Bibliotheken,archieven en musea Presentatie voor ZZP IDRM op 10 juni 2008 door Dick Scheepstra.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kerntakendiscussie CODA is een cultuurhuis voor een groot en breed publiek. Ervaren en beleven staat centraal. Bezoekers kunnen genieten van het gezamenlijke.
Advertisements

Erfgoed en Plattelandsbeleving in het Meetjesland
De zin en onzin van escrow
Hoe ontstond dit initiatief ?
FUSIE VROUWEN van… Samen sterker!
WMO Praat mee!.
VZW Joe English, Kunstschilder
Personalisatie van de Archis website Naam: Sing Hsu Student nr: Datum: 24 Juni 2004.
Stichting Dijk van een Kust
ACADEMISCH ERFGOED IN VLAANDEREN Een voorlopige synthese Antwerpen, 4 mei 2012.
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
Wetsvoorstel stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen Technische briefing OCW 25 april 2013 KB Den Haag.
Voorstelling van mijn werk. Als verantwoordelijke van Fondation Baska.
Scenario’s bezuinigingen. Als bibliotheek zorgen voor: Bronnen voor kennis en informatie (basis voor) ontwikkeling (ruimte voor) verbeelding Wij zijn.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Veranderingen in de zorg
Krimp ALV PO-Raad 7 juni 2012.
Informatiemanagement 27 juni 2007 André Knulst Mens College 3/3.
De beleidsronde: een verkenningsronde van kabinet vs. lokale erfgoedactoren Erfgoedcel TERF.
Deze presentatie Over het WERKbedrijf De arbeidsmarkt in de regio
© BeSite B.V www.besite.nl Feit: In 2007 is 58% van de organisaties goed vindbaar op internet, terwijl in 2006 slechts 32% goed vindbaar.
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
De Bibliotheek onder vuur E-Books Tablets Internet Social Media Bezuinigingen Heeft de bibliotheek nog toekomst?
Het geheim van Gouda BAM! GoudaNet; de historische atlas van Gouda en omstreken.
Presentatie Resultatendag Digidorp/Digitale dorpscafés.
Naam van de Auteur 7 januari 2008 Relatiedag 2008 Het nieuwe Kennisnet Frans Schouwenburg en Magda Bruin 23 januari 2008.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
OP WEG NAAR EEN COLLECTIEVE COMMUNICATIESTRATEGIE VAN DE ERFGOEDSECTOR Een onvoltooid verhaal Jan Cools.
Inkomen les 14 Begrippen & 65 t/m Begrippen Primaire sector Bedrijven die zaken aan de natuur onttrekken (landbouw, jacht, bosbouw, visserij)
Presentatie resultaten handelspandenbeleid Turnhout Mechelen 22 november 2007 Suzy Maes, schepen lokale economie.
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
nieuwe toepassingen 2008 Schoolbib 2.0 / VVBAD Mechelen, 5 november 2008 Rosemie Callewaert - Project Manager VCOB.
Regiobijeenkomsten WEC-Raad Mei en juni Programma regiobijeenkomst uurwelkom en aanleiding bijeenkomst uur thema I: rol en positie van.
Missie, visie, strategie & jaarplan
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
De Dagen van de Kaaien 19, 20 & 21 maart De Kaaien op tafel - inhoud 1.Methodiek tafelgesprekken 2.Aantal tafelgesprekken en aantal deelnemers.
EMMen Maakt Meer Mogelijk. Impuls brede scholen, sport en cultuur maart 2008.
Samen aan de slag voor het versterken van ons bibliotheeknetwerk 3 oktober 2006.
Platform Religieus Erfgoed ZH Andries Ponsteen, directeur Erfgoedhuis Zuid-Holland.
Toekomst voor boerderijen
Hoe financier je projecten in de toekomst?
De stille kracht van ouderen Wilbert van den Bosch
De openbare bibliotheek in verandering Presentatie bibliotheekvernieuwing in West-Friesland M. van Wijk Mei 2008, Stede Broec.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©

