Noctem sideribus inlustrem et placido mari quietam,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het goede nieuws is: we gaan terug naar af
Advertisements

De Vondeling... van Ameland Made by Powerpoint Jos.
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
1 15 mei 2014 Rijnsburg 15 mei 2014 Rijnsburg. 2 Hebreeën Door het geloof heeft ook Sara kracht ontvangen om moeder te worden, en dat ondanks haar.
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Het Scheppingsverhaal.
… en wat wil Jezus van jou?
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
De schepping.
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
Tijdstip van de moord : Nero reeds 4 of 5 jaar aan de macht 59 n.C. Agrippina Minor 44 of 45 jaar bezat nog steeds haar jeugdige schoonheid! 19 – 23 maart.
Matteüs DAN 1 DAN zal het Koninkrijk der hemelen vergeleken worden met... 2.
Johannes 3:16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar.
Een verhaal om te onthouden
Bestemming God eren ….
MARKUS 2 vers 1 t/m 12 Toen Jezus enkele dagen later terugkwam in Kafarnaum, werd bekend dat Hij weer thuis was. Er stroomden zoveel mensen toe, dat er.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Wie is de baas?.
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
1 17 okt 2013 Rijnsburg 17 okt 2013 Rijnsburg. 2 het voorgaande: Melchisedek voor het eerst ter sprake in 5:6 en 5:10 10 door God aangesproken als hogepriester.
1Samuël 21. 1SAMUËL - overzicht 16 - David in Bethlehem tot koning gezalfd 17 - David overwint Goliath 18 & 19 - David vlucht voor aanslagen Saul 20 –
Bij het kolenvuur Johannes
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
In de moederschoot gevormd Psalm 139.
Het invoeren van de contractsvrijheid eindversie
…..overrompeld door verdriet
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Verbonden … Van boven bekeken
Oog in oog, hand in hand ….
Paragraaf 3.5 Pompeii.
Wie nodig je als eerste uit?
WELKOM OP TOV!.
Jongen van twaalf Op de drempel Op de drempel tussen kind en volwassen tussen kind en volwassen ontdekken wie je bent ontdekken wie je bent Jezus van twaalf,
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Christus centraal! “Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde” Paulus in 1 Korintiërs 2 vers 2.
De kerkvader Augustinus over
Preek Rechters 3: Otniël
Het verhaal van Pasen.
Als ik, omringd door tegenspoed, Bezwijken moet,
Fissus erat tenui rima, quam duxerat olim,
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
30 november 2014 Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties.
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Praeceps posthac Agrippina ruere ad terrorem et minas,
Igitur Nero vitare secretos eius congressus,
Hierdoor in de war gebracht én door het naderen van de dag waarop Britannicus zijn veertiende jaar vierde, piekerde Nero nu eens over zijn moeders gewelddadigheid,
Parasja B’Shalach Toen hij weg zond. Exodus 13, ,16 Haftara: Richteren 4,4 – 5,31 Barak & Debora B’rit Chadashah(N.T.): Openb.15,2-4.
De Ark van Noach (2). De Ark van Noach (2) Genesis 7: 1 En de HERE zeide tot Noach: Ga in de ark, gij en geheel uw huis, want u heb Ik in dit geslacht.
/Gaio Vipstano C. Fonteio consulibus/,
Zoetermeer. 1Koningen 3 16 Toentertijd kwamen twee vrouwen, hoeren, tot de koning en stelden zich voor hem. > 3:1-11 = toen God Salomo een.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een juk over zijn schouders hingen. Eén van de twee kruiken vertoonde een barst. En.
Placuit [Neroni] sollertia, tempore etiam iuta,
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
cum id temporis Nero per vinum et epulas incalesceret,
HIJ GAF ZIJN EIGEN ZOON. Tijdens een zondagavond zangdienst in een kerk gaf de dominee het woord aan een oude man, die daar zondag te gast was. De man.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
Ad Familiares Terug naar Italië Terug naar Italië (1-5) Terug naar Italië (5-9)
Zingen Vers 1 Ik zal met heel mijn hart uw eer
Zondag 29 maart 2015 Welkom Voorganger: Mv. B. Woord Ouderling van dienst: Jenny Boersma Orgel: Anne Kroeze Lezing: Joh. 12:
6 juli 2014 Tollebeek x "de tweede dood" 1.Openb.2:1 2.Openb.20:6 3.Openb.20:14 4.Openb.21:8.
Ad Familiares 14.7 Op weg naar Pompeius
Welkom in de samenkomst. Handelingen 3 Handelingen 3 1. Op een middag, omstreeks drie uur, het Joodse gebedsuur, gingen Petrus en Johannes naar de tempel.
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
Een kruikenverhaal. Een waterdrager vervoerde twee kruiken
Ik was verheugd, toen men mij zei: Laat ons naar 't huis des HEREN gaan, om voor Gods aangezicht te staan. Kom, ga met ons en doe als wij. Jeruzalem, dat.
Les 3 De keizer en andere goden Gemaakt door: Nikki, Chanell, Cas, Tim en Roan.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Transcript van de presentatie:

Noctem sideribus inlustrem et placido mari quietam, quasi convincendum ad scelus, dii praebuere. De goden gaven een nacht verlicht door sterren en rustig met een kalme zee, als het ware om de misdaad te bewijzen. ad scelus convincendum: gerundivum in de accusativus  om te placido mare quietam: met welke verwachting (zie het moordplan in tekst c) vormt dit een tegenstelling? Citeer het Latijn. quod venti et fluctus deliquerint 19-20

Nec multum erat progressa navis, /duobus e numero familiarium Agrippinam comitantibus/, ex quis Crepereius Gallus haud procul gubernaculis adstabat, Acerronia super pedes cubitantis reclinis paenitentiam filii et reciperatam matris gratiam per gaudium memorabat, En het schip was niet ver gevorderd, terwijl twee van haar aantal vertrouwelingen Agrippina begeleidden, van wie Crepereius Gallus niet ver van het roer erbij stond en Acerronia achterovergeleund over de voeten van de liggende (Agrippina) verheugd sprak over het berouw van haar zoon en de herwonnen invloed van zijn moeder, filii, matris: geef de naamval en de functie genitivus subjectivus

cum /dato signo/ ruere tectum loci multo plumbo grave, pressusque Crepereius et statim exanimatus est. toen op een gegeven teken het dak van de cabine, zwaar door het vele lood, instortte en Crepereius werd bedolven en onmiddellijk gestorven is. Welk onderdeel van het plan treedt nu in werking? Citeer weer uit tekst c. cuius pars t/m soluta (16-17)

Agrippina et Acerronia /eminentibus lecti parietibus ac forte validioribus/, quam ut oneri cederent, protectae sunt. Agrippina en Acerronia zijn beschermd door de zijkanten van het bed die uitstaken en toevallig te sterk waren om onder de last te bezwijken.

Nec dissolutio navigii sequebatur, /turbatis omnibus / et quod plerique ignari etiam conscios impediebant. En er volgde geen in tweeën breken van het schip, omdat allen in verwarring waren en omdat vele oningewijden ook de medeplichtigen hinderden.

Visum [est] dehinc remigibus unum in latus inclinare atque ita navem submergere: sed neque ipsis promptus in rem subitam consensus, et alii contra nitentes dedere facultatem lenioris in mare iactus. De roeiers besloten vervolgens naar één kant over te hellen en zo het schip te doen kapseizen: maar enerzijds was er voor henzelf geen directe overeenstemming voor een plotselinge zaak, anderzijds gaven anderen die een tegenwicht vormden de mogelijkheid tot een geleidelijker val in zee. dissolutio navigii: hoe wil men dit bereiken? de roeiers willen aan 1 kant van het schip gaan staan Waardoor mislukt dit? Geen vlugge actie en anderen vormen een tegenwicht. alii: wie zijn dit? Citeer uit het voorafgaande een passend woord. ignari

Verum Acerronia, imprudentia dum se Agrippinam esse utque subveniretur matri principis clamitat, contis et remis et, quae fors obtulerat, navalibus telis conficitur: Maar Acerronia, terwijl ze uit onverstand telkens roept dat ze Agrippina was en dat men de moeder van de keizer te hulp moest komen, wordt met vaarbomen en roeiriemen en scheepsgerei die het lot had aangeboden, gedood: Waaruit bestond de imprudentia van Acerronia? Dat ze zich uitgaf voor Agrippina: daardoor werd ze doodgeslagen.

Agrippina silens eoque minus adgnita – unum tamen vulnus umero excepit – nando, deinde occursu lenunculorum Lucrinum in lacum vecta, villae suae infertur. Agrippina, zwijgend en des te minder herkend – toch heeft ze één wond aan haar schouder opgelopen – na door te zwemmen en daarna door het tegemoet komen van vissersbootjes het Lucrinusmeer bereikt te hebben, wordt naar haar villa gebracht. silens: wat kun je hieruit opmaken? Agrippina had door dat zij het doelwit van een aanslag was.