Hedendaags proza Arnon Grunberg.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het tweede werkstuk.
Advertisements

Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Sudoku puzzels: hoe los je ze op en hoe maak je ze?
Op zoek naar de ware Over de zoektocht naar een christelijke partner
Vriendschap voor het leven
Een bericht speciaal voor jouw m’n
“Een reis naar Licht”.
Uiterlijke structuur aanbrengen
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Een week uit het dagboek van een kat.. maandag Mijn bewakers blijven me vervelen met rare, kleine bungelende speelgoeddingetjes, de plaaggeesten! Zelf.
Loverboys.
Alpe d’HuZes Huh?....Wat is dat?.
Woord van Leven April 2014.
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Levensvragen Over geluk…..
Welkom.
Ogen dicht, niet kijken! Bij schokkende beelden wil je soms even niet kijken Vanavond wordt die uitweg niet geboden: Kijk daar hangt Jezus, kapotgegeseld,
Mijn ‘Herinneringen” Aart Mijn “Herinneringen” Een presentatie van
A$ap Rocky. Informatie Plaats: Melkweg Amsterdam Datum: 28 mei 2013 Aanvang 22:00 Album: Long live A$AP.
Woord van Leven Mei 2011.
De opkomst van het christendom
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Kunnen we leren kiezen? Jan Bransen Alumnidag 2006.
De Zeester Informatieavond - Ouderpanel 12 maart
Leven zoals het leven je is gegund
Bij het kolenvuur Johannes
1 Korinthe Wordt mijn navolgers… 2 32 Geeft noch aan Joden, noch aan Grieken, noch aan de gemeente Gods aanstoot; 33 zoals ook ik allen.
Beste vrienden, Dit zal mijn laatste mail zijn. Het zal misschien een schok zijn voor jullie, maar ik heb een belangrijke beslissing genomen. Ik neem een.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
“De andere kant van de medaille”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Woord van Leven Augustus 2011.
De kerk: gegeven liefde, beloofde trouw - de poorten der hel zullen haar niet overweldigen -
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Tweede college Hedendaagse literatuur -beoordelen
Hedendaagse literatuur- beoordelen Derde college Maart 2013.
Het werken met portfolio
Toon Hermans.
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Verlangen naar licht.
Gebruik grafische rekenmachine bij M&O via de TVM-solver
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Hoe luister je naar de wet van God?
Welkom.
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
OVERTUIGEN MET WOORDEN
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Hoe gaat het verder na Bethel?
Gevoelig, droog, gevat en niet te voorspellen…
Anna Blaman (1905 – 1960).
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Spreuken: De nederige wijze.
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
Ben jij wel eens verwonderd?
Moderne literatuur 2 hoog/laag u Skleněná Louka Literaire avond.
Het verhaal Bella Swan is altijd anders geweest. Ze doet geen enkele moeite om zich aan te passen aan wat de populaire kliek op school dicteert. Wanneer.
Hoofdstuk 2 Stijl en Beeldspraak.
Denken in mogelijkheden
Bijbelstudies over de gelijkenissen van Jezus
De Asielzoeker Arnon Grunberg. ▫Proza ▫Poëzie, toneelstukken, columns ▫Literaire prijzen Vertalingen van zijn werk ▫Naar het Tsjechisch ▫Vertaling van.
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 8 Onderdeel : communicatie.
BOEKBESPREKING EX2 Hagar Sakkaki 4TSTW. Beschrijving boek : Titel: ‘Dansen op de vulkaan’ Auteur: Floor De Goede Verschijningsdatum: 2012 Uitgever(s):
Bespreker: Roald van Elswijk
Literatuur, maker en maatschappij
Module 2 Na de diagnose: Steun vinden bij elkaar
Gouden Ganzenveer.
Hoe benader ik een literaire tekst ui de negentiende eeuw?
Transcript van de presentatie:

Hedendaags proza Arnon Grunberg

overzicht Arnon Grunberg: receptie & reputatie De troost van de slapstick (1998) Blauwe maandagen (1990) De asielzoeker (2003)

Arnon Grunberg Receptie & reputatie

Arnon Grunberg °1971 Joodse familie A’dam; NY Populariteit & erkenning Polemist

Arnon Grunberg “Nog geen veertig is hij, en toch al een ijkpuntreference point. Een jonge schrijver die puntig en scherp uit de hoek komt, krijgt tegenwoordig al snel het label 'Grunbergiaans'. Om maar te zeggen: Arnon Grunberg (1971) is een fenomeen. Met Blauwe maandagen kwam hij begin jaren 1990 met een klap de Nederlandse letteren binnen.” (De Standaard, 07-02-2009)

Arnon Grunberg “Sindsdien is hij onafgebroken voor vuurwerk blijven zorgen. Hij debuteerde een tweede keer, onder het pseudoniem Marek van der Jagt. Ging met alle grote prijzen aan de haal. Stookte ruzie in messcherpe columns. En bleef door al de heisa een ongrijpbaar personage, meer nog dan een bekende schrijver.” (idem)

Arnon Grunberg “'Hooligan!' 'Huftershithead/asshole!' 'Gek!' 'Freak!': het klinkt als een scheldpartijschelden = to swear op of naast een provinciaal voetbalveld. In werkelijkheid gaat het om enkele van de minder dubbelzinnige beledigingen die dit najaar over en weer vlogen tussen twee van Nederlands meest vooraanstaandeprominent auteurs. [Grunberg & A.F.Th. van der Heijden]” (De Standaard, 22-12-2007)

