Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 5 Processen verbeteren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Menno Karres Lead Auditor
Advertisements

Peter Kuijer, TrainerMatch Eddy van Eeden, Oopen
RESULTAATGERICHT WERKEN in verbinding met de totale organisatie
Customer service en planvorming
LEAN Management in Parker
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Kwaliteit met beleid Petra Verhagen
Nationaal Innovatie Event
AISHE cursus Beleidscyclus na de audit 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Hoofdstuk 1 - Inleiding Wat is een organisatie? mensen middelen
Integraal Gezondheids Management in het MKB Kansen en Weerstanden Horeca Gouda
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
Facility management en inkoop
H8: Distributie.
Logistiek management: begrippen en principes
Inhoud van dit college Introductie Doelstelling van dit keuzevak
Integrale kwaliteitszorg (IKZ)
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Oude en nieuwe uitdagingen in personeelsmanagement.
Agenda Besturen vraagstuk Besturing vraagstuk Relatie DIV (IM)
1 Kwaliteitscultuur Bolognaseminarie Vlaamse Bologna-expertenteam 13 en 19 maart 2009.
02/ / 18 Kwaliteitsmanagementprincipes -Algemeen- Om een organisatie met succes te kunnen leiden en te laten functioneren is het nodig deze.
© Pearson Education Benelux, 2003
Gedrag in organisaties, 10e editie
Hoofdstuk 10 Concurrentievoordeel creëren
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Jeanette Kok Meeuwsen Ten Hoopen
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
Lean Six Sigma bij de gemeente Amersfoort
TOM keurmerk Marius Berendse.
© de vries business consultancy, 2008
Introductie OHSAS
Inhoud college Just In Time Pull Production.
Moreel Beraad in het Sociaal Domein
Producten & Werkprocessen
Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 7 Lean Management
Veranderkundige aanpak
Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 3 Processen besturen
Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 4 Processen analyseren
Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 1 Procesmanagement
Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 8 Systeemtheorie
Nike Supply Chain Management
Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 6 Six Sigma Hugo Hendriks.
Het INK-managementmodel: inhoud, filosofie, toepassing
Walther Ploos van Amstel Maart 2012
Agenda Inleiding en Lagerhuis: Proces management en proces keten optimalisatie gaat ons helpen inzicht te krijgen in de impact van toekomstige veranderingen.
3. Taakgericht én procesgericht leveren van ICT voorzieningen.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Naar een duurzaam HRM beleid
1 Challenge the future Afstudeerpresentatie Verbetering van TPM implementatiebeheersing bij de Heineken Brouwerij Zoeterwoude.
WELKOM KENNISBIJEENKOMST ’LEAN WERKEN MET EEN KWALITEITSSYSTEEM’ 28 februari 2013 Rik Brom Paul van Tiel Kees Ruizendaal.
Meer rendement uit audits! Manon Diepenmaat 28 maart 2013.
Business Process Management
Procesverbetering in de Zorg
Hoofdstuk 1 Inleiding op gedrag in organisaties
Lean Six Sigma - Verbetermanagement
Gedrag in organisaties Hoofdstuk VIII
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Kwaliteitsgroep Informatiemanagement
SHEQ SHQ.
Inhoud college Structuur boek Groepsgewijze productie Just In Time
Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 4 Processen analyseren
Stel dat de (onderwijs) wereld gaat veranderen
Lean in dienstverlening bij BNG Bank
Methoden om te werken aan continue verbetering
Checklist for Savings & Added Value
Deze complexe relatie wordt beïnvloed door veel factoren, waarvan beslissingen die het management wel of niet neemt, waarschijnlijk de belangrijkste zijn.
Het logistieke proces A - Kwaliteitsprocedures
Logistieke kwaliteitsprocessen
Transcript van de presentatie:

Procesmanagement in de praktijk Hoofdstuk 5 Processen verbeteren Hugo Hendriks

Aspecten die een rol spelen bij het verbeteren van processen stapsgewijze versus sprongsgewijze verbeteringen; systeemtechnisch versus sociaal-dynamisch verbeteren; het verbeteren zelf is ook een PDCA-cyclus; intern versus extern motief voor verbeteringen; objectieve versus subjectie meetinformatie; oplossing versus symptoombestrijding; visualiseren van de verbeteringen; theoretisch versus realistisch haalbare streefwaarde; ongewenste neveneffecten.

Systeemtechnisch versus sociaal-dynamisch verbeteren Systeemtechnisch verbeteren: Instrumentele benadering. Geplande verandering. Top-down, geïnitieerd door het management of deskundige procesverbeteraars. Sociaal-dynamisch verbeteren Meer aandacht voor het menselijk handelen van het verbeterproces. Stimuleren van medewerkers. Omgaan met weerstand, leiderschapsstijl. Bottom-up; procesverbeteringen komen tot stand omdat medewerkers zelf intrinsiek gemotiveerd zijn om verbeteringen te realiseren.

Ongewenste neveneffecten van prestatiemanagement Strategisch gedrag: er wordt alleen aandacht besteed aan het realiseren van de streefwaarde. Het achterliggende doel is niet meer in beeld. Versterking interne bureaucratie: iedereen is bezig met het maken van lijstjes en het afleggen van verantwoording. Aan het échte werk komt men niet meer toe. Verhindering innovatie: indicatoren richten zich op verbetering van het bestaande. Realisatie van iets nieuws wordt niet beoordeeld en verwaarloosd. Blokkeren ambities: medewerkers gaan voor de snelle resultaten. Moeilijkere casussen worden niet opgepakt. Verdrijven professionaliteit: de nadruk ligt op kwantiteit in plaats van op kwaliteit. Verdrijven diversiteit: producten en diensten die niet goed scoren, worden niet meer geleverd, ook al zijn ze wellicht maatschappelijk zeer relevant. Bestraffen goede prestaties: het budget van het volgende jaar wordt gekort als de afdeling in staat blijkt te zijn binnen het budget te blijven. Samenwerking tegengaan: prestatiemanagement nodigt uit tot concurrentie (de beste willen zijn) in plaats van samen met partners het beste resultaat behalen.

Specifieke verbetermethoden

Six Sigma Vermijden van verklaarbare én toevallige variatie 1 x σ: 68,2% 3 x σ: 99,7% 6 x σ: 99,9997% Aanpak: D : Define M : Measure A : Analyze I : Improve C : Control

Lean Management Aanpak: Value: Wat is de rol van waarde in de ogen van de klant? Value stream: Waar wordt waarde toegevoegd in het proces? Waste: Zoek verspillingen in het proces en verwijder ze. Pull: Trek de order door het proces. Perfection: Zorg dat de verspillingen niet meer terugkomen. Drie soorten activiteiten: value adding; necessary but non-value adding; non-value adding.

Lean Management; verspillingen TIM WOODS: Transport (T): onnodig transport van producten; Inventory (I): voorraden in zowel input, throughput als output; Motion (M): onnodige bewegingen van mensen en middelen; Waiting (W): wachten op producten, mensen en middelen; Over-processing (O): overbodige bewerkingen; Over-production (O): meer produceren dan de klant vraagt; Defects (D): afkeur en herstelwerk van producten; Skills (S): onbenut talent in de organisatie. Diverse instrumenten (welke in hoofdstuk 7 nader aan bod komen) waaronder: Poka yoke, insteltijdverkorting, lijnbalancering, two bin, 5S, Andon en A3-systematiek.

Theory of Constraints (ToC) Aanpak: Het identificeren van de bottleneck. Verbeteren van het proces ter plaatse van de bottleneck. Andere processen ondergeschikt maken aan het proces met de bottleneck. Uitbreiden van de capaciteit ter plaatse van de bottleneck. Evaluatie van het verbeterde proces en het opnieuw doorlopen van de cyclus.

Total Productive Maintenance (TPM) Aanpak: Verbeteren van de inzetbaarheid van de apparatuur en machines. De verantwoordelijkheid ten aanzien van het onderhoud van machines laag in de organisatie leggen door het bewerkstelligen van autonome taakgroepen. Onderhoud zorgvuldig en gedetailleerd plannen (preventief). Alle medewerkers opleiden op het gebied van onderhoudsmanagement. Al in het ontwerp en realisatie van machines en apparatuur rekening houden met de onderhoudbaarheid van machines en apparatuur. Verminderen van: Beschikbaarheidsverliezen Performance verliezen Kwaliteitsverliezen

Inzetbaarheidspercentage maximaliseren Beschikbaarheidspercentage Performancepercentage Kwaliteitspercentage Inzetbaarheidspercentage

Quick Response Manufacturing (QRM) Kenmerken: Verkorting van de doorlooptijd, bezien vanuit het perspectief van de klant. Vooral bedoeld voor organisaties met een hoge productmix en een laag volume (maatwerkproducten). De methode vraagt een organisatiebrede implementatie. Productie inrichten in productiecellen in plaats van productielijn. Resultaatverantwoordelijke en zelfstandige teams. Multi-inzetbare teams en machines (grote flexibiliteit). Combinatie van verschillende methoden (ToC, TPM, Six Sigma, Lean Management)

Integrale verbetermethoden Systeemtheorie; Business Process Management; Total Quality Management; Kwaliteitssysteem; Benchmarking.

Systeemtheorie

Systeemhiërarchie van Boulding Negen niveaus: het niveau van de statische structuur, het raamwerk, ofwel de procesarchitectuur; het niveau van het meest eenvoudige dynamische systeem: de activiteiten; het niveau van de processen die uw organisatie helpen haar doel te bereiken; het niveau van het regelsysteem waarmee u de processen bestuurt; het niveau van een deel van de organisatie waarbinnen zich de processen afspelen, in interactie met andere afdelingen; het niveau van de organisatie waarbinnen zich de processen afspelen, in interactie met de omgeving; het niveau van de verzameling van bedrijven en instellingen, waarin uw organisatie zich beweegt; het niveau van de maatschappij; het niveau van het ‘allesomvattende’.

Business Process Management Processen beschrijven Processen besturen Processen analyseren Processen verbeteren

Total Quality Management Vijf terugkerende elementen de klant staat centraal; er is sprake van een continue verbetering van de kwaliteit; de gehele organisatie is betrokken; kwaliteitssystemen en -instrumenten ondersteunen de aanpak; processen vormen de basis van de verbeteringen.

Kwaliteitssysteem Verschillende soorten kwaliteitssystemen, soms branche-afhankelijk (HKZ, NVAO), soms generiek (INK-model, ISO 9001). Allen met organisatiebrede aandacht voor kwaliteit. Kwaliteitsprincipes ISO 9001: klantgerichtheid; leiderschap; betrokkenheid medewerkers; procesbenadering; systeembenadering van management; continue verbetering; besluitvorming op basis van feiten; win-winrelaties met leveranciers.

Benchmarking Uitgangspunten mbt benchmarking: Benchmarking is het vergelijken van uw prestaties met (vergelijkbare) anderen. Benchmarking helpt u in het neerzetten van een maat van ‘haalbare perfectie’. Benchmarking creëert een sfeer van competitie. Benchmarking kan motiverend werken voor alle medewerkers in de organisatie. Niet alleen de output, maar ook de processen benchmarken. Concurrentie speelt geen, of in elk geval een sterk ondergeschikte, rol. Benchmarking binnen de organisatie (locaties) of tussen organisaties.

Business Process Reengineering Zeven principes: Organiseer het proces rondom de output. Laat degene die de output van een proces gebruiken, het proces zelf uitvoeren. Integreer de informatieanalyse in het proces waar de informatie wordt gegenereerd. Behandel gedecentraliseerde activiteiten alsof ze zijn gecentraliseerd. Coördineer parallelle processen in plaats van ze te integreren. Leg de besluitvorming en de borging in het proces. Verzamel informatie slechts één keer en alleen bij de bron.

Innovatie Proces innovatie Product innovatie Organisatie innovatie Open en gesloten innovatie Keteninnovatie Maatschappelijke innovatie