Geneve 3 oktober 2014.  Het VN-comité vindt dat er een alomvattende inspanning moet komen om wetgeving en regelgeving te harmoniseren met het VN- verdrag,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inclusieve Kinderopvang De Vlaamse Beleidsaanpak.
Advertisements

Tijdelijk onderwijs aan huis voor kinderen met een chronische ziekte Els Meerbergen Studiedag 18 maart 2013 Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen.
Na het PGB experiment: Visie van de gebruikers Peter Lambreghts Expertisecentrum Onafhankelijk Leven Studiedag Verwijzersplatform Antwerpen, 25 oktober.
Vorming zorgregie criteria RPC toegelicht
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Pledge schoonmaak Ik beloof mij in te zetten voor: • gewoon goed werk en leefbaar loon voor alle Europese werknemers, zeker aan de onderkant van de arbeidsmarkt,
Leven met een beperking - een nieuwe kijk - K.V.G. – sociaal dienstbetoon September 2012.
Studeren met een functiebeperking op Universiteit Antwerpen
Minisymposium ChristenUnie
‘Op weg naar de huisarts’
D4A en Toegankelijkheid
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
22 VN – standaardregels als basis Herwerkt door ‘Zweedse Federatie van Personen met een Handicap’ Nationale regels toepasbaar op gemeentelijk niveau Methdodiek.
Bedenkingen vanuit het hogeronderwijsbeleid. VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap artikel 24 van het VN-verdrag erkent het recht.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Projecten & Resultaten Samen werken aan een Vitale Leefomgeving 21 juni 2012.
Zorg nieuwe stijl.
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
1 Sociaal werk: voor of met de patiënt? Vlaams Patiëntenplatform vzw 14 oktober 2010.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Belangrijkste resultaten van de transversale benadering Prof. em. J.-J.Detraux Onderzoeks- en opleidingscentrum rond het buitengewoon onderwijs Université.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
Gelijkheid en non-discriminatie Jogchum Vrielink (KU Leuven)
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
Atelier: ‘Vrij en bekwaam om te kiezen’ Nadia Hadad – Tim Claerhout – deelnemers aan het atelier – Geert Van Hove.
Concluding observations – Onderwijs (1) Ontwikkelen van een coherente strategie rond inclusief onderwijs Toekennen van de nodige financiële, materiële.
Research on stage - Awel, ik zie het niet meer zitten Verdiepende reactie 9 oktober 2014 Kirsten Pauwels Directeur Centrum ter Preventie van Zelfdoding.
Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3.
Synthese.  Één van de namen om naar de gehele groep of een subgroep van de Zigeuners te verwijzen  Binnen de Roma twee groepen: - Vlachen: traditioneel,
Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap
Inclusieve ondersteuning voor ouderen met een beperking Stephanie Warnez 1 BaO 2.
Studiedag Programma Aandacht voor Iedereen
Kick off bijeenkomst Inkoop Wmo augustus 2015.
Introductie Systems Engineering
Het project. Vandaag Tussenstand projecten Hoofdstuk 3 Projectvoorstel SWOT begin.
Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking
Pleegzorg voor volwassenen in Vlaams- Brabant en Brussel Info en aanmeldingen: tel/ 016/
Project ‘Oog Voor Elkaar’. Oog voor elkaar, verbindt elkaar 6 projecten ‘oog voor elkaar’ in Vlaanderen Ons Centrum werkt mee aan één van deze projecten.
SPH Sociologie deeltijd jaar 1 Werkcollege 7 kwartaal 3 Corstin Dieterich L
O NDERWIJS VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP VOLGENS ARTIKEL 24 VAN HET VN- V ERDRAG Juridische analyse en toepassing in Vlaanderen -Gauthier de Beco-
Inschrijvingen – schoolloopbaan – intake redelijkheid van aanpassingen
Positionering Dienst maatschappelijk werk (DMW) van een ziekenfonds.
Doelmatigheid Introductie Doel workshop: Zichtbaar maken hoe het thema “doelmatigheid van zorg” expliciet binnen de opleiding revalidatiegeneeskunde aan.
Pagina 1 SAMENWERKING MET- EN TEN BEHOEVE VAN HET MKB Dick Brandt MKB Cyber Advies Nederland.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Inclusie en Toegankelijkheid Wmo.Zo 3 december 2014 Gerry Vrielink Ruth Deddens.
Haarlem voor iedereen Koos Pelsser. Toegankelijkheid… … maakt dat mensen zelfstandig en op een gelijkwaardige manier gebruik kunnen maken van vervoer,
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
TIJDIG ZORGEN VOOR JE ZORG BIJ HET LEVENSEINDE Een goed idee? 1.
Van object van zorg naar mensenrechten
Welkom Havo 5..
Vertaling van eDiv naar gebarentaal
Toegankelijk uitgaan voor iedereen
Welkom Havo 5..
29 november 2017 Dick Houtzager
Participatiewet en Wajong 2015
VN-verdrag vraagt anders-om-gaan
Lokaal loket kinderopvang
Branko Hagen, congres ‘Inclusiviteit werkt!’,
Student en Welzijn, op weg naar inclusie
SUCCESFACTOREN BINNEN TOEGANKELIJKE VRIJETIJDSBESTEDING
PVF vanuit mensenrechtenperspectief: de draagwijdte van art. 19 VRPH
Het systeem van de persoonsvolgende financiering en de doelstellingen uit perspectief 2020 in vogelvlucht.
B B O Probleem of uitdaging Besluit of oplossing beeld vorming
Lokaal loket kinderopvang
« Noodzaak is de moeder van de uitvindingen»
Transcript van de presentatie:

Geneve 3 oktober 2014

 Het VN-comité vindt dat er een alomvattende inspanning moet komen om wetgeving en regelgeving te harmoniseren met het VN- verdrag, in overleg met personen met een handicap.  In wetgeving wordt nog te vaak een medische definitie van handicap gehanteerd.  Er moet verder werk gemaakt worden van formele overlegstructuren rond handicap op de verschillende bestuursniveaus.

 Het VN-Comité toont zich tevreden dat België werk heeft gemaakt van een hervorming van de wet op de verschillende beschermingsstatuten, maar is bezorgd dat de wet verder “substituted decision-making” (via bewindvoerder) als mogelijkheid laat en niet ten volle vertrekt van het uitgangspunt “supported decision-making”.

 Het VN-Comité vraagt alle wetten af te schaffen die de gedwongen opname van personen met een psychosociale handicap mogelijk maken.  Inzake de wet betreffende de internering vraagt het Comité werk te maken van de inpassing van alle personen binnen het gewone strafrecht.  Tenslotte beveelt het Comité werk te maken van redelijke aanpassingen voor alle gedetineerden, een passende gezondheidszorg op voet van gelijkheid met anderen en een afdoende klachtenbehandeling door een onafhankelijke en toegankelijke instantie.

 Het Comité toont zich bezorgd over het hoge aantal doorverwijzingen naar de geïnstitutionaliseerde zorg en het ontbreken van plannen voor de-institutionalisatie.  Er is te weinig info over mogelijkheden om het leven in de maatschappij verder waar te maken, te vaak wordt hierdoor « geïnstitutionaliseerde zorg » als enige mogelijke duurzame oplossing gezien.  Er worden te weinig middelen voor persoonlijke assistentie voorzien.

 Het Comité beveelt België aan verder werk te maken van de-institutionalisatie en de investeringen in collectieve structuren te verminderen. Persoonlijke keuzes ondersteunen moet daarbij het doel zijn.  Op elk bestuursniveau moet werk gemaakt worden van de toegankelijkheid van allerhande dienstverlening die het zelfstandig wonen mogelijk maken voor iedereen.  Deze plannen moeten de wachtlijsten wegwerken en zorgen voor voldoende middelen voor [de ondersteuning van] PMH en om de gemeenschap open te stellen.