Normeringsdilemma’s normering van de centrale examens

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs
Advertisements

Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
Informatie over het centraal examen mavo 4 19 april 2013.
Aan de hand van de volgende dia’s laten wij u zien hoe een computerprogramma, geheel automatisch, uit een opgavenbank een toets samenstelt die zo goed.
De normering van de examens in vogelvlucht
Evaluatie pilot-rekentoets VO april 2013 Jan Kastelein, CvE.
organisatie/differentiatie Michael college 17 september 2013 Klas 8
Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
EXAMEN en UITSLAG ZIJN VERSCHERPT PER School-Examen Centraal-Examen Het examen bestaat uit een schoolexamen (SE) dit zijn: De rapport cijfers 1,2,3,4,(klas3)
Ouderavond leerjaar 4 Dinsdag 25 maart 2014.
Rekenen in het mbo: Stand van zaken regelgeving
Toelating tot Geneeskunde in Nijmegen
Drentse Onderwijsmonitor 2013
KNAG Onderwijsdag Het belang van goede schoolexamens.
Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs
TL. BGD in het 4 e jaar Hoe en Wat ? Open dagen Beleefdagen Onderwijsbeurs.
Portfolio
[naam school] informatieve bijeenkomst nieuwe Cito-normering [7 april 2014]
Computer Based Testing een ‘rijkere’ vorm van toetsing?
Flitsbijeenkomsten pilot rekentoets 2012
‘Uitmuntend Economieonderwijs’ 29 maart, De Fabrique Maarssen
Informatieve ouderavond mavo 4 24 januari 2013 Welkom!
HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk.
Landelijke dag bouwtechniek Bouwen aan de examens Bouwtechniek Mieke Hodzelmansbouw breed Marieke Kuijperfijnhout Vera van Leeuwenmetselen Rienke.
Een helder, ambitieus en haalbaar doel!
Thema 3: Begeleiden van leerlingen met dyslexie Toetsing, beoordeling, wet- en regelgeving.
5 HAVO informatie over het eindexamen
Centraal Examen op ‘t Aletta 2013 HAVO 5 & Vwo 6.
EXAMEN en UITSLAG PER Het examen bestaat uit een schoolexamen (SE) Het SE is het gemiddelde van de rapporten van de 3 e en 4 e klas Het Centraal.
VERBAND MET TEKSTEN 9, 10 EN 11: HET GAAT OM SYNERGIE (p. 72)
Voorlichting VMBO- 4 PTA -examenjaar- 11 oktober 2010.
Informatieavond CAE, Internationale Stage en IB voor 4VTTO 15 Februari 2013.
Voorlichting VWO 4 30 januari 2012 Joanne Duijvestijn Teamleider VWO 3,4,5 en 6.
Januari 2011 V oorlichting VWO 4 Vernieuwde Tweede Fase Joanne Duijvestijn.
Interpretatie van statistiek bij toetsen en toetsvragen
Nieuwe Cito normen Deze basispresentatie wordt u aangeboden door O21 en is bedoeld om scholen te ondersteunen bij het uitleggen van de nieuwe Cito-normen.
Straks GOED GESLAAGD voor VMBO-TL ?
SPE GL 2009 Technologie in de GL Platformbijeenkomst Technologie in de gemengde leerweg Kirsten van Ingen 13 januari 2008.
FISCAAL OVERGANGSRECHT Amsterdam, 21 maart 2012 Mr. C.A.H. Luijken Deloitte Pension Advisory.
Examen TL 2015.
ontdek wat jij kunt bereiken
Informatiebijeenkomst
Obs Nicolaas Beets informatieve bijeenkomst nieuwe Cito-normering
Examen 2015 bb, kb.
Examen tl 2015.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting
Welkom op de Geessinkweg R.L.W. Andres Afdelingsleider bovenbouw Maandag 7 september.
Ouder informatieavond 2015 Dit schooljaar succesvol! voor ouders/verzorgers van onze doublanten.
P.T.A. Leerjaar 4 locatie DEN BONGERD.
Informatie nieuwe Cito-normering.
Jorrit Blaas U moet veranderen: Meer muziek! 6 Meer bewegingsonderwijs! Radicaliseringslessen Vakoverstijgend 21st Century Skills! Meer Bildung!
2 7 september 2015, informatie klas 4 Voorstellen Werkhouding Melding ziekte/afwezigheid Vragen/opmerkingen per mail Contactgegevens Sectorwerkstuk Informatie.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
OBS Het Klokhuis Informatie over nieuwe Cito-normering 2 juni 2014.
Informatie examenjaar 2016/2017
Landelijke Netwerkdag Workshop Onderwijsresultatenmodel
inhoud Beperkingen algemeen - spellingcontrole ER-toets en syllabus
Regelluw en examinering
Netwerkbijeenkomst ronde 3
Voorlichtingsavond 4 mavo
De ontwikkeling van een centraal examen
René Alberts, Cito, 5 februari 2018
Voorlichtingsavond 4 mavo
INFORMATIEAVOND LEERJAAR 4
Hoe gaat de normering? Introductie voor examensecretarissen
Het examen in 2019.
informatieavond havo-5 / vwo-6
Transcript van de presentatie:

Normeringsdilemma’s normering van de centrale examens Jacqueline Wooning Clustermanager exacte vakken hv

Wat is normeren en wat is het doel? Het bepalen van de cesuur én het omzetten van scores in cijfers Kandidaten moeten het cijfer krijgen dat zij verdienen (gezien de geleverde prestatie op het CE). Kandidaten moeten voor een vergelijkbare prestatie hetzelfde cijfer krijgen. Van jaar tot jaar moeten prestatie-eisen gelijk blijven Diploma moet zijn civiel effect behouden

