RISPERDAL ® CONSTA TM voor de onderhoudsbehandeling bij schizofrenie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Project TERUGREM door Rudy STEVENS en Serge KERKHOF
Advertisements

WAT KOST FARMACEUTISCHE ZORG IN UW APOTHEEK?
Jaap Dik Apotheker te Vianen Lid GR VZVZ
Regio ….. Werkafspraken patiëntgerichte samenwerking.
Zorgt voor continuïteit
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Elektronisch Medicatieoverzicht de koers
De stand van zaken in Enkele cijfers - verneveling Rond de flesjes per jaar verstrekt aan alle deelnemers …….en even zoveel naalden, spuiten.
Beroepsgeheim op de SEH
Regionale aanpak Medicatie Overdracht
Krankzinnigenwet 18 juni 1850 : Opgeheven
Zorgtraject diabetes: doelgroep type 2 diabetici GMD 1 of 2 injecties insuline of incretine mimeticum.
Nierfunctie.
CASCADEREGELING VOOR VOEDSELPRODUCERENDE DIEREN: Is er een vergund therapeutisch diergeneesmiddel voor deze diersoort en deze indicatie in België beschikbaar?
Acuut vs. Chronisch Terugbetalingsmogelijkheden
MINISYMPOSIUM DUBBELE DIAGNOSE GGZ DIJK EN DUIN
Behandeling van doorbraakpijn
Besluit Stralingsbescherming 2011 Niveau 3 - 4
Diabetespas & diabetesconventie
Decreet GIS en Jeugdgezondheidzorg Herman Nys. Gezondheidsinformatiesysteem Operationale informatiesysteem : optimaliseren van gegevensuitwisseling tussen.
Anticonceptie middels NUVA ring
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Delier in de palliatieve fase
individuele medicatievoorbereiding
Waarom insuline-therapie door de huisarts?
Melatonine bij een jet lag
Dinsdag 8 oktober  Toelatingsvoorwaarden Lager Onderwijs  Nu ook geldig : bewijs van genoten Nederlandstalig onderwijs in de wereld.  Taalproef.
Medicatie.
VERDERE OPVOLGING VAN DE VEILIGHEID
DUODECIM-RICHTLIJN SCHIZOFRENIE
Misbruik en verslaving
Algemene afspraken m.b.t. het voorschrift
Wachtdienstregeling.
Voorschrift op stofnaam en substitutie
CASUS KEELPIJN.
CASUS PIJNLIJKE ENKEL.
Zorgtrajecten.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
RISPERDAL* CONSTA* Werkingsmechanisme.
Procedure voor terugbetaling
Diagnose Door neuroloog, psychiater, neuropsychiater of internist-geriater Gebaseerd op de DSM-IV criteria Beeldvorming van de hersenen (CT-scan of NMR)
Voorstellen Heidi de Kam, Verpleegkundig Specialist- ggz Ouderenpsychiatrie en somatiek, Afdeling: Eikenstaete A en Eikenstaete C Els Postma, Verpleegkundig.
GOED KOOPMANSGEBRUIK QUO VADIS?
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Intramusculair injecteren
Van recept naar medicijn
28/02/20162 Wet rond voorlopig bewindvoerder dateert van 17 maart 2013 Gepubliceerd in Belgisch staatsblad op 14 juni 2013 In werking getreden op 1 juni.
Medisch Farmaceutisch Overleg Nieuw Gent 11/06/2015 LOK Nieuw Gent Ellen Van Leeuwen.
Wijs met medicijnen Voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken.
1 Medische Heroïne-Unit (MHU). 2 De MHU biedt: Gecontroleerde heroïnebehandeling onder medisch toezicht aan 20 patiënten Methadonverstrekking aan ca.
Optimale farmaceutische zorg voor patienten met M.Parkinson Wereld Parkinsondag 2015 Nieuwegein.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
TOELICHTINGEN BIJ STAP 1 Toelichting Projectnaam van het sectorplan Geef het project een logische naam van maximaal 50 tekens inclusief spaties. Toegestaan.
VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING : WETTELIJK KADER september 2012 Myriam VANDERZEYPEN Licentiaat in de Rechten Directeur WZC St.-Jozef te Wiekevorst.
NIERFUNCTIE.
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Zaterdag 18 mars 2017 e-gezondheid in de praktijk
ProtonpomPinhibitoren – langdurig gebruik
Disclosure belangen NHG spreker
Vereenvoudiging en informatisering van de hoofdstuk IV geneesmiddelen - dr. Michael Callens medische directie LCM 1.
Recip-e werking en uitrol
Hoofdstuk 3. Werking, dosering en vergoeding
INJECTEREN.
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Brugge-Heidehuis 18 november 2017
Geneesmiddelen Hoofdstuk 12 IMK.
INJECTEREN.
Wat doet de overheid: Gezondheidszorgbeleid
HET GEBRUIK VAN MORFINE Paul Heuberger, huisarts
Transcript van de presentatie:

RISPERDAL ® CONSTA TM voor de onderhoudsbehandeling bij schizofrenie

RISPERDAL ® CONSTA TM : Dosering & omschakelen

1,8 mg /d25 mg / 14 d Wereld Gezondheids Organisatie Vastgelegde Dagelijkse Dosis (DDD – Defined Daily Dose )

Bijsluitertekst Indicatie: onderhoudsbehandeling van schizofrenie;  18 jaar Dosering: laagste effectieve dosis; om de 2 weken –Patiënten gestabiliseerd op orale risperidone –Als gestabiliseerd  4 mg po: 25 mg Consta –Als gestabiliseerd > 4 mg: overweeg 37,5 mg –Sommige patiënten gebaat met 50 mg –Dien oraal risperidone toe tijdens eerste 3 weken Formulaties: 25 mg, 37,5 mg, 50 mg

Terugbetalingscriteria Hoofdstuk IV ; nieuwe § a) De specialiteiten vermeld onder punt c) komen alleen voor vergoeding in categorie B in aanmerking indien zij aangewend worden voor de onderhoudsbehandeling van schizofrenie, voor zover ze worden voorgeschreven bij patiënten gestabiliseerd op orale risperidone en bij wie een behandeling met een intramusculair depot antipsychoticum aangewezen is voor redenen van therapietrouw. b) De terugbetaling mag worden verleend zonder dat de adviserende geneesheer daarvoor toestemming moet geven, voor zover de behandelende geneesheer op het voorschrift “derde betalingsregel van toepassing” heeft vermeld. In dat geval moet de behandelende geneesheer in het bezit zijn van een rapport opgesteld door een geneesheer-specialist in de psychiatrie of in de neuropsychiatrie, waaruit blijkt dat de patiënt zich in voornoemde situatie bevond bij aanvang van de therapie met de betrokken specialiteit. De behandelende geneesheer dient deze gegevens ter beschikking te houden van de adviserende geneesheer. In die omstandigheden mag de apotheker de derdebetalingsregeling toepassen.

Omschakeling naar CONSTA van een oraal antipsychoticum Weken Overgang van een oraal antipsychoticum zonder ongewenste anticholinerge bijwerkingen: onmiddellijk (“stop & go”) Overgang van een antipsychoticum met ongewenste anticholinerge bijwerkingen : progressieve stopzetting van de vroegere medicatie Stopzetting van oraal Risperdal 3 weken na het begin van de behandeling met Risperdal CONSTA Oraal antipsychoticumOraal Risperdal Injectie met Risperdal CONSTA 25 mg om de 2 weken Overgangsfase Therapeutische plasmaspiegels bereikt Zo nodig verhoging tot 37,5 mg

Omschakeling naar CONSTA van een depotneurolepticum Depotneurolepticum met intervallen van 4 weken Depotneurolepticum met intervallen van 3 weken Depotneurolepticum met intervallen van 2 weken Weken Oraal Risperdal Stopzetting van oraal Risperdal 3 weken na het begin van de behandeling met Risperdal CONSTA Laatste depotinjectie 2 weken vóór het begin van de behandeling met Risperdal Laatste depotinjectie 3 weken vóór het begin van de behandeling met Risperdal Laatste depotinjectie 4 weken vóór het begin van de behandeling met Risperdal Zo nodig verhoging tot 37,5 mg 6 Injectie met Risperdal CONSTA 25 mg om de 2 weken Overgangsfase Therapeutische plasmaspiegels bereikt