Dag met vakcoördinatoren Mechelen 23 – 09- 2011. agenda Een model om aandacht te hebben voor de leerlijn en de vakoptiek Een model om aandacht te hebben.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen.
Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Evaluatie van mentorprojecten
School voor geloofsverdieping – 2 de jaar – I. GOD VERLANGT EEN VOLK. OVER DE KERK 1. Kerk in deze wereld: problematisch 2. Waarom moet er Kerk.
Interlevensbeschouwelijke competenties voor dialoog en samenwerking
Oriëntatietekst voor de parochiecatechese
Coördinatoren VV 15 januari 2014 verslag 1dpb brugge.
Eindwerk zesde jaar.
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Aardrijkskunde is een wetenschap Daarom vertrekken we in de lessen zoveel mogelijk vanuit de waarneming. We benaderen dus elk nieuw onderwerp vanuit de.
Formele evaluatie in het vak godsdienst.
Pastoraal op school.
Aan de slag met het leerplan RK-godsdienst
Aan de slag met het leerplan RK-godsdienst
Open avond Deelschoolleider onderbouw, Freek Wevers.
GAAN-DE-WEG Zondag 01 mei 2011: 09h00 Op weg naar het vormsel
Welkom op de ouderavond van klas 3
Werkwinkel 6 BSO Myriam Haelvoet (Regina Pacis Laken) & Tomas Bruyland (Sint-Guido Instituut Anderlecht) 11:15 u. - 12:45 u. Godsdiensonderwijscongres.
Dag van de godsdienst Didactische ateliers: Van leerplan naar lesgebeuren.
Oplossingsgericht coachen voor Studieloopbaanbegeleiding
Functiebeschrijving godsdienst inspecteurs-adviseurs r. -k
Vernieuwing verzorging
Geïntegreerd werken in VZ Vereiste in leerplan p 8, 12, 13, 15, 27, 32, 37, 38, 56, 69, 78 … 1.
Project Maatschappelijke Identiteit. 2 De stad/de gemeente De stad/de gemeente week 1 Brainstorming Quiz Website bekijken over eigen stad/gemeente Duiding:
Godsdienst.
NME en jongeren: niet méér, maar beter!
17 september 2014 Workshop Visie en doelen.
First ID project Waterlant-Ydoorn
GELOOF EN SOCIALE RECHTVAARDIGHEID 11 en 17 februari 2004.
Godsdienst en ASS Buitengewoon secundair onderwijs
GELOOF EN SOCIALE RECHTVAARDIGHEID 11 en 17 februari 2004.
Opleiding Brandveiligheidsadviseur
De relevantie van de kerk voor tieners van nu Jeugdleidersconferentie
Stellingen ter discussie. Op school en tijdens de lesuren is deelname aan de vieringen voor alle leerlingen verplicht.
PROJECT KEUZEPROCESSEN
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
SRH als herstelgerichte vorm van ondersteuning
WAT IS EIGENLIJK… HUMANISME?!
Welkom op de ouderavond van klas 3 Schooljaar
Groep Colruyt en ‘participatie’
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
terreinen en doelen voor het vak Mechelen, 25/11/2014
Hoe bereid je lessen voor?
Beeldmeditatie Toon een beeld zonder voorafgaande of begeleidende commentaar Wat zie je? Wat zie je erin? Uitwisseling, geen discussie.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Levensbeschouwelijk kringgesprek
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Workshop Identiteit?.
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). ICBO Introductie Christendom voor het Basisonderwijs Kinderen nemen hun religie mee Deel van de lesstof (geestelijke.
Studiekeuze: ontwikkelen van betrokkenheid en identiteit Inleiding decanensymposium 17 september 2015 Monique Volman.
7 december  Instructie volgens ‘bekende stappen’ ◦ Wat doet de docent als lln samen aan het leren zijn? ◦ Aan welke sociale vaardigheden aandacht.
Dozen als werkvorm in de godsdienstles PAG BuBaO bisdom Hasselt
Aan de slag met het leerplan RK-godsdienst (2/3) Marie-Ann De Cocker HIGW Antwerpen oktober 2009.
MODULE 2 : naar een bruikbaar model Het (christelijk) personalisme= uitdieping van het afwegingsmodel.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
Evolutie van het godsdienstonderwijs Van geloof naar geloofservaring (deductief) – tot de jaren 1960 Van ervaring naar geloof (inductief) – tot de jaren1990.
Voorstel tot mogelijke wijziging art. 55 van het decreet van 31 juli 1990 betreffende onderwijs II, vakken godsdienst en niet-confessionele zedenleer Commissie.
Voorstelling van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST. Doel van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST Kinderen helpen om te groeien als mens en te bouwen aan een eigen.
Tienerschool Heilige Familie Site Gallaitstraat/Schaarbeek.
Bijeenkomst vakcoördinatoren. 2 Inleiding Voorstelling vakgroepwerking.
Begeleider biologie/NW Dominique Hoorelbeke
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
De didactiek van ontwerpen
ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019
Levensbeschouwing Ideale school Kwartiel Bijeenkomst 1.
ACTUALISATIE LEERPLAN 1 september 2019
Transcript van de presentatie:

Dag met vakcoördinatoren Mechelen 23 –

agenda Een model om aandacht te hebben voor de leerlijn en de vakoptiek Een model om aandacht te hebben voor de leerlijn en de vakoptiek Voorstellen om de vakvergadering dit jaar inhoud te geven Voorstellen om de vakvergadering dit jaar inhoud te geven Een leermiddel gebruiken … Een leermiddel gebruiken … Over de toekomst van het vak Over de toekomst van het vak

Basisdoelstellingen lp p.49 Openstaan voor en inzien wat christelijk geloven kan betekenen in een wereld die radicaal pluraal ervaren en begrepen wordt 1. Zich bewust worden van en zich uitgedaagd weten door de pluraliteit van zinaanbod (levensbeschouwingen) in onze hedendaagse leefwereld 2. Leerlingen helpen om de christelijke boodschap in haar rijkdom te ontdekken in de context van deze levensbeschouwelijke pluraliteit. 3. Vanuit deze omgang met de christelijke godsdienst, met andere godsdiensten en levensbeschouwingen en vanuit een godsdienstige benadering van de werkelijkheid, kunnen leerlingen groeien als mens en bouwen aan een eigen identiteit. - Het vak wil een appèl zijn om te groeien naar een eigen en verantwoorde beslissing inzake geloof en leven. - Of leerlingen gelovig zijn of worden of het niet worden, is keuze die ze geleidelijk zelf in vrijheid maken.

Leerlijn 1° graad : pluraliteit 1° graad : pluraliteit Kennismaking en affirmatie: attent worden Zien in de diepte expliciteren 2° graad : identiteit (kiezen) 2° graad : identiteit (kiezen) confrontatie en luisteren beginnend kiezen motiveren 3° graad : christelijk verhaal 3° graad : christelijk verhaal Verdieping en ontdekken (CV) integratie verbinden (denken/doen)

Voorstellen om de vakvergadering dit jaar inhoud te geven Over de inhoud van het vak op deze school: Over de inhoud van het vak op deze school: –Bespreking van het voorgestelde model Materiaal in community Materiaal in community Nascholingstraject met Peter Nascholingstraject met Peter –Vakinformatiedossier Ervaringen Ervaringen Tot een nuttig instrument maken… Tot een nuttig instrument maken…

Voorstellen om de vakvergadering dit jaar inhoud te geven Over gevolgde nascholingen: Over gevolgde nascholingen: –Deze info van vandaag –UCSIA 17/11/11: over de vakoptiek –Dag van de godsdienst 15/02/12 Theologiseren met /voor / door jongeren Theologiseren met /voor / door jongeren Een referaat en workshops Een referaat en workshops (uit het leven gegrepen) –Dagen voor beginnende leraren : 28 /09/ 11 & 25 / 01/ 12 –Herbronnen op de abdij – mindfulness

Voorstellen om de vakvergadering dit jaar inhoud te geven Over de inhoud van lessen: Over de inhoud van lessen: –Werken met eigen materiaal : doelenwerkmiddel –Werken met leermiddelen Een nieuwe lichting handboeken Een nieuwe lichting handboeken Model lesvoorbereidingsformulier : aandacht voor vakoptiek Model lesvoorbereidingsformulier : aandacht voor vakoptiek

Model lesvoorbereidingsformulier 1. De Lk geeft impuls weer Wat hoopt de Lk dat de lln doorheen de impuls als ingrediënt (i.v.m. groei, de pluraliteit, het christelijk verhaal) Bij welke levensbeschouwelijke vraag sluit deze impuls aan? Hoe denken de lln over dit gegeven? Wat kan er eventueel bij hen gewekt worden? 4. De Lk duidt het kern- en/of terreindoel aan dat zij beoogt 5. De Lk duidt aan welke vaardigheden worden geoefend (sluiten aan bij het werkwoord dat in vet staat) - (de vaardigheden in het vet duiden op die 'prestatie van de leerling' die in die graad volgens de leerlijn eigenlijk iets meer verwacht wordt) In een formulier voor de tweede graad wordt dat motiveren - luisteren De Lk zoekt hoe zij straks zal kunnen evalueren of/welke stappen de lln hebben gezet in dit doel 7. De leraar geeft kort weer welke stappen (werkvormen) er in het leerproces worden gezet. 8. achterzijde: bordschema (= schriftweergave)

Voorstellen om de vakvergadering dit jaar inhoud te geven Over onze eigen zoektocht in en met geloven: Over onze eigen zoektocht in en met geloven: –Tot 6 november : de kruisweg van de stilte Armand de Meulemeester Abdij Keizersberg Leuven –Op Thomas:

Voorstellen om de vakvergadering dit jaar inhoud te geven Over onze eigen zoektocht in en met geloven: de module ‘Godsdienstleerkracht en kerk- zijn’. :de module ‘Godsdienstleerkracht en kerk- zijn’. : het gebedenboek : het gebedenboek :

De toekomst van het vak Waaraan men (op het ministerie en elders) werkt … Waaraan men (op het ministerie en elders) werkt … Welk is de bijdrage van de levensbeschouwelijke vakken Welk is de bijdrage van de levensbeschouwelijke vakken – voor de ontwikkeling van jongeren – voor de maatschappij Het verhaal van de vakoverschrijdende eindtermen Het verhaal van de vakoverschrijdende eindtermen

De toekomst van het vak PLURALITEIT On-verschil-ligheid Fundamentalisme leren overleren in Thuiskomen in = catechese Loobuyck – De Gucht Léonard ? – Van den Vloet ? Communicatie vanuit identiteit Leren vanuit openheideigenheid