Romeinen in Velsen Gerard van Broekhuijsen Begin jaartelling
Presentatie Cubiss Jaap Koster Senior Accountmanager Centric Software Engineering.
Culturele Atlas 2004 Gelderland en Overijssel. Culturele Atlas, Enschede ( 76)Apeldoorn ( 92) Zwolle (121)Nijmegen
Naar een nationale digitale bibliotheek Bas Savenije 21 oktober 2014.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Museum De Buitenplaats. Missie Museum De Buitenplaats is er voor iedereen: van bezoekers met liefde voor kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur.
Voorgeschiedenis Initiatief provincie Projectgroep met 12/13 deelnemers Stichting DCF (i.o.)
Evaluatie. Aanleiding: In het jaar van Sail Amsterdam en Europees Jaar van het Industrieel Erfgoed de Zaanstreek beter op de kaart zetten; feest der verbinding.
Samen aan de slag voor verbreding Resultaten van een interactieve werksessie Op 2 november 2015 Jos Debeij Samen aan de slag voor verbreding - een interactieve.
In samenspraak. Het gesprek tussen musea en gemeenten  Landelijk Contact van Museumconsulenten  Museumvereniging  Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
TNS NIPO MuseumMonitor | Studiedag Prijsbeleid binnen Musea | 13 december 2007 Agenda Wat is en doet de MuseumMonitor Wat heeft men over voor museumbezoek.
De maatschappelijke betekenis van musea Onderzoek, publicatie en implementatie.
Bibliotheekbeleid gemeente Nuth Eén gecertificeerde bibliotheek.
Zelforganisatie: einde van instituties? 10 november 2010 Inleiding Ton van Overbeek Voorzitter Raad van Bestuur Careyn Zuwe Aveant.
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Voor bibliotheken. Training AquaBrowser Zoetermeer, 20 mei 2010.
Erfgoedcentrum DiEP
Visie mediawijsheid KB
Opleiding en Campus voor Kunst, Cultuur en Oude Ambachten
38 Belang 20 95% VERVOLG Halte Taal (balie 34)
Transcript van de presentatie:

Bibliotheken,archieven en musea Presentatie voor ZZP IDRM op 10 juni 2008 door Dick Scheepstra

(Openbare) Bibliotheken  1100 vestigingen  134 ooo ooo uitleningen  boeken en a.v.m.  ingeschreven gebruikers  Volwassenen lenen 33 ‘materialen’p.p. p.j  Kinderen 27  Gezamenlijke omzet € , waarvan  Subsidie

(Openbare) Bibliotheken  Alle openbare bibliotheken en ondersteuningsorganisaties vormen samen een landelijk dekkend stelsel van openbare bibliotheken.  De meeste bibliotheken zijn zelfstandig en hebben een stichtingsvorm.  Door fusies als gevolg van de basisbibliotheekvorming daalt het aantal bibliotheekorganisaties (nu circa 200).

Bibliotheekvernieuwing 5 kernfuncties  warenhuis van kennis en informatie,  centrum van ontwikkeling en educatie,  encyclopedie van kunst en cultuur,  inspiratiebron van lezen en literatuur en  podium voor ontmoeting en debat.

Openbare archiefinstellingen Aantal:  115 openbare archiefinstellingen, te weten  12 rijksarchieven of RHC’s,  52 zelfstandige archiefdiensten en  51 streekarchivariaten of regioarchieven. (totaal 288 gemeenten en waterschappen die samenwerken) Grootte : 16 ‘zeer kleine’, 19 ‘kleine’, 26 ‘klein+’, 37 ‘middelgrote’, 14 ‘grote’ en 3 ‘zeer grote’ archiefinstellingen.

