Wijze woorden Spreuken mensen onder elkaar mensen … en God

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Plaatje vrienden op een bank
Advertisements

Het Koninkrijk van God.
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Is er leven na de dood?.
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Ik wens je De kracht van god.
Trouw God wil dat wij elkaar trouw BELOVEN
Ik ben gedoopt! En nu..?. 5 stappen die je moet volgen nu je gedoopt bent.
Visie, missie en kernwaarden
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Discipelschap.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Fair Play Eerlijk spelen
Discipelschap.
Jezus onze Hogepriester
Waarom is Jezus aan het kruis gestorven?!
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Welkom in de samenkomst
Hoe kun je Geloven? 1.
De christelijke boodschap
Welkom.
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
God en ons.
Bij het kolenvuur Johannes
Pasen & Pinksteren op één dag!
1.Rom.3:22vanin 2.Rom.3:26vanin 3.Gal.2:16 (2x)vanin 4.Gal.2:20vanin 5.Gal.3:22vanin 6.Ef.3:12 aanin 7.Filp.3:9vanin St.Vert.NBG “geloof VAN” Christus.
Vertrouwen dat God onze voorbeden verhoort
Godsdienst.
Echt of nep?.
WELKOM OP TOV!.
Is het allemaal wel waar?
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.

Welkom op TOV!.
‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijn-bouwer.
De wedstrijd van het leven
VREDE.
Met handen en voeten geloven 1
‘Als u iets kunt doen, heb dan medelijden met ons en help ons
1 2 oktober 2014 Rijnsburg 2 oktober 2014 Rijnsburg.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 1 november 2014 God houdt zich aan zijn beloften. Hij zal ons niet teleurstellen. We kunnen bouwen op de Heer,
Jeugd Pastoraat Westerkerk.
Strijd tegen de zonde?.
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Preek Jakobus 2:
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Vers 1 Ik zal met heel mijn hart o HEER, In psalmgezang, uw naam ter eer, blij al uw wonderen verhalen, U, Allerhoogste, dank betalen. Psalm 9.
Niets zonder Gods zegen
28 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Dit is hun overkomen tot een voorbeeld voor ons en het is opgetekend ter waarschuwing voor ons, over wie.
Spreuken 9: 9 Geef aan de wijze, en hij zal nog wijzer worden, onderwijs de rechtvaardige, en hij zal aan inzicht winnen.
Preek psalm 115 Niet ons, HEER, niet ons, geef uw naam alle eer,
Welkom Voorganger: Ds. D. Wolters Ouderling van dienst: J. Nijhuis Organist: Johan Bredewout Schriftlezing: Heb. 4: 14-16, Heb. 8: 1-6, Heb. 10:
Vertrouwen.
Thema 3. Had ik de liefde niet - ik zou niets zijn ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Leerdienst n.a.v. Zondag 1 A. Naar de kerk - ook om te leren B. Alles in Christus C. Levenslang: ellende, verlossing, dankbaarheid.
13 maart 2016 Zoetermeer. alverzoening is: alle mensen komen na hun dood bij God terecht... 1.
Transcript van de presentatie:

Wijze woorden Spreuken 20 -23 mensen onder elkaar mensen … en God ken jezelf

“Rijken en armen ont-moeten elkaar; hun aller Maker is de Here ‘CHANAN’ goedgunstig-heid welwillendheid GENADE Mensen onder elkaar

“Wie zijn oren sluit voor het gejammer van de arme zal ooit zelf om hulp schreeuwen, en geen antwoord krijgen.” (21:13) “Een goedhartig mens (NBG: wie vriendelijk van oog is) wordt gezegend, hij deelt zijn voedsel met de armen.” (22:9) “Wie rechtvaardigheid en trouw(liefde) nastreeft, ontvangt leven, rechtvaardigheid en eer.” (21: 21)

Wat vind je van die grote nadruk die komt. te liggen op goede relaties Wat vind je van die grote nadruk die komt te liggen op goede relaties? Is dit terecht – nodig – overdreven? Is die nadruk ook aanwezig in jouw geloofsbeleving – kerkleven? Zo ja, hoe uit zich dat? Indien niet: waarom niet… en wat kan of moet er gedaan worden om dit te veranderen? ‘Geen aanzien des persoons’… Speelt aanzien des persoons een rol in onze maatschappij / in de kerk? Voorbeelden? Hoe kunnen we hieraan verhelpen? CHANAN – het beste voorhebben met anderen… is dit hetzelfde als zeemzoeterige relaties? Wat houdt het concreet in als je het beste met iemand voorhebt? En: voor wie moeten / kunnen wij ‘onze nek uitsteken’? Heb jij al de ‘zegen van het goed zijn’ ervaren? Hoe?

de verdediger van de zwaksten “Beroof een arme niet, hij is al arm genoeg. Vertrap een verschoppeling niet als hij terechtstaat in de poort. Want de HEER verdedigt hun rechten, wie hen bedreigen, jaagt hij de dood in.” (22:22,23) God de verdediger van de zwaksten

“Neem deel aan het koninkrijk… of: “ga weg van mij!” “Wat je al of niet gedaan hebt aan de minste van mijn broeders of zusters… (Mat 25)

In de tijd van de Bijbel stonden vreemde- In de tijd van de Bijbel stonden vreemde- lingen, weduwen en wezen symbool voor de zwaksten in de maatschappij. Wie zijn dat vandaag? Welke mensen / groepen van mensen laat jij / laten wij als kerk vaak in de kou staan? Hoe komt dat? Is het altijd slechte wil? Gaat het om vooroordelen? God wordt voorgesteld als de verdediger van de zwaksten. Tegelijkertijd worden wij, mensen, opgeroepen om zorgzaam te zijn en op te komen voor anderen. Wat is de relatie tussen beide? Wie doet wat? Vind je de waarschuwing van zowel de spreukendichter als van Jezus terecht – overdreven – ongepast? Waarom?

Naïef zijn? “Stond iemand borg voor een lichtzinnig mens, neem dan gerust zijn mantel, en ver­pand die maar aan een ander die lichtzinnig is.” (20:6) “Geef niet zomaar een handslag, sta niet zomaar borg voor een schuld. Als je die niet kunt voldoen, halen ze je bed onder je vandaan.” (22:26,27)

Hoe rijm je de voorzichtigheid waartoe de spreukendichter aanspoort met Jezus’ uitspraak “Laat je linkerhand niet weten wat je rechterhand doet.” (Mat 6:3)? Of met de parabel van de barm­ hartige Samaritaan? Of met het verhaal van de rijke jongeling (“Geef alles weg…”)? Kun je actuele voorbeelden geven van hoe je iemand kunt helpen zonder naïef of dom te zijn (of omgekeerd)?

Mensen… en God “Een oor dat hoort, een oog dat ziet, de HEER heeft beide gemaakt.” (20:12) “Jou laat ik ze (de woorden der wijzen) horen, nu, opdat je op de HEER vertrouwt.” (22;19)

“De weg van een mens wordt bepaald door de HEER, wie weet zelf welke richting hij gaat?” (20:24) “Elke weg van een mens is recht in zijn ogen, maar de Here beproeft de harten.” (21:2) “Een goddeloze zet een trots gezicht, de oprechte gaat de weg die hij moet gaan. (21:29)

Naderen om te horen… SHAMA horen SHAMAR bewaren (doen) “De HEER heeft liever dat je eerlijk en rechtvaardig handelt dan dat je een offer brengt.” (21:3) Naderen om te horen…

‘God bepaalt elk detail van ons leven’ ‘God bepaalt elk detail van ons leven’ of ‘houd in elk aspect van je leven rekening met God’? Hoe zie jij dat? Maakt het iets uit wat je gelooft? Waarom wel / niet? Als je kiest voor ‘rekening houden met God’: hoe uit zich dat concreet? Moet een gelovige ‘alles aan God overlaten’? Of hebben wij mensen ook een verantwoordelijkheid? Wat betekent het concreet voor jou ‘op God te vertrouwen’? Niet zozeer ‘offeren’, wel ‘naderen om te horen’… Hoe zou je dit concreet omzetten naar onze godsdienstbe-leving? En wat is ‘religieuze grootspraak of voortvarendheid’?

“Een oor dat hoort, een oog dat ziet, de HEER heeft beide gemaakt.” (20:12)

Een luiaard ploegt niet in de herfst, en vraagt zich in de zomer af waarom hij niet kan oogsten. (20:4 ) “Zie je iemand die bekwaam is? Hij komt in dienst van de koning, onaanzienlijken zal hij niet dienen.” (22:29) “Velen roemen hun eigen trouw, maar wie vindt een mens die werkelijk betrouwbaar is?” (20:6)

Welke raadgevingen vind jij belangrijk i.v.m. iemands zelfbeeld? Hoe kan geloof een hulp zijn voor een positief zelfbeeld? Hoe kunnen we elkaar helpen?