De wereld van de islam HB p46-49, cursus p19-31.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De islam De islam.
Advertisements

De Islam Denis, Jeroen en Bob.
Pelgrims en pelgrimstochten
Mijn Geloof :De Islam Gemaakt door : Firaash.
3.4 Islam en Europa kenmerkend aspect: het ontstaan en de verspreiding van de islam La Mezquita, Cordoba, Spanje.
Tijd van monniken en ridders
Islam: beginsituatie Jaar na Christus wordt Mohammed op het Arabische schiereiland geboren. Het werd begrensd door het Byzantijnse en het Perzische.
De Islam.
De opkomst van het christendom
Mekka was een welvarend handelscentrum op de karavaanroute
De Middeleeuwen Les 9 – De Islam en de Arabische wereld
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde handelskaravanen.
H3:§ 4:p Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde.
Woorden uit de woestijn
Waarom de Bijbel en niet... de Koran?.
De Islam, religie van een wereldrijk
Islam in Europa.
Het Midden Oosten.
Verbreiding van het Christendom in Europa.
Paragraaf 5.6 Islam.
Opdracht 1 Missionarissen en lokale vorsten die de nieuwe godsdienst en kerk wilden gebruiken om hun eigen macht te versterken. Voorbeeld van een goed.
Oaseplaats en uitvalsbasis
De zuilen van de Islam Neem over in Jouw schrift
ISLAM.
Applaus voor alle moeders!!!
10. De Islam.
De Islam Par 4.4.
Evolutie of Schepping Bijbel
H2 Ontdekking en verovering
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Geloof.
Tijd van monniken en ridders
Christendom. STICHTING: Het Christendom begon ongeveer jaar geleden in wat nu Israël is. STICHTER: Jezus van Nazareth. BELANGRIJKE GESCHRIFTEN: De.
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 2: De Kruistochten.
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Goed voorbereid naar de Pabo!
ISLAM.
De vroege middeleeuwen, 500 – 1000
Een nieuw geloof: het christendom
1. Algemene info.
Zich uit handen geven aan God.
Overzichten geschiedenis
Docent: Hans Bruning.
Docent: Hans Bruning.
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
H3.4 De verbreiding van de Islam
Zich uit handen geven aan God.
De islam – lessenreeks 1 Opkomst, verspreiding, kenmerken
1 DE ISLAM Achtergronden & Actualiteit Dr Carool Kersten King’s College London Heytse, 22 april 2016.
1 Aspecten van de Islam als religie en als cultuur.
Islamitische staat extremisme. 1.Fundamentalistisch: IS is salafistisch. Dat wil zeggen dat ze enkel Koran en interpretaties aanvaarden van de eerste.
Paragraaf 3.1 De opkomst van de islam
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
§ 3.4 Verspreiding van de Islam
Monniken en ridders 5.5 Moors Spanje
De verbreiding van de islam
1. Algemene info.
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
De vroege middeleeuwen
Monniken en ridders 5.5 Moors Spanje
Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
Samevatting Hoofdstuk 3 Paragraaf
THEMA 3 – LES 3 HET KLOOSTERLEVEN.
De Islam Circa 610 n. C..
Het Birmingham Quran-manuscript is een perkament waarop twee bladen van een oud Koranisch manuscript zijn geschreven. In 2015 was het manuscript, dat.
De Islam Circa 610 n. C..
Cursus 5.3 : Het ontstaan van de Arabische Wereld 1 BB Lesweek 2
Begin Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet
Syrië. Inhoudsopgave  Provincies en de steden.  Klimaat.  Topografie van het land.  De oorlog in Syrië nu.  Weetjes  Islam  Vragen?  Einde.
Transcript van de presentatie:

De wereld van de islam HB p46-49, cursus p19-31

Het Arabisch schiereiland Het land van Mohammed

Het Arabische schiereiland Wat zegt deze foto jou over het klimaat op het Arabische schiereiland? Bron 3, HB p46 Wat zegt deze foto jou over de soorten handel die men op het Arabische schiereiland kon drijven?

Arabische schiereiland Woestijnlandschap Halfnomaden leefden er in stamverband. Havens: verbinding tussen Oosten en Westen. Karavaanroutes!

Arabische schiereiland Karavaanroutes Vnl. via westelijk deel. Handelssteden ook zichtbaar: vb: Mekka, Ryahd, Beiroet, Damascus, …

Mekka, handelscentrum Kruispunt van karavaanwegen. Belangrijke bedevaartsoord.

Mekka, bedevaartsoord (bron 4) Men kwam de Ka’aba om de goden te vereren. Goden? Polytheïsme Meergodendom Iedere stam had zijn eigen goden en erediensten.

