LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
sociale media: de nieuwe realiteit
Advertisements

Presentatie Laaggeletterdheid
Welkom op de informatieavond van groep 7!
AANLEIDING Projecten die studenten moesten organiseren gingen vaak mis in de voorbereiding. Vaak lag dat aan miscommunicatie en te weinig voorbereiding.
Opkomen voor jezelf.
Groep 1: Thematiseren “Fietswinkel”
toolbox deco-procedure
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Hoera, een oudergesprek!
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
 De klassen zijn groter, rond de 30 leerlingen.  De lessen kunnen om 8.30 beginnen en afgelopen zijn.  Je kan zomaar een aantal tussenuren.
De overstap naar het voorgezet onderwijs!
Welke boeken kies ik voor mijn kinderen?
Les 5: orde en klassenmanagement
Inleiding Komende periode gaan we het hebben over kinderen die ziek-zijn: Verzorging, Het herkennen van de symptomen/de klachten Wat kun/moet je doen.
workshop praten werkt! Karianne Kalshoven François Raymond
Wat gaan we leren in groep 5
Gedragsrepertoire Denken over je denken
Kennis-spel meerkeuzevragen.
PRESENTEREN KUN JE LEREN
Herkennen laaggeletterdheid
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
H3. Communicatie Gesprekstechnieken.
CanDo Coaching.
26 mei  Wie ben je?  Verwachtingen? Wettelijk Meerwaarde Valkuilen NODEN – VRAGEN?
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Laaggeletterden herkennen en dan?
Wat kunnen wij samen doen aan laaggeletterdheid in Almere?
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Communicatie met ouders
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht xxxxx Terug in de tijd ………
Onze doelen en visie in beeld
Laaggeletterdheid in de zorg
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Solliciteren: wat wil ik?
School en samenleving kwartaal 1 schooljaar 2012/2013 docent: Pascal van Schajik medsite: schpa
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
De Bijbel, het meest verkochte boek….
Praktijkervaring en reflectie
Opgroeien in de stad les 3
Mark Manders. Bezoek Oosterlicht 17 november Rondleiding (ouders en ll) Voordragen verhaal Maken kostuums afvalmaterialen Modeshow in de kantine voor.
Methodiek: Plancyclus
1 : De sollicitatie-brief + Curriculum vitae 2 : Het sollicitatie-gesprek 3: Vervolgprocedures SLC21 : Solliciteren.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Heel gewoon maar toch anders.
Ouderavond over pesten (op school) Hoe herken je of je eigen kind slachtoffer van pestgedrag is? Hoe herken je of je kind zelf pest en wat kun je er als.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
Thema. Start activiteit Wat heb je nodig? Stopwatch Kennis van de lente Doel: Woordenschat vergroten over de lente.
De training interactief voorlezen 1.Opzet 2.Onderzoek studenten VU 3.APS-bevindingen.
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Een werkvorm om actief en concreet tot participatie te komen
Verbindend communiceren met ouders
Presentatie Laaggeletterdheid Project Lang zullen ze lezen Inge Schouwink BWI Het Palet Schijndel Schijndel, 2 februari 2009.
Presentatie intervisie Manon de Dobbelaere P4A
 Hoe ga je op een pedagogische manier om met leerlingen die ongevraagd reageren op jouw als leerkracht tijdens een les?  Toelichting.
LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Ouderavond
kennis- en informatieavond leerjaar 2 september schooljaar
Met STAR(R) meer zicht op competentieontwikkeling
Laaggeletterdheid en de BPV
Logboek & planners ..
Ook wij als Wijkracht!?.
Transcript van de presentatie:

LES 2 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID Herkennen van laaggeletterdheid en doorverwijzen

Laaggeletterdheid Terugblik les 1  wat is laaggeletterdheid en wat betekent laaggeletterdheid bij ouders voor de kinderen? Definitie: Iemand is laaggeletterd of functioneel analfabeet als hij of zij niet in staat is gedrukte of geschreven informatie te gebruiken om: te functioneren in de samenleving; te functioneren op de werkplek; eigen doelstellingen te realiseren; eigen kennis en ontwikkeling te realiseren.

