5.4 Hoe werk je? De overheid is ook een producent. Ze levert vooral diensten. Bijvoorbeeld: Gezondheidszorg & Onderwijs Een groot gedeelte van de kosten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatie over het Voortgezet Onderwijs
Advertisements

Oerproducent (bijv. de veehouder)
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
7.1: Van de wieg tot het graf
Netto en bruto inkomen, of belasting en sociale premies.
Vraaggerichte arbeidsbemiddeling
Scholing Werkritme krijgen.
Werkloosheid Nadelen en voordelen.
H6 werken Paragraaf
Economie vastgoed © 2011 | Noordhoff Uitgevers bv.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Samenvatting Intro Samenvatting:
Paragraaf 1 Kennen: De verschillen tussen de formele en informele sector Verschillen tussen een individuele en een collectieve arbeidsovereenkomst Welke.
Voorlichtingsavond Mavo-4 Welkom, Even voorstellen...
Voorlichtingsavond Leerjaar 2 28 april 2011
Uitleg paragraaf 4.4 Klas: 2M5.
Informatie-middag na Roncalli
4.4 Is alles goed geregeld? Als je een nieuwe baan hebt dan sluit je een contract af met je nieuwe werkgever. Dit heet een arbeidsovereenkomst. Hierin.
5.3 Werk aan de winkel? Iedere werknemer heeft recht op het wettelijk minimumloon.  … … De betekenis van wettelijk minimumloon is: © Noordhoff Uitgevers.
WERK Pagina 116 t/m 130.
§1.4 Waar kies je voor? In deze PowerPoint-presentatie leer je over:
5.2 Hoe kom je aan die broek? Voordat een product in de winkel ligt gaat er veel werk aan vooraf. © Noordhoff Uitgevers
§1.1 Wat voor een inkomen heb je?
5.1 Wat kun je doen met groen?
8.1 Waarom handel met het buitenland?
3.3 Wie zijn zorg is dat? Iedereen in Nederland is verzekerd voor kosten voor gezondheidszorg. Iedere Nederlander is voor de wet verplicht om een zorgverzekering.
4.4 Een eigen huis of niet? Mensen kiezen vaak bewust om een huis te kopen, of juist te huren. Aan beide zitten voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen.
Inkomsten van de overheid
§2.2 Hoe spaar je? In deze PowerPoint-presentatie leer je over: Sparen
§ 2.4 Geld lenen kost geld Als je geld leent, moet je dat weer terugbetalen. Daarnaast betaal je meestal rente. Hoeveel en hoe lang je terugbetaalt, hangt.
7.1 Wie is toch die overheid?
5.3 Heb je werk? De arbeidsmarkt is het geheel van vraag en aanbod naar werk. De vraag van arbeid komt van werkgevers. Het aanbod komt van de beroepsbevolking.
8.3 Hoe is de welvaart verdeeld?
7.2 Wat doet de overheid voor ons?
4.3 Waar werk jij? Hoe een bedrijf georganiseerd is kun je zien in een organigram. Bovenaan staat wie leiding geeft en onderaan staan de personen die het.
Opvoeden in het onderwijs © 2009 | Noordhoff Uitgevers bv.
Succesvolle bedrijven © 2011 | Noordhoff Uitgevers bv.
6.3 Geen werk? Wat zijn de gevolgen als je je baan verliest?
Iedereen gebruikt social media.
Arbeidsmarkt Als je op de markt loopt zie je om je heen verschillende kopers en verkopers. De vraag naar een product bestaat uit de mensen die een product.
2 th 1 Ontwikkeling § 2-3.
Aantekeningen Hoofdstuk 1
De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het.
Kiezen voor keuzedelen
Wat is oud? Inleiding door: Arie Stolk redactielid Geron.
Testvragen hoofdstuk 4 T2. Vraag 1 Welke van de volgende stellingen is juist? 1.Een huisarts doet zowel lichamelijk als geestelijk werk. 2.Een brandweerman.
Aantekeningen hoofdstuk 2. Arbeidsovereenkomst 4.3 Wat moet je doen? Om in Nederland aan het werk te mogen is het verplicht om een arbeidsovereenkomst.
Je hebt iets te kiezen op het mbo!
4.1 DE WERKNEMER.
Hoofdstuk 5 De arbeidsmarkt.
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Stage zoeken bij Entree-opleiding
3.1 PRODUCTIE.
Gemaakt door: mees van loon
Blok 3 Zorg of bemoeizucht?
Hst 4 Hoe wordt er gewerkt?
Machten vermenigvuldigen HAVO
Het vereenvoudigen van breuken
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Wat wordt er ingehouden op het brutoloon
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Hoofdstuk 1: Waarom werken we?
Hoofdstuk 3: Hoe kom je aan werk?
Project Bijbaan Havo 3.
Economische kringloop
Het maken van goederen en het leveren van diensten
H3 Hoe kom je aan werk?.
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
§2.3 De sociale kwestie In deze presentatie leer je over:
Transcript van de presentatie:

5.4 Hoe werk je? De overheid is ook een producent. Ze levert vooral diensten. Bijvoorbeeld: Gezondheidszorg & Onderwijs Een groot gedeelte van de kosten voor onderwijs en gezondheidszorg wordt betaald met belastinggeld. Als bedrijven dezelfde diensten zouden moeten leveren zou je er veel meer voor moeten betalen. Dat komt omdat bedrijven de kosten moeten terug verdienen en winst willen maken. © Noordhoff Uitgevers 2011

5.4 Hoe werk je? Als je je VMBO-diploma hebt behaald ga je waarschijnlijk een vervolgopleiding doen. Bij een MBO-opleiding kun je kiezen uit vier niveaus. Na de HAVO of het MBO kun je eventueel nog een HBO-opleiding volgen. In het volgende schema zie je het soort werk dat je met elke opleiding kunt doen. © Noordhoff Uitgevers 2011

5.4 Hoe werk je? NiveauOpleidingSoort werk 1AssistentopleidingEenvoudig uitvoerend werk 2Basisberoeps-opleidingUitvoerend werk 3VakopleidingZelfstandig werk 4MiddenkaderopleidingZelfstandig werk, breed inzetbaar HBOHoger beroepsopleidingLeidinggevend werk © Noordhoff Uitgevers 2011

5.4 Hoe werk je? Als je inkomen hebt uit het werk dat je doet, dan werk je in de formele sector. Je hebt een arbeidsovereenkomst en staat ingeschreven bij de belastingdienst. Je werkt in de informele sector als je werk doet dat niet geregistreerd is, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. © Noordhoff Uitgevers 2011

5.4 Hoe werk je? Zwart werken hoort ook bij de informele sector. Zwart werken is werk dat je doet zonder er belasting of premies over te betalen. © Noordhoff Uitgevers 2011

5.4 Hoe werk je? Als je je eigen inkomen hebt krijg je te maken met brutoloon en nettoloon. Brutoloon is het loon dat je met je werkgever hebt afgesproken. Over dit loon moet je belastingen en sociale premies betalen. Wat er daarna nog overblijft heet nettoloon. Het nettoloon is het loon dat je uiteindelijk uitbetaald krijgt. © Noordhoff Uitgevers 2011

5.4 Hoe werk je? Om werk te vinden zoek je meestal naar vacatures. Een vacature is een baan waar iemand voor wordt gezocht. © Noordhoff Uitgevers 2011

5.4 Hoe werk je? In sommige bedrijven is niet altijd even veel werk te doen. Omdat ze toch voldoende werknemers in dienst moeten hebben om het werk af te krijgen wordt er gebruik gemaakt van oproepkrachten of uitzendkrachten. Dit wordt ook wel flexibel werk genoemd. © Noordhoff Uitgevers 2011