De dorsvloer.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over ladders en engelen Gods wegen kennen Engelen - OT Genesis 3:24 24 En Hij verdreef de mens en Hij stelde ten oosten van de hof van Eden de cherubs.
Advertisements

Het evangelie van Matteüs Een evangelie van kracht.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
OP DE HOOGTE (III) de berg Sion
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Evangelie der genade Vragen :
Tussen Pasen en Pinksteren.
Handelingen 7: 44 De tent der getuigenis hadden onze vaderen in de woestijn, zoals Hij het geboden had, die tot Mozes zeide, dat hij haar moest maken naar.
De Heilige Geest in het Oude Testament
de genezing te Bethesda
het koninklijk bruiloftsmaal
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Bestemming God eren ….
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
‘Toegang ...’.
Psalm 25.
De Heer zegt: de gruwel van de verwoesting, waarvan gesproken door Daniël, de profeet: Mattheüs 24:15.
En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. Handelingen 1.
Troost voor het hart 2 Corinthiërs 1:1-12. Paulus – apostel van Christus Jezus - door de wil van God.
1 Samuël 16:1-13 Samuël zalft David
Mattheüs: Jezus de Zoon van Abraham, van David Marcus: Jezus de dienstknecht, de obed-JHWH Lucas: Jezus is de Zoon van Adam Johannes: Jezus is de Zoon.
HOEZO BIDDEN?.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Psalm ste boek 2-de boek 3-de boek 4-de boek 5-de boek Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium 2.
Bij het kolenvuur Johannes
Pasen & Pinksteren op één dag!
1.Rom.3:22vanin 2.Rom.3:26vanin 3.Gal.2:16 (2x)vanin 4.Gal.2:20vanin 5.Gal.3:22vanin 6.Ef.3:12 aanin 7.Filp.3:9vanin St.Vert.NBG “geloof VAN” Christus.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
Groot geloof 1.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
De Ben Adam Psalm 8.
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
In de moederschoot gevormd Psalm 139.
Matteüs TEGEN HET AANBREKEN (lett. op- lichten) van de eerste dag der week... lett. één [dag] van de sabbatten = dag van de eerstelingsgarve!!
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Vaders & ouwe jongens Moeders & ouwe taarten.
Verbonden … Van boven bekeken
Zie hoe Jezus daar loopt....
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
God maakt zijn zegen waar 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Bidden: Les 5 God, hoort u mij?
Wij verdienen Zijn genade niet! 10 zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, 11 er is niemand die verstandig is, er is niemand.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
1 16 jan Rijnsburg 16 jan Rijnsburg. 2 de vorige keer:  "de hoofdsom van het gezegde" (8:1)  de aankondiging van een nieuw verbond (8:8)
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Ik wil jou van harte dienen
Zie het lam Gods... Johannes 1:29.
Strijd tegen de zonde?.
Verander je wereld 2 Samuel 11:1-2 Bij het aanbreken van het voorjaar, de tijd waarin koningen gewoonlijk ten strijde trekken, stuurde David opnieuw een.
Preek Jakobus 2:
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 5-6 HC Franeker 13 december 2009
Parasja B’Shalach Toen hij weg zond. Exodus 13, ,16 Haftara: Richteren 4,4 – 5,31 Barak & Debora B’rit Chadashah(N.T.): Openb.15,2-4.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
1 donderdag 16 mei 2013 vanaf Hebreeen 4 14 donderdag 16 mei 2013 vanaf Hebreeen 4 14.
De Hebreeën-brief (6) donderdag 18 april 2013 vanaf Hebreeen 31.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
Een plek van aanbidding. “Bij aanbidding spelen de emoties en het gevoel voor schoonheid zeker mee, maar het is wel een grote reductie wanneer men aanbidding.
Ieue - Jireh Genesis 22: En het gebeurde na deze dingen dat de God (Elohim) Abraham op de proef stelde. Hij zei tegen hem: Abraham! Hij zei: Zie,
“Geteld en betaald”.
Transcript van de presentatie:

De dorsvloer

1 Kronieken 21 / 2 Samuël 24 * Davids volkstelling * Gericht van God * dorsvloer

1. Toen stond de satan op tegen Israël, en hij zette David ertoe aan om Israël te tellen. 1. En er stond een tegenwerker op tegen Israël en hij overtuigde David Israël te tellen Tellen = eigendom vaststellen: > geld tellen > afmetingen bepalen

2. David zei tegen Joab en tegen de leiders van het volk: ‘Ga Israël tellen van Berseba tot Dan toe, en breng het mij, zodat ik hun aantal weet’. David: lieveling, geliefd Joab: Jah is vader Berseba: uiterste zuiden Dan: uiterste noorden

Joab gaat toch tellen (vers 4-6) 3.Toen zei Joab: Moge IEUE er aan Zijn volk honderdmaal toevoegen dan zij zijn; mijn heer de koning, zijn zij niet allen mijn heer tot dienaren? Waarom wil mijn heer dit? Waarom zou hij Israël oorzaak tot schuld worden? Joab gaat toch tellen (vers 4-6)

Het was kwaad in de ogen van God: 7. En deze zaak was kwaad in de ogen van God (Alueim), daarom sloeg Hij Israël.

