Multatuli Eduard Douwes Dekker (1820 – 1887).

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW... EN AAN ALLE MANNEN... DIE ER TEGEN KUNNEN !!! Na 5000 jaar moppen over vrouwen... uiteindelijk moppen over mannen.
Advertisements

Het verhaal van de twee keien.
Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
Zin in het leven, een leven vol zin
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
18de eeuwse literaire ontwikkelingen
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
Verrassing!!.
Koninkrijk Bingo. KONINKRIJK BINGO Wie was de eerste Nederlandse koning? VRAAG.
Literatuurgeschiedenis 2
Door: Roeby, Tom, Kawoun en Tim. Inhoud  Tom - korte samenvatting  Tim - 1e scène  Roeby - 2e scène  Tom - verschillen film - boek  Kawoun - Receptie.
De romantiek.
4.3 Politieke stromingen.
Omgaan met geschiedenis
de centurio te Kapernaüm
PowerPoint Luuk Henssen
de tijd van burgers en stoommachines
hoe autismevriendelijk ben ik
Het socialisme Paragraaf 7..
Moderne Kunst.
Er was eens een koning in een ver land, met een hele mooie dochter. MAAR : Alles wat deze lieve prinses aanraakte smolt direct! Niemand durfde met haar.
Tijd voor wat filosofie Muziek: The Great Pretender (The Platters)
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Uitleg bij 82-89, historische vaardigheden
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
de tijd van burgers en stoommachines
de tijd van burgers en stoommachines
GENADE in huis Kolosse
Paragraaf 2 Het cultuurstelsel.
Belangrijke namen In de 18de en 19de eeuw
En inderdaad haar handen werden weer warm.
De presentatie van: Zullen we beginnen. De inleiding. Hoe hebben we het gedaan. Even tijd voor een disco. Wat hebben we daarna gedaan. We hebben een.
Hedendaagse literatuur Vijfde college programma  Bezoek aan De dag van de Literatuur  Aanwezigheid?  Presentaties over de historische roman 
Hoofdtooien Voor de Kennedyschool moesten wij onderzoeken waarvan de hoofdtooi is gemaakt, wie hem draagt en verschillende hoofdtooien bespreken. Aan deze.
BLIND DATE. VRAAG 1 Ik werd waarschijnlijk in 1469 geboren als de bastaardzoon van een priester.Ik ben vooral bekend gebleven door mijn boek waarin ik.
Tekenen Kijk om je heen. Je komt het overal tegen!
Opbrengsten van onderwijs
Romantiek en realisme. Romantiek en realisme Definitie Romantiek literaire beweging die sterk reageert op de rationalistisch/wetenschappelijke benadering.
Recht.
Gemaakt door: Josien en Nina
Liberalisme en socialisme
Letterkunde van 1800 tot 1914 Romantiek Realisme Fin de siècle.
Helden… … en heldinnen Voor al deze vrouwelijke superhelden geldt dat ze in een behoorlijk stereotype jasje worden gegoten.
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Jacky X FC STELENBAAN Ronde 10 – Jacky X. 1. Deze Griekse veldheer en geschiedschrijver leefde van 430 tot 354 voor Christus. Hij was leerling van Socrates,
Jacky Ickx FC STELENBAAN Ronde 10 – Jacky Ickx. 1. Deze Griekse veldheer en geschiedschrijver leefde van 430 tot 354 voor Christus. Hij was leerling van.
Herinneringskamp Westerbork
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië
Mattheüs 9 : leven zien spreken. Opmerkelijke dingen (1) l verslag ontdaan van details als coming-out bloedvloeiende vrouw meegaan 3 discipelen.
Hoofdstuk 2 Stijl en Beeldspraak.
Van gewesten naar eenheidsstaat
De eerste mensen § 1.1 & 1.2.
De Bijbel Inleiding.
De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel.
De theorie achter de verhalen
Paulus op reis Handelingen 17. Paulus in Athene 25 Hij wordt ook door mensenhanden niet gediend alsof Hij iets nodig heeft; Hij Zelf geeft aan allen.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
De Bijbel Inleiding. Opvattingen over de bijbel Opvattingen over de Bijbel.
Cbs De Wieken Informatie nieuwe Cito-normering
De splitsing van de Nederlanden. Het begon in 1500.Wat er bij ons gebeurde… Door Marjolein,Stephanie en Evelyne.
Literary Devices. Alliteration; herhalen van eerste medeklinker-klanken om bepaalde nadruk aan deze woorden te geven. The passionate shepherd to his love.
Historische overzicht Bataafse Revolutie
Paragraaf 1 De agrarische revolutie. Kenmerkende aspecten bij deze paragraaf: De levenswijze van jagers-verzamelaars Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen.
V5- literatuurgeschiedenis
De kolonie Nederlands-Indië
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Paragraaf 10.3 ‘Naar de verzuilde samenleving’
Blok 2 Koffie en suiker Deelvraag:
Posters voor in het geschiedenislokaal
Transcript van de presentatie:

