Pilot Functiecreatie Ervaringen van Petra Hoekman, P&O adviseur

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Feb 2014 Leiderschap & Professionele Ruimte Joost van der Stoep Organisatiewetenschappen (VU Amsterdam) Organisatie en Personeelsbeleid Rijk (BZK)
Advertisements

Maatschappelijke Baten van Basisregistraties Project van de Stuurgroep Werkend Stelsel Serious Ambtenaar 2014 Ambassadeur worden van hergebruik.
Leiderschap bij verandering
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Toptaken in Tilburg Erik de Ridder van naar 190 pagina’s in drie simpele stappen best wel moeilijke.
Diversity Network ABN AMRO Mentoringprogramma
Grenzen aan vrijwilligerswerk?. SGL Stichting gehandicaptenzorg Limburg Zorg beter met vrijwilligers 21 november 2013.
Eindmeting proeftuin Wmo Symposium ‘Samen met elkaar’, 31 oktober 2007.
Pilot Wmo-Wwb Amsterdam Conferentie Werk maken van ondersteuning: relatie Wmo-Wwb 5 oktober 2006.
De Vergeten Parels van Rotterdam-Zuid
Ondernemen en organiseren vanuit netwerkprincipes Hoe bent u daarbij betrokken?
Risicomanagement Beperking van vrijheid of ruimte voor kansen
Let op de ijsberg! Over de klimaatscrises, leeftijdsbewust personeelsbeleid en diversiteit Sjiera de Vries.
Anneke Hemmen & Marianne Duitshof. IMPLEMENTATIEKUNST Leer zelf! Benoem en prioriteer doelen Richt interne organisatie in Beschrijf werkproces Ontwikkel.
Gezondheidsmanagement
Gemeente en woningbouwcorporatie
REGEERAKKOORD er komt één regeling voor uitkeringsgerechtigden in de WWB, WSW en de Wajong. bezuiniging in 2015 van meer dan 1 miljard, structurele bezuiniging.
Baanbrekers! Bevordering van participatie arbeidsgehandicapten in >
Petra Verhagen (ISS-CMV) Dorris Direks (IPS-VD)
Utrecht, 11 juni
1 Samenwerking in de keten Toegevoegde waarde of illusie ?
Duurzame innovatie leiderschap en maatschappelijke legitimatie Inleiding door Leo Lenssen Boardroom 21 januari 2010.
Slimmer omgaan met personeel Dorinde Brands Adviseur Expertisecentrum LEEFtijd 28 augustus 2008, Arnhem.
Introductie film Korte uitleg Medewerker uit SW aan het woord
Sjiera de Vries Lector Sociale Innovatie en Verscheidenheid Sociale Innovatie.
| 1 17 augustus 2014 | Nijfin 26 november | 2 17 augustus 2014 |
Kooperaasje Fryslân “ Het sneller verduurzamen van Fryslân door het verbinden van alle duurzaamheidskennis en - initiatieven om zo samen van elkaar.
Introductie WerkeninGelderland.nl
Deel anders, mijn organisatie
Programma uur Opening door Hans Borstlap, voorzitter Bestuur Leerstoelen uur 'Soberheid' | Korte inleidingen en aansluitend discussie
KPA - Wilde Ganzendag Vergroot je succes, evalueer je project Den Haag 1 november 2008 Context, international cooperation Utrecht.
Naar een e-depot voor Overijssel E-depot Overijssel / 2 oktober 2013 Aanleiding Wat gaan we doen? Hoe ver zijn we? En hoe nu verder?
“Een samenwerkingsverband van mensen in formele functies die met behulp van regels en middelen een gemeenschappelijk doel realiseren”. ORGANISATIE Mensen.
De toekomstige arbeidsmarkt: Samen werken in de regio
Duurzaam en maatschappelijk verantwoord HRM-beleid
2 DECEMBER 2014 COÖRDINEREND PLATFORM ECONOMIE EN ARBEIDSMARKT.
In gesprek Naast de online enquêtes zijn we dit jaar ook gestart met klantenpanelavonden. Dit heeft voor ons veel mooie inzichten, verklaringen en bruikbare.
Denken in mogelijkheden Een Rijnlandse aanpak voor het aannemen en behouden van arbeidsgehandicapten.
Participatie- en quotumwet Waterschap Noorderzijlvest Mirjam Schoorl | 12 februari 2015.
SECTORPLAN AGRARISCH & GROEN Maatregel 5 & Maatregel 6 Liesbeth van der Vegt Projecten LTO Noord SEB 27 augustus 2014.
Juridische bescherming van dijkrelicten
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
Functiecreatie… Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening BREED hoe laat je het werken in de praktijk Gemeente Wijchen samen met Sociale Werkvoorziening.
‘De OR maakt afspraken over meer banen voor mensen met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Participatiewet 15 oktober Aanleiding participatiewet Het vereenvoudigen van de wet en regelgeving aan de onderkant van de arbeidsmarkt.
Presentatie Kandidatenraad 26 januari 2016
Onbekend Talent Het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking binnen ING Nederland Congres Zicht op Ongezien talent,24 september 2015.
Op naar uitvoeringsprojecten. Wat vragen we? En wat kunt u van ons verwachten? Door Jan Kerkhof voorzitter initiatiefgroep Dommelvallei.
Functiecreatie Jeugdzorg Een duurzame manier om banen te creëren.
Lokaal Woon en Leefbaarheids Plan. Lokaal Woon- en Leefbaarheids Plan  Waarom  Resultaten bijeenkomsten  Hoe nu verder.
Sociaal ondernemen; een goede balans tussen winst maken en MVO. Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie.
Job carving: een antwoord op de personeelsvraagstukken? Arbeidsmarktconferentie Utrechtzorg Workshop, 26 november 2012 Danny Willems senior adviseur PSW.
ESF Sociale Innovatie Regio Holland Rijnland – Hilde de Boer.
Social Return Inzet van inkoop t.b.v. sociale doelstellingen Patrick de Lange Senior Adviseur RadarAdvies.
Draagvlak voor functiecreatie Participatief ontwikkelen.
Welkom Functiecreatie in de Jeugdzorg 9 juni 2016.
Plaatsing en begeleiding van de nieuwe medewerker Trudie Piet Sr HRM-adviseur De Jeugd- en Gezinsbeschermers Ben Paswerk.
Meesters in Management! verzorgt het inhuren van een interim management professional welke vooral actief is met het vervullen van opdrachten binnen de.
Participatie Adviseur ABN AMRO Bank N.V.. Visie en belang van diversiteit voor ABN AMRO VISIE ABN AMRO streeft met haar Diversity & Inclusion (D&I) beleid.
Het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking binnen ING Nederland
Double Quality Counseling VEENENDAAL
Missie statement Het ter beschikking stellen van kennis en expertise ter bevordering van de arbeidsparticipatie van mensen met een grote afstand tot.
Samen aan de slag voor werk in Zwijndrecht
HELP! Beren op de omgevingsweg
Kennisoverdracht inclusie (Henk van de Pol)
Banenafspraak in bedrijf 24 november 2015 Collega’s maken het verschil
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Ondernemen en organiseren vanuit netwerkprincipes
Kennisoverdracht inclusie (Henk van de Pol)
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Transcript van de presentatie:

Pilot Functiecreatie Ervaringen van Petra Hoekman, P&O adviseur 12 februari 2015

Doel pilot Bovenstroom: methodiek functiecreatie Onderstroom: draagvlak creëren Eigenlijk was de ‘verborgen functie’’ van de deelname aan de pilot: draagvlak creëren. En dat is precies waar in deze presentatie de nadruk op ligt. Ik neem jullie in 10 stappen mee naar hoe wij binnen de pilot te werk gaan (want het proces is nog steeds gaande). Provincie Drenthe, 2014

Maatschappelijke voorbeeldfunctie! 1. Aanleiding pilot Participatie en Quotumwet Maatschappelijke voorbeeldfunctie! In een eerste sessie over dit onderwerp, heb ik een selecte groep teamleiders meegenomen in het hoe en waarom van deelname aan de pilot Functiecreatie. Onze voorbeeldrol, en veel minder de wet, is als aanleiding gepresenteerd. Ook omdat begin 2014 nog niet klip- en-klaar was hoe die wet er uit zou gaan zien en wat de betekenis/ het gevolg voor onze organisatie was. Provincie Drenthe, 2014

2. Antwoord = pilot functiecreatie Vraag: Hoe maken we arbeidsorganisaties toegankelijk voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt/arbeidsgehandicapten? In de sessie is aan teamleiders toegelicht vanuit welke vraag de deelname aan de pilot is ontstaan: Hoe stomen we onze organisaties klaar? Provincie Drenthe, 2014

