Draaiboek Ouderraad Olva De Meersen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MR Vlinderbos jaarverslag 2012 – Wij zijn de MR! Oudergeleding:  ………….contactpersoon Ouderraad  Hans Waldercontactpersoon Bestuur  Yolande Bakker.
Advertisements

De MR op Praktijkonderwijs Zeist
Ouderavond Eerste Heilige Communie
Medezeggenschapsraad
Verandering Schooltijden
OUDERRAAD Vrije Lagere School
P. 122 oktober 2013 Intro in de jeugdraad. 22 oktober 2013 Jeugdraad p. 2 Opdrachten •Adviezen te geven en voorstellen te formuleren, op eigen initiatief.
‘Groot ICT project’ Een leerlijn mediawijsheid.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
Oudercomité VBS Sint Martinus
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
W e l k o m. De Plaatselijke Groep en de rol van de coördinator Brussel – studiedag VRN – 22 april 2008.
Concept Opdrachtgever: Agentschap Ondernemen (AO). In het kader van ondernemingsplanwedstrijd (OPW) Vlaanderen, dé officiële ondernemingsplanwedstrijd.
Welkom op de ouderavond van klas 3
Leerlingenraad… eventjes de ouders informeren
01/09 1 ste schooldag! 06/09 Info-avond 10/09 Parochiefeesten 11/09 Parochiefeesten 24/09 Veldloop.
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Presentatie VSC,De toekomst van de technische arbeidsmarkt IV, Dossier Duyvis, 19 maart 2013 p. 01/12 Dossier Duyvis Best practice.
De nieuwe regels van de onafhankelijkheid van de commissaris
KARUUR ? Ondersteuning van jeugdraden – Website – Helpdesk – Vorming – Begeleiding Ondersteuning van jeugdparticipatie – Sporadisch – Projectmatig.
Rol medezeggenschapsraad en activiteitencommissie; voor onze kinderen
SWV 2802 Bijeenkomst 26 november Johan Frisoschool Lansingerland.
Huishoudelijk reglement  Doelstellingen  Bestuur  Werkgroepen  Projectverantwoording.
Netwerk voor Cultuur en Natuur Afdrachtensystematiek Afdelingen Voorzittersoverleg 22 oktober 2011.
Wat is Het Huishoudelijk Regelement?
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
INFOSESSIE CLUBBEGELEIDING Gent 2 december Inleiding door dhr Philippe Mees, voorzitter VLG vzw -Verwelkoming -Uitgangspunt: -Tevredenheidsenquête.
MR De Palster Mede vormgeven aan beleid op school Waar staan we voor! Als medezeggenschapsraad bestaande uit leerkrachten en ouders willen wij mede vormgeven.
Programma welkom presentatie OV stemmen van de leden
MR Vlinderbos jaarverslag 2009 – Wij zijn de MR! Oudergeleding: Carel Albertscontactpersoon Ouderraad Hans Waldercontactpersoon Directie Jeroen.
Ouderraad De Kinderkei. Waarom een ouderraad? Bij de wet geregeld ‘orgaan’, GGD (Gemeenschappelijke Gezondheids Dienst) Voor de gemeenschappelijke belangen.
Informatie avond 4e klas
Oudervereniging SLN De oudervereniging:
Voorstelling Ouderraad
WIJ DOEN MEE !. WIE ZIJN WIJ? -Een dynamische groep van enthousiaste mensen die zich, op vrijwillige basis inzetten om het leven op en om de school voor.
WELKOM Jaarvergadering ouderraad
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
1 Ouderinformatieavond De Sparrenhoek & De Tuinen 30 november 2011.
Mogen wij ons even voorstellen? Oudercomité ‘t Keperke.
De Sint-Gillisschool “Ieder kind zijn eigenheid”.
AV LOP SO/ Gent 3 juni 081 Zorgen en vragen van ouders LOP- focusgroep Ouderbetrokkenheid Marie-Paule Gavel Ali Capa.
P. 123 oktober 2014 Jeugdraad voor dummies Installatie VGC-jeugdraad.
1 Ouderinformatieavond De Sparrenhoek & De Tuinen 22 februari 2012.
OUDERBAR Stefanie Deburchgrave Anne Peeters.
Ouderavond toekomst Martinusschool Beegden.  Welkom  Doel van de avond informeren en afstemmen:  Wet en mogelijkheden  Historisch perspectief  Stand.
Oudervereniging “De boomhutters”. Wie zijn we? Ouders van kinderen op De Boomhut Vrijwilligers Met veel of weinig tijd Met veel zin om samen school te.
OUDERBAR Bestuur ouderraad.
Leerlingenparticipatie Praktische gevolgen van wijziging BDGO
Wat kan je doen met jouw schoolraad?
Ouderraad olfa Schooljaar Klasvergaderingen – September 2015.
VZW “Ons Steentje” IVRK art.7: Omdat kinderen het recht hebben om de ouders bij zich te hebben.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Welkom!! Namens de Ouderraad. Wat is een ouderraad? We zijn een groep enthousiaste ouders die graag iets extra betekenen voor de school en de kinderen.
Groepsvereniging & Beheerstichting. Je hebt een Scouting groepsvereniging, maar wat nu …….? Kennisnetwerk Scouting Nederland.
Algemene Ledenvergadering
Welkom!! Namens de Ouderraad.
Cathelijne Uit den Boogaard
OUDERRAAD.
Ouderraad olfa Schooljaar
MR RK Josefschool Mede vormgeven aan beleid op school
Medezeggenschap bij De Eshoek
IVV Sint-Vincentius – Gent 11 november 2012
Ouderraad OLVE Familia
Presentatie werking ouderraad
Algemene Ledenvergadering
WAT DOET DE OR? & WERVING Leden OR + HULPOUDERS
Algemene informatieavond
Transcript van de presentatie:

Draaiboek Ouderraad Olva De Meersen 2012-2013 Inleiding Doelstellingen Gedragscode en attitude Werking Leden Activiteiten 2012-2013 Vergaderingen 2012-2013

Inleiding Dit draaiboek is opgemaakt om (toekomstige) leden, directie en leerkrachten een toelichting te geven over de doelstellingen en structuur van de ouderraad basisschool Olva De Meersen. Dit draaiboek geeft een houvast aan de leden van de ouderraad en helpt nieuwe ouderraadleden om snel inzicht te krijgen in de werkzaamheden van de ouderraad. In een eerste deel wordt er ingegaan op de doelstellingen van de ouderraad. Het tweede deel geeft een beschrijving van de werking, de gedragscode en de structuur/samenstelling van de ouderraad. Tot slot vinden we in het derde deel de praktische invulling van de activiteiten en werkzaamheden van de ouderraad. De Ouderraad wil flexibel zijn en wil zich aanpassen aan de continue maatschappelijke veranderingen. Om die reden zal het draaiboek jaarlijks worden herzien (en indien nodig worden aangepast) en ter goedkeuring worden voorgelegd bij het begin van het nieuwe schooljaar.

Doelstellingen Ontmoeten Ondersteunen Informeren Denktank

Doelstellingen Ontmoeten Door activiteiten te organiseren hopen we de betrokkenheid van de ouders met de school te stimuleren en bij te dragen tot een goed schoolklimaat. Het informele contact tussen ouders-leerlingen-leerkrachten en directie is een mooi gevolg hiervan.

Doelstellingen Ondersteunen - hulp in natura De ouderraad engageert zich om de school op verschillende manieren te ondersteunen: - financiële steun - hulp in natura - beroepen/hobby’s in de klas brengen - helpen bij projecten - begeleiden bij buitenschoolse activiteiten - … De ouderraad streeft hierbij naar een goede samenwerking met de directie en de leerkrachten gebaseerd op wederzijds respect en open communicatie.

Doelstellingen Informeren De ouderraad fungeert als brug tussen de ouders en de school. We inventariseren de noden/vragen van ouders en leggen die voor aan de directie. Samen met de directie bespreken we wat leeft op school en kunnen initiatieven worden uitgewerkt. De ouderraad zal bij individuele vragen/klachten van ouders op een discrete manier doorverwijzen naar directie en leerkrachten.

Doelstellingen Denktank De ouderraad heeft tot doel een adviserende en aanvullende rol voor directie en leerkrachten te vervullen om tot een goede en leerzame schoolperiode voor onze kinderen te komen : - advies inzake didactische zaken : voedingsweek, verkeersdag, milieuzorg,… - tips inzake projectwerking - advies inzake besluiten/problemen - opvolgen van VCOV activiteiten - … De ouderraad zetelt in de schoolraad, waardoor er steeds doorstroming van informatie is.

