De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gedragsrepertoire Denken over je denken

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gedragsrepertoire Denken over je denken"— Transcript van de presentatie:

1 Gedragsrepertoire Denken over je denken
Stil staan bij je eigen denken en handelen is een Metavaardigheid. Het gaat daarbij om de beslissingen die mensen nemen voorafgaand aan, tijdens en na afloop van het leren en denken. Tot metacognitieve vaardigheden behoren oriënteren, plannen, monitoren, toetsen, herstellen, evalueren en reflecteren.

2 Je gedragsrepertoire is het geheel aan handelingen en vaardigheden in de omgang met andere mensen.
Doel van deze presentatie is om zicht op je gedragsrepertoire te krijgen, de leegtes in je gedragsrepertoire te ontdekken, handvatten te vinden om je gedragsrepertoire uit te breiden. Een uitgebreid en gevarieerd gedragsrepertoire is handig in bedrijf, op school en in je priveleven. In de omgang met andere mensen bestaat je gedragsrepertoire uit; groeten, belangstelling tonen, luisteren, schelden, mopperen, verwijten maken, beminnen, enzovoort.

3 Gebeurtenis Gedachte Gevoel Gedrag
4- G schema Gebeurtenis Gedachte Gevoel Gedrag Waar was ik, wat gebeurde er? Wat ging er door mijn hoofd? Welk gesprek voerde ik met mijzelf? Welke gedachtes had ik? Het 4- G schema wordt vaker gebruikt bij de tussenkomst van nare gedachtes, prettige gedachtes blijven minder lang in je geheugen hangen en zal je minder snel koppelen aan een nare/ vervelende gebeurtenis. Wat voelde ik? Hoe voelde ik me? Wat deed ik? Wat liet ik achterwege? Wat ging ik uit de weg?

4 De gehele dag kom je tientallen 4G-schema’s tegen
De gehele dag kom je tientallen 4G-schema’s tegen. Elk moment is een mogelijkheid om naar je Gebeurtenissen, je Gedachten, je Gevoelens en je Gedragingen te kijken. Je zelf reflecteren zal een ieder eigenlijk continue moeten doen om een verbeterde omgang te krijgen met andere mensen.

5 4 G les voorbeeld Casus; een leerling komt later binnen en stoort de les. Heeft niet zijn huiswerk gemaakt en heeft al helemaal geen boeken bij zich. Gebeurtenis ; stoort, geen huiswerk, geen boeken. Gedachte ; wat een weer geen huiswerk. Gevoel ; boos, teleurgesteld. Gedrag ; de klas uitgestuurd.

6 4 G privé voorbeeld Casus; Mijn zoontje (8) gilt midden in de nacht en zit rechtop in bed. Hij heeft een nachtmerrie gehad, maar wil niet vertellen wat. Gebeurtenis ; Gillend kind, een nachtmerrie Gedachte ; wat is er aan de hand, waarom gilt hij zo? Gevoel ; radeloosheid, boos, teleurgesteld. Gedrag ; Weggelopen, ik kon niet meer slapen.

7 Gebeurtenis + Gedachten = Gevoel + Gedrag

8 4 G privé voorbeeld Casus; Mijn zoontje (8) gilt midden in de nacht en zit rechtop in bed. Hij heeft een nachtmerrie gehad, maar wil niet vertellen wat. Gebeurtenis ; Gillend kind, een nachtmerrie Gedachte ; Ik ga hem troosten, geruststellen Gevoel ; Warmte, liefde Gedrag ; Ik kan weer rustig verder slapen.

9 Verandering van gedachten leidt tot verandering van Gevoel en verandering van Gedrag.

10 Tien valse geboden. Iedereen moet mij aardig vinden.
Ik moet perfect zijn; thuis, werk en op school. Mensen die fouten maken of slechte dingen doen, streng veroordelen. Als dingen niet gaan zoals ik wil, is dat rampzalig en verschrikkelijk. Verdriet en ellende komen van buitenaf en daar heb ik zelf geen greep op. Ik moet me voortdurend zorgen maken over allerlei rampen die me kunnen overkomen. Ik doe er beter aan om levensproblemen en eigen verantwoordelijkheden te vermijden en uit de weg te gaan, in plaats van deze onder ogen te zien. Ik voel me sterker wanneer ik op iemand anders kan steunen. Zoals ik me nu voel en me nu gedraag komt door mijn verleden. Ik moet me altijd heel druk maken over het wel en wee van anderen. Geboden zijn verplichtingen. Verplichtingen kunnen van anderen komen, ze kunnen ook in jezelf een plek hebben veroverd. De geboden zijn de baas over je. Beschouw de valse tien geboden en geef zelf aan waardoor ze niet van toepassing zijn. Schrijf je antwoorden op en lees ze hardop terwijl je in de spiegel kijkt.

11 Veranderingen gaan traag en moeizaam
Veranderingen gaan traag en moeizaam. Door oefening kun je leren greep op je gedachten, je gevoelens en gedrag te krijgen. Het dagelijkse leven kan ingewikkeld zijn als je gedragsrepertoire beperkt is. Je weet dan niet hoe je in een bepaalde situatie kunt reageren. Die onkunde openbaart zich nogal eens in symptomen; te laat uit bed, geen toets maken, geen schoolwerk maken, verslagen niet op tijd af, hoofdpijn, griep, afspraken vergeten. Vooral emotionele tegenslagen kunnen problemen veroorzaken. Door uitbreiding van je gedragsrepertoire kun je een aantal van deze problemen oplossen. Uitgangspunt is onder andere: kennis van zaken maakt andere besluitvorming en effectiever gedrag mogelijk. Kiezen is genieten.

12 Steekwoorden…… Klassenmanagement Conditioneren Gedragsmodificatie
Thomas Gordon Leary


Download ppt "Gedragsrepertoire Denken over je denken"

Verwante presentaties


Ads door Google