De bouw van het paard.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoofdstuk 1 Contact paragraaf 1 Gevoelig
Advertisements

Zeeleeuwen.
Tafelmanieren Start de vragen.
Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)
Veemarkt Utrecht Dier en Recht
Presentatie gaat over: Slangen
Thema 6: Zintuigen.
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
Pony’s, paarden en paardrijden
ALBERTO PRESENTEERT POWERPOINT SHOW.
Sensorische Informatie Verwerking
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Naam: ciska en funda Presentatie over dalmatiers Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “hobby” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Natuur- weten-schappen
Gods leiding in ons leven en De Heilige Geest CSR Delft 6 september 2011 Drs. G.C. Vreugdenhil 1.
Gemaakt door Melissa van Lijssel
Gemaakt door: alyssa fuchs
Homeostase.
Waarnemen.
Naam: ______________ GA VOORZICHTIG MET DE SLAKKEN OM
Thema 1 Stofwisseling Basisstof 4 K4
De evolutie van de mens Presentatie door Frederiek Millecam, David De Bie ,Jurgen De Vos Bron : cursus natuurwetenschappen 6BI.
Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen
DE PAPEGAAI.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Presentatie over paarden en ponys
Presentatie over wolven
Presentatie over tijgers
Naam: jan battels Presentatie over jackrussels Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “hobby” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Naam: martin & kevin Presentatie over bulldog Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “hobby” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
De Tijger.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Anatomie Botten en gewrichten.
Waaruit is het menselijk lichaam opgebouwd?
Hoofdstuk 5 Vijfkaart hoog, eerste verkenning 1e9 NdF-h1 NdF-h5 1 1.
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
Met handen en voeten geloven 1
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
We werken veilig of we werken niet
SENSORISCHE INFORMATIEVERWERKING
Door Mel Kahraman 11 december 2014
Struisvogels.
Basiscontainer paard. Anatomie en fysiologie het begin.
Instapquiz AK HAVO 3 Periode 1
Exterieur beoordelen.
Hoofdstuk 4 Waarnemen en reageren.
Heel interessant !.
Dieren, gedrag en leefomgeving
Welzijn. Tropisch Oerwoud werd steppe. Dit betekende dat het paard: Hard en langdurig moest kunnen lopen. Constant warme spieren en een goede doorbloeding.
Quiz Toets voorbereiding. Welke omschrijving gaat over de Eohippus? O A: tropisch oerwoud, miljoen jaar geleden, meter hoogte O B: steppes,
Welzijn H1. programma Oriëntatiefase Theorie Aan de slag Theorie Aan de slag Evaluatiefase.
Opdrachten Sorteren niveau 3-4 Kruiswoord niveau 3-4 Sorteren niveau 4.
waarneming en regeling !
HET LICHAAM Almudena Molina Cobos. HET LICHAAM (lichamen)
Tips voor het gebruik van deze powerpointpresentatie
Tips voor het gebruik van deze powerpointpresentatie
Ons lichaam.
Paardenrassen American Bashkir Curly Type: indiaans paard Herkomst:Verenigde Staten en Canada Bijzonderheden: geschikt voor mensen die allergisch zijn.
Shetlandpony Klein werklustig, nieuwschierig en slim ponyras
Groepje: Samy, Ishan, Arik en Harsimran
Thema Zintuigen.
Paard, pony & ezel Paard > 157,5 cm stokmaat
Thema 7: Zintuigelijke Waarneming
Zintuiglijke waarneming
Verzorgen Paard.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Taxonomie, rasgroepen en rassen
Voorbereiding geboortestage
Transcript van de presentatie:

De bouw van het paard

Interieur Schedel Oogkas Schouderblad Halswervels Bovenarm Onderarm Pijpbeen Griffelbeen Kootbeen Kroonbeen Hoefbeen Ribben Knie Hielbeen Scheen- & kuitbeen Bovenbeen Bekken Elleboog???

Voorhand. Hoofd De vorm van het hoofd is niet direct van belang voor het leveren van prestaties maar het oog wil ook wat en daarom zien we graag een recht, niet te groot hoofd met daarin grote sprekende ogen. Nek (is het benige deel) Bestaat uit een atlas en een draaier. Een lange nek in combinatie met goede bespiering biedt de mogelijkheid om natuurlijk en niet geforceerd te kunnen nageven.

Hals De hals moet voldoende lengte en bespiering hebben en niet te diep uit de voorhand te komen. Schouder Moet altijd voldoende lengte hebben en goed aangesloten te zijn. Een ruime schouder heeft een voordeel in de beweging. Schoft Is per ras verschillend. Bij rijpaard type zien we graag een lange doorlopende schoft.

Borst De borst moet voldoende breed en diep zijn zodat er voldoende plaats is voor de longen en het hart. Voorbenen De kwaliteit en de stand van de benen moeten correct zijn. Hard, droog en correct gesteld beenwerk is van invloed op het gemak waarmee de bewegingen worden uitgevoerd.

Middenhand. Rug De rug mag niet te lang zijn maar moet wel goed bespierd zijn en de verbinding met de voorhand moet sterk zijn. Lendenen De lendenen zorgen voor de verbinding met de achterhand. De lendenen moeten dus goed bespierd zijn.

Achterhand. Kruis ( wordt ook wel croupe genoemd) Moet voldoende lengte hebben. De helling van het kruis is per ras verschillend. De bespiering moet goed zijn zeker omdat de motor van een paard in de achterhand zit. Achterbenen Mogen geen gebreken vertonen en moeten in ieder geval recht onder het lichaam zijn geplaatst.

