Woord van Leven Maart 2015.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Woord van Leven April 2011 “Laat niet gebeuren wat Ik wil, maar wat U wilt.” Marcus 14,36.
Advertisements

De les van de graankorrel
Is er leven na de dood?.
Woord van Leven Januari 2014.
Woord van Leven Februari 2011.
Tekst van Chiara Lubich 1949
Woord van Leven Maart 2013.
Woord van Leven Juli 2010 “Het is met het koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle.
Woord van Leven September 2012.
Woord van Leven Oktober "Volg me." Matteüs 9,9 Matteüs 9,9 "Volg me." Matteüs 9,9 Matteüs 9,9.
Woord van Leven Augustus 2013.
Woord van Leven Februari 2013 “Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben.” 1 Johannes 3,14.
Woord van Leven April 2014.
Woord Van Leven September 2009.
September 2013 Woord van Leven “We moeten niet liefhebben met de mond, met woorden, maar waarachtig, met daden.” 1 Johannes 3,18.
Woord van Leven Juli 2012 “Wie heeft zal nog meer krijgen, en het zal overvloedig zijn; maar wie niets heeft zal zelfs het laatste worden ontnomen.”
Woord van Leven Februari 2010.
Woord van Leven November 2009.
Woord van Leven Mei 2010.
Woord van Leven Mei 2011.
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
Woord van Leven December 2011.
Woord Van Leven Maart 2014.
Maandag PASSIE met PETRUS Marcus 14 vers
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
Woord van Leven Novermber 2011 “Wees dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag en op welk tijdstip hij komt.” Matteüs 25,13.
Woord van Leven December
Woord van Leven November 2012.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Woord van Leven Maart 2012.
Woord van Leven Woord van Leven Januari 2012 Januari 2012.
Woord van Leven Februari
Woord van Leven Januari 2013 “Overdenk eens goed wat het wil zeggen: ‘Barmhartigheid wil ik, geen offers’.” Matteüs 9,13.
Woord van Leven Juli 2011 Blijf wakker en bid dat jullie "Blijf wakker en bid dat jullie niet in beproeving komen; de geest is wel gewillig, maar het.
Woord van Leven December 2012 “Wie Hem ontvingen en in zijn naam geloven, heeft Hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden” Johannes 1,12.
Woord van Leven September 2010 “Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.” Matteüs 18,22.
Woord van Leven Juni 2011 “U moet u niet aanpassen aan deze wereld, maar uw gezindheid vernieuwen. Zo zult u ontdekken wat God van u wil en wat goed.
Woord van Leven Augustus 2011.
December 2013 Woord van Leven "Moge de Heer uw liefde voor elkaar en ieder ander groter maken, zodat uw liefde even overvloedig wordt als onze liefde.
Woord van Leven Oktober 2012 “Als U het zegt, zal ik de netten uitwerpen.” Lucas 5,5.
Woord Van Leven Mei 2014 “Namens Christus vragen wij: laat u met God verzoenen.” 2 Korintiërs 5,20.
Juni 2013 Woord van Leven "Het is een blijk van Gods genade, wanneer u verdraagt wat u moet lijden voor uw goede daden." 1 Petrus 2,20.
Woord van Leven Oktober 2013.
Kindermoment.
Woord van Leven Oktober 2009.
Oktober 2014 Woord van Leven “Ik ben het brood dat leven geeft. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst.
Woord van Leven Juni 2014.
Woord van Leven September 2011.
Woord van Leven Juni 2010.
“Jezus zei tegen haar: ‘Geef mij wat te drinken’.” Johannes 4,7
Woord van Leven Juli 2014.
Zondag 35 HC Franeker 8 maart 2009
Chiara Lubich e P. Fabio Ciardi
Woord van Leven Augustus 2014.
Woord van Leven Woord van Leven Augustus 2012 Augustus 2012.
Woord van Leven Maart 2011.
September 2014 Woord van Leven “Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard.” Brief aan de Romeinen 15,7.
Woord van Leven November 2014.
Jezus volgen kan niet in deeltijd
Woord van Leven April 2015 “Ik ben voor iedereen wel íets geworden” (1 Cor 9, 22)
“Ga de weg van de liefde.”
«Heb uw naaste lief als uzelf» (Marcus 12, 31).
Woord van Leven Oktober 2015
Woord Van Leven November 2015 “Laat hen allen één zijn.” Johannes 17, 21 Commento di P. Fabio Ciardi OMI.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
“Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan.” Matteüs 25, 40 Woord.
Woord van Leven Februari 2016 “Zoals een moeder haar zoon troost, zo zal Ik jullie troosten.” Jesaja 66, 13.
Lucas 24:44-48; Christus’ kerk in de startblokken: nieuwe opdrachten volgens Gods oude plan. 1 Start-zondag.
“Houd moed: Ik heb de wereld overwonnen.” Johannes 16, 33
Transcript van de presentatie:

Woord van Leven Maart 2015

“Wie mijn volgeling wil zijn, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en zo achter mij aan komen.” Marcus 8, 34

Tijdens zijn reis in het noorden van Galilea vraagt Jezus aan zijn leerlingen wie Hij volgens hen is. Petrus belijdt dat Hij de Christus is, de Messias die sinds eeuwen werd verwacht.