Multatuli Eduard Douwes Dekker (1820 – 1887)

Multatuli Eduard Douwes Dekker (1820 – 1887) Biografie: zie hand-out!

Multatuli Tegen het keurslijf

Multatuli Tegen het keurslijf Tegen voorschriften (bijv. in Nederlands-Indië) Tegen sociale keurslijf (leve de natuur!) Kritiek op geloof Gelijkheid man – vrouw Vernieuwende literatuur “Natuurlijk” taalgebruik (“levend Hollands”) Etc.

Multatuli “Neem 'n nest jonge honden die 't ongeluk hebben welgeschapen te zyn. Spreek deze bezwering uit: ‘Natuur, Natuur, Natuur, wat benje dom, Natuur!’ Trek daarna uw hondjes korsetjes aan, liefst wat styf en wat nauw, en let eens goed op of Natuur niet heel spoedig uw tooverspreuk gehoorzaamt, en u wat scheefs geeft, waar ze in haar domheid, vóór uw bezwering, meende te kunnen volstaan met welgeschapenheid.” (> Ideën)

Multatuli “Wat maakt ge van onze dochters, o zeden! Ge dwingt haar tot liegen en huichelen. Ze mogen niet weten wat ze weten, niet voelen wat ze voelen, niet begeeren wat ze begeeren, niet wezen wat ze zyn..” (> Ideën)

Max Havelaar Multatuli, 1860 'The Book That Killed Colonialism'. (Pramoedya Ananta Toer, New York Times, 1999)

Inleiding Cultuurstelsel (het dwangstelsel) http://entoen.nu/maxhavelaar/beeld-en-geluid/canonclip-max-havelaar-(voortgezet-onderwijs)#beeld Cultuurstelsel (het dwangstelsel) = Dat was in 1830 ingevoerd in Nederlands-Indië. Elke inlander moest één vijfde deel van zijn land bebouwen voor de regering en de opbrengst afstaan. Het leverde de Nederlandse schatkist miljoenen op. Assistent-resident + regent Gouverneur-generaal

1852

Max Havelaar `’t Is bl… [bliksems] mooi, ik weet het niet anders uit te drukken’. (Van Lennep) `het weglaten der data maakt M.H. tot een roman, - maar het is geen roman. ’t Is eene geschiedenis. ’t Is eene memorie van grieven, ’t Is eene aanklagt.’ (Multatuli)

Max Havelaar “Max Havelaar was in 1860 een uniek boek, maar in veel opzichten sloot het toch aan bij stromingen in de toenmalige letterkunde. Het is een humoristisch boek, en daarin is het verwant met de poëzie van die tijd. Het is een sociaal bewogen boek, en daardoor behoort het bij een genre in die jaren. Het is een boek waarin allerlei genres door elkaar lopen, en waarin fictie en werkelijkheid voortdurend met elkaar in conflict zijn. Hierdoor is het ook een boek dat aansluit bij de Romantiek.”

Romantiek Kenmerken van de historische roman (vgl. documentaire; veel details; mengeling feit & fictie) Protagonist Max Havelaar = Sjaalman: strijder tegen onderdrukker, held, dichter, emotioneel, fantasie Romanstructuur: origineel, ingewikkeld Stijl: verschillende stijlen (~ verschillende vertellers)