Davids erkenning: 8. Toen zei David tegen God (Alueim): Ik heb intens gezondigd, dat ik deze zaak gedaan heb. Maar nu, neem deze slechtheid van Uw dienaar toch weg, want ik heb heel dwaas gehandeld.

Gad, de ziener kwam bij David en hij kon kiezen: * drie jaar hongersnood * drie maanden weggevaagd door vijanden * drie dagen het zwaard van IEUE  boodschapper van Ieue met een plaag (pest); verderf in heel het land Gad: voorspoed, geluk, welvaart. (koriander)

David koos de derde: 1) honger 2) vijanden 3) de pest 13. Toen zei David tegen Gad: Het benauwt mij zeer. Laat mij toch in de hand van IEUE vallen, want Zijn barmhartigheden zijn veel. En laat mij niet in de hand van de mens vallen. 1) honger 2) vijanden 3) de pest

Er vielen 70000 in Israël (vers 14) 15. Maar toen hij verderf aanrichtte, zag IEUE het, en Hij kreeg berouw over dit kwaad, Zag IEUE het: Ieue-rah Hij kreeg berouw (nacham): Hij werd getroost

Er vielen 70000 in Israël (vers 14) 15. en Hij zei tegen de boodschapper die verderf aanrichtte: Het is genoeg, trek uw hand terug. En stond de boodschapper van IEUE bij de dorsvloer van Ornan, de Jebusiet. genoeg  herstel, genezing Ornan = Araunah: behendig, vlug Jebus: platgetreden (= Jeruzalem)

Het zien op deze plaats Zien heeft gevolgen! Ieue ziet: (vers 15) David ziet: (vers 16,17) verderf boodschapper met zwaard troost/berouw rouw en onderschikking genezing gebed Zien heeft gevolgen!

Altaar : overgave, aanbidding, geloof 18. Toen zei de boodschapper van IEUE tegen Gad dat hij tegen David moest zeggen dat David op moest gaan om voor IEUE op de dorsvloer van Ornan, de Jebusiet, een altaar op te richten. Altaar : overgave, aanbidding, geloof

David gaat omhoog Ornan met vier zonen bezig tarwe te dorsen op zijn dorsvloer..

Zilver=loskoping, verlossing Goud=heerlijkheid van God David koopt de plaats van de dorsvloer (het hele terrein en de rechten ervan) voor 600 sikkels goud De dorsvloer en de runderen voor 50 sikkels zilver 1 Kronieken 21:22,24 : ‘vol zilver’ 2 Samuël 24:24 Zilver=loskoping, verlossing Goud=heerlijkheid van God

En David bouwt daar voor IEUE een altaar, en offert brandoffers en vrede-offers. En hij roept IEUE aan, en Hij antwoordt hem idoor vuur van de hemelen, op het brandofferaltaar. 1 Kronieken 21:26

‘en de boodschapper van IEUE staat bij de dors- vloer van Ornan, de Jebusiet’ 1 Kronieken 21:15 ‘de plaats van de dorsvloer’ 1 Kronieken 21:22 ‘de plaats’ 1 Kronieken 21:25 ‘IEUE had hem geantwoord op de dorsvloer van Ornan, de Jebusiet’ 1 Kronieken 21:28

Waar is die plaats Toen zei David: Dit is het huis van IEUE Alueim, en dit is het brandofferaltaar voor Israël 1 Kronieken 22:1

Op deze plaats (tempelberg) : het huis van IEUE door Salomo gebouwd

Tempel van Salomo groter dan de tabernakel; heilige der heiligen: 8x groter!

Tempel van Salomo groter dan de tabernakel; heilige der heiligen: 8x groter! Spreken van de Heer Jezus Christus; Zijn aardse ‘tabernakel’ en Zijn opstandingslichaam

Tempel van Salomo gebouwd op de plaats van de dorsvloer Tempel van Salomo gebouwd op de plaats van de dorsvloer ‘waar de plaag/pest ophield, stopte’ God stopte de plaag van de zonde door het werk, het offer van Jezus Christus, de dood van het kruis

En Salomo begon het huis van IEUE te bouwen, in Jeruzalem, in de berg Moria, waar Hij zijn vader David verschenen was, in de plaats die David bepaald had, in de dorsvloer van Ornan, de Jebusiet. 2 Kronieken 3:1 Plaats van dood én opstanding: Abraham en Izaäk (Hebreeën 11:17-19)

De weg is vrij voor grotere heerlijkheid, want de plaag was gestopt: genade van God!

De weg is vrij voor grotere heerlijkheid, want de plaag van de zonde is gestopt op Golgotha Tabernakel Tempel van Salomo Tempel van Ezechiël Nieuw Jeruzalem, nieuwe aarde: God woont bij de mensen God alles in allen: Gods woonplaats is heel het universum