Dan legt Jezus uit hoe Hij zijn missie wil volbrengen Dan legt Jezus uit hoe Hij zijn missie wil volbrengen. Hij zal zijn volk bevrijden, maar op een andere manier dan werd verwacht. Hij zal betalen met zijn eigen persoon, dat wil zeggen dat Hij verworpen en gedood zal worden en na drie dagen uit de dood zal opstaan.

Petrus kan deze visie niet accepteren en hij maakt Jezus verwijten Petrus kan deze visie niet accepteren en hij maakt Jezus verwijten. Maar Jezus waarschuwt hem: “Jij denkt niet aan wat God wil, maar alleen aan wat de mensen willen” (vgl. 8,31-33).

Hij roept de menigte en zijn leerlingen bij zich en zegt hun:

“Wie mijn volgeling wil zijn, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en zo achter mij aan komen.” Marcus 8, 34

De menigte was gefascineerd geraakt toen ze Hem wonderen zagen doen en Hem woorden vol wijsheid hadden horen spreken.

De leerlingen waren Hem vol vreugde en enthousiasme gevolgd.

Maar nu werd hun duidelijk dat Jezus volgen betekent: delen in zijn leven en bestemming, dat wil zeggen mislukking en vijandschap, zelfs de dood!

Nu Jezus kenbaar heeft gemaakt wie Hij is, kan Hij ook zeggen wat een leerling van Hem is.

Als de Meester degene is die zijn volk tot stervens toe liefheeft, dan moet ook de leerling alles opzij zetten en bereid zijn de weg te gaan die de Meester aflegt.

“Wie mijn volgeling wil zijn, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en zo achter mij aan komen.” Marcus 8, 34

Christen-zijn betekent een andere Christus zijn en met Paulus kunnen zeggen: “Ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij” (Gal 2,20). Het is Jezus die doorgaat met leven, sterven en verrijzen in ons.

De eerste stap is “jezelf verloochenen”, afstand nemen van je eigen manier van denken. Dat is de stap die Jezus aan Petrus had gevraagd toen Hij hem verweet te denken zoals de mensen en niet zoals God.

Ook wij zoeken soms, net als Petrus, de snelle en gemakkelijke weg Ook wij zoeken soms, net als Petrus, de snelle en gemakkelijke weg. We dromen ervan een mooi gezin te hebben en om een broederlijke samenleving op te bouwen… Maar zijn we bereid daarvoor de prijs te betalen van de zelfverloochening?

Dat wil zeggen: binnengaan in de manier van denken van God Dat wil zeggen: binnengaan in de manier van denken van God. Voor God geldt de logica van de graankorrel die moet sterven om vrucht te dragen. De logica die zegt dat er meer vreugde is in het geven dan in het ontvangen.

“Wie mijn volgeling wil zijn, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en zo achter mij aan komen.” Marcus 8, 34

Iedere dag opnieuw komen we met het kruis in aanraking: een ziekte, een werksituatie, familieproblemen, eenzaamheid, onmacht tegenover de problemen in de wereld, verontwaardiging over schandalen in onze maatschappij... We hoeven het kruis niet te zoeken, het komt ons vanzelf tegemoet.

De uitnodiging van Jezus is ieder kruis op ons te nemen; het niet te willen ontkennen, maar ook niet berustend te ondergaan als iets onvermijdelijks.

Nee, Jezus koppelt het opnemen van het kruis met het volgeling zijn van Hem. Met andere woorden: door het kruis op te nemen, krijgen we deel aan zijn leven.

In ieder lijden, hoe het zich ook voordoet, kunnen we Jezus vinden die het al tot het zijne heeft gemaakt.

Ons kruis dragen met Hem. Weten dat we daarin niet alleen zijn Ons kruis dragen met Hem. Weten dat we daarin niet alleen zijn. Hij draagt het met ons en maakt ons één met Hem. Zo volgen we Jezus en zijn we zijn leerlingen.

Net als voor Christus zal het kruis dan ook voor ons de kracht van God tonen, de weg van verrijzenis. In elk zwak moment zullen we de kracht vinden, in elke duisternis het licht, in iedere dood het leven. Want we zullen Jezus vinden.

Deze powerpoint in verschillende talen is te downloaden op: “Wie mijn volgeling wil zijn, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en zo achter mij aan komen.” “Woord van Leven”, uitgegeven door de Focolarebeweging. Tekst van Fabio Ciardi www.focolare.nl Deze powerpoint in verschillende talen is te downloaden op: www.santuariosancalogero.org (Grafica Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia, Italia)