De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld"— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
Tijd van steden en staten (late middeleeuwen)

2 Kenmerkend aspect = De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van kruistochten. Wat is expansie? Wat is de ‘christelijke wereld’? Wat zijn kruistochten? Welke andere vormen van christelijke expansie zijn er nog meer?

3 Vanaf de 11e eeuw Situatie: Heel (west)- Europa is christelijk, het leven van mensen (rijk en arm, jong en oud) is doordrenkt met het christelijke geloof (Rooms-Katholieke geloof)  ons geloof is het beste!

4 We gaan naar buiten toe.. (expansie)
Expansie = uitbreiding De uitbreiding / expansie van de christelijke wereld gebeurd in verschillende vormen: Verovering van Islamitisch Spanje (Reconquista) Kruistochten naar heilige land (kerk en adel, later ook het ‘gewone’ volk Verspreiding van christendom in dunbevolkt Oost-Europa (Letland, Polen, Hongarije) ‘Interne’ kruistocht: vervolgen van andersgelovige christenen (niet zuiver in de geloofsleer): volgens de kerk zijn zij ketters!!! En moeten op de brandstapel komen.

5 Kruistochten in het bijzonder:
denk aan het kenmerkende aspect: De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van kruistochten. Waarom zijn de kruistochten als vorm van christelijke expansie bijzonder? Wat zijn de gevolgen van kruistochten, positief (voor westerse wereld) en negatief?


Download ppt "Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld"

Verwante presentaties


Ads door Google