De dag van het solliciteren Blok 1

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doe jij ook mee? de samenleving dat ben jij,
Advertisements

Het tweede werkstuk.
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Binnen / Buitenkring Maak een binnen- en buitenkring
Hoe ruim ik mijn kamer op?
Briefconventies 6 januari 2014
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Mijn gegevens op het web!?
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Sollicitatiegesprek.
Jezelf waarmaken Laat je ZIEN in je sollicitatiebrief Lezing voor Meppel United, 30 oktober 2013.
Het verslag en het belang ervan
om deze presentatie uit te voeren
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Zinsdelen zijn net puzzelstukken!
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1
Eindexamen Nederlands klas 4 KB & 4 BB
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Schrijven met een strategie
Opstel schrijven.
Ken je kracht…Deel je kracht…
Een werkstuk maken.
Stappenplan Samenvatten
De dag van het solliciteren - introductie
Samenvatting Havo 5.
OFC28 mediawijsheid les 2. Toetsopdracht voor deze week was: Beantwoord de volgende vragen (je levert ze in bij je docent en bewaart ze in een aparte.
Leren Solliciteren Zelfverkenning Arbeidsmarktverkenning Het CV
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Solliciteren! Een vak op zich.
Solliciteren: wat wil ik?
Slc. Hoe gaat het ?? 4.5 Opdracht: Mijn studievaardigheden Planning: kwartaal 2 Inleveren via: Inleverknop van module SLC via Voor deze opdracht.
Psychologieles 9 lesweek 9 NEARPOD
Wikimedia Les 1. Wat is Wikimedia? Weten we het nog?
1 : De sollicitatie-brief + Curriculum vitae 2 : Het sollicitatie-gesprek 3: Vervolgprocedures SLC21 : Solliciteren.
Waarom? Als je straks klaar bent met studeren ga je werken. Of je nou voor jezelf begint of in loondienst gaat, het is belangrijk om iets te doen.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Woordjes leren.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Sollicitatie tips Belangrijke zaken Tips&tops 1. Indeling: Sollicitatiebrief lay out Sollicitatiebrief lay out Sollicitatiebrief inhoud Sollicitatiebrief.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Creatief schrijven. Programma -Klassengesprekje: schrijf je weleens? -Inkomopdracht: een gebeurtenis -Creatief verhaal schrijven: tijdcapsule Wat gaan.
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
Talent in Ontwikkeling
Examenvoorbereiding schrijfexamen.
Creatief schrijven. Programma -Inkomopdracht: elektriciteit -Opdracht 1: jouw ideale vakantiedag -Opdracht 2: verplaats je in een ander Wat gaan we leren?
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
– examentraining schrijven & taalportfolio
Laat jezelf ZIEN bij je sollicitatie
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Standaard briefmodel (briefconventies)
Stage zoeken bij Entree-opleiding
3F maken van een verslag.
Creatief schrijven.
Schrijven h1 Kattebelletje.
Standaard briefmodel (briefconventies)
Hoe schrijf je een recensie?
Schrijven 4.3 Formuleren en stijl 1.1
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
De zakelijke brief.
LinkedIn Wat moet ik ermee?.
Les 7 en 8 Spreken en gesprekken hoofdstuk 5 - tweegesprekken 5.1 – zakelijk telefoongesprek 5.2 – Adviesgesprek 5.3 – Klantgesprek 5.4 – klachtgesprek.
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
opdrachtkaart opdrachtkaart wat ga je doen? wat ga je doen? stap 1:
Zichtbaarheid Creëren
Voorbeeld. Tijdens een SLB les heb ik mijn netwerk in kaart gebracht. Ik kwam er achter dat mijn netwerk niet zo heel groot is. Als ik kijk naar welke.
Transcript van de presentatie:

De dag van het solliciteren Blok 1 JE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1

Waarom schrijf je een sollicitatiebrief? Jij wil jouw belangstelling laten zien voor een baan of een stage. Jij wil jezelf aanprijzen, zodat de lezer (ook) belangstelling krijgt voor jou. Jij wil dus laten zien wie, wat en hoe jij bent  je brief is dus je visitekaartje!

