12 maart 2015 Bodegraven. terugblik...  inleiding op het Johannes-evangelie  de proloog van Johannes 1:1 t/m 3  onderwerp: het woord (>logos) van God,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oog in oog op de Berg Autoriteit, kracht en heerlijkheid …
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Overwinnend leven, vandaag en morgen
Romeinen Maar niet allen hebben aan het evangelie gehoor gegeven. Want Jesaja zegt: Here, wie heeft geloofd wat hij van ons hoorde? 17 Zo is dan.
Galaten 4: het voorgaande in de Galaten-brief… 2.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
de genezing te Bethesda
15 juni 2014 Den Haag 1. De Bijbel... geschreven  door feilbare mensen  door kinderen van hun tijd  in verloop van duizenden jaren  op talloze plaatsen.
1. 3 Indien iemand een andere leer verkondigt en zich niet voegt naar de gezonde woorden van onze Here Jezus Christus*... * = de woorden die de Here Jezus.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Weten en... beseffen Weten en beseffen zijn twee verschillende dingen. Weten dat de bergen in de Alpen hoog zijn is wat anders dan dit ook te beleven.
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Zondag 19 mei 2013 Den Haag 1. Op welke dag ontvingen de discipelen de heilige Geest? op de dag van Christus' opstanding op de Pinksterdag andere dag.
Pasen & Pinksteren op één dag!
zielig & geestig sluit aan op de inleiding - rups - vlinder
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
De ENE GOD & zijn Zoon (I).
5 januari 2014 Deventer. EVANGELIE EU ANGELION 2.
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Welkom in deze kerkdienst
Welkom Voorganger: ds. A.J. Minnema Organist: br. Beamist: br. P. Wiltjer Opmerkingen kunt u melden bij de leden van het BeamTeam: Karel.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Johannes 8: 12 Jezus zegt: Ik ben het licht der wereld, wie Mij volgt zal nimmer in duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Christelijke Vrijheid
Hebreeën 6 : 18 t/m 20 Hebreeën 4 : 14 t/m 16 Hebreeën 10 : 19 t/m 23
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
10 april 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik en overzicht (I) 1Korinthe 12 t/m 14: "de geestelijke uitingen" (12:1) spreken in tongen/talen: de laagste in.
"het licht dat elk mens verlicht..."
Verlangen naar licht.
26 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... slot hfst. 14: laat alles in orde en tot opbouw geschieden. eerste verzen hfst. 15:  samenvatting van het Evangelie:
Bodegraven. terugblik: de aard van het opstandingslichaam  korrel zaad > plant  aardse lichamen > hemellichamen  vergankelijk > onvergankelijk.
Strijd tegen de zonde?.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
In Uw licht zien wij het Licht
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
25 september 2014 Bodegraven Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 1Korinthe 15.
WOORD Het WOORD is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene.
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
ETEN & DRINKEN Urk.
Het levende Woord.
24 nov Zoetermeer 1. de context van Filippi
1. 1 Want daar de wet slechts een schaduw heeft der toekomstige goederen, niet de gestalte dier dingen zelf,... Hebreeën 10 - NBG 2.
Op heterdaad... Johannes
‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ Genesis 1:1
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Het evangelie van de opstanding
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
26 november 2015 Bodegraven. terugblik  3:10-11 het gesprek met "de leraar van Israël" stuit reeds op onbegrip over "de aardse dingen";  'wedergeboorte'
5 november 2015 Bodegraven. terugblik...  Johannes 3: het nachtelijke gesprek tussen Nicodemus, "de leraar van Israël" en Jezus  onderwerp: wedergeboorte.
Kinderen van het Licht Wandel in het Licht II. 1 Thess.5:1Maar wat de tijden [?] en de gelegenheden [?] betreft, broeders, is het voor u niet nodig dat.
10 maart 2016 Bodegraven. Johannes 4 35 Zegt gij niet: Nog vier maanden, dan komt de oogst? Zie, Ik zeg u, slaat uw ogen op en beschouwt de velden, dat.
1 Johannes. 1 v (God treedt in Jezus Christus naar buiten)
Transcript van de presentatie:

12 maart 2015 Bodegraven

terugblik...  inleiding op het Johannes-evangelie  de proloog van Johannes 1:1 t/m 3  onderwerp: het woord (>logos) van God, waardoor alles tot stand kwam;  het woord was naar God toe: het woord keert niet ledig tot Hem weer;  God was het woord: God wordt niet gekend door zien maar door horen;  Gods woord was – alle dingen werden.

