Statistische Valkuilen in Solvency II

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De samenstelling van de loonkloof
Advertisements

GfK Supermarktkengetallen
September : Periodiseren
2 Wat was toen het grootste het grootste probleem van de van de FOD?
Inleiding in de statistiek voor de gedragswetenschappen Met ondersteuning van SPSS Guido Valkeneers.
“Pensioenen & de Kredietcrisis”
VERZEKEREN.
RE 7 Non Life & Health Les 1.
Module 6 Stop! Geen risico!?
Hypotheekvormen Er zijn diverse hypotheekvormen mogelijk. Elke vorm met z'n eigen kenmerken en z'n eigen voordelen. Het hangt dus van uw omstandigheden.
Verzekeren.
Omvang van de ambachtseconomie
GfK PS Retail NLGfK Supermarktkengetallen juli 2014 GfK Supermarktkengetallen Antwoord op deze vragen vindt u op: bij “GfK Publicaties”
Natuurlijke Werkloosheid en de Phillipscurve
Stichting Pensioenfonds Groothandel Vegro
1 1 Diagnoseadvies van de sociale partners over O&O en innovatie ‘Naar een meer innovatieve economie’ 18 september 2006.
Reservoir dogs band is een band die nummers speelt van vele Tarantino films. Ze zijn pas sinds september bezig en hebben al in januari op de premiere gespeeld.
Haal meer uit je Hersenen masterclass wiskunde
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Hok Kwan Kan Primary supervisor: dr. Katrien Antonio
1 Solvency II “Beyond the waves” DNB Solvency II Seminar Gerard van Olphen 10 December 2009.
Arbeidsmarktinformatie
Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer BV. Rotterdam, 2 november 2000 ten behoeve van: Opties in de praktijk door: Hans Tielkemeijer.
P-waarde versus betrouwbaarheidsinterval
Jullie hebben lef... .
Computer Ondersteunde ZELFSTUDIE
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
Populatiegemiddelden: recap
Methodologie & Statistiek I Verband tussen twee variabelen 3.2
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les 19 Begrippen & 92 t/m 99
Inkomen les 19a Begrippen & 95 t/m Begrippen AKW Algemene Kinderbijslagwet: wet die regelt dat mensen met kinderen tot 18 jaar een uitkering krijgen.
1 © GfK 2012 | Supermarktkengetallen | GFK SUPERMARKTKENGETALLEN ‘Hoe ontwikkelt het aantal kassabonnen zich?’ ‘Wat is de omzet van de supermarkten.
Hoofdstuk 5: Het huishouden
Statistiek voor Dataverwerking
Mr. Leo Blom CPL Syntrus Achmea – Beleidsontwikkeling 19 juni 2013
Vereniging van Pensioenjuristen - 7 juni 2011
Opgave blok 3 les 9 opg 2 opdrachtenboek.  Regel 1: Hoeveel heb ik te verdelen?  Trek de twee bekende getallen van elkaar af.  Vind je het lastig om.
Zorgverzekering.
Statistiekbegrippen en hoe je ze berekent!!
Enkel het resultaat telt....
0 HJ Breen Wisselbeker Seizoen Veld en Zaal minst gepasseerde keeper/keepster Geldrop, dinsdag 19 juni 2012.
Lange termijn gevolgen van levende nierdonatie
Arboteam 13 oktober 2009 Karen de Groot Agis en stressmanagement.
Beleggingsleer Siem de Ruijter Jan Van Doorslaer
20/08/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Samenvatting hoofdstuk 1
Onderwerpen Basel II Gevolgen voor ING Conclusies voor de Bank
Waterschapsverkiezingen 2008

Doelgroep onderzoek.  Moeder met een vriendschappelijke relatie die nog niet uitgaat.  Moeder die al 10 jaar vrijgezel is en niet uitgaat.  Moeder.
Effecten loondoorbetaling bij ziekte
Inleiding in de statistiek voor de gedragswetenschappen
Na de basisschool Presentatie Procedure naar het VO Mieke Staal Intern Begeleider 5 MW.
Orde uit Chaos Symposium Centraal Bureau voor de Statistiek 14 maart 2013.
Baarde en de goede Hoofdstuk 11: Data-analyse
De laatste nieuwstjes uit Den Haag
Informatie avond leerjaar 4
De Titel De titel is “Bloedlief”. Inge Misschaert.
Leydi Johana Breuls “In hoeverre speelt de sociale samenstelling van een sportclub een rol in de beslissing van leden om te stoppen?“ 01 Waarom?
28 mei Symposium Statistical Auditing Slide 1 Steekproefmethoden bij EU audits Paul van Batenburg.
Hoorcollege 2 Enkele statistische verdelingen ED: Het experiment atoom Labels De empirische distributie.
Hoofdstuk 6 Investeringsselectie 6.1 Bepalen investeringsbedrag 6.2 Investeringsbeoordeling 6.3 Investering bij onzekerheid 6.4 Keuze uit projecten 6.5.
Wa of all risk. Verzekeren is risico… Verschillende soorten verzekeringen. WA: wettelijk aansprakelijk. Je bent verantwoordelijk voor de schade die.
Groei dossiers/ lokale opleg
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Transcript van de presentatie:

