Structuur van het rapport

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De gemiddelde leerling
Advertisements

Stilstaan bij parkeren Dat houdt ons in beweging
De Vlaamse audiovisuele sector: een socio- economische profilering Isabelle De Voldere Hans Everaert.
> Met websitestatistieken naar een betere website Rick Koopman.
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
Obesitas De obesitasepidemie en de evolutie van het aantal bariatrische ingrepen bij MLOZ-leden Dr. Katrien Van Rie Dr. Jan Van Emelen.
December 2007 Dimarso N.V., opererend onder de commerciële naam TNS Dimarso en hierna TNS Dimarso genoemd, beschikt exclusief over het auteursrecht van.
Personalisatie van de Archis website Naam: Sing Hsu Student nr: Datum: 24 Juni 2004.
1 Rol private equity in de NL economie •Groei en innovatie •Werkgelegenheid •Herstructurering van bedrijven en sectoren.
Vennootschapsbelasting Aj 2011
1 COVER: Selecteer het grijze vlak hiernaast met rechtsklik & kies ‘change picture’ voor een ander beeld of verwijder deze slide & kies in de menubalk.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
Omvang van de ambachtseconomie
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Natuurlijke Werkloosheid en de Phillipscurve
Keuzeondersteunend model voor inbouwpakketten bij herbestemmingsprojecten Eindcolloquium Wiebrand Bunt.
Kb.1 Ik leer op een goede manier optellen en aftrekken
© GfK 2012 | Title of presentation | DD. Month
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
Passie - Verrijzenis Arcabas
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Brussel , 25 september 2009 François COPPENS Fabienne VERDUYN
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
Regio Voor- en Noorderkempen. Ludwig Caluwé Vlaams volksvertegenwoordiger Fractieleider CD & V Vlaams Parlement.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Inkomen les 7 27 t/m 37.
Inkomen Begrippen + 6 t/m 10 Werkboek 6. 2 Begrippen Arbeidsverdeling Verdeling van het werk in een land.
Inkomen 21 Begrippen H6. 2 Begrippen Directe belastingen Belastingen die rechtstreeks aan de overheid moeten worden betaald.
De Nederlandse economie 2 e kwartaal 2010 PROGRAMMA Opening en uitreiken persmap – Leespauze – Presentatie uitkomsten door.
User management voor ondernemingen en organisaties
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
ribwis1 Toegepaste wiskunde Lesweek 01 – Deel B
Panel Survey of Organisations. Soepel omgaan met personeel Panel Survey of Organisations Selectief selecteren Kleurt diversiteit de boekhouding? of snel.
Economische impact sluiting Ford Genk Ludo Peeters en Mark Vancauteren (Universiteit Hasselt)
Departement Studiën Auteurs:Philippe Delhez Jan De Mulder Martine Druant Hélène Zimmer Seminarie: de Belgische arbeidsmarkt 6 oktober Groei en.
Landelijke dag RMC- coördinatoren Aanpak uitrol Loket VSV 4 juni 2008.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
De Dagen van de Kaaien 19, 20 & 21 maart De Kaaien op tafel - inhoud 1.Methodiek tafelgesprekken 2.Aantal tafelgesprekken en aantal deelnemers.
Van Vensoc tot Biztax Vennootschapsbelasting Aj 2011.
Van Vensoc tot Biztax Vennootschapsbelasting Aj 2011.
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
Fractale en Wavelet Beeldcompressie
HOSTA 2010, Vastgoedcongres 29 september september Horwath HTL.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
Toekomst van het Noordzeehavengebied Emeritiforum K. U
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
aangename ont - moeting
1 Week /11/ Dalende beurzen Blijkbaar is de macht van de centrale banken in de wereld overroepen Men kan niet blijven de mensen.
22/11/ DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Toerisme in Cijfers Toerisme is Economie Vincent Nijs
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week Us$ stijgt en de VS markten en grondstoffen markten+ obligatie markten storten ineen.
ZijActief Koningslust
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
Cegeka & TenForce Ronde tafel 17/06/2014 Doelstellingenmanagement VO.
Transcript van de presentatie:

Sociaal-economische impact van de haven van Antwerpen op het hinterland Studie in het kader van het raamakkoord Universiteit Antwerpen – Provincie Antwerpen In opdracht van DWEP/ DEIS en HCL in samenwerking met POM Antwerpen en IVA POA Prof. dr. Theo Notteboom Dalian Maritime University (China), Universiteit Antwerpen en Hogere Zeevaartschool Havencentrum Lillo – 3 maart 2015

