voor een divers doelpubliek Opbouwen van een sterk imago. Verborgen talenten, creativiteit en flexibiliteit.
Handreiking Beleidsplan Veiligheidsregio
Tellen van het aantal personen uit de kansengroepen in het personeelsbestand vrijwillige registratie Kaat Matthys Dienst Emancipatiezaken.
Gelijkekansen- en diversiteitsplannen 2007 Overzicht Commissie Emancipatiezaken 25 september 2007.
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
Verkenning Strategische personeelsplanning voor [uw organisatie]
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
WEB vzw - Steenweg Op Tielen Turnhout - www. webwerkt
Een kwaliteitsvol selectieproces
Stevig in de sTEIGERS een educatief coaching instrument voor kortgeschoolde medewerkers Wim vroonen
WAT GEBEURT ER NU MET WERVINGEN EN SELECTIES IN DE VLAAMSE OVERHEID ? Transitie Jobpunt Vlaanderen HR-netwerk 21/11/2014.
Een optimale inzet van instrumenten voor de tewerkstelling van personen met een handicap en chronische ziekte in de Vlaamse overheid: onderzoeksresultaten.
Rechten en plichten & Testrondes.
Deelnetwerk rekrutering en selectie
Selectieprocedure directeur
VTO, de brug van oud naar nieuw KENNISOVERDRACHT bij het departement Leefmilieu en Infrastructuur.
Major/Minor Personeel en Organisatie 18 maart. Thema’s HRM o Hoe kan de inhoud van HRM afgestemd worden op de bedrijfsstrategie? o Welke methoden van.
Nieuwe definitie van personen met een handicap of chronische ziekte.
Eerste resultaten rondvraag diversiteit.
Re-integratie met het oog op de participatiewet 8 januari 2015 Presentatie aan Commissie Werk en Middelen.
22 september Tender POP Thomas Bossuyt & Maarten Andriessen.
Blijven ontwikkelen Zin?Ja! 29 oktober Kennismaking 2 cirkels, gezicht naar elkaar Binnencirkel begint: Stel je kort voor: naam en waar werk je.
Social work Week 2.
Diversity policy in the perception of diversity managers.
College voor de Rechten van de Mens Odile Verhaar Miranda Visser.
EVC en Kenniscentrum Handel NVE 29 mei 2008 John Dekker Teamleider Examinering en beoordeling.
Werk maken van Diversiteit in Rotterdam Woonstad Rotterdam.
(basis)training voor praktijkbegeleiders 13 december 2015 Module rol van de beoordelaar.
16 februari AGENDA 9u30 – 9u40 Inleiding 9u40 – 10u45 Voorstelling Minderhedenforum 10u45 – 11u00 Pauze 11u00 – 12u30 Stages binnen de Vlaamse overheid.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
ILVO VERNIEUWD LOOPBAAN- EN BELONINGSBELEID INFOSESSIES Nov – dec 2015 Jan 2016.
1 - 7/7/2016 De klimaatsubsidie en gelijke kansen.
Ouderen in het vizier.
Arbeidsmarktonderzoek gehandicaptenzorg

Cursus vrijwilligers werven
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Talent management Personeelpunt
Marketing as a service ‘Hoe ziet de klantreis voor onze verschillende klanten eruit?’ Hoe wordt touchpoint ‘formulieren’ ervaren? ‘Zijn de formulieren.
HOGE RAAD VOOR DE JUSTITIE | CONSEIL SUPERIEUR DE LA JUSTICE
Werken aan werkvermogen
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Infosessie 2019 Hoofdinspecteur met bijzondere specialisatie
Transcript van de presentatie:

Analyse van bestaande wervings- en selectieprocedures met het oog op diversiteit

1. Doelstelling Een verkennend onderzoek over: de diversiteitsaspecten binnen de verschillende wervings- en selectieprocessen Mogelijke drempels en barrières voor kansengroepen binnen de wervings- en selectieprocessen bij de managementondersteunende diensten (MOD’s) van de Vlaamse Overheid

2. Opzet Deloitte Online survey (23 respondenten) Diepteinterviews (10)

Online survey Op welke manier is diversiteit verankerd in het wervings- en selectieproces van de MOD? Worden er inspanningen gedaan om vacatureberichten en functiebeschrijvingen door te lichten en bij te sturen in het kader van diversiteit? Worden er door de MOD’s andere specifieke initiatieven, maatregelen en/of procedures genomen/gevolgd om bepaalde doelgroepen aan te zetten tot solliciteren? Worden er door de MOD’s specifieke maatregelen, initiatieven of procedures genomen/gevolgd om bepaalde doelgroepen gelijke kansen te kunnen bieden bij selectie?