Statistische Valkuilen in Solvency II Miriam Loois

Statistiek… Vinden mensen moeilijk en saai Tegen intuïtief Een moeder heeft twee kinderen, een ervan is een jongen. Wat is de kans dat de ander ook een jongen is? En wat als een van de twee een jongen is die op dinsdag is geboren? Leuk en uitdagend! (maar blijf wel opletten) Speelt een belangrijke rol in Solvency II

Statistiek… Vinden mensen moeilijk en saai Tegen intuïtief Een moeder heeft twee kinderen, een ervan is een jongen. Wat is de kans dat de ander ook een jongen is? 1/3 1/2 En wat als een van de twee een jongen is die op dinsdag is geboren? Leuk en uitdagend! (maar blijf wel opletten) Speelt een belangrijke rol in Solvency II

Statistiek… Vinden mensen moeilijk en saai Tegen intuïtief Een moeder heeft twee kinderen, een ervan is een jongen. Wat is de kans dat de ander ook een jongen is? 1/3 1/2 En wat als een van de twee een jongen is die op dinsdag is geboren? 13/27 1/3 Leuk en uitdagend! (maar blijf wel opletten) Speelt een belangrijke rol in Solvency II

Statistiek… Vinden mensen moeilijk en saai Tegen intuïtief Een moeder heeft twee kinderen, een ervan is een jongen. Wat is de kans dat de ander ook een jongen is? 1/3 1/2 En wat als een van de twee een jongen is die op dinsdag is geboren? 13/27 1/3 (de kinderen van meneer Smith) Leuk en uitdagend! (maar blijf wel opletten) Speelt een belangrijke rol in Solvency II

Statistiek… Vinden mensen moeilijk en saai Tegen intuïtief Een moeder heeft twee kinderen, een ervan is een jongen. Wat is de kans dat de ander ook een jongen is? 1/3 1/2 En wat als een van de twee een jongen is die op dinsdag is geboren? 13/27 1/3 (de kinderen van meneer Smith) Leuk en uitdagend! (maar blijf wel opletten) Speelt een belangrijke rol in Solvency II

Statistiek in Solvency II Value-at-Risk model 1-jaars horizon, 99.5% betrouwbaarheidsinterval “1-in-200 jaar” gebeurtenis Interne modellen Backtest Weinig historische data

Backtesten met een rollende horizon

Voorbeeld: De aandelenstress parameter in het FTK In het Financieel Toetsingskader voor pensioenfondsen wordt een aandelen stress parameter gehanteerd van 25%. Zekerheidsmaat 97.5% (“1-in-40 jaar gebeurtenis”) Evaluatiecommissie FTK: “Sinds 1970 heeft deze index 4 keer een tuimeling meegemaakt die groter is dan de 25 procent daling waar het FTK op is gestoeld. Twee van deze gebeurtenissen vonden plaats in de afgelopen 7 jaar. De frequentie van dergelijke omvangrijke schokken is dus hoger dan op basis van de 97,5 procent zekerheidsmaat en een (log)normale verdeling mag worden verwacht.”

Maart, september 2001, Maart 2003 September 1974 September 2008 t/m juni 2009

Hoe backtesten met een rollende horizon? p-value

Statistische valkuilen Value-at-Risk modellen Backtesten met een rollende horizon Andere valkuilen, zoals negeren autocorrelatie, geclusterde volatiliteit. De 1-jaars horizon Level playing field Solvency II Gelijke monniken gelijke kappen?

Onderzoek 1-jaars horizon (1) Bekijk verschillende hypothetische verzekeraars, met een Solvency II ratio van 100% op t=0. Verzekeraars hebben verschillende Looptijd verplichtingen Kasstroompatroon Beleggingsbeleid Vergelijk zekerheid uitkeringen in de tijd.

Onderzoek 1-jaars horizon (2) Default probability Enig moment niet in staat verplichting te betalen Ruin probability Waarde assets op enig tijdstip lager dan waarde liabilities Ruin probability na 1 jaar Mag maximaal 0.5% zijn in Solvency II

Resultaten onderzoek 1-jaars horizon

Vragen?

http://www.kennislink.nl/publicaties/de-kinderen-van-meneer-smith