Arnon Grunberg http://player.omroep.nl/?aflID=8637066 (30:50)

De troost van de slapstick (1998)

De troost van de slapstick

De troost van de slapstick “Camus heeft het in veel van zijn boeken en essays over het absurde gehad. Hij heeft proberen uit te leggen wat het absurde is. Maar als je wilt laten zien wat het absurde is, kun je niet zonder een vorm van slapstick. Absurditeit zonder humor, zonder slapstick, is nauwelijks te verteren. Als je een kippetje bij de poelier haalt zet je daar ook niet meteen je tanden in. Absurditeit zonder slapstick is een heel rauw kippetje. Humor zonder absurditeit bestaat ook. Dat is meer een bedorven haring.” (Grunberg 1998:16)

De troost van de slapstick > “Platgedrukt in een badhokje. Buster Keaton en de troost van de slapstick.” Buster Keaton - The cameraman - Vestuario/Dressing room http://www.youtube.com/watch?v=EBIBIXFCcWo

De troost van de slapstick “Keaton maakt aannemelijkplausible dat het levensgevaarlijk is met een ander mens in een kleedhokje te gaan, want voor je het weet wordt je als een groot insect tegen de muur platgedrukt.” (Grunberg 1998:17)

De troost van de slapstick “Kafka heeft in Die Verwandlung beschreven wat voor nachtmerrie het kan zijn als je in een insect bent veranderd. Keaton is naar mijn mening subtieler. Hij laat namelijk niet iemand zien die in een insect is veranderd. Hij maakt duidelijk hoe het is wanneer iemand zich als een levensgroot insect voelt.” (Grunberg 1998:17)

De troost van de slapstick “‘Zij [boeken en films] dienen geen algemeen doel, anders dan verstrooiingdiversion, zij voeden niet op, zij zijn geen wegwijzers. Dat lijkt me het ergste, dat je boek als een wegwijzer wordt beschouwd. Als mensen behoefte hebben aan wegwijzers moeten ze naar een sekte gaan.’ (Grunberg 1998:23)

De troost van de slapstick “Ook wordt in slapstick nooit de liefde bezongen. Of de familie. Of het vaderland. Of God. Dat kan nu eenmaal niet in slapstick. De slapstick verhoudt zich tot de utopie als het lamsboutjeleg of lamb tot de vegetariër.” (Grunberg 1998:23)

Arnon Grunberg

Blauwe maandagen (1990)

Blauwe maandagen

Blauwe maandagen een blauwe maandag = een zeer korte tijd

Blauwe maandagen “1994. Debuteert met Blauwe maandagen, een boek over een adolescent die door hoerenbezoek probeert te ontsnappen aan zijn bestaan als loser. Wordt door critici en lezers meteen ingehaald als een aanwinst voor de Nederlandse literatuur. Krijgt de Anton Wachter-prijs voor het beste debuut.” (Arnon Grunberg in 7 momenten; De Standaard, 03-10-2008)

Blauwe maandagen Bildungsroman Hoofdpersonage Arnon Grunberg 16 - 23 jaar “Het is een cruciale periode, waarin hij zich losmaakt van thuis, school, en zijn joodse achtergrond, om het volle leven te ontdekken.” (Brems 2006:567)

Blauwe maandagen “Het is een cruciale periode, waarin hij zich losmaakt van thuis, school, en zijn joodse achtergrond, om het volle leven te ontdekken. Dat volle leven blijkt echter niets anders te beiden dan verveling, mislukking en overbodigheidsuperfluity.” (idem)

Blauwe maandagen “Dat volle leven blijkt echter niets anders te beiden dan verveling, mislukking en overbodigheidsuperfluity.” (idem) “Het enige wat daar tegenover staat, is de hilarische manier waarop de bildung als ontluistering wordt beschreven.” (idem)

Blauwe maandagen Ontluistering Existentialisme Nihilisme “de actie verloopt van scène naar scène” en wordt niet gestuurd door dramatische spanning (Brems 2006:568) Vergelijk De avonden (1947) van Reve

De asielzoeker (2003)

De asielzoeker

De asielzoeker (productie NTGent)

De asielzoeker “Arnon Grunberg is eigenlijk maar met één schrijver te vergelijken, met het kolossale, tegendraadse literaire taltent uit de vorige eeuw: de jonge Gerard (van het) Reve.” (De Volkskrant; achterplat De asielzoeker)

De asielzoeker “Spraakmakend boek De Asielzoeker van Arnon Grunberg is een van de meest spraakmakende boeken van onze tijd. Grunberg is om dit boek geprezen. Het is bekroond met de AKO literatuurprijs 2004 en de F. Bordewijkprijs 2004. Het boek heeft heftige reacties opgeroepen. Critici noemden het Grunbergs meest sombere boek tot nu toe, een boek dat schokt en verontrust, een dodelijk boek, onheilspellend, angstaanjagend, huiveringwekkend, grimmig en navrant, maar ook hartverscheurend, ontroerend en geestig. Er zijn vergelijkingen getrokken met het ontluisterende beeld van de moderne mens dat een schrijver als Houellebecq ons voorschotelde, en met de vervreemding van Kafka, de morele keuzes en de walging van Sartre en Camus, het nihilisme van Hermans.” http://www.rug.nl/let/voorzieningen/culturelevoorzieningen/spraakmakendeboeken/programma20042005/sprb2005grunberg

De asielzoeker Bespreking fragment