Een brief = V + I + T Een brief schrijven betekent (altijd) dat je met drie dingen bezig bent: V =Vorm indeling & lettertype en -grootte. I =Inhoud wat jij in de brief schrijft. T =Taal alles wat met spelling, leestekens en (goede) zinnen te maken heeft.

V + I + T = leesbaar of niet! Alle 3 zijn ook belangrijk: Want:  je wil toch dat je brief meteen en goed gelezen wordt?  je wil toch dat je brief (en jij dus) op de goede manier opvallen?  je wil toch minstens uitgenodigd worden voor een gesprek?

V = vorm We gebruiken een ‘model’ dat geldt voor elke zakelijke brief. Pak de kaart uit het hoesje en vouw ‘m open.  Kijk maar naar het filmpje met uitleg: http://youtu.be/Be24DriCehQ

Lettertype en lettergrootte We hebben hiervoor maar één advies: houd het strak en simpel! Ga niet knutselen aan andere instellingen. In het model dat je mag gebruiken, hoef je dus ook niets te veranderen! Aan het eind vind je meer tips….

T = taal Wat doe je wel? Vriendelijk, beleefd en zakelijk zijn; Eenvoudige woorden en korte zinnen gebruiken; Goed op hoofdletters en leestekens letten; Het kort houden: dus niet uitweiden over onbelangrijke dingen. Wat doe je niet? Onbelangrijke dingen vertellen; Ingewikkelde, moeilijkere zinnen maken dan je normaal doet; Je brief met ’Ik’ beginnen (NOOIT doen) en probeer ook daarna niet te vaak ‘ik’ in je zinnen te gebruiken.

I= inhoud ….. de opdracht! Het ‘moeilijkste’ onderdeel hebben we voor het laatst bewaard. De opdracht: schrijf een sollicitatiebrief op een van de vacatures voor een stage. Je doet daarbij alsof dit ‘echt’ is, het wordt dus een serieuze sollicitatie! De opdracht staat in een apart document.

Hoe ga je dat doen? Je mag natuurlijk samenwerken, iedereen levert wel een eigen brief in. Ga in de elo naar blok 1, de map met documenten. Je vindt daar alles wat je nodig hebt. Je kiest de leukste vacature en je gaat die heel goed lezen. Je pakt het briefmodel erbij en de opdracht en je gaat stap voor stap je brief schrijven. Vind je het fijner om de opdracht ook op papier erbij te hebben? Geen probleem, je kunt zo een kopie krijgen!

Lees eerst de opdracht en als je vragen hebt: Je hebt echt genoeg tijd om een goede brief te maken als je serieus doorwerkt. Lees eerst de opdracht en als je vragen hebt: stel ze in je groepje, en/of steek een vinger op en vraag het aan een coach. Heel belangrijk in een sollicitatiebrief: Je enthousiasme, je motivatie voor deze stageplaats en je leervragen. Zoek een (vergelijkbaar) bedrijf op als je meer wil weten over het bedrijf! Succes!

Tips bij het schrijven Kies voor: Arial 12 of Calibri 12 en regelafstand 1 Controleer: taal = Nederlands! Laat de spellingscontrole werken Lees je brief hardop voor (aan jezelf/een ander) Laat je brief door anderen lezen en vraag om commentaar Is de brief duidelijk en goed te begrijpen? Kloppen alle gegevens in brief? Ben je trots op je brief? Dat vinden wij namelijk ook heel belangrijk!

Tips voor na het schrijven Verstuur je je brief per e-mail? Zorg voor een duidelijke en zakelijke documentnaam voor je brief (bijv. je naam + vacature + bedrijf) Gebruik ook altijd een e-mailadres dat zakelijk overkomt. Leer van je ‘fouten’ en van je successen! Niet uitgenodigd voor een gesprek? Bel of mail en vraag waarom. Dat is best eng, maar je kunt er heel veel van leren!