Structuur van het rapport DEEL 1: HOOFDRAPPORT Inleiding De marktomgeving van de haven van Antwerpen Achtergrond rond de meting van het economisch belang van havens De methodologie Tewerkstellingseffecten Toegevoegde waarde creatie Schatting van de gemeentebelastingen op inkomen Conclusies DEEL II: FICHES PER GEMEENTE

Achtergrond Havens zijn verweven in een concurrentiestrijd om trafieken en de gerelateerde supply chains aan te trekken. Internationale ‘supply chains’ zullen steeds complexer worden. De ontwikkeling van intermodale corridors en binnenhavens maakt dat havens steeds dieper in het achterland kunnen doordringen => concurrentieveld wordt breder. Allianties, schaalvergroting van de schepen en de beperking van het aantal aanloophavens De centrale ligging van de provincie Antwerpen en het Waasland binnen Europa maakt dat deze regio’s intrinsiek tegemoet komt aan deze basisvoorwaarden voor het aantrekken van distributieactiviteiten.

Achtergrond De Antwerpse haven als een prominente schakel in een grote logistieke pool

Achtergrond De haven van Antwerpen is de economische motor van Vlaanderen. NBB (2012): directe toegevoegde waarde van circa 10 miljard euro. Directe tewerkstelling bedraagt bijna 61.000 personen. Het onderzoek heeft tot doel een beter inzicht te krijgen op de impact en het belang van de haven van Antwerpen voor de omliggende gemeenten in de regio Antwerpen en het bredere hinterland. Een bottom-up approach door een koppeling van ondernemingen (vestigingseenheid) en werknemers (sociale identificatienummers) voor bepaalde havengerelateerde activiteiten (op basis van de NACE-classificatie) binnen een bepaalde regio (provincie Antwerpen en oostelijk deel Oost Vlaanderen).

De meting van het economisch belang van havens Studies van de Nationale Bank van België Toegevoegde waarde De werkgelegenheid in voltijdse equivalenten (VTE) De investeringen tegen lopende prijzen Alleen ondernemingen uit bedrijfstakken die een economische band hebben met de havens worden betrokken in de studies van de NBB. Die band wordt gedefinieerd op grond van zowel een functioneel als een geografisch criterium. Dus ook bedrijven gelegen buiten het havengebied. Bron gegevens: jaarrekeningen neergelegd bij de Balanscentrale en statistieken Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR11), NACE-BEL industriecodes

De meting van het economisch belang van havens Studies PRC Effecten van de haven bepaald volgens een geografische en functionele afbakening van de haven van Antwerpen. Het geografische criterium heeft betrekking op de afbakening van het havengebied zoals dat vastgelegd is in het Havendecreet van de Vlaamse regering. Het functioneel criterium heeft betrekking op bedrijven waarvan de activiteiten onlosmakelijk verbonden zijn aan het bestaan van de haven van Antwerpen, maar die niet noodzakelijk gevestigd zijn in het havengebied. Drie grote deelsectoren: de havenindustrie, de private havendiensten (vooral organisatie van transport en de behandeling van goederen) en de publieke havendiensten. De methodologie van de PRC studies berust op input-outputtabellen en de zogenaamde EIS (Economisch Impact Studie).

De meting van het economisch belang van havens Studie Coppens et al. (2007) Gebruik van input-outputtabellen. Elk bedrijf werd geclassificeerd als zijnde binnen of buiten het havengebied, en als een havenspeler of niet-havengerelateerde speler; Voor de toewijzing van havenspelers aan deelsectoren werd gebruik gemaakt van de NACE-BEL codes. Om de geografische analyse van de relaties tussen havenspelers en het achterland in kaart te brengen werd gedesaggregeerde data gebruikt om klanten en toeleveranciers van de havenspelers toe te wijzen aan de verschillende geografische eenheden.

Methodologische aanpak Vestiging- eenheid van onderneming Huidige woonplaats werknemer Verdeelsleutels economische impact per bedrijfstak Regionaal Distributiepatroon toegevoegde waarde Regionaal Distributiepatroon tewerkstelling Basis: De NACE code classificatie 2008 De verdeelsleutels van de NBB over de toegevoegde waarde per fte voor een specifieke economische activiteit

Methodologische aanpak Vertrekbasis: aantal tewerkgestelden in de haven woonachtig in gemeenten gelegen in het achterland (data 2012). Resultaten van deze studie niet één-op-één te vergelijken met de resultaten uit de rapporten van NBB en PRC: De studies van NBB en PRC maken gebruik van financiële gegevens zoals opgenomen in jaarrekeningen en input-outputtabellen. Het startpunt in deze studie zijn gegevens over tewerkgestelden (Kruispuntdatabank - RSZ). Er komen geen schattingen of benaderingstechnieken aan te pas; Enkel het geografische criterium, met andere woorden kijken we enkel naar bedrijven die in het havengebied en de stad Antwerpen gelegen zijn; Enkel directe effecten

Datacollectie Methodologische uitdagingen: Gegevens enkel op gemeenteniveau, niet postcodeniveau; Gebruikte database niet in staat om de uitzendkrachten op een eenduidige manier mee te nemen in de analyse; Dokwerkers: data via CEPA bekomen Medewerkers van het Havenbedrijf Antwerpen rechtstreeks bij het Havenbedrijf Antwerpen opgevraagd

Geografische afbakening (NIS codes) Voor Oost-Vlaanderen enkel: Beveren = 46003 Kruibeke = 46013 Lokeren = 46014 Sint-Gillis-Waas = 46020 Sint-Niklaas = 46021 Stekene = 46024 Temse = 46025 Waasmunster = 42023 Tewerkstelling en toegevoegde waarde hebben enkel betrekking op de 78 gemeenten ! Tewerkstelling van de haven buiten deze 78 gemeenten werd niet gecapteerd.

Geografische afbakening

Categorieën van activiteiten Maritieme cluster Havenlogistiek Maritieme Industrie Dokwerkers Havenautoriteit Niet-Maritieme cluster (Petro)chemische industrie Electriciteitsindustrie Grondstoffenverwerking (niet petro) Overige industrie Logistiek over land Handel Overige dienstverlening

Geaggregeerde resultaten Tewerkstelling

Geaggregeerde resultaten Tewerkstelling

Resultaten per gemeente Belang tewerkstelling in haven

Relatie tussen afstand tussen de gemeenten en het relatief belang van haventewerkstelling in de gemeenten

Relatie tussen afstand tussen de gemeenten en het relatief belang van haventewerkstelling in de gemeenten

Resultaten per gemeente Opdeling maritieme vs Resultaten per gemeente Opdeling maritieme vs. niet-maritieme cluster Tewerkstelling

Relatie tussen afstand tot de haven en aandeel van de maritieme cluster in de totale havengerelateerde tewerkstelling binnen de gemeente

Geaggregeerde resultaten Tewerkstelling per sector (aantallen)

Geaggregeerde resultaten Tewerkstelling per sector (aantallen)

Waarden voor Icg voor de 78 gemeenten en 11 categorieën

Top 20 gemeenten in termen van tewerkstelling (maritieme cluster)

Top 20 gemeenten in termen van tewerkstelling (niet- maritieme cluster)

Top 20 gemeenten in termen van tewerkstelling

Leeftijdsdistributie Voorbeelden Dokwerkers Leeftijdsdistributie Voorbeelden Havenbedrijf

Omzetsleutels tewerkstelling -> toegevoegde waarde (op basis van gegevens 2012 NBB)

Geaggregeerde resultaten Toegevoegde waarde

Geaggregeerde resultaten Toegevoegde waarde per sector (mln euro)

Geaggregeerde resultaten Toegevoegde waarde per sector (mln euro)

Resultaten per gemeente Opdeling maritieme vs Resultaten per gemeente Opdeling maritieme vs. niet-maritieme cluster Toegevoegde waarde

Waarden voor Jcg voor de 78 gemeenten en 11 categorieën

Focus: aanvullende belasting op de personenbelasting Schatting van de aanvullende gemeentebelastingen op inkomen (personenbelasting) die samenhangen met de tewerkstellingseffecten van de haven Focus: aanvullende belasting op de personenbelasting Aanslagvoeten voor de gemeentebelasting van aanslagjaar 2013 (inkomsten van 2012). Grootteorde op basis van de volgende methodologie: Kruispuntdatabank: cijfergegevens over de totale brutolonen verbonden per NACE-code en gemeente. Basispersonenbelasting voor het aanslagjaar 2013 (inkomsten van het jaar 2012) berekend volgens schijven belastingstarieven. Geen rekening gehouden met eventuele aftrekbare uitgaven. Wel rekening gehouden met de belastingvrije sommen. Stad Antwerpen: een aanvullende gemeentebelasting van naar schatting bijna 16 miljoen euro of gemiddeld 850 euro per tewerkgestelde. Voor alle gemeenten samen gaat het om 48.8 miljoen euro of gemiddeld zo’n 880 euro per tewerkgestelde.

DANK VOOR UW AANDACHT