11e editie Geertrui Schaberg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In zee met wiskunde D.
Advertisements

Excel in het voortgezet onderwijs
Wiskunde in de Tweede fase
Wiskunde op het VWO Kies je voor je profielwiskunde of wil je meer?
Globaal geformuleerde examenprogramma’s vmbo Jacqueline Kerkhoffs Programmamanager beroepsonderwijs (vmbo en mbo) Henny Jacobs Senior.
Wiskunde A of wiskunde B?.
Systematische Natuurkunde
Rekenbeleid Centrale rekentoets start in Verplicht voor alle leerlingen Toets is op twee niveaus: 2F (vmbo / mavo) 3F (havo / vwo)
Statistiek en kans Experiment havo A.
Compex Natuurkunde Een complex aan mogelijkheden?
Wiskunde A of wiskunde B?.
vwo B Samenvatting Hoofdstuk 9
De nieuwe syllabus scheikunde
Wiskunde D bij Moderne wiskunde
Algebra en tellen Subdomein B1: Rekenen en algebra
Het CE wiskunde C Ruud Stolwijk Toetsdeskundige wiskunde bij Cito
Logisch redeneren in wiskunde C
Wiskunde D bij Moderne Wiskunde
Overzicht van de leerstof
Laplace transformatie
vwo A Samenvatting Hoofdstuk 9
vwo A Samenvatting Hoofdstuk 14
Machten en logaritmen Een stukje geschiedenis
De 2015 programma’s wiskunde B van havo en vwo
De 2015 programma's wiskunde B van havo en vwo
De nieuwe editie van buiteNLand Tweede Fase
Rekenen binnen de niveau 1 en 2 opleidingen / 2F
Wiskunde D bij Moderne Wiskunde
Werkconferentie over Wiskunde D in relatie tot het HBO
De verhouding tussen het cspe en Groen Proeven geglobaliseerd examenprogramma in het cspe 31 maart 2011 Maria van Kempen.
Door Beatrice van der Tuin – Ploeger
Tweedegraadsfuncties
Eigenschappen Ruimtelijke figuren
Nederlands Gymnasium Centraal examen 2011.
10e editie voor de Tweede Fase
De 10e editie havo-vwo OB.
Blijft in 2008 Didactische uitgangspunten: echte wiskunde
Rekenbeleid
Moderne Wiskundedag 8 maart 2012.
Statistiek.
Vernieuwde wiskunde programma’s
Moderne Wiskunde 11e editie inzicht, structuur, vernieuwing.
Quintijn Puite Piet Versnel
Vorm en ruimte Hielke Peereboom
Wiskunde A of wiskunde B?.
Statistiek met Excel werkgroep Zwolle
Moderne Wiskunde 11e editie inzicht, structuur, vernieuwing.
havo wiskunde A Tom Eitjes
10e editie voor de Tweede Fase
havo en vwo wiskunde B Wim Doekes
HAVO Wiskunde D Toegepaste Analyse 2 12 juni 2006 Jan Blankespoor, Gert Treurniet Nelly Michon, Peter van der Velden.
Samenvatting.
Wim Doekes - hoofdauteur
WISKUNDE IN DE TWEEDE FASE (Bovenbouw) HAVO Profiel: Vak: C&M Wi A (niet verplicht E&M Wi A N&G Wi A of Wi B N&T Wi B.
Door: Gerard Rozing (CvTE)
Wiskunde in de bovenbouw havo
Wiskunde op het VWO Kies je voorzichtig of wil je meer? En waarom zou je dat willen?
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Dyscalculie uit:
Dyscalculie uit: en APS workshop dyscalculie.
Cyclometrische functies
Nauwkeurigheid bij Practica
Door: Gerard Rozing (CvTE)
Wiskunde A of wiskunde B?.
Welke “wiskundes” zijn er?
Welke “wiskundes” zijn er?
Keuzevoorlichting