We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Materie, energie en leven
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
In welke snack zitten bij gelijk gewicht de meeste calorieën? a) Slagroomgebak b) Chips c) Kip-kerriesalade.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Voeding en bewegen!.
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Goedenavond Welkom bij
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
De invloed van voeding op sportprestaties
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Wat voedt jou deel 1..
VETTEN.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Koolhydraten
Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
Koolhydraten en eiwitten
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
VETTEN.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten Gezonde Voeding We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten

Lesdoelen Na deze les weet je: Wat onverzadigde- en verzadigde vetten zijn. Wat cholesterol en transvet is. Wat de functies zijn van eiwitten. Kun je de relatie leggen tussen eiwitten, koolhydraten en vetten met sport.

Eiwitten Eiwit is een bouwstof voor je lichaam. Functies van eiwitten: Groei (botten) Leveren energie Herstel Instandhouding van lichaamscellen en weefsels

Eiwitrijke producten Eiwit is er in plantaardige en dierlijke vorm. Melk Kaas Vleeswaren Vis Ei Kip Plantaardig Brood Aardappelen Noten Peulvruchten Sojabonen Graanproducten

Dierlijke eiwitrijke producten Vetrijk Volle melk Yoghurt Volvette en zachte kaas Schouderkarbonade Kippenpoot Ham Zalm Makreel Vetarm Halfvolle melk Magere yoghurt 20+ en 30+ kaas Biefstuk Kipfilet Rookvlees Kabeljauw Schol

Eiwit ondervoeding Gevolgen van te weinig eiwit: Achterblijven in groei Minder weerstand Oedeemvorming Slechte wondgenezing Vergrote kans op bloedarmoede

Eiwitten en Sport Tijdens het sporten verbruik je eiwitten, deze vult je lichaam niet automatisch aan. Krachttraining -> Kleine scheurtjes in spiervezels en bindweefsel. Eiwitten zorgen voor herstel en spiergroei.

Koolhydraten Functies van koolhydraten: Leveren energie Goed voor de stoelgang

Koolhydraten in groepen Koolhydraten kunnen we in 3 groepen indelen: Monosachariden (enkelvoudig) Makkelijk oplosbaar -> druiven en honing (glucose) 2. Disachariden (tweevoudig) Makkelijk oplosbaar -> riet- en melksuiker (lactose) 3. Polysachariden (meervoudig) Onoplosbaar -> zaden, wortels en stengels (vezels)

Producten Koolhydraten zitten in: Aardappelen Brood Peulvruchten Zuivel Groente & fruit Koek Snoep Frisdrank

Teveel koolhydraten Kans op: Ontstaan van cariës Overgewicht Diabetes

Koolhydraten en Sport Koolhydraten -> Energie -> Te weinig? -> Minder vooruitgang. Te kort aan koolhydraten -> Lichaam maakt als aanvulling gebruik van eiwitten uit spierweefsel

Vetten Functie van vetten: Leveren energie Stofwisseling Bescherming Lekker gevoel Geeft smaak Essentieel

Vetten in groepen Er zijn 2 grote groepen vetten: Dierlijk (vast) Vlees, roomboter Plantaardig (vloeibaar) Kokosolie, olijfolie

Zichtbaar en onzichtbaar Zichtbaar vet Als je de vetten letterlijk ziet -> chips, patat, roomboter. Onzichtbaar vet Als de vetten in de voeding zijn opgenomen -> noten, melk, kaas. Onzichtbare vetten zijn verzadigde vetten!

Onverzadigd en Verzadigd vet Onverzadigd = Oké Komen vooral uit plantaardige producten. Meestal vloeibaar bij Kamertemperatuur. Zorgen dat het cholesterol gehalte in het bloed daalt. Verzadigd vet = Verkeerd Komen vooral uit dierlijke producten. Bij kamertemperatuur meestal gestold. Zorgen er voor dat het cholesterol gehalte in het bloed stijgt.

Vetten en Sport Om je lichaam goed te laten functioneren heb je vetten nodig. -> goede vetten! Voor een goede spieropbouw -> hoeveelheid verzadigd vet beperken.

Transvet http://www.youtube.com/watch?v=f6JG656j-lM Voordelen transvet: Houd producten langer goed Goedkoper Geeft veel smaak Nadelen transvet: Verhoogd cholesterol en verlaagd het goede cholesterol 500.000 doden per jaar

Cholesterol Cholesterol is een soort vet. Functie van cholesterol: Opbouw vitamine D Vettransport Basis celmembraam

LDL en HDL Er zijn 2 soorten cholesterol: LDL = verantwoordelijk voor de negatieve effecten van cholesterol. HDL = het goede cholesterol

Eindconclusie Verzadigde vetzuren hebben veel invloed op het cholesterolgehalte van het bloed. Wie op het cholesterolgehalte wil letten, kiest dus bij voorkeur voor voedingsmiddelen met weinig verzadigde vetzuren