OP WEG NAAR GOEDE VERKIEZINGEN 20-1-2015 DR.J. VAN DIJK-SILOS HET OKB IN PERSPECTIEF.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
"De mier" een fabel ....
Advertisements

Organen van de Volksmacht Electoraal systeem Cuba
Algemene Vergadering vergadering 22 februari 2013.
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Verkiezingen en kiesstelsels
Koninkrijk Bingo. KONINKRIJK BINGO Wie was de eerste Nederlandse koning? VRAAG.
Ds. Jasper Klapwijk Gods verbond met ons Voorganger Thema
Hoe belangrijk zijn verkiezingen? Een historische terugblik E. Gerard Lerarendag Vlaams Parlement 28 februari 2014.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
SAMENSTELLING KIEZERSLIJSTEN
Verkiezingen 2014 E. Van Verdegem. Verkiezingen 2014 Welke verkiezingen? Agenda Belangrijkste wijzigingen Varia
Welkom bij de enige onafhanklijke en objectieve nationale kieswijzer
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
1.1: in de naam der wet Nakijken Intro HC Opdracht Opdracht bespreken
4.1: Het parlement is baas boven baas
Er zijn vele goede redenen om niet, blanco of ongeldig te stemmen.
Varia Mer-forum deskundigen 19 mei Varia 1. Actualisatie richtlijnenboeken 2. Erkenning Mer-coördinator 3. Infosessie Archeologie 4. Vaak gestelde.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Als God de mens had geschapen om computers te gebruiken, had hij ons zestien vingers gegeven.
Time for change?! Congres CNV Publieke zaak Utrecht, 25 juni 2010 Dr. mr. Steven F.H. Jellinghaus.
Juridische aspecten swv passend onderwijs december 2012.
Presentatie Viresh & Arthur Burgemeestersreferendum Zoetermeer 2003.
Laurens Antuma, Maria Bestman, Cas Kirch en Sara Altena
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
Waterschapsverkiezingen 2008
Bijeenkomst voor (G)MR passend onderwijs
Reglement Inwendige Orde Hoofdstuk 1 : Het ontslag van een lid van de Raad van Bestuur. Art.1 Ieder uitgesloten of ontslagnemend bestuurslid kan zich Ieder.
Hfdst 15 strafprocesrecht
De (T)OR en de bestuurder
TK verkiezingen september 2012 Pamela Young Kiesraad Versie
Woord van Leven Woord van Leven Augustus 2012 Augustus 2012.
Hfdst 31 optreden in bekeuringssituaties
3 Industrialisatie en Ismen
Ombuds in de praktijk Toelichting bij ‘De taken van de examenombuds’
Het Volk 2e Kamer 150 leden 1e Kamer 75 leden Directe verkiezingen
OR-verkiezingen: tweetrapsraket
Kwaliteitszorg HBO5-opleidingen. Vooraf Overleg binnen de CHO (kern + cel KZ) Overleg met HBO5-platform Over: – Werkwijze – Context van de HBO5-aanbieders.
Het examen mavo Powerpoint staat op de website.
Het examen havo-vwo Cijfers in eindexamenjaar Eindcijfer = Schoolexamencijfer + centraal eindexamen cijfer : 2 PTA = Programma van Toetsing.
Op weg naar een Samenlevingsgerichte School De [naam school] wil ………………………
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
CLINIC AANDACHT EN BEGELEIDEN VOOR FUNCTIONEREN Lucas Onderwijs 4 juni 2013.
Ontvangen & publicerenaanleverenbewerkenvezamelenregistreren 1 ZORG VERZEKERAAR ZIS LOKET ODB Gegevens Makelaar DHD TOEZICHT HOUDER Onderzoekers/ professionals.
Voorlichtingsbijeenkomst transparantie 11 november 2015.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Informatiebijeenkomst Gemeenteraad Heeze-Leende Maandag 4 februari 2013.
De partij van de toekomst. Wat willen we? zetels zetels zetels Doel Een liberaler Nederland Nodig Draagkracht en invloed.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Revolutie in Nederland De tijd van pruiken en revoluties.
Verkiezingen 2014 Digitale aanstiplijsten. IT Materiaal 20 nieuwe + 10 uitleen - notebooks USB Vlinder eID lezer USB Stick 8GB (met handleiding op) Extern.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
Koude Oorlog les 8 - par 3B - deel 2 - Einde KO.
Accountantscontrole Beoordeling registratiesystemen 18 juni 2009 Utrecht 1 Stedendag verantwoording GSBIII
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
OR- EN ODC-VERKIEZINGEN MAART 2017
Stemexamen.
ALGEMENE LEDENVERGADERING
Ouderavond Cambridge 2016.
ProDemos schuift aan: Verkiezingsspecial
België.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
SCHOLINGSBUDGET hoe krijgt u uw bestuurder mee?
De Ondernemingsraad.
NVVB Afdelingscongres Limburg/Noord-Brabant
Privacy en Leerplicht/RMC
Gemeente en Provincie Hoofdstuk 7.
Aantekening van: Wie is de baas
Actieleren.
EVALUATIE MIJN.DUIVENSPORTBOND.NL
Transcript van de presentatie:

OP WEG NAAR GOEDE VERKIEZINGEN DR.J. VAN DIJK-SILOS HET OKB IN PERSPECTIEF

Taken OKB Art 1 Kiesregeling ( Kieswet) : a. Toezicht houden op de algemene verkiezingen. b. De uitslag van de verkiezingen bindend vaststellen. Art.2 Kieswet: 1. Toezien dat de kiezerslijsten met zorg zijn samengesteld en doorlopend zijn bijgewerkt. 3a Toezien dat elke kiezer ten minste drie dagen voor de stemmings dag een oproepingskaart ontvangt. 3c Toezien dat door de DC de mogelijkheid wordt geschapen dat kiezers nog op de dag der stemming de oproepingskaarten kunnen afhalen.

Vervolg taken OKB 4a Toezien dat er zoveel mogelijke uniforme instructies mbt optreden stembureau’s worden gegeven en dat stembureaus op de dag der stemming op de voorgeschreven wijze hun werkzaamheden verrichten. 4d bij klachten omtrent een niet behoorlijk functionering van enig hoofdstembureau of stembureau treft het OKB onverwijld die maatregelen welke naar zijn oordeel noodzakelijk zijn.

Vervolg taken OKB Art. 7 Decreet Politieke Organisaties: Het bijhouden van een openbaar register voor Politieke Organisaties.

Wijze van de taakuitoefening Pre electoraal : a. Toezicht op en onderzoek van kiezerslijsten. b. Toezicht op de registratie bij het Centraal Hoofdstembureau ivm de registratie van de politieke organisaties. c. Toezicht op de kandidaatstellingen van politieke organisaties en observatie bij de vergaderingen van de hoofdstembureaus. d. Toezicht op alle voorbereidingen ivm de organisatie van de verkiezingen.

Vervolg wijze van de taakuitoefening Electoraal: a.Op de stemmingsdag observeren wat er op de stembureaus gebeurt. b. Het instellen van een informatie en klachten centrum op het hoofdkwartier van het OKB. Post electoraal: a. Observatie van de werkzaamheden na de stemming op de hoofdstembureaus. b. Observatie van de openbare zittingen van de hoofdstembureaus en het Centraal Hoofdstembureau. c. Aan de hand van de bevindingen van de totale observatie het resultaat van de verkiezingen al dan niet bindend vaststellen. d. Het eindverslag van de verkiezingen concipieren. e. Onderzoek van de kiezerslijsten.

Interne struktuur ivm verkiezingen A. Voorzitter Algemeen coordinator. B. OKB leden/plv leden : coordinator kiesdistrikten. C. coordinatoren ressorten. D. toezichthouders op stembureaus/hoofdstembureau’s

Vragen Presenteert de presidentskandidaat zijn programma en zijn regering voor of nadat hij gekozen is? Antwoord: In ons systeem zijn er geen rechtstreekse vekiezingen van de president. Dit betekent dat de President na zijn verkiezing het regeerbeleid en zijn regering prsenteert. Binnen welke periode na de verkiezingen moeten de president en de vice president gekozen worden? Dit is wettelijk niet geregeld. De praktijk is dat partijen direkt na de verkiezingen in onderhandeling gaan om een coalitie te vormen. Intussen moet het OKB binnen een maand na de verkiezingen haar rapport afmaken en de verkiezingen al dan niet bindend verklaren. Hierna vindt de beediging van de parlementsleden plaats die dan vervolgens de president en de vice president kiezen met 2/3 meerdeerheid. Indien deze meerderheid nietbfgehaald wordt gaat men naar de Verenigde Volks vergadering waarin de president en vice president met gewone meerderheid wordt gekozen.

Vervolg vragen Wanneer is de kandidaatsstelling? Antwoord: op 9 april 2015 vindt de kandidaatsstelling plaats. Is het correct te veronderstellen dat de president gekozen zal worden in augustus zoals in het geval was in 2010? Antwoord: alleen in het geval van een verkiezing in De Nationale Assemblee is augustus haalbaar. Zullen er engelse pagina’s zijn op de website: Antwoord: ik weet het niet. Hoe laat zijn de stembureaus open en hoe laat sluiten ze? Antwoord van 7.00uur – uur. Is de regering van plan om de OAS, Caricom en anderen uit te nodigen om de verkiezingen te observeren? Antwoord: de regering heeft reeds de OAS, Caricom en UNASUR uitgenodigd. Voor zover mij bekend heeft alleen de Unasur tot nu toe positief gereageerd.