Opbrengsten Expertmeeting 13-06-2012. Bespreekpunten n.a.v. doorgenomen Casus Fouten in dossiers Strijd tussen ouders Eigen Kracht Kwaliteit professionals.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
8 november 2012 Dilemma's in de rechtspraak rondom ouderschap van mensen met een verstandelijke beperking Expertisecentrum William Schrikker i.s.m. het.
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Veilig internet Mediawijsheid
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
Sarah De Baets Julie Cokelaere
Wat is het CJG? Het Centrum voor Jeugd en Gezin is een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties, gericht op kinderen, jeugd en hun ouders,
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Workshop Knallende ruzie
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Edgar Edith van Ruijven Onlangs las ik deze brief van Edgar.
Sportiviteit & Respect HC Twente 26 maart 2014
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
Waarde-volle zorg LPZ, 11 oktober Opbouw Voorstellen Ontwikkelingen Ander perspectief In gesprek 2.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Kinder- en jeugdpsychotherapie en jeugd-ggz na de transitie © 2013 Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie –
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
27 maart 2008 Durft u in te zetten op onze jeugd?.
De dynamische driehoek: ouders - kind - school
Het Potlood.
Van diagnose naar etiket Discussiemiddag 19 juni 2013 Centrum voor Ethiek 1.
Iedereen coach naar Jef Clement.
met mensen die niet horen je kunt het achterwege laten
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
CJG4Kracht Pilot in de gemeente Apeldoorn Centrum voor Jeugd en Gezin
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Beveiligde online polikliniek
Uitvoeringskader toegang en toeleiding Jeugdhulp
SAmenwerken aan VEiligheid
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Crisis en het domino-effect
De wens om ouder te zijn en het belang van kinderen Altrecht Preventie Jeugd Altrecht SPB Utrecht Altrecht Kind Jeugd en gezin.
Filosoferen met kinderen in pleegzorg
Onze school, Albeda colege Schiedam Nieuwland.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
LST-RulesGame A B C G H I D E F START Finish.
PESTEN JULIANASCHOOL.
Pesten Nee, dat doen wij niet..
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Werken in gedwongen kader: Jeugd Martine Bink med.hro.nl/binmd.
Methodiek: Plancyclus
Een verbinding van….. Stand van zaken….. -Betrokken bij bijna 100 zaken -Succesvol in de samenwerking zorg, politie, justitie : dus multidisciplinair.
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Masterclass 9-6-’11.
DOOR! & SIEN Inspiratiesessie culturele veld CantaYoung ervaringen Toon Peerboom 30 januari 2016 ECI Cultuurfabriek Roermond.
Effectief communiceren en samenwerken: geen discussie, maar dialoog! 11 en 12 november 2014 Conferentie Passend onderwijs en (hoog)begaafdheid.
, Sociale veiligheid is cruciaal voor kinderen om te kunnen leren Evt. logo van de school.
3100 Jeugdbescherming 800 Jeugdreclassering > specifieke doelgroep > vraag om specifieke kennis en vaardigheden.
Jeugdbeschermingskader
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
Regio Nijmegen Presentatie Decentralisatie AWBZ & Jeugdzorg en het gedwongen kader 4 november 2013.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
REGELREKSESSIE SCHAKELDAG 21 juni 2016 Boukje Keijzer en Marte Kappert.
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
Agenda: Vragen over het Wraparound Care Model Korte herhaling 10 principes, 5 vragen Wie schakel je in: Team Jeugd.
Transcript van de presentatie:

Opbrengsten Expertmeeting

Bespreekpunten n.a.v. doorgenomen Casus Fouten in dossiers Strijd tussen ouders Eigen Kracht Kwaliteit professionals Samenwerking professionals

fouten in dossiers Schrijf niet zomaar vermoedens op, het zit in het systeem en gaat er niet meer uit “Bespreek wat je vermoed en beschrijf wat je weet!” Attitudeverandering. Professional moet zich realiseren dat wat hij/zij opschrijft bepalend kan zijn voor rest van het leven van ouders en kind. “Waarheid mag door niemand in de keten bewust of onbewust verdraaid worden. Hou het bij de feiten, dan heb je altijd iets om op terug te vallen” Train professionals in de wijze van rapporteren. “Noteer informatie die van iemand anders afkomstig is niet als feit, maar als mening of observatie van die ander.” Organisaties zouden elkaar meer aan moeten spreken. Gevoelens van angst (om financiering of verhoudingen) zijn soms leidend

strijd tussen ouders Gezinsvoogden en ook kinderrechters kunnen niet omgaan met strijd tussen ouders, daardoor wordt soms sneller besloten een kind in andere neutrale omgeving te plaatsen Is strijd tussen ouders reden voor een OTS? In andere provincies is het antwoord veelal ‘nee’. In Utrecht wordt hier ‘soepeler’ mee omgegaan Zou er iets in de wet moeten komen waarmee je ouders kunt forceren er samen uit te komen? Zou Eigen Kracht hierin iets kunnen betekenen? Kinderen zouden veel vaker in eigen omgeving (bijv. opa en oma) geplaatst worden. Het wordt alleen slechts in een heel klein deel van de gevallen aan omgeving gevraagd. Professional vindt het vaak nog eng, kiest uit angst (en verantwoordingsdruk) soms liever voor de ‘veilige’ optie van een pleeggezin

eigen kracht Eigen Kracht heeft breed draagvlak binnen de groep. Er zit een verschil tussen een gezinsvoogd die opa en oma vraagt of een kind daar terecht kan en twee families die met elkaar een plan bedenken met die uitkomst In Utrecht wordt nog weinig met Eigen Kracht gewerkt. Wel: ‘Coordinatie van Zorg’. Ligt de regie daar ook echt bij ouders? Er zijn gezinnen waar altijd professionele hulp nodig zal zijn! Eigen Kracht is geen bezuiniging, is op korte termijn kostbaar, de winst zit in de lange termijn Het is van groot belang dat het methodisch gebeurt! Professional moet vinger aan de pols houden. “Zorg dat je die oom die bijdraagt ondersteunt”

Kwaliteit professionals Wat doen we aan kwaliteitsbewaking van professionals (bijv. gezinsvoogd)? Beschermd beroep? Tuchtrecht? Met een klacht bereik je nog niets, ook al krijg je gelijk. Tuchtrecht zou de beroepsgroep op een hoger niveau brengen. Gezinsvoogd opereert wel in een team (met o.a. gedragswetenschapper), maar is wel de enige die gezin ziet. Alles wat daarna komt is dus gekleurd door gevoel en indruk van één professional. Vrijheid professional! “Vertrouwen van ouders kan gewonnen worden door eerst praktische hulp te bieden. Het is zo vanzelfsprekend, maar gezinsvoogd mag het niet!” “Oorspronkelijke idee van DELTA-methodiek was 1 gezinsvoogd, 5 gezinnen. Na anderhalf jaar konden bij een proef alle OTS-en worden opgeheven.” Nu is het 15 (in werkelijkheid vaak 20). Meer tijd = meer mogelijkheden om in gezin te doen wat nodig is.

Samenwerking professionals Open samenwerking tussen gezinsvoogd en alle professionals om kind en ouders heen Veel aandacht voor aanpak probleem van gezinnen waar 15 hulpverleners over de vloer komen, maar voor een deel zal dit altijd zo zijn (een gezinsvoogd is geen huisarts en een huisarts is geen psycholoog of lerares) Aandacht voor de multidisciplinaire teams! En het liefst de kinderrechter erbij!

Voor verdere discussie... Waar komt jeugdbescherming in het nieuwe systeem terecht? “Bij gemeenten zou een drama zijn!” Vroeg intervenieren kan een hoop ellende voorkomen. Richt CJG’s zo in dat mensen daar binnen lopen. Feit dat BJU zowel vrijwillig- als gedwongen kader huisvest heeft echt een negatief effect op die ‘laagdrempeligheid’. Heel veel KOPP-kinderen in de jeugdzorg. Terwijl jeugdzorg en psychiatrie twee verschillende werelden zijn waartussen weinig wordt uitgewisseld. GGZ zou ook aan tafel moeten zitten.

Met dank aan alle aanwezigen... Stafmedewerker Jeugd MEE Utrecht, Gooi en Vecht (Oud) manager zorgvernieuwing bij zorgorganisatie Family case manager Bureau Jeugdzorg Medewerker Raad voor de Kinderbescherming Manager in de jeugdzorg Voorzitter Stichting voor ouders en grootouders Voormalig kinderrechter Advocate Medewerker Team Spoedeisende Zorg (BJU)

Vragen? Opmerkingen? Plaats een bericht op mijn website of mail naar