Servicegaranties en patiëntenparticipatie drs Jean-Pierre Thomassen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

De Profile Selector 2 april 2017.
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Innoveren voor gezondheid
De zin en onzin van escrow
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
Inwonergericht werken door middel van Servicenormen
Resultaten tevredenheidsmeting van gebruikers Lokale Dienstencentra Kortrijk m.b.t. tot de onthaalmedewerkers.
Onderwerpen Oude situatie Eerste aanpak en problemen
Vraag 1: Welk onderwijstype volgt uw kind? Vraag 2: In welk jaar zit uw kind?
De Belastingdienst Leuker kunnen we het niet maken... Ook in Wognum
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
Veiligheidsincidenten de afgelopen maand? 21 mei
De kracht van HBSoftware B.V Als uw markt verandert, verwachten uw klanten dat u daar snel op reageert. Wij kunnen u daarbij helpen. Vanuit onze branchefocus.
De Utrechtse Servicenormen
Doet goeie dingen voor mensen en organisaties 1. Hoe gelukkig ben jij op je werk? Op een schaal van 0 tot 10 waar plaats jij jezelf? O
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
De relatie tussen logistiek en veiligheid
Thuis dokteren, een enorme verbetering! Filip van dijk Patiënt en ontwikkelaar.
Ter gelegenheid van het ske symposion  1350 per jaar  Daarvan ca 850 in raadkamer ◦ 300 ingetrokken ◦ 240 niet ontvankelijk ◦ 310 ongegrond.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Welkom.
Het Management Informatie Portaal
Benchmark afhandeling Zaanstad.
Wist u dat … Meer dan 10% van de jongeren in het voortgezet onderwijs drugs gebruikt? Er meer dan 74% van de kinderen onder de 16 jaar alcohol heeft.
Klantgericht werken, Kanalen in balans
Persoonlijk worden.
Workshop contentstrategie
Welkom bij de presentatie van het
Professionele ontwikkeling
De fundamenten van de organisatiestructuur
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
Arts-patiënt communicatie in de palliatieve fase
Hoofdstuk 12 Beoordeling en ontwikkeling van medewerkers
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
Marketing vandaag en morgen
Patientveiligheid: juridische aspecten
‘Liever een open relatie?’
Zaterdag 20 september 2014 Training Omgaan met Service Les 3: klachten.
Kernprocessen van de Act methodiek
Communicatie met de arts
Zorgbelang Zuid-Holland Veiligheid door de patiënt bekeken 25 april 2012 Erik Visser, Regiomanager Zorgbelang Zuid Holland.
Aan de slag met een 6 Minuten Zone!
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
Wachtdienstregeling.
Zijn uw patiënten tevreden over uw bereikbaarheid?
HELP MIJN KIND IS DRUK! Welkom en voorstellen Karin Ariës
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Hoe en waar wordt de keuze voor de nieuwe auto bepaald? AutoRai 2005 Amsterdam, 10 februari 2005 Anne Hoff Research Director Interview-NSS.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Tijdig praten over het naderend levenseinde
Preek Jakobus 2:
TNO MC Customer Management; Steenbokstraat 21; 7324 AZ Apeldoorn; ; ; Interactieve.
Heel interessant !.
Cegeka & TenForce Ronde tafel 17/06/2014 Doelstellingenmanagement VO.
Denise Goessens-Nix, ketencoördinator CVA keten Parkstad Utrecht, 7 oktober 2015.
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
Spreker(s) dag maand jaar Evaluatiebijeenkomst Medicatiebeoordeling in het verpleeghuis.
Cliënttevredenheidsonderzoek 2013 Praktijk van Iersel Gemaakt door: Drs. J.H. van ’t Hoog 15 november 2013.
Vraag 1 Van deze bijeenkomst heb ik hoge verwachtingen.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Help, mijn dokter maakt een fout?! Symposium Dokter in nood 8 november 2011 Mevrouw mr. J.C. van den Dries
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
Cliënt en Veiligheid Solange Sommeling.
Transcript van de presentatie:

Servicegaranties en patiëntenparticipatie drs Jean-Pierre Thomassen TNO MC Customer Management; Steenbokstraat 21; 7324 AZ Apeldoorn; 055-3689880; 06-54245989; thomassen@cm.tno.nl; www.mccustomermanagement.tno.nl

Een definitie van patiëntveiligheid Het (nagenoeg) ontbreken van (de kans op) schade aan de patiënt, ontstaan door het niet volgens de professionele standaard handelen van hulpverleners en/of door tekortkomingen in het zorgsysteem Bron: Onderzoekscentrum Patiëntveiligheid “Safety 4 Patients””