Museale sector 1200 zich noemende musea van een heel verschillend niveau en omvang. Nederlandse Museumvereniging (NMV) heeft 440 leden Museumregistratie 370 geregistreerde en 150 voorlopig geregistreerde musea  Musip

basiseisen voor een museum  in bezit zijn van een institutionele basis die continuïteit waarborgt;  de beschikking hebben over een collectie;  in bezit zijn van een beleidsplan;  in bezit zijn van een collectieplan;  zorgdragen voor het behoud van de collectie;  het verrichten van onderzoek en/of daartoe de gelegenheid geven;  beschikken over een aantal basisvoorzieningen voor publiek;  beschikken over gekwalificeerde medewerkers;  een stabiele financiële basis hebben

BAM Toenemende samenwerking tussen de verschillende sectoren Bibliotheek, Archief en Musea: Incidenteel (educatieve) projecten Structurele samenwerking in de vorm van: Historische Informatiepunt (HIP) Digitale samenwerking: erfgoedportal Fusie

9 Doelstelling HIP Gezamenlijk de (virtuele) plaatselijke collectie voor het grote publiek zichtbaar en toegankelijk te maken Het uitbreiden, verbreden en verbeteren van de dienstverlening Het verbeteren van de presentatie van plaatsgebonden historische informatie Bijdragen aan cultuurtoerisme Het bereiken en blijvend interesseren van (nieuwe) gebruikersgroepen  Het vormgeven en ondersteunen van lokale samenwerking op dit gebied

10 Subdoelstellingen  het uitbreiden, verbreden en verbeteren van de dienstverlening,  het verbeteren van de presentatie van plaatsgebonden historische informatie,  het bereiken en blijvend interesseren van (nieuwe) bezoekersgroepen,  het vormgeven en ondersteunen van lokale samenwerking op dit gebied’,

11 Samenwerking het realiseren van interactie met partners en bezoekers (Bibliotheek als dorpsplein met ‘halen en brengen’), versterking van historisch bewustzijn van kinderen en ouderen (intergenerationalisering), het creëren van een podium voor verschillende activiteiten

12 Partners ´ Noord-Hollands Archief

13 Stichting WN 2000 / Bunker Museum

14 NGV Kennemerland

15 Ruïne van Brederode Pieter Vermeulen Museum

De historische kring van de beide oud katholieke IJmondparochies Werkgroep Archeologie Stichting Industrieel erfgoed Hoogovens

17 Kleinere partners  Stichting Het Dorp Velsen  Stichting Vrienden van Beeckesteijn  Stichting Santpoort  Historische Werkgroep Spaarndam  Comité 4 en 5 mei Velsen  e.v.a.

18 Drie vormen  Fysieke TOEN  Virtuele TOEN: erfgoedportal Velsen (  Samenwerkingsprogramma

19

Koppeling catalogi via aqua browser  Woordenwolk  Verfijnen  My discoveries  Starten in Velsen

Erfgoedportal Velsen met Algemene informatie en agenda Informatieve pagina per partner met url en dergelijke Projecten (canon, omgekeerd praten enzovoorts) Links Zoekmogelijkheden in catalogi

23 Samenwerking Planmatige activiteiten, zoals:  cursussen  vertelavonden  (cultuur)historische wandelroute  Historisch en / of archeologisch inloopspreekuur  educatieve programma’s.  dienstverlening m.b.t. stamboomonderzoek

Verschil erfgoedsector en kenniscentra  Bibliotheken, archieven en musea  Maatschappelijke instellingen  Not for (commerciële) profit  Vooral bewaarfunctie (geldt niet voor Bibliotheek)  Politieke noodzaak tot vergroting publieksbereik  Veel aandacht voor presentatie  Grote aantallen klanten

Mogelijke discussiepunten  Kunnen erfgoedsector en commerciële informatiewereld iets voor elkaar betekenen?  Hoe zouden bedrijven met hun erfgoed om moeten gaan?  Wat kunnen wij met dit hele verhaal?