Opdrachten 3VA.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
PowerPoint over Anne Frank
Advertisements

De tijd van: Wereldoorlogen
De eeuw van de Holocaust
Hitler aan de macht Paragraaf 2.
Planet Internet Kidsweek De kennis van jongeren over de Tweede wereldoorlog januari 2005 Suzan Polet - Hester van den Akker.
Nederland bezet neutraliteitspolitiek.
Anne Frank.
Bestemming God eren ….
Anne frank Anne Frank die is geboren in 1921
Als een goed voorbeeld van een ondersteunende factor vanuit de digitale hoek heb ik zelf een PowerPoint gemaakt voor het Thema Bloemen zaden vruchten.
Anne frank.
Historisch overzicht Hoofdstuk 4
Nederland tijdens de bezetting
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Het Potlood.
Nederland Bezet!.
Nazi Duitsland 3.5, Oorlog.
De Tweede Wereldoorlog
Spreekbeurt door Floor Kölker
2.1 De Duitse inval in Nederland
Historisch overzicht hoofdstuk 4 WO II
Hoofdstuk 2 W.O II.
Presentatie Topondernemers De Tweede Wereldoorlog
Agressieve politiek van Hitler.
Les 1 De wereld staat in brand
Speurtocht hoofdstuk 5 Oorlog en wederopbouw
Wij houden onze presentatie over Anne Frank
Chronologie van maatregelen tegen de joden in het Derde rijk
Woord van Leven November 2012.
Bevrijdersgroep Gjelina en Lissie.
Thijmen Schildmeijer 11 april 2014
Gemaakt door Mika en Gijs
Matteus 18: 2- 6 Hij riep een kind bij zich, zette het in
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
Anne Frank.
Hints In groepjes worden de begrippen uit de geschiedenis les geraden aan de hand van het spel ‘hints’. Welke team scoort het hoogst?
Historisch Overzicht hoofdstuk 4
Welke oorlog zien we op deze foto?
Wereldoorlog II
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1.
Met foto’s en gedichten.
Historische overzicht: de Tweede Wereldoorlog.
Hoe gaat het verder na Bethel?
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Hoofdstuk II: De Tweede Wereldoorlog
Verdrag van versailles
Het begin van wo2 Gemaakt door: Daisy en Charmaine.
Presentatie opdracht Kamp Amersfoort
H3.3 Nederland tijdens de Duitse bezetting
Herinneringskamp Westerbork
Onrecht !!! Vrouw geschopt en aan de haren getrokken voor gsm
Deze oorlog gaan we echt winnen!
We gaan geweldig! We kunnen niet kapot!
De Holocaust.
Wat is geschiedenis en wat heb je eraan? § 1.3
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Agressieve politiek van Hitler Hitler aan de macht in 1933 Er was veel armoede dus; Hitler beloofde een einde te maken aan het.
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
De Tweede Wereldoorlog
Democratie maakt plaats voor fasciscme
SPECIAL EDITION: DE TWEEDE WERELDOORLOG Speciale editie: de Tweede Wereldoorlog.
Poort ‘Arbeit macht frei’ gestolen (nrc.nl 3 november 2014)
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
De Wereld- oorlogen H12.2 DE DUITSE BEZETTING (DEZE BESPREKEN WE NA 12.3)
De lidwoorden Kleine woorden met grote gevolgen!! Welke ken je? (ne en fa du)
De Tweede Wereldoorlog Tijd van wereldoorlogen 1900 – 1950.
Blok 2 Tweede Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog
§4.1 Oorlog in Europa In deze presentatie leer je over:
Thema 10 Blok 2: Tweede Wereldoorlog
Transcript van de presentatie:

Opdrachten 3VA

Kornwerderzand Nederland in de meidagen 1940: waarom vielen de duitsers ons op deze plekken aan? Kornwerderzand grebbelinie waterlinie moerdijkbruggen Den haag Waterlinie Putten Grebbelinie Den Haag Utrecht Rotterdam Arnhem Eindhoven Moerdijkbruggen

Zadkine, De verwoeste stad. Welke stad is dat Zadkine, De verwoeste stad. Welke stad is dat? Waarom zit er ee ngat in het beeld?