Film over laaggeletterden Kijk en luister naar de film ‘Canon van Laaggeletterden’ van The Light Fantastic Wat valt je op aan de mensen uit de film? Had je gedacht of verwacht dat ze laaggeletterd waren als je dit niet had geweten? Welk gedrag zie je terug bij de mensen uit de film?

Kenmerken van laaggeletterden Waaraan merk je nu dat ouders van leerlingen uit je klas mogelijk laaggeletterd zijn? Ga hierover met een medestudent in gesprek. Vorm tweetallen Schrijf de kenmerken die je verwacht waar te nemen op kaartjes Plak de kaartjes op de flap

Gedragskenmerken Waaraan merk je verder dat een ouder van een kind uit je klas mogelijk laaggeletterd is? Ouders  lezen geen brieven of documenten over hun kind Ouders vergeten afspraken die schriftelijk zijn gemaakt Ouders stellen vragen over informatie die schriftelijk is gegeven Ouders hebben geen agenda Ouders zetten nooit iets op papier wanneer dat wel logisch zou zijn  Ouders hebben geen e-mailadres of gebruiken de e-mail nauwelijks …

Gedragskenmerken van laaggeletterden

Gedragskenmerken Uitvluchten verzinnen om taaltaken te vermijden (bril vergeten, lelijk handschrift) Afleidingsmanoeuvres om taaltaken te vermijden(hond, kind, mobieltje) Thuis zijn er weinig of geen boeken Geen bezoek aan bibliotheek Kind wordt nooit voorgelezen thuis Kind wordt niet geholpen door de ouders met huiswerk Belangrijk: bovenstaande betekent NIET dat iemand laaggeletterd is. Als meerdere kenmerken herhaaldelijk voorkomen krijg je een VERMOEDEN van laaggeletterdheid.

Herkennen van laaggeletterdheid en verder… Wat doe je als je vermoedt dat een ouder laaggeletterd is? Vertrouwen opbouwen Gesprek aangaan Verwijzen naar mogelijkheden voor scholing Welke informatie heb je nodig?

Herkennen van laaggeletterdheid en verder… Welke informatie heb je nodig als je een ouder wilt informeren over scholing? Welk ROC zit in de omgeving van je school? Waar is de Educatie-afdeling van deze school? Wie is contactpersoon voor nieuwe deelnemers? Wat voor cursussen zijn er?

Herkennen van laaggeletterdheid en verder.. Hoe ga je het gesprek met de ouder aan? Je gaat in gesprek over mogelijkheden voor scholing. Daarbij kom je bezwaren en vragen tegen. Hoe ga je daarmee om? Wat gaan we doen? SPEEDDATE bezwaren scholing laaggeletterden

Speeddate bezwaren scholing laaggeletterdheid Situatie: gesprek tussen laaggeletterde ouder en leerkracht / onderwijsassistent / pedagogisch werker Wat gaan we doen? Maak een binnenring en een buitenring rond de tafels Studenten in de binnenring schuiven elke ronde door Studenten aan de binnenring spelen professional (leerkracht/oa/pw) Studenten aan de buitenring spelen laaggeletterde en begint met het bezwaar Student aan de binnenring reageert op het bezwaar Student aan buitenring plakt sticker op kaartje indien tevreden over professional 

Speeddate bezwaren scholing laaggeletterdheid Wat werkte goed in het gesprek? Wat werkte juist niet goed? Wat is het belangrijkste dat je hebt gehoord?

Volgende keer! Huiswerk : Maak een plan voor het onder de aandacht brengen van laaggeletterdheid op jouw BPV-plek Presenteer je plan Wees creatief 

Tot de volgende keer!