NVAG Nascholing Sectie Beleid 2 december 2014

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Loos Monitoring meer dan cijfers versterken van kwaliteit en beleid.
Advertisements

FAIR PLAY NOT ONLY FOR THE GAME !
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) Archiefwet 1995
Politieke Besluitvorming
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
Kritische succesfactoren bij reorganisaties
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
AISHE cursus Rollen auditor in AISHE proces 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Registratie. Waarom? Registratie Registratie kan: - input voor besluitvorming zijn - basis voor coaching zijn.
Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.
Logical Framework Approach
Uitbreiding Lelystad Airport
Van tweeluik naar driehoeken
Regiobijeenkomsten ter voorbereiding op transities sociaal domein
WWB proces + Inbedding in Risicomanagement ISO 31000
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Sturen op vertrouwen NVAG 23 mei 2012 Elly Breedveld Erasmus CMDZ.
Agenda uur:Visie PMGG uur:Klantonderzoek uur:Terugblik monitoring overtredingen uur:Pauze uur:Ontwikkelingen uur:Handhaving.
In de frontlinie tussen hulp en recht 1 van 18 Hoofdstuk 8 De organisatie en de menselijke maat of: Hoe steunt de organisatie de uitvoering van de frontliniewerkers?
SCHULDEN EN PARTICIPATIE
Een socratisch gesprek
REA en kleine gemeenten
Allen & Overy LLP Pension Fund Governance in onderzoek Wijnanda Rutten Vereniging voor Pensioenrecht 28 september 2004.
© de vries business consultancy, 2008
straffen en belonen vanuit de montessori visie
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Prestatiemeten Herald Immink 24 juni Prestatiemeten Herald Immink 24 juni 2014.
Met Stakeholders Gedeelde Visie
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
VEERKRACHT VERTROUWEN VERANTWOORDELIJKHEID DEREGULERING EEN DRIE STAPPEN INITIATIEF AVDZ RUTGER JAN VAN DER GAAG NVAG
Pagina 1 Compliance Professionaldag 7 oktober 2010 ‘Compliance in bedrijf’ Blijvend voldoen aan (interne) regels en integer handelen Guido Kilsdonk Carolien.
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
Governance sociale huisvesting in de EU VTW 24 juni 2014 Rudy de Jong.
Regeldruk verminderen in de gedwongen zorg? Op volle kracht tussen Scylla en Charybdis NVAG 2 december 2014 Erik Heijdelberg Voorzitter Raad van Bestuur.
Identiteit van de divisie Zorg & Gezondheid
alles over merk gekeurd
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
Agenda Informatie over pesten Wat doen kinderen online?
SAMENWERKING CORPORATIE EN BEWONERS INVLOED EN ZEGGENSCHAP Resultaten van onderzoek onder 6 klantenpanels (3302 deelnemers)
Analyse maatschappelijk vraagstuk
Wat is Actal? Tijdelijk en onafhankelijk adviescollege toetsing regeldruk Geeft gevraagd en ongevraagd advies aan Kabinet en Eerste en Tweede Kamer.
tdfdsfd De rol van Actal voor gemeenten Woensdag 28 januari 2015
Weerbaarheid en zelfredzaamheid vergroten
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
1 “Innovatieplaats Cure” Experimenteer met minder regels.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Even voorstellen Hennie Lüers, coach Kim Veldhuis, P&O.
Jeugdhulp naar gemeenten Kip met gouden eieren Workshop ‘ontbureaucratiseren’ Stadskanaal 12 juni 2014 Astrid Jansen.
Minder last, meer effect Zes principes van goed toezicht Presentatie Kaderstellende Visie op Toezicht
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
INNOVATIE DOOR NETWERKEN met ‘altruïsme, vertrouwen, redelijkheid en vrijgevigheid’ als basis Hilde de Groot en Jan A. Jurriëns Lectoraat Innovatie HAN/FEM.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Werkbezoek ambtenaren SRE-gemeenten 25 september 2012.
20 januari 2016 – Herman Bongenaar
Lectoraat ‘Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking’ Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Dr. Maaike Hermsen Prof. dr. Petri Embregts Dr. Lex Hendriks.
Inspiratiedag kinderopvang 2 april 2015
Lokale samenspel rond mantelzorg
Kwaliteitszorg les 3.
De toekomst van de maatschappelijke stage
Functioneren FOT en DOT Ontwikkelagenda Verwachtingen over en weer
Prof. dr. J. (Jan) Kremer Raadslid RVS Blijk van vertrouwen.
Jaarurensysthematiek De oogst voor de praktijk
Transcript van de presentatie:

