Het discriminatieverbod en redelijke aanpassingen Annelies D’Espallier

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Vrij verkeer van werknemers
Advertisements

Redelijke aanpassingen t.a.v. personen met een beperking
College voor de Rechten van de Mens
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
WMO Praat mee!.
Risico’s en gevaren van techniek
Vertaling van Miriam Zweverink Project No Presentatie 2009 Tool 2 Kosten/Baten Check.
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Seminarie « Kwalitatieve arbeidsrelaties » Loon en beloning Peter Samyn Sigrid De Jaegher.
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Achtergrond Moderne visie op handicap of (functie)beperking: accent ligt op het niet- aangepast zijn van de omgeving Types handicap: motorische beperking,
Dag van de Docent 19 november 2009 Het examenreglement en flexibiliteit Redelijke aanpassingen voor studenten met een functiebeperking.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Samenwerken en netwerkvorming Brede School 16 mei 2008 Rita L’Enfant
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Normstelling bestuursrecht
Vrij verkeer van goederen: non-tarifaire belemmeringen
Vrijheid van vestiging
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Bedrijfsopvolging Drs. Yvonne M. Tigelaar-Klootwijk
Workshop 3 Gelijke behandeling Door: Kees Aarnouts, ROC Da Vinci en Marieke Weemaes, MBO Raad 1 november 2012.
Jongeren Preventie Team
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Workshop: rechten en plichten van student en onderwijsinstelling
R ACISME B ESTRIJDEN (E EN P RAKTISCHE G IDS ) Uitgave van de Liga voor Mensenrechten.
Vrij verkeer van werknemers
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Gids proportionaliteit; geen nieuwe kansen voor het MKB Katja van der Sluijs – Gustian Roskam – Sven Engelchor – Melvin van Winden – Jeroen Coppejans.
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Verdringing: Vrijwilligerswerk in veranderende tijden
Belangrijkste resultaten van de transversale benadering Prof. em. J.-J.Detraux Onderzoeks- en opleidingscentrum rond het buitengewoon onderwijs Université.
Hfdst. 26 Het Proces-Verbaal
Gelijkheid en non-discriminatie Jogchum Vrielink (KU Leuven)
Onderscheid naar geslacht bij afhandeling letselschade? Siewert Lindenbergh 5 juni 2014.
Dossier Empowerment.
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Armoede.
Implema ntation of UN Resolutio n 1373 Financiële sancties FOD Financiën – Thesaurie 21 April april 2015 FOD Financiën - Thesaurie.
Redelijke aanpassingen gewikt en gewogen Annelies D’Espallier.
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
3.2: Sociale Partners en overheid Sociale partners: werkgevers- en werknemersorganisaties Poldermodel: ‘oplossen van problemen door overleg met de betrokkenen.
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
Klinische les medisch maatschappelijk werk
JONGEREN MET CRIMINEEL OF ANTISOCIAAL GEDRAG Effectieve of kansrijke vormen van behandeling en begeleiding Annelies Nuytten – 1BaTP B1.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Inclusie en Toegankelijkheid Wmo.Zo 3 december 2014 Gerry Vrielink Ruth Deddens.
Als hepatitis een beroepsziekte is Marja Kelder Bedrijfsarts Arbo Unie.
Stuurgroep TOM Onbeperkt aan de slag - Redelijke aanpassingen Reflectievoormiddag 3 juni 2016, VAC Leuven.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Leidinggeven Hoofdstuk 6 Betrokkenheid en werkdruk.
Burgerschap – H. 1 Sociaal Maatschappelijke Dimensie – 1.5 Jij en ik zijn gelijk.
23 juni 2017.
Stuurgroep TOM Onbeperkt aan de slag - Redelijke aanpassingen
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Het 7-stappenplan Er bestaan verschillende modellen en stappenplannen om morele dilemma’s te analyseren en tot een beslissing te komen. Wij gebruiken “het.
Mensen met verstandelijke beperkingen in de samenleving
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Posters voor in het geschiedenislokaal
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
Social in bestek: proportionaliteit, EMVI & BVP Presentatie Stadspartners 9 sept Louis Polstra.
Onderscheid naar geslacht bij afhandeling letselschade?
Verantwoord vertrouwen
5 valkuilen & Tips.
Het verbod op (fiscale) staatssteun
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Auteur: Magrite Kalverboer Gemaakt door Jolien Vanoverbeke
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

Het discriminatieverbod en redelijke aanpassingen Annelies D’Espallier

Het gelijkheidsbeginsel Het gelijkheidsbeginsel schrijft voor dat: Gelijke gevallen gelijk worden behandeld + Ongelijke gevallen ongelijk worden behandeld in de mate van hun ongelijkheid De keerzijde: er is sprake van discriminatie wanneer: gelijke gevallen ongelijk behandeld OF ongelijke gevallen gelijk behandeld worden. Tenzij hiervoor een rechtvaardiging bestaat.