3. Beeldvorming Wil de echte arbeidsgehandicapte opstaan? De prangende vraag die vrij snel aan de orde kwam: ‘’Over wie hebben we het dan?’’ Omdat de doelgroep niet in een hokje te vangen is en het gevaar van te negatieve beeldvorming zou kunnen ontstaan, is de vraag ingekopt met een stripje van Fokke & Sukke. Provincie Drenthe, 2014

4. Kern pilot Benutten van ieders talenten! Artikel Volkskrant 14/05/2014: ‘’Het scheppen van banen voor arbeidsgehandicapten is vooral nog een zoektocht van initiatieven en projecten, waaruit eerst duidelijk moet worden wat wel en niet werkt. We moeten anders leren kijken naar het inzetten van talent. Dat vraagt om een ingrijpende cultuuromslag. Het ging altijd over het vangnet, nu moeten we de toegevoegde waarde zien. Werkgevers moeten nieuwe inzichten krijgen in hun eigen organisatie. Dat staat nog in de kinderschoenen.’’ Vervolgens aangevuld met een quote uit een artikel uit de Volkskrant: Ieders talenten benutten! Dat is de kernboodschap. Dat zorgde voor een andere mindset. Provincie Drenthe, 2014

5. Insteek pilot Methodiek Functiecreatie Scheiden van complexe en enkelvoudige taken binnen (middel)hoge functies; Bundelen tot nieuwe functies voor mensen met een arbeidsbeperking; Waardoor de arbeidscapaciteiten en mogelijkheden van zittende werknemers beter worden benut. De pilot is toegelicht. Gekozen is om in de pilot de methodiek functiecreatie te ‘testen’’, uitgebreid met het hele proces dat daar uit voortvloeit (werving, selectie en mogelijke (proef)plaatsing). Provincie Drenthe, 2014

6. Resultaat pilot WIN-WIN! Provincie Drenthe, 2014 De positieve boodschap die werd verkondigd is: dit is WIN-WIN situatie! Maar zo zag een aantal teamleiders het niet, omdat zij in een ‘’onderzoek regiefunctie’’ zaten, waarbij taken mogelijk zouden worden uitbesteed met mogelijke gevolgen voor medewerkers. Zij konden het aantrekken van een nieuwe collega (arbeidsgehandicapte) niet verkopen. Provincie Drenthe, 2014

7. Wanted: deelnemers NIMBY vs. Invloed en betrokkenheid Je zag twee kampen ontstaat: Not In My Backyard, vraag een andere team vs. voorstanders, die open staan voor ‘’testen, oefenen, aan de voorkant aan de knoppen draaien, invloed.’’ Het helpt zeker als je weet dat een leidinggevende privé met een arbeidsgehandicapte te maken heeft (bijv. in de familiekring). Provincie Drenthe, 2014

8. KISS ‘’Keep It Super Simply’’ Provincie Drenthe, 2014 Energie gestoken in een voorstander, met een gecreëerde functie die relatief gezien het makkelijkst en snelst in te vullen was. (Medewerker monitoring Verkeersgegevens, team Verkeer & Vervoer). Dat proces loopt nu. Provincie Drenthe, 2014

9. Inzetten ambassadeurs Na een succesvolle invulling, benutten we de betreffende teamleider als ambassadeur en de arbeidsgehandicapte als voorbeeld. Provincie Drenthe, 2014

10. Promotour Provincie Drenthe, 2014 Daarmee gaan we op ‘’promotie-tour’’. Zij zijn het boegbeeld van ons promo-activiteiten: Intranet-berichten, aanschuiven bij briefings/ teamoverleggen, ‘’voortgangsberichten’’ in Managementoverleggen. Provincie Drenthe, 2014

Petra Hoekman, P&O adviseur E: p. hoekman@drenthe Petra Hoekman, P&O adviseur E: p.hoekman@drenthe.nl T: 0592 365704 Vragen/ opmerkingen? Heb niet de illusie dat deze 10 stappen je soepeltjes door het proces heen leiden, maar ze bieden wel een houvast. Hoe de stappen worden ingevuld, is afhankelijk van de behoefte van de medewerkers en organisatie. 12 februari 2015