NVAG Nascholing Sectie Beleid 2 december 2014 Regeldruk in de Zorg Helpen Vertrouwen, Veerkracht, Verantwoordelijkheid, Vrijheid? NVAG Nascholing Sectie Beleid 2 december 2014

Regeldruk De term regeldruk wordt altijd in negatieve zin gebruikt Regeldruk moet altijd worden tegengegaan Ook organisaties in de zorg eisen vermindering regeldruk Pauline Meurs schreef filosofisch essay om discussie over regels in de zorg mogelijk te maken

Regels en Vrijheid Regelgeving is inherent aan bestuursparadigma van scheiding tussen uitvoering en beleid/toezicht Vervangt interne bureaucratie van (overheids)instellingen Iedereen beseft dat regels nodig zijn. Het gaat om het vinden van balans tussen nut en noodzaak

Oplossingen volgens Meurs Verdiend vertrouwen op basis van prestaties, deskundigheid en intenties Vertrouwen tussen personen en instituties Veerkrachtige verhoudingen Relaties tussen uitvoerder en controleur moeten tegen een stootje kunnen Verantwoordelijkheid Geven en nemen, als deugd Verantwoording afleggen

Principes voor passende regels Gemeenschappelijke definitie: overeenstemming over het probleem regeldruk Inhoudelijke meerwaarde: Wat levert het op en voor wie? Eigenaarschap: de eigenaar kan aangesproken worden op de werking van de regel Experimenteren en leren: systematische analyse van ervaringen Beheersing: niet meer vragen dan nodig is Bescheidenheid: inzetten op kernindicatoren

Principes voor passende regels Zelfbinding: regels worden tijdens de wedstrijd niet veranderd Enkelvoudig gebruik: voorkom dat gegevens voor meerdere (onverenigbare) functies worden gebruikt Tijdigheid: nieuwe regels vergen tijd om ingevoerd te worden Substitutie: Nieuwe regels en verantwoordingsinformatie alleen als deze oude vervangen Toetsbaarheid: altijd kunnen uitleggen hoe er gewerkt wordt en waarom

Vragen bij essay van Meurs Maakt zij een juiste analyse van het probleem? Heeft ze de juiste problemen benoemd? Heeft ze oorzaak en gevolg juist geïnterpreteerd? Heeft zij de belanghebbenden geïdentificeerd? Gaat het tussen regelgever en uitvoerder of zijn er meerdere partijen bij betrokken? Heeft zij de juiste benadering voor vinden van oplossingen? Is polderen een haalbare benadering?

Drie perspectieven Rutger Jan van der Gaag: Paul Rasch: Partijen van de Agenda voor de Zorg Belangen van uitvoerende partijen Paul Rasch: Eerste lijn organisatie Kwaliteit van zorg Erik Heijdelberg Forensische jeugdzorg De maatschappelijke factor

Discussie Regels: nut of noodzaak Is er uitzicht op overeenstemming tussen partijen of is verschil van mening nodig om balans te bewaren en partijen scherp te houden? Regelgever/toezichthouder en uitvoerder Spelers of marionetten? Wat zijn de echte belangen en wie trekt aan de touwtjes? Principes va Meurs Zelfregulering of scheidsrechter voor eerlijk spel?