Patiëntenparticipatie Compliance Conclusies Servicegaranties

Patiëntenparticipatie

Patiëntenparticipatie op drie niveaus macro meso micro

Vijf kenmerken van de relatie patiënt en zorgaanbieder Eén op één interactie Meerdere contacten met dezelfde arts Persoonlijk en gevoelig onderwerp Grote variabiliteit in soorten contacten Vereiste dat patiënt zijn/haar rol vervult om gewenste medische ‘outcome’ te realiseren (co-makership) Bron: Hausman et al (2004)

Compliance

De mate waarin een patiënt de aanbevelingen van de arts volgt Compliance De mate waarin een patiënt de aanbevelingen van de arts volgt De mate waarin een patiënt, in samenspraak met zijn/haar arts, een actieve rol in zijn/haar behandeling inneemt en de gemaakte afspraken nakomt

20% 50-70% 30-60% De mate van non-compliance e.e.a. afhankelijk van: soort aandoening en behandeling leeftijd en opleidingsniveau

De effecten van non-compliance Onveilige situaties Negatief effect op medische ‘outcome’ Extra behandelingen

Tevredenheid met arts, bezoek, poli, afdeling, ziekenhuis Eén van de belangrijkste oorzaken van non-compliance is onvoldoende patiëntgerichtheid Arts (mate van voldoen aan verwachtingen) Luisteren naar patiënt Inzicht patiënt in oorzaken en diagnose Warmte in relatie arts-patiënt Samen bepalen behandelplan Uitleg vervolgstappen Andere aspecten van het bezoek zoals wachttijden, etc. + Compliance + Tevredenheid met arts, bezoek, poli, afdeling, ziekenhuis +

Servicegaranties

Verwachtingen hebben een groot effect op de ervaren dienstverlening en compliance Patiënt moet weten wat hij wel (en niet) kan verwachten van de arts, poli, afdeling, het ziekenhuis Momenteel weten patiënten niet concreet wat ze kunnen verwachten (impliciet kwaliteitsniveau)

Servicegaranties: zeggen wat je doet en doen wat je zegt Een servicegarantie is een eenzijdige verklaring door een organisatie waarin deze zich committeert aan een aantal patientgerichte en concrete normen voor de eigen dienstverlening. Drie elementen: Patiëntgerichte servicenormen Compensatie Communicatie naar de klant

De servicegarantie van de GGD Hart voor Brabant De beloften aan de klant zijn: Wachttijden U hoeft niet langer dan 15 minuten te wachten tussen de afgesproken tijd en de daadwerkelijke oproeptijd. Schriftelijke informatie & voorlichtingsmateriaal U ontvangt dit materiaal binnen 3 werkdagen (indien op voorraad); anders zo spoedig mogelijk: er wordt een nieuwe datum met u afgesproken. Schriftelijke klachten U ontvangt binnen 5 werkdagen bericht hoe wij samen met u uw klacht binnen 4 weken zullen afhandelen. Privacygegevens Zonder uw toestemming worden uw gegevens niet verzonden aan of opgevraagd aan derden. Uw gegevens worden niet onrechtmatig gebruikt. Op verzoek heeft u inzage in uw dossier en kunt u –tegen betaling- een kopie meekrijgen. Telefonische bereikbaarheid Als u belt wordt de telefoon zo snel mogelijk opgenomen.

Een fictief voorbeeld van een servicegarantie Maakt u een afspraak, dan kunt u binnen 5 werkdagen bij ons terecht. Wij helpen u op het tijdstip van afspraak. Mocht er toch sprake zijn van wachttijd dan is dit nooit langer dan 30 minuten. In dit geval informeren wij u over de oorzaken en voortgang. U heeft voor uw behandeling altijd dezelfde arts. Verkiest u van arts te wisselen dan helpen wij u graag. Uw arts neemt de tijd voor u. Hij/zij luistert, leeft zich in uw situatie in en begrijpt uw wensen en verwachtingen. Gezamenlijk met uw arts bepaalt u uw behandelplan. Afspraak is afspraak.

Conclusies

Enkele conclusies Patiëntveiligheid en medische ‘outcome’ zijn mede afhankelijk van de participatie van de patiënt in de behandeling (compliance) De mate hiervan is mede afhankelijk van de patiëntgerichtheid van de arts, personeel en organisatie Patiëntgerichte servicegaranties zullen helpen bij het vergroten van de patiëntgerichtheid

Behoort patiëntgericht handelen bij deze professionele standaard? Patiëntveiligheid: het (nagenoeg) ontbreken van (de kans op) schade aan de patiënt, ontstaan door het niet volgens de professionele standaard handelen van hulpverleners en/of door tekortkomingen in het zorgsysteem En ook van patiënten als gevolg van onvoldoende patiëntgerichtheid?