Diepteinterviews Hoe verloopt een selectieprocedure binnen de MOD? Wat zijn de verschillende stappen die doorlopen moeten worden door de kandidaat? Vinden de MOD-respondenten zelf dat diversiteit voldoende verankerd is binnen het wervings- en selectiebeleid? Ziet men zelf drempels/barrières in het wervings- en selectieproces die kansengroepen ervan zouden kunnen weerhouden om deel te nemen/geselecteerd te worden? Welke zijn dat? Welke uitdagingen zien de MOD’s in de weg naar het realiseren van een meer divers personeelsbestand? Welke vorm van ondersteuning achten de MOD’s nodig om aandacht voor en acties rond diversiteit bij werving en selectie aan te moedigen/te faciliteren/mogelijk te maken?

3. Bevindingen: Algemeen

Vraag 2. Op welke manier is diversiteit verankerd in het wervings- en selectieproces van uw MOD? % Er is een draaiboek waarin aspecten van diversiteit bij werving en selectie zijn vastgelegd 27% Er is een werknemer die zich specifiek toelegt op het thema diversiteit bij werving en selectie 32% Alle selectiespecialisten hebben de opdracht gekregen om tijdens het wervings- en selectieproces expliciet aandacht te hebben voor diversiteit 86%

4. Functiebeschrijvingen en vacatureberichten Alle MOD’s: functiebeschrijvingen gebaseerd op functiefamilies: lang en onaantrekkelijk 77% gebruikt standaard vacaturebericht Tijdsdruk heeft effect 86% vermeldt sollicitatieprocedure 96% vermeldt telefoonnumer 91% neutrale omschrijvingen

4. Functiebeschrijvingen en vacatureberichten

5. Wervingsmiddelen en kanalen 70% verspreidt via specifieke kanalen Specifieke kanalen bij specifieke functies Toegewezen consulenten: weinig en slechte ervaring 18% wordt systematisch gevraagd om om startbanen, stages of werkervaring in te zetten als instroominstrument voor kansengroepen

6. Selectiecriteria

7. CV- en motivatiescreening Welke criteria (diploma, werkervaring, motivatie, competenties) verschilt Screening gebeurt door entiteit en MOD 2 MOD’s af en toe geanonimiseerde behandeling van sollicitaties

8. Vervolg selectieprocedure Verschilt sterk Alle selectoren opgeleid STAR-methodiek Niet altijd een verbetersleutel bij case 55% bewaakt divers samengesteld selectiecommissie 26% geen specifieke maatregelen in het verhogen van expertise selectiespecialisten (bv opleiding anti- discriminatie)

9. Selectieinstrumenten Welke selectie-instrumenten en methoden worden er tijdens de selectieprocedure gehanteerd door uw MOD voor de verschillende niveaus ? Niveau ANiveau BNiveau CNiveau D Intelligentietests 27%23%0% Cognitieve vaardigheidstests (Vb. verbale of numerieke redeneerproef) 73%68%50%0% Persoonlijkheidsvragenlijsten 68%64%55%45% Assessmentoefeningen (Vb. postbakoefening, rollenspel, presentatie-oefening) 82%55%23%0% Talentests 1% 0% Gestructureerd interview 100% 95%91% Intuïtie/ buikgevoel 27%

10. Redelijke aanpassingen 82% in vacaturebericht In praktijk zelden gevraagd Aanpassingen gebeuren Ad Hoc Selectiespecialisten onzeker know how om redelijke aanpassingen concreet vorm te geven Gevolgen voor de testresultaten?

11. Bijzonder maatregelen of procedures “Procedures met EVC hebben we nog niet gebruikt. We zijn overtuigd van de meerwaarde van EVC, maar de procedure om via EVC te werven is veel te omslachtig en te duur.” “EVC is een draak van een procedure, het vertraagd enorm. Bovendien is het kostenplaatje onbekend. Het gaat duidelijk zijn doel voorbij.”

12. Drempels en barrières Minder instroom Hogere werkdruk en flexibiliteit Afbouw van niveau C & D Automatisatie van routinetaken Tijdelijke contracten niet verlengd Mobiliteit en Centralisaties in Brussel Geen ervaring met PmAH&CZ Taalproeven

“Door de besparingen worden niet-opgeleide mensen uit het plaatje geschrapt.” “Er zijn al zoveel zieken, we willen niet nog meer risico’s nemen.” “Ik vermoed deels de aard van de functies, er worden steeds hogere eisen gesteld, ook in een administratieve context...” “Veel potentiele kandidaten vallen af omwille van diploma of taalvereisten. Vaak hebben ze de procedure van SELOR nog niet doorlopen of kennen ze die zelfs niet op het ogenblik dat ze zich aanmelden. Daar zou niet altijd zo strikt aan mogen worden vastgehouden.”

Aanbevelingen Systematische monitoring in selectieproces Actief en modern rekruteringsbeleid –Imago en Arbeidsmarktcommunicatie –Specifieke communicatiekanalen –Goede vacatureberichten Divers samengestelde selectiecommissies Selectieproces zo objectief mogelijk Beter bekendmaken ondersteuningsmiddelen

Aanbevelingen Structureel inbouwen van diversiteit in het wervings- en selectieproces Investeren in opleiding van selectiespecialisten en leidinggevenden Business case: Beeldvorming: Diversiteit als meerwaarde