Arabië voor Mohammed Halfnomaden leven in stammen Geen sprake van ‘één Arabische staat’ Iedere stam had zijn eigen gewoontes en wetten. DUS: politieke verdeeldheid Meergodendom Iedere stam had eigen goden en erediensten. DUS: religieuze verdeeldheid.

Mohammed: openbaring en prediking °Mekka, ca. 570 + Medina, 632 Perzische miniatuur, 16e eeuw. Mohammed arriveert in de hemel.

Mohammed: 570 e.v. 570: geboren in een rijke koopmansfamilie, te Mekka. Koopman komt in contact met… Andere kooplui, o.a. ook … Joden en christenen Vandaar: joodse en christelijke invloeden in islam.

Openbaring 610 (612) – Djibril verscheen aan Mohammed. Djibril – Gabriël Allah had M. uitgekozen om de islam te prediken. Had gedurende 22 jaar gesprekken met Djibril.

Prediking in Mekka Predikt ongeveer 12 jaar in Mekka Boodschap: Politieke eenheid Monotheïsme Sociale bewogenheid Vooral het sociale aspect slaat aan bij.. De arme(re) Mekkanen Monotheïsme slaat niet aan bij… De heersende klasse. Danken hun rijkdom aan de vele pelgrims die naar de Ka’aba komen

622: de vlucht uit Mekka De hidjra: heersende klasse uit Mekka doet M. uitwijken naar Medina. 622: start van islamitische jaartelling. 622: start van een nieuwe godsdienst, nl. de islam (onderwerping / gehoorzaamheid aan God) Koran: heilige boek. Mohammed: niet de enige profeet, wel de laatste en belangrijkste. Mohammed: vanaf Medina zowel religieus als wereldlijk leider.

632; terugkeer naar Mekka Verslaat zijn voormalige tegenstanders Heiligdommen blijven bestaan. Zie Ka’aba. Mekka wordt de heilige stad van de islam. Sterft er in 632. Bron 1 (of atlas p25): Hoe groot is het Arabische rijk in 632?

De islam Een nieuwe wereldgodsdienst

Vijf pijlers van de islam Shahada Er is geen God buiten Allah en Mohammed is zijn profeet. Salat Ritueel gebed (vijf maal daags) Zakat Aalmoezen aan armen en behoeftigen Saum Vasten in de negende maand (ramadan) Hadj Pelgrimstocht naar Mekka

De Koran Bundeling van de onvervalste woorden van God zelf. Via Djibril aan Mohammed overgeleverd. M: kon niet lezen noch schrijven. Historische kritiek toepassen. Voor de moslims (onderworpenen aan de wil van God) omvat de koran: Één geloof Één moraal Één wet

Eenheid in geloof duurt niet lang

Eenheid in geloof duurt niet lang Soennieten Volgen de Koran en de soenna (boek met levenswijsheden van M.), erkennen de eerste drie kaliefen van Medina en de Omajjaden en Abbasieden als leiders. Meerderheid: 85% Sjiieten Aanhangers van Ali (schoonzoon van de profeet), rechtmatige opvolger van M. Vaak vervolgd Minderheid: 15%

De snelle verovering van een wereldrijk Verovering en verbrokkeling: 7e tot 13e eeuw.

Verovering

Verovering 7e – 8e eeuw: snelle verovering Expansie. Hoe komt dit? Rijk reikte van de Indus tot in Spanje. Bron 1 p46 Expansie. Hoe komt dit? Actualiteit.

Verovering o.a. door jihad Ruime betekenis: verplichting van iedere moslim tot een inspanning voor de zaak van Allah. Engere betekenis: heilige oorlog ter verspreiding en verdediging van de islam Bezitten: Noord-Afrika, Spanje Perzische en Byzantijnse r.

Verovering niet enkel dankzij djihad Waaraan was de snelle expansie te danken? Djihad Religieuze verdraagzaamheid Zwakte van de tegenstander Snelle ruiterij

Uiteenvallen van het Arabische wereldrijk (atlas p.25) Europese staten vechten terug: 718: Byzantium 732: Potiers Karel Martel verslaat de Arabieren

Uiteenvallen van het Arabische wereldrijk (atlas p. 25) Ca. 900: wereldrijk viel uiteen in drie kalifaten. Kalief: plaatsvervanger, opvolger van M. Wereldlijke heerser en beschermer van de islamitische wet. Kalifaat: staat voor waardigheid, het rijk en de regeerperiode van een kalief. Eerste kaliefen: regeerden vanuit Medina. Later Damascus. Vanaf 750 was Bagdad de hoofdstad.

Drie kalifaten