We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten Gezonde Voeding We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Lesdoelen Na deze les weet je: Wat onverzadigde- en verzadigde vetten zijn. Wat cholesterol en transvet is. Wat de functies zijn van eiwitten. Kun je de relatie leggen tussen eiwitten, koolhydraten en vetten met sport.
Eiwitten Eiwit is een bouwstof voor je lichaam. Functies van eiwitten: Groei (botten) Leveren energie Herstel Instandhouding van lichaamscellen en weefsels
Eiwitrijke producten Eiwit is er in plantaardige en dierlijke vorm. Melk Kaas Vleeswaren Vis Ei Kip Plantaardig Brood Aardappelen Noten Peulvruchten Sojabonen Graanproducten
Dierlijke eiwitrijke producten Vetrijk Volle melk Yoghurt Volvette en zachte kaas Schouderkarbonade Kippenpoot Ham Zalm Makreel Vetarm Halfvolle melk Magere yoghurt 20+ en 30+ kaas Biefstuk Kipfilet Rookvlees Kabeljauw Schol
Eiwit ondervoeding Gevolgen van te weinig eiwit: Achterblijven in groei Minder weerstand Oedeemvorming Slechte wondgenezing Vergrote kans op bloedarmoede
Eiwitten en Sport Tijdens het sporten verbruik je eiwitten, deze vult je lichaam niet automatisch aan. Krachttraining -> Kleine scheurtjes in spiervezels en bindweefsel. Eiwitten zorgen voor herstel en spiergroei.
Koolhydraten Functies van koolhydraten: Leveren energie Goed voor de stoelgang
Koolhydraten in groepen Koolhydraten kunnen we in 3 groepen indelen: Monosachariden (enkelvoudig) Makkelijk oplosbaar -> druiven en honing (glucose) 2. Disachariden (tweevoudig) Makkelijk oplosbaar -> riet- en melksuiker (lactose) 3. Polysachariden (meervoudig) Onoplosbaar -> zaden, wortels en stengels (vezels)
Producten Koolhydraten zitten in: Aardappelen Brood Peulvruchten Zuivel Groente & fruit Koek Snoep Frisdrank
Teveel koolhydraten Kans op: Ontstaan van cariës Overgewicht Diabetes
Koolhydraten en Sport Koolhydraten -> Energie -> Te weinig? -> Minder vooruitgang. Te kort aan koolhydraten -> Lichaam maakt als aanvulling gebruik van eiwitten uit spierweefsel
Vetten Functie van vetten: Leveren energie Stofwisseling Bescherming Lekker gevoel Geeft smaak Essentieel
Vetten in groepen Er zijn 2 grote groepen vetten: Dierlijk (vast) Vlees, roomboter Plantaardig (vloeibaar) Kokosolie, olijfolie
Zichtbaar en onzichtbaar Zichtbaar vet Als je de vetten letterlijk ziet -> chips, patat, roomboter. Onzichtbaar vet Als de vetten in de voeding zijn opgenomen -> noten, melk, kaas. Onzichtbare vetten zijn verzadigde vetten!
Onverzadigd en Verzadigd vet Onverzadigd = Oké Komen vooral uit plantaardige producten. Meestal vloeibaar bij Kamertemperatuur. Zorgen dat het cholesterol gehalte in het bloed daalt. Verzadigd vet = Verkeerd Komen vooral uit dierlijke producten. Bij kamertemperatuur meestal gestold. Zorgen er voor dat het cholesterol gehalte in het bloed stijgt.
Vetten en Sport Om je lichaam goed te laten functioneren heb je vetten nodig. -> goede vetten! Voor een goede spieropbouw -> hoeveelheid verzadigd vet beperken.
Transvet http://www.youtube.com/watch?v=f6JG656j-lM Voordelen transvet: Houd producten langer goed Goedkoper Geeft veel smaak Nadelen transvet: Verhoogd cholesterol en verlaagd het goede cholesterol 500.000 doden per jaar
Cholesterol Cholesterol is een soort vet. Functie van cholesterol: Opbouw vitamine D Vettransport Basis celmembraam
LDL en HDL Er zijn 2 soorten cholesterol: LDL = verantwoordelijk voor de negatieve effecten van cholesterol. HDL = het goede cholesterol
Eindconclusie Verzadigde vetzuren hebben veel invloed op het cholesterolgehalte van het bloed. Wie op het cholesterolgehalte wil letten, kiest dus bij voorkeur voor voedingsmiddelen met weinig verzadigde vetzuren