Gedragscode en attitude Voor alle leden van de ouderraad geldt dat hun optreden : Geïnspireerd is vanuit een globale benadering en vanuit het ‘algemeen belang’ en niet vanuit een persoonlijk belang als ouder mbt het eigen kind Gebeurt op een constructieve en oplossingsgerichte wijze Rekening houdt met de nodige discretie Geen schade toebrengt aan de geloofwaardigheid of het imago van de school en/of de ouderraad

Werking Alle ouders van kinderen van Olva De Meersen kunnen lid worden van de ouderraad. De ouderraad streeft ernaar dat de ouders alle leerjaren vertegenwoordigen. Als actief lid neem je deel aan de vergaderingen en help je mee om onze 4 peilers positief uit te werken. Wie lid wil worden geeft zijn naam op aan de Voorzitter(s) : voor 2012-2013 : An Haegeman/Micheline Linard

Werking Het dagelijks bestuur is verantwoordelijk voor de werking van de ouderraad. Het bestuur bestaat uit (een) voorzitter(s), een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester, die voor een mandaat van een bepaalde periode verkozen worden. Taakverdeling dagelijks bestuur : Voorzitter : de vergadering voorbereiden, leiden en toezicht houden op de opvolging van de vergadering. De voorzitter is ook het aanspreekpunt voor directie en leerkrachten. De voorzitter ondertekent alle brieven in naam van de ouderraad. Ondervoorzitter : voorzitter bijstaan Secretaris : voorzitter bijstaan bij de organisatie van de vergaderingen. De secretaris maakt een verslag op van de vergadering en maakt het verslag over aan de leden van de ouderraad, de directie en de afgevaardigde leerkrachten Penningmeester : houdt een boekhouding bij en brengt op vraag van de ouderraadleden verslag uit over de financiële situatie van de ouderraad De ouderraad is onderverdeeld in werkgroepen met per werkgroep een verantwoordelijke. Deelnemen aan een werkgroep gebeurt op vrijwillige basis en heeft tot doel om een activiteit in beperkte kring voor te bereiden en uit te werken. De resultaten van de werkgroep worden nadien in de ouderraad besproken.

Werking Zittingstermijn leden van de ouderraad : De leden van de ouderraad kunnen enkel zetelen in de ouderraad zolang hun kind ingeschreven staat als leerling van basisschool Olva De Meersen. De enige uitzondering hierop is de aanwezigheid van de uittredende voorzitter tijdens de 1e vergadering van het nieuwe schooljaar Vertegenwoordiging van directie en leerkrachten : De vergaderingen van de ouderraad worden bijgewoond door de directeur en een afgevaardigde van het lerarenkorps van Olva De Meersen. In het begin van de vergadering houdt de directie de ouderraad op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de school mbt de doelgebieden van de ouderraad. De directie en leerkrachten beantwoorden vragen en nemen deel aan de discussies binnen de ouderraad. Directie en leerkrachten bespreken de initiatieven van de ouderraad in een personeelsvergadering en brengen hun standpunt uit tijdens de eerstvolgende vergadering van de ouderraad.

Leden 2012-2013 Voorzitters An Haegeman : Walstraat 38-8020 Oostkamp 0477/590.298 an.haegeman1@telenet.be Micheline Linard : Rolweg 39-8000 Brugge 0476/520.126 micheline.linard@gmail.com Ondervoorzitter Joke Vandesompele Kerkedreef 5-8310 Assebroek 050/35.07.84 liesjevds@msn.com Secretaris Thekla Roose Sparrenstraat 17-8310 Assebroek 0473/710.013 theklaroose@yahoo.com Penningmeester Bart Daenens Bruggestraat 219-8730 Oedelem 0495/471.514 bart@daenens.com

Leden 2012-2013 marjanwensch@hotmail.com tobintoumai@hotmail.com Marjan Wensch Toumai Tobin marjanwensch@hotmail.com tobintoumai@hotmail.com Isabelle De Smet Sixten Mergaert belle-james@skynet.be info@6-10design.be Els De Meyer Stefaan Samyn elsdemeyer20@gmail.com stefaan.samynthuin@telenet.be Lieselot Toussein Mieke Verbrugghe lieselottoussein@telenet.be Mieke_nadisha@hotmail.com Nico Daenens Inge Mersseman nico@daenens.be mersseman_inge_pati@hotmail.com Bart De Bruyne Wendy Hamers bart@snorry.be Wendy.hamers@gmail.com Dirk Lescroart dirk.lescroart@gmail.com

Activiteiten 2012-2013 11/09/2012 Info avond school 25/10/2012 Grootoudersfeest 05/11/2012 Start kalenderverkoop 15/12/2012 Kersthappening 07/01/2013 Start pannenkoekenverkoop 25/01/2013 Nieuwjaarsreceptie 08/02/2013 Oliebollen/Carnaval/Koffiestop 16/03/2013 Schoolfuif 20/04/2013 Stand op infodag 22/06/2013 Schoolfeest 26/06/2013 Afscheid laatste jaar ? Educatieve avond ? Kinderfuif

Vergaderingen Ouderraad Iedereen is van harte welkom op de vergaderingen : 17/09/2012 20/11/2012 12/12/2012 28/02/2013 15/04/2013 04/06/2013 19/06/2013