Organen van het paard

Zintuigen en karakter. Reuk. Een paard ruikt veel beter dan een mens. Van alle zintuigen is het de reuk het sterkst ontwikkelde zintuig. Jammer genoeg kan het niet altijd giftige planten herkennen.

Gehoor. Oren kunnen onafhankelijk van elkaar alle kanten op draaien Gehoor. Oren kunnen onafhankelijk van elkaar alle kanten op draaien. Op deze manier kunnen ze het geluid lokaliseren om vast te stellen waar het gevaar vandaan komt en van het gevaar af te vluchten in plaats van ernaar toe.

Gevoel. De lippen, oren, schoft, liezen, onderbuik van een paard zijn gevoelig voor de tastzin. Samen met de huid en de tastharen bepalen ze het gevoel. Hoe gevoelig dit eigenlijk is zie je goed als er een vlieg op de huid zit die een huidtrilling veroorzaakt.

Uitingen van pijn zijn per paard verschillend Uitingen van pijn zijn per paard verschillend. Aanvullende informatie over pijn kun je krijgen door de ademhaling, temperatuur en hartslag op te nemen. Deze worden hoger bij pijn.

Smaak. De mond van een paard kan redelijk goed de smaak van voedsel vaststellen. Samen met de geur bepaald het paard of hij iets wel eet of niet. Giftige planten geven soms een aantrekkelijke geur af waardoor ze soms toch worden opgenomen.

Gezicht. De ogen staan bij een prooidier aan de zijkant van het hoofd Gezicht. De ogen staan bij een prooidier aan de zijkant van het hoofd. Hierdoor kan een paard ook opzij en achter zich kijken. Daardoor schrikken ze ook sneller van bewegingen omdat ze veel zien. Een paard ziet echter niets vlak voor zijn neus of pal achter zich.

Het oog

Het zicht van een paard is niet heel scherp, maar meer een silhouet Het zicht van een paard is niet heel scherp, maar meer een silhouet. Daarom schrikken ze ook als je ineens bukt. Het gezicht van een paard is het minst ontwikkelde zintuig.

Karakter Een paard reageert instinctief op prikkels uit de omgeving. Het karakter is erfelijk bepaald maar kan ook door ervaringen worden beïnvloed. Zowel positief als negatief.

Rassenkennis. Volbloed, warmbloed en koudbloed. De lichaamstemperatuur van een volwassen paard in rust is tussen de 37,5⁰ en 38,5⁰. Koudbloed rassen zijn het minst temperamentvol. Ze kenmerken zich door een rustig en gelijkmatig gedrag. De warmbloed en de volbloed tonen een veel temperamentvol gedrag.

Onder een ras wordt een op zich relatief homogene populatie paarden verstaan, die hun hoofdkenmerken onder elkaar met grote waarschijnlijkheid overerven. Rassen staan meestal onder toezicht van stamboekorganisaties die er mede door het opleggen van regels voor zorgen dat de typische eigenschappen bewaard blijven. Raspaarden worden meestal ingeschreven in een paardenstamboek.

Opdracht rassenkennis. Verdeel de klas in tweetallen. Werk in deze tweetallen de kenmerken van het gekozen paard/pony uit. Presenteer jullie bevindingen aan de klasgenoten en zorg er hierbij voor dat de klasgenoten de informatie weer kunnen gebruiken. oefentoets

Waar aan te denken? Denk bij de uitwerking bijvoorbeeld aan de herkenning. Aan welke eigenschappen kan ik het dier herkennen. Kleur, stokmaat, karakter, oorsprong enz enz. De presentatie kan op verschillende manieren; jullie kunnen een hand-out maken en aan de klasgenoten meegeven, een PowerPoint presentatie een muurkrant met informatie maken enz enz.

Rassen. De volgende rassen moeten minimaal behandeld worden in de presentatie en kunnen gevraagd worden tijdens de toets. KWPN Groninger Fries Arabisch volbloed Engels volbloed Fjord Haflinger Tinker Quarter horse Shetlander Welsh New Forest

Domesticatie Domesticatie is het proces waarbij een dier tot huisdier wordt gemaakt. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een dier moet voldoen om in aanmerking te komen voor een succesvolle domesticatie. Een van deze voorwaarden is het in gevangenschap kunnen voortplanten Het paard en zijn oorsprong, Theorie.

Het geslacht paardachtigen (Equidae, Equus) heeft als ondersoort: De echte paarden (Equus caballus) De zebra’s (Equus zebra) De ezels (Equus asinus) De half ezels (Equus hemonius) Al deze paardachtigen hebben als voorvader de Pliohippus. Een klein dier wat 6 miljoen jaar geleden leefde en bekend staat als de eerste echte eenhoevige.

De echte ontwikkeling begon 60 miljoen jaar geleden van uit de Eohippus. Deze was ongeveer 35 centimeter groot, had een gewelfde rug en waarschijnlijk een bonte vacht. Voor had hij vier tenen en aan de achtervoet had hij drie tenen. Gaande weg de ontwikkeling zijn in Europa de oerpaarden uitgestorven. In Amerika echter is hun ontwikkeling door gegaan. Het oertype paard wordt groter en heeft aan elke voet inmiddels drie tenen waarvan de middelste sterk ontwikkeld is. Hij kan hiermee goed en snel lopen in de moerassige gebieden die hij bevolkt.

Ongeveer 20 miljoen jaar geleden zien we een paardachtige die goed uitgerust is voor zijn leefgebied, namelijk de lichte bossen en boomsteppes. De zijtenen zijn nog iets kleiner geworden en het dier loopt voornamelijk op de middelste teen, inmiddels is het dier ongeveer zo’n 70 cm hoog. http://www.geologievannederland.nl/fossielen/zoogdieren/wild-paard#head2