Hitler aast op meer; Franse prent, 1939 Waar is frankrijk? Waar is duitsland? Waar is engeland? Wat wil duitsland?

Tip: zoek eerst de jaartallen erbij! Zet de volgende gebeurtenissen in volgorde van tijd. Noteer alleen de nummers. 1 capitulatie van Duitsland 2 Slag bij Stalingrad 3 de Russen veroveren Berlijn 4 geallieerden landen in Italië 5 Slag om Arnhem 6 D-day 7 Westerse geallieerden trekken over de Rijn Tip: zoek eerst de jaartallen erbij!

Welk begrip past bij deze bron? Instructie voor krantenredacties, niet bestemd voor publicatie, 29 april 1941 ‘Het departement van Volksvoorlichting en Kunsten, afdeling Fotopers, verzoekt foto’s te plaatsen, welke de vriendschappelijke betrekkingen tussen leden der Duitse weermacht en het Nederlandse volk demonstreren. De erkende fotobureaus zullen binnen enkele dagen de bladen dit materiaal toezenden.’ Welk begrip past bij deze bron?

Een negentienjarige student schreef over de ‘nietjoodverklaring’ in zijn dagboek op 13 maart 1941: ‘Het blijft iets ellendigs, maar het is misschien toch maar beter het te doen. Per slot, door mijn daad worden geen belangen van anderen geschaad, (…) is het dan niet beter me er maar bij neer te leggen?’ Studenten konden hun studie alleen voortzetten als zij een ‘niet-joodverklaring’ tekenden. Leg uit of de student volgens jou collaboreert.

Spoorwegstaking 1944. wie staakten er. Hebben zij hun doel bereikt Spoorwegstaking 1944. wie staakten er? Hebben zij hun doel bereikt? Wie heeft deze poster gemaakt? Wat was het doel van de poster?

Wie heeft de wetten van Neurenberg gemaakt? Wanneer zijn deze wetten geschreven? Werden deze wetten direct als wet ingevoerd? Waarom werd er in deze wetten onderscheid gemaakt tussen de Duitsers en de joden? Uit de Neurenberger Wetten van 1935: ‘Alleen een staatsburger van Duits of vergelijkbaar bloed is een burger van het Rijk. Een jood is geen burger van het Rijk. Hij heeft geen stem. Hij mag geen openbare functie vervullen.’

Anne Frank schreef op 9 oktober 1942 in haar dagboek: ‘Westerbork moet vreselijk zijn; voor honderden mensen een wasruimte en er zijn veel te weinig wc’s. De slaapplaatsen zijn alle door elkaar gegooid. Mannen, vrouwen en kinderen slapen samen. Men hoort daardoor van verregaande zedeloosheid, vele vrouwen en meisjes, die wat langer verblijf houden, zijn in verwachting. Vluchten is onmogelijk; de meeste mensen uit het kamp zijn gebrandmerkt door hun kaalgeschoren hoofden en velen ook door hun Joods uiterlijk. Als ’t in Holland zo erg is, hoe zullen ze dan in de verre en barbaarse streken leven, waar ze heengezonden worden. De Engelse radio spreekt van vergassing. Misschien is dat wel de vlugste strafmethode. Ik ben helemaal van streek.’ In welk deel van de tekst lees je iets over doorgangskampen? In welk deel schrijft Anne over de vernietingskampen?

Wat gebeurt hier?

eindopdracht Zoek op www.verzetsmuseum.org meer informatie over situatie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kies twee thema’s: bijvoorbeeld ‘Dagelijks leven’ en ‘Hongerwinter’ en maak daarvan een presentatie met powerpoint. Hier houd je per duo een presentatie over. eindopdracht