Een stukje historie Jaren ’70 standaard: 90 punten een 10, 0 punten een 1 te moeilijk: opgehoogd (90 punten blijft 10) te makkelijk: leerlingen hebben geluk bezwaar: zwakke leerlingen hadden onevenredig veel voordeel van een ophoging, er kon niet worden gecompenseerd voor een te makkelijk examen

Jaren ‘80 standaard: 90 punten een 10, 0 punten een 1 te moeilijk: leerlingen hebben pech te makkelijk: leerlingen hebben geluk motivatie: Meebewegen met de groep was een te groot risico. bezwaar: Er kon niet gecompenseerd worden voor een te moeilijk of te makkelijk examen.

Jaren ’90 Standaard: 90 punten een 10, 0 punten een 1 te moeilijk: opgehoogd (voor iedereen evenveel) te makkelijk: leerlingen hebben geluk Bezwaar: toepassing ging wel eens mis (cijfers boven een 10) examens vaker te moeilijk dan te makkelijk terughoudend met ophogen, sterk wisselend CE- gemiddelde

De cve-methode (sinds ’99) Elk gescoord punt draagt altijd bij tot een hoger cijfer (afronding daargelaten) Een (zuivere) score van 0% correspondeert altijd met cijfer 1 Een (zuivere) score van 100% correspondeert altijd met examencijfer 10 Over een zo breed mogelijk centraal interval van de scoreschaal is er sprake van een evenredige stijging van score- en cijferpunten. (90 punten als vaste maximale score is losgelaten)

DE LAT BLIJFT OP DEZELFDE HOOGTE ONGEACHT DE MOEILIJKHEIDSGRAAD De CvE-methode standaard: maximale punten een 10, 0 punten een 1 te moeilijk: er wordt opgehoogd te makkelijk: er wordt verlaagd DE LAT BLIJFT OP DEZELFDE HOOGTE ONGEACHT DE MOEILIJKHEIDSGRAAD

Hoe bepalen we de moeilijkheidsgraad? We ijken de examens middels een pretest / posttest. Film starten bij 3:21

Hoe bepalen we het niveau van de groep? WOLF Hoe hoger het gemiddeld cijfer bij een vastgestelde N-term, hoe vaardiger de groep blijkbaar was.

Concrete voorbeelden 2008 Het laatste jaar voor de vernieuwde 2e fase op havo Leerlingen in havo 5 presteerden in 2008 beter dan die in 2007 Leerlingen kregen dus ook een hoger cijfer 2012 Aanscherping uitslagregels (5,5-regel) Leerlingen maakten examens die geijkt waren aan die van 2011 Leerlingen presteerden in 2012 beter dan in 2011 2013: kernvakken 2014: een terugval?

Wat doet u als dat in uw SE voorkomt? Een fout: wat nu? Wat doet u als dat in uw SE voorkomt?

Wat zou u het CvTE adviseren? Een fout: wat nu? Niets doen Recht zetten middels een aanvulling: opnieuw corrigeren nodig Vraag schrappen uit ‘de toets’: Vraag afknippen (punten op 0, inkorten scoreschaal) Vraag weggeven (punt op max, N-term omlaag) Achteraf compenseren via de N-term Maximaal compenseren Compenseren met 9 * Pvrg ’ * Mvrg / L Examen over doen Combinatie van bovenstaande … Wat zou u het CvTE adviseren?

Enkele overwegingen Niets doen: Leerlingen die de vraag niet hebben kunnen maken, … “Ik heb de fout gemeld, maar het CvTE doet niets!” Afknippen: Het meest zuiver lengte scoreschaal moet worden aangepast in het administratiesysteem Leerlingscore moet op 0 gezet worden Groot risico op fouten (2014 nask1 vmbo uitslag 1 dag eerder) weggeven: Er is een kleine afwijking t.o.v. afknippen, maar ligt er dichtbij eerlijke beoordeling rond de 5,5 is in ons systeem essentieel Achteraf compenseren: Cijfers vallen wel erg hoog uit, maar niemand wordt benadeeld Populatie lijkt vaardiger dan het jaar ervoor Examen over doen: Gebeurt in extreme gevallen, maar is niet prettig voor leerling en docent

Een fout: wat nu? Enkele situaties Excellente leerling: haalt 4 punten op vraag 27 Excellente leerling: haalt 2 punten op vraag 27 Excellente leerling: haalt 0 punten op vraag 27 Goede leerling: haalt 4 punten op vraag 27 Goede leerling: haalt 2 punten op vraag 27 Goede leerling: haalt 0 punten op vraag 27 Middelmatige leerling: haalt 4 punten op vraag 27 Middelmatige leerling: haalt 2 punten op vraag 27 Middelmatige leerling: haalt 0 punten op vraag 27 Zwakke leerling: haalt 4 punten op vraag 27 Zwakke leerling: haalt 2 punten op vraag 27 Zwakke leerling: haalt 0 punten op vraag 27

besluit ‘Onder druk’ Uitgangspunten zijn: Leerlingen mogen niet gedupeerd worden door de fout In geval van schrappen: het resterende deel van de toets moet representatief zijn Werkbaarheid voor scholen Draagvlak Onzekerheid

toekomst Maak melding van fouten o.i.d. via Examenloket, alleen dan kunnen wij iets doen! www.examenloket.nl Nieuwe programma’s – nieuwe ‘normen’ (nieuw evenwicht)

bronnen