De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ter gelegenheid van het ske symposion 1-10-2009.  1350 per jaar  Daarvan ca 850 in raadkamer ◦ 300 ingetrokken ◦ 240 niet ontvankelijk ◦ 310 ongegrond.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ter gelegenheid van het ske symposion 1-10-2009.  1350 per jaar  Daarvan ca 850 in raadkamer ◦ 300 ingetrokken ◦ 240 niet ontvankelijk ◦ 310 ongegrond."— Transcript van de presentatie:

1 Ter gelegenheid van het ske symposion 1-10-2009

2  1350 per jaar  Daarvan ca 850 in raadkamer ◦ 300 ingetrokken ◦ 240 niet ontvankelijk ◦ 310 ongegrond  En 450 in zitting. ◦ 360 ongegrond ◦ 200 gegrond ◦ Bron jaarverslag 2008 tuchtcolleges

3  50 % gemiste diagnose  20 % verklaringen en geheimhouding  20 % onvoldoende zorg  10 % overige

4  20% afgifte van verklaringen  45% communicatiestoornissen  20% het missen van de diagnose  5% overigen

5  Huisartsen 25%  Psychiaters 13%  Alle anderen ca 5%

6  Indien er iemand overlijdt nadat hij/zij gezien is door een arts dan is er een tendens om deze arts als schuldig te zien.  De discussie gaat dan over eerder verwijzen en te lang in eigen beheer houden onderschatten van de ernst e.d.

7  De specialist zegt “als uw geliefde eerder gekomen was dan had ik wat kunnen doen”  De familie hoort “de huisarts heeft te laat ingestuurd of verwezen

8  Aan elk contact met de post of de praktijk zit een voorgeschiedenis.(zie casus 1)  Die voorgeschiedenis heeft altijd een kleur en is soms uiterst subjectief.

9  De patiënt is vaak blanco in ervaringen maar heeft wel een zekere vooringenomenheid.  De post houdt af.  De post komt nooit.  Ik moet ze overtuigen dat het erg is.  De post is er voor mij.  Ik bepaal wat spoed is.  De post is defensief.  Ik zie wel wat ze zeggen

10  De patiënt kent de praktijk en heeft over het algemeen een positief beeld van de assistente en de arts.  De praktijk kent de patiënt,jij wel, jij niet en jij alweer.  De praktijkregels zijn duidelijk en de patiënt weet wanneer hij er van afwijkt.

11  De slimme assistente peilt de stemming (kleur) van de patiënt.  De slimme assistente begint niet formeel als de kleur donkerzwart is.  De slimme assistente probeert eerst de angel eruit te halen. Wat zit er dwars?  De slimme assistente verbindt snel door als dat niet lukt.

12  Hulpvragers in paniek weten de postcode niet en zeker niet het bsn.  Zeg hulp toe op de schreeuw kan de dokter onmiddellijk komen en begin dan pas met triageren.  Administratieve gegevens hebben geen voorrang in de triage

13  De slimme arts begint met luisteren na een open vraag bv.. Ik hoor dat er problemen zijn vertel eens.  De tijd die dit kost scheelt je een klacht  Nodig de patiënt uit voor een gesprek als hij is uitverteld, liefst op de praktijk maar soms ook thuis bij de patiënt.  Verdedig je niet bij een boze patiënt. Hij hoort je niet.

14  Geef toe dat er iets is misgegaan  Praat niet over fouten maar inschattingen die je gemaakt hebt en dat het daarin misgegaan is.  Bespreek de mogelijkheden om het goed te maken. Communiceer eventueel met specialisten. Zoek het slachtoffer op in het ziekenhuis etc.  Hoe eerder hoe beter. Je voorkomt dan het buren en familiecircuit.

15  Let dan op je dossier.  Vul het uitgebreid in  Breng geen veranderingen aan  Maak samenvattingen van gesprekken en acties die je ondernomen hebt.  Let op de S van de soep-notering.  Bied altijd een gesprek aan ook al wil de patiënt dat niet.

16  Neem contact op met een jurist die deskundig is op dit gebied.  Ga altijd naar de zitting.(het college is ijdel)  Wees jezelf en geef toe als je een fout gemaakt hebt.  Het college weet dat huisartsen werken vanuit de waarschijnlijkheid en dat er inschattingsfouten mogelijk zijn.

17  Maar inzet, gedrags en attitudemissers worden bestraft.


Download ppt "Ter gelegenheid van het ske symposion 1-10-2009.  1350 per jaar  Daarvan ca 850 in raadkamer ◦ 300 ingetrokken ◦ 240 niet ontvankelijk ◦ 310 ongegrond."

Verwante presentaties


Ads door Google