Johannes 1 4 In het Woord was leven en het leven was het licht der mensen; Gr. in Hem > logos = mannelijk Ned.: woord = onzijdig

Johannes 1 4 In het Woord was leven en het leven was het licht der mensen; Gr. zoé > een sleutelwoord in het Johannes-evangelie

6:63 De Geest is het, die levend maakt, het vlees doet geen nut; de woorden, die Ik tot u gesproken heb, zijn geest en zijn leven. 6:33 want dat is het brood Gods, dat uit de hemel nederdaalt en aan de wereld het leven geeft. 11:25 Ik ben de opstanding en het leven... 14:6 Ik ben de weg en de waarheid en het leven...

Johannes 1 4 In het Woord was leven en het leven was het licht der mensen; leven = licht duisternis = dood (b.v "schaduwen des dood"; Ps.23:4

Ps. 36:10 Want bij U is de bron des levens, in uw licht zien wij het licht. Joh.8:12 Ik ben het licht der wereld; wie Mij volgt, zal nimmer in de duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben. 2Tim.1:10... en onvergankelijk leven aan het licht brengt door het evangelie.

Johannes 1 5 en het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet gegrepen.

Johannes 1 5 en het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet gegrepen. Joh.3:19 >

Joh.3:19 Dit is het oordeel, dat het licht in de wereld gekomen is en de mensen de duisternis liever gehad hebben dan het licht, want hun werken waren boos. 'De leugen vreest het bewijs omdat het bewijs de waarheid aan het licht brengt'

Johannes 1 6 Er trad een mens op, van God gezonden, wiens naam was Johannes; lett. werd vergl. het woord was... alle dingen werden

Johannes 1 6 Er trad een mens op, van God gezonden, wiens naam was Johannes; lett. afgevaardigd-zijnde bij God Gr. > apo-stello

Johannes 1 6 Er trad een mens op, van God gezonden, wiens naam was Johannes; > Hebr. Jochanan = JAHWEH is genadig naam identiek aan de schrijver van dit boek

Johannes 1 7 deze kwam als getuige om van het licht te getuigen, opdat allen door hem geloven zouden. lett. tot-in getuigenverklaring SV: tot een getuigenis Gr. marturia > martelaar

Johannes 1 7 deze kwam als getuige om van het licht te getuigen, opdat allen door hem geloven zouden.

Johannes 1 7 deze kwam als getuige om van het licht te getuigen, opdat allen door hem geloven zouden. Johannes lett. door hetzelve = onzijdig > het licht

Johannes 1 8 Hij was het licht niet, maar was om te getuigen van het licht.

Johannes 1 8 Hij was het licht niet, maar was om te getuigen van het licht. verwijzing naar het volk dat blind is? > blindgeborene (Joh.9)

Johannes 1 9 Het waarachtige licht, dat ieder mens verlicht, was komende in de wereld. vergl. 1:29 het Lam Gods dat de zonde (=ongeloof) der wereld wegneemt

Johannes 1 10 Hij was in de wereld, en de wereld is door Hem geworden, en de wereld heeft Hem niet gekend. Johannes blikt terug

Johannes 1 10 Hij was in de wereld, en de wereld is door Hem geworden, en de wereld heeft Hem niet gekend. lett. werd door hem (1:3) (het woord = het licht; 1:4)

Johannes 1 10 Hij was in de wereld, en de wereld is door Hem geworden, en de wereld heeft Hem niet gekend. lett. kende hem niet

Johannes 1 11 Hij kwam tot het zijne, en de zijnen hebben Hem niet aangenomen. lees: het volk Israël; Mat.15:24

Johannes 1 11 Hij kwam tot het zijne, en de zijnen hebben Hem niet aangenomen. lett. accepteerden hem niet = in onvangst nemen

Johannes 1 12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die in zijn naam geloven; lett. zovelen echter [die] hem in ontvangst namen = "in zijn naam geloven"

Johannes 1 12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die in zijn naam geloven; = volmacht, autoriteit

Johannes 1 12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die in zijn naam geloven; ze werden wedergeboren bij Christus' opstanding maar kregen die volmacht reeds daarvoor 1Petr.1:3>

1Petr.1:3 Geloofd zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons naar zijn grote barmhartigheid door de opstanding van Jezus Christus uit de doden heeft doen wedergeboren worden tot een levende hoop...

Johannes 1 12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die in zijn naam geloven;

Johannes 1 13 die niet uit bloed, noch uit de wil des vlezes, noch uit de wil eens mans, doch uit God geboren zijn. = meervoud (> vader en moeder)

Johannes 1 13 die niet uit bloed, noch uit de wil des vlezes, noch uit de wil eens mans, doch uit God geboren zijn. > seksuele omgang

Johannes 1 13 die niet uit bloed, noch uit de wil des vlezes, noch uit de wil eens mans, doch uit God geboren zijn. 1Petr.1:23... wedergeboren, en niet uit vergankelijk, maar uit onvergankelijk zaad, door het levende en blijvende woord van God.

Johannes 1 13 die niet uit bloed, noch uit de wil des vlezes, noch uit de wil eens mans, doch uit God geboren zijn. lett. werden verwekt verwekken = geboren doen worden

Johannes 1 14 Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd... lett. werd vlees

Johannes 1 14 Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd... lett. tabernakelt = woont in een tent de tabernakel had ook een voorbestaan! > Ex.25:9, 40; 26:30

Johannes 1 14 Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd... = ooggetuigen; vergl. 1Joh.1:1 >

1Joh.1:1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd hebben en onze handen getast hebben van het Woord des levens...

Johannes een heerlijkheid als van de eniggeborene des Vaders, vol van genade en waarheid. letterlijk – Luc.1:35

Johannes een heerlijkheid als van de eniggeborene des Vaders, vol van genade en waarheid. > Jochanan = JAHWEH is genadig 1:15>

Johannes 1 15 Johannes heeft van Hem getuigd en heeft geroepen, zeggende: Deze was het, van wie ik zeide: Die na mij komt, is voor mij geweest, want Hij was eer dan ik. Gr. krazo > krijsen, krassen (kraai) = luid roepen

Johannes 1 15 Johannes heeft van Hem getuigd en heeft geroepen, zeggende: Deze was het, van wie ik zeide: Die na mij komt, is voor mij geweest, want Hij was eer dan ik.

Johannes 1 15 Johannes heeft van Hem getuigd en heeft geroepen, zeggende: Deze was het, van wie ik zeide: Die na mij komt, is voor mij geweest, want Hij was eer dan ik. = het woord dat vlees werd; 1:14

Johannes 1 15 Johannes heeft van Hem getuigd en heeft geroepen, zeggende: Deze was het, van wie ik zeide: Die na mij komt, is voor mij geweest, want Hij was eer dan ik. lett. hij was eerste van-mij eerste: volgorde én rangorde

Johannes 1 16 Immers uit zijn volheid hebben wij allen ontvangen zelfs genade op genade;

Johannes 1 16 Immers uit zijn volheid hebben wij allen ontvangen zelfs genade op genade; lett. ook genade in-plaats-van genade

Johannes 1 17 want de wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen. de wet door Mozes gegeven kent ook genade

Johannes 1 17 want de wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn door Jezus Christus gekomen. lett. werd (=enkelvoud!) door Jezus Christus