Ongelijke behandeling t.o.v. discriminatie Ongelijke behandeling: Neutraal begrip, zegt niets over het verboden/toegelaten karakter van de gedraging. Vb. Discriminatie: Duidt een ontoelaatbaar onderscheid aan. Vb.

Wanneer doorstaat een ongelijke behandeling de toets? Een ongelijke behandeling is geen discriminatie wanneer aan 3 voorwaarden is voldaan: De ongelijke behandeling kan worden verantwoord op basis van een rechtmatig, wettig en geoorloofd doel. (vb. veiligheid) De bestreden maatregel staat in verband met dat doel en het onderscheidingscriterium is relevant. Vb. Het beoogde doel en de ongelijke behandeling staan in een evenwichtige verhouding. Vb.

Directe discriminatie t.o.v. indirecte discriminatie Directe discriminatie: Het onderscheid is gebaseerd op een differentiatiegrond die in de betreffende situatie geen relevantie heeft vb. op basis van geslacht, beperking, etniciteit etc. Indirecte discriminatie: Het onderscheid is ogenschijnlijk neutraal, maar het raakt een bepaalde groep meer dan een andere

Samenleving is vaak onaangepast:

Redelijke aanpassingen: voorbeeld

Voorbeeld 2

Voorbeeld 3

Sancties: onder andere Federale Antidiscriminatiewet (2007) en Gelijke Kansendecreet (2008), IVRPH: Het weigeren van redelijke aanpassingen aan personen met handicap wordt gelijk gesteld met discriminatie Sancties: onder andere Vordering tot staking (+ dwangsom) Schadevergoeding (1382 B.W.) (In sommige gevallen ook strafrechtelijke sancties. bv. openbare officieren of ambtenaren)

Doel van de aanpassingenplicht Aanpassingen moeten ertoe leiden dat bepaalde maatschappelijke barrières worden verwijderd zodat personen met een handicap op gelijke wijze kunnen participeren. Het botsen op barrières is een individuele ervaring. De aanpassingenplicht is niet onbegrensd om het werkbaar te houden.

Belang van geïndividualiseerde aanpak Zowel in het proces dat leidt tot de aanpassing: te goeder trouw tot een geschikte aanpassing trachten te komen, onderling overleg, openheid, Interactiviteit, betrokkenheid Dus NIET: boven de hoofden beslissen Als in de aanpassing zelf: De aanpassing is gebaseerd op de individuele beleving van de barrières en NIET op basis van cijfers, medische problemen. (medische benadering v. sociale benadering)

De aanpassing: Zijn er aanpassingen mogelijk die de betrokkene op doeltreffende wijze in staat stellen op evenwaardige wijze te participeren? Bestaan er maatregelen die de belasting bv. financieel reduceren? Zijn er aanpassingen die even doeltreffend zijn maar minder belastend voor bv. medeleerlingen? Dé rem op de aanpassingenplicht = onevenredige belasting: De belasting mag zwaar zijn, maar mag de betrokken aanbieder van aanpassingen niet tot het faillissement drijven.

Onevenredige belasting: Afweging omtrent de evenredigheid van de aanpassing met name: tussen de beschikbare middelen en de kostprijs. Kostprijs = breed. Vb. veiligheid, financiële middelen, organisatorische moeilijkheden, subsidies reduceren de netto-kost Middelen = ook breed. Vb. financieel, maar ook personeel, expertise… + Daarnaast moet ook gekeken worden naar de voordelen voor de persoon met een handicap en voor anderen. Vb. luchtzuiveringsinstallatie, aangeschafte toestellen, gewijzigde gewoontes etc. zijn in de toekomst misschien nuttig voor anderen of om anderen aan te trekken… Van grote organisaties (met veel middelen) worden grotere inspanningen verwacht

Opgepast: Het gebruik van het begrip draagkracht duidt vaak op een gebrek aan individualisering. De verschillende elementen moeten geïdentificeerd worden en in openheid worden besproken.

Aanpassingenplicht is een voortdurende plicht Wanneer een aanpassing leidt tot onevenredige belasting, moet men op zoek naar een minder belastende aanpassing die zo goed mogelijk voldoet aan de andere voorwaarden Wanneer de omstandigheden veranderen (bv meer of minder subsidies, periodes van recessie of periodes van economische bloei etc.) dan kan de aanpassing ook gewijzigd worden.

Bedankt