Mijn kind gaat naar de peuter+!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatie avond groep 3 Mariëlle van Velzen maandag 9 september 2013
Advertisements

Een dagje meelopen met groep 1 en 2
Welkom op de informatieavond van groep 1-2
Welkom op Basisschool Berg en Beek
Welkom in groep 1-2 B.
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Informatie avond Groep 1/2 Juf Tineke.  Schatkist  4 weken lang een thema  1 e week ankerverhaal  2 e,3 e,4 e week ankerpunten  Woordenschat woorden.
Informatie avond Groep 1/2 Juf Marja / Juf Carry
Welkom in groep 4/5a.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Ons onderwijs in groep 1 en 2
Kiekeboe! Hoe gaat het eraan toe, in de kleuterklas!
Informatie Groep 1 / 2 Augustus Dagritme Inloop: Vanaf 8.15 – 8.30 uur De kinderen kiezen via het activiteitenbord Kring: - Trefwoord (kalender,
Wat gaan we leren in groep 5
Informatie Groep 1 / 2 Schooljaar
Informatie Groep 1 / 2 September 2007.
Schatkist Ouderavond.
Informatieavond groep 3 WELKOM
Voorlichtingsavond groep 3
Een dag uit het leven van een kind in de onderbouw
Hallo. Ik ben Raai de Kraai! Met Kleuterplein: • Ontdekken kleuters de wereld om hen heen • Komen alle ontwikkelingsgebieden spelenderwijs aan bod.
Gezellig samen melk drinken en fruit eten, dan doen we nog een spelletje of luisteren naar een verhaal.
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
Welkom in groep 3 en 4.
Informatie-avond groep 1-2 September 2014
Ouderavond groep 1-2 dinsdag 16 september 2014
Ouderinformatieavond groep 0/1
Informatie groep 1 / 2 schooljaar
Informatieavond groep 2
Hallo. Ik ben Raai de Kraai!. Hallo. Ik ben Raai de Kraai!
Schatkist Ouderavond.
Groep 1-2 D OBS De Tweesprong Kapelstraat NX Breda
Basisschool Op De Horst
Juf Miranda Molengraaf
Welkom in groep 1/2B.
Basisschool Op De Horst
Welkom in groep 1!.
Informatieavond Groep 1/2 D.
Help, mijn kind gaat naar school!
Voor het eerst naar school; een kijkje in groep 1 en 2 Wat leuk dat je bij ons op school komt.
INFORMATIE AVOND GROEP 1/2 Fijn dat u er bent!. -Inloop -Kring -Rekenkring -Zelfstandig werk -Methodelessen -Engels -Kanjertraining -Voorlezen -Auditieve.
Mijn kind gaat naar de basisschool Themabijeenkomst.
EEN KIJKJE BIJ DE KLEUTERS! Een dagje in onze klas!
WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND VAN GROEP 3-4. Even voorstellen Op de maandag, dinsdag en vrijdag staat juf Janneke voor de klas. Op woensdag en donderdag.
Kennismakingsavond groep 1-2 B
En nu… Naar de basisschool! Een impressie van een schooldag in groep 1/2 Roermond 2009.
Informatieavond groep 1-2 schooljaar Welkom! Agenda:  Schoolbeleid : - gruiten -verjaardag -ziekmelding/verlofregeling -plusklas -10 gouden.
Wenboekje Speelzaal Haasje Repje. Als je bij ons komt spelen mag je je jas aan de kapstok ophangen. Daar kan je zelf bij. Jas aan de kapstok.
Welkom Uw kind zit dit jaar in groep 3. Groep 3 is een belangrijk jaar waarin de kinderen erg veel leren! In deze PowerPoint wordt de belangrijkste informatie.
 Groep 1 en 2  Ochtendkring  Spelen en werken  Eten en drinken  Gymles  Letterfeestje  Spelinloop  Ontwikkelingsmaterialen  Brood eten  Buiten.
Welkom in groep 4. Voorstellen Ilze Arts: maandag, dinsdag en om de woensdag. Marian van Rengs: om de woensdag, donderdag, vrijdag.
Informatie groepen 1 Schooljaar Inhoud Even voorstellen… Groepsindeling Binnenkomen en uitgaan Dagindeling Werkwijze Doelen Klassenknuffel.
Informatieavond september Welkom  Kennismakingsronde  Weekindeling  Waarom een combinatiegroep?  Vriendenklas  Dagprogramma  Ontwikkelingsplannen.
22 september 2014 Welkom! Informatieavond. Dagritme Circuit Dagritme kaarten Gebedjes/versjes.
Wenboekje Wat fijn dat je er bent, hang je jas maar aan de kapstok..
De verpakking is mooi, maar wij als leerkrachten hebben het voorrecht om het cadeautje stukje bij beetje uit te pakken, zodat het mooiste wat binnenin.
Hallo, ik ben Lina. Vandaag ga ik naar de speelzaal. Ga je met mij mee? Wenboekje Speelzaal Tierelier.
Info avond groep 1-2 Welkom allemaal. Auditieve/ taalontwikkeling Fonologisch bewust zijn Fonemisch bewust zijn Letterkennis Mondelinge taal, Zinsbouw.
Wenboekje Speelzaal Muis. Als je bij ons komt spelen mag jij je jas en je tas ophangen aan de kapstok..
Wenboekje Speelzaal Ziezo. Voordat je naar binnen gaat mag jij je jas in de luizenzak stoppen.
E EN DAG IN GROEP D Wat doet uw kind nu eigenlijk?
Welkom in groep 2!.
Brede school De Muldershof… waar ieder zijn draai vindt
Ouderavond groep 1-2 donderdag 7 september 2017
Hoe volgen wij de ontwikkeling van het jonge kind
Voorlichtingsavond groep 3
Welkom op de informatieavond groep 1-2
Joepie, ik ben bijna een kleuter!
Welkom in groep 6/7!.
Transcript van de presentatie:

Mijn kind gaat naar de peuter+! Welkom bij de peuter+ van PCB De Schoof! Hopelijk kan ik hier meer duidelijkheid geven.

Inloop Tijden: Ieder woensdagochtend! Om 8:20 uur gaat de deur open, zodat de kinderen hun jas en tas kunnen ophangen. De kinderen gaan zelfstandig de klas in en krijgen bij het ‘uitzwaairaam’ de gelegenheid om papa/mama/opa/oma uit te zwaaien. Rond 8.30 uur beginnen we in de kring. De dag is nu echt begonnen! Meegebrachte spullen (zoals een knuffel of stuk speelgoed) worden onder hun stoel gelegd.

Dagindeling De kinderen beginnen in de kring. Vertelkring/Trefwoord Taal/rekenactiviteit Werk/speeltijd Pauze Engels met Early Bird Buiten spelen Naar huis

Vertelkring/trefwoord We wensen elkaar goedemorgen, kijken welke dag en datum het is, wat voor weer het is en wat we die dag gaan doen. Trefwoord is onze Godsdienstmethode. Hierin krijgen de kinderen de ruimte om hun eigen mening en ervaringen te vertellen aan de andere kinderen. Er wordt vaak een Bijbelverhaal of spiegelverhaal aangeboden en soms een lied. In de overgebleven tijd krijgen de kinderen de gelegenheid om te vertellen over het weekend of andere gebeurtenissen. We zingen liedjes.

Taal Fonologisch bewustzijn: De kinderen leren dat woorden kunnen rijmen, uit lettergrepen bestaan en met dezelfde klank kunnen beginnen of eindigen. Dit is de voorbereiding op het fonemisch bewust zijn. Fonemisch bewust zijn: Dit staat regelmatig centraal tijdens de kringactiviteiten. Fonemisch bewustzijn is begrijpen dat gesproken woorden uit klanken bestaan. Bijvoorbeeld: b – oo – m = boom en letters kunnen benoemen. Extra/verrijking: Een klank binnen een woord weglaten, toevoegen of vervangen. Bijvoorbeeld: boom/ oom, boom/boos

Schatkist We werken veel met de methode Schatkist. Woordenschat, letterkennis en andere taaloefeningen staan vooral centraal. Ook wordt er aandacht geschonken aan: Motoriek Creativiteit Sociaal-emotioneel Wereldoriëntatie Rekenen

Vervolg schatkist Hoe wordt Schatkist gebruikt in de klas? Schatkist bestaat uit 16 thema’s die verdeeld zijn onder vier hoofdthema’s: Zomer Herfst Winter Lente Van elk seizoen is er een hoofdboek met 4 thema’s. Alle thema’s (ook wel ankers genoemd) zijn op dezelfde manier opgebouwd en bestaan uit vier fasen: Kennismaking Ankerverhaal Ankerpunten Afronding De activiteiten zijn zo opgebouwd dat alle kinderen er aan mee kunnen doen.

Vervolg Schatkist Binnen de thema’s beschikken we over de volgende materialen: Reuzenkartonboek Reuzenprentenboek Vertelplaten Verteltheater Verder is er bij ieder themaverhaal een cd waarop het verhaal verteld wordt. De kinderen kunnen dit zelf luisteren bij de radio met een klein prentenboekje van het verhaal er bij. Ze horen steeds wanneer ze een bladzijde om moeten slaan aan de hand van een piepje. Ook is er bij elk thema een kleutersetje. De kinderen kunnen hier zelfstandig mee aan de slag. Ze gaan dan bij de radio zitten en horen hoe ze het spelletje moeten spelen, wanneer het spel afgelopen is en welke knop ze moeten indrukken om het spel op pauze te zetten.

Vervolg Schatkist Tijdens het werken aan een thema wordt er gebruik gemaakt van verschillende routines: de pop Pompom Lettermuur Cijfermuur Tijdwijzer.  Gebruiken we elke dag. Pompom vertelt vaak een verhaal van zichzelf dat heel herkenbaar is bij de kinderen. In de letter- en cijfermuur kunnen de kinderen zelf plaatjes van letters, cijfers en gebeurtenissen rondom het verhaal stoppen. De tijdwijzer geeft aan welke dag en maand het is en iedere dag van de week heeft zijn eigen kleur, zodat de kinderen kunnen herkennen welke dag het is.                                             

Rekenen Methode Wizwijs Wizwijs heeft de onderwerpen verdeeld over 9 blokken. Elk blok bestaat uit 8 activiteitenkaarten. Op de voorzijde van elke kaart staat een activiteit voor begeleid leren, op de achterzijde staat een activiteit voor samenwerkend leren. Rekenrups Boefie met 8 blauwe, 8 gele en 8 groene segmenten kan ondersteuning bieden. Boefie helpt bij het structureren van tellen. Voor de telvaardigheid is er een zak met 12 blauwe, 12 gele en 12 groene ballen.

Sociaal-emotionele methode voor groep 1/2. Goed Gedaan! Sociaal-emotionele methode voor groep 1/2. Er zijn 16 lessen per jaargroep. Schoolbreed worden dezelfde woorden en termen gebruikt. Daardoor kunnen we op het schoolplein eenduidige instructies geven bij plagerijen, ruzies en ander ongewenst gedrag. De les begint altijd met een kort verhaal. Elke jaargroep heeft zijn eigen verhaallijn en hoofdpersonen. Voor groep 1 en 2 heeft Goed Gedaan! ook nog een mooi prentenboek. Na het verhaal komen leuke activiteiten aan bod zoals: Tekenen Toneel Spelletjes (Kring)opdrachten

Vervolg Goed Gedaan! Zo-doe-ik-dat-kaarten: De zo-doe-ik-dat-kaarten zijn kaarten met opdrachten, beloningen of als herinnering. Deze kaarten zijn vooral gericht om kinderen individueel extra hulp en motivatie te bieden bij het leren van de inzichten en vaardigheden.

Bewegingsonderwijs Groep 1 en 2 gaan op dinsdag naar de gymzaal! De peuter+ kinderen komen daar dus niet! Wel wordt er in de klas tussen de activiteiten door veel aandacht besteed aan bewegen!

Engels Early Bird De leerkrachten van onze school krijgen dit jaar een opleiding voor het geven van Engels in alle groepen. Early Bird is een methode die is ontwikkeld voor meer, beter en vroeger Engels op de basisschool. De kinderen van de peuter+ groep krijgen activiteiten aangeboden die nauw aansluit bij de belevingswereld van het jonge kind.

Planbord Het planbord is een groot bord waarop uw kind kan zien welke werkjes hij/zij kan doen of in welke hoek hij/zij kan spelen. Met het eigen naamkaartje kan uw kind zelfstandig een werkje uit kiezen. In een les kunnen kinderen meerdere werkjes na elkaar doen.  Het naamkaartje wordt dan gewisseld. De leerlingen kunnen op het planbord zien welke werkjes (nog) beschikbaar zijn. Ongeveer drie kinderen werken aan dezelfde activiteit.

Fruit eten In de kleutergroep hebben we geen speelkwartier, maar eten we ‘fruit’ in de klas. Wij vinden het geen probleem als er naast het fruit een boterham meegenomen wordt, omdat er kinderen zijn die daar behoefte aan hebben. Op woensdag mogen de kinderen iets anders meenemen. Wij denken daarbij aan: Een boterham Ligakoeken Peperkoek Om het milieu te sparen zouden we het fijn vinden als de kinderen een beker meenemen ipv een pakje. Graag een naam op de bekers en bakjes. Als uw kind geen fruit mag, neem dan even contact met ons op.

Verjaardag Een paar handige weetjes: We vieren om 10:15 uur de verjaardag van de kinderen. Papa en Mama zijn van harte welkom. Wilt u een paar dagen voordat uw kind zijn/haar verjaardag gaat vieren in de klas dit melden aan de leerkracht. Verjaardag familieleden: De kinderen mogen een tekening maken voor hun vader en moeder maken. Geef het even door aan de leerkracht. Het is niet verplicht.

Toetsen Bij de de peuter+ kinderen worden nog geen toetsen afgenomen! Bij de oudste en middelste kleuters worden er wel toetsen afgenomen. Deze toetsen gelden voor ons als controlemiddel. Het gaat er ons om of het beeld wat we hebben klopt met de uitslag van de toets. Wij willen de peuter+ kinderen wel volgen in hun ontwikkeling en daarom werken wij met registratielijst KIJK!. Met dit observatie- en registratiesysteem volgen wij stap voor stap de ontwikkeling van uw kind. Denk hierbij aan betrokkenheid, spelontwikkeling, taakgerichtheid, grote/kleine motoriek, beginnende geletterdheid en ruimtelijke oriëntatie.

Hulp van ouders Mochten er activiteiten georganiseerd worden op de woensdagochtend dan wordt u hier tijdig van op de hoogte gehouden, door middel van een brief. Alvast bedankt!

Prikbord Bij de kleuteringang hangt een prikbord. Alle nieuwsbrieven, folders en belangrijke informatie hangt hier op. Neemt u zo nu en dan even een kijkje!

Extra telefoonnummers We willen altijd iemand kunnen bereiken, mocht dit nodig zijn. Vandaar dat we graag extra telefoonnummers willen hebben, bijvoorbeeld van een mobiele telefoon, werk, oma/opa etc. Deze gegevens kunt u bij ons inleveren. Voor dringende zaken kunt u ons bellen. Telefoonnummer Marieke van Beek: 06 46268439 Grote of kleine vragen, problemen of opmerkingen? Kom binnen om erover te praten.

Schone kleding Soms heeft een kind nog een ongelukje met plassen. Kinderen voelen zich het fijnst in hun eigen kleding. We willen u vragen een setje (onder)kleding mee naar school te nemen. Dit bewaren de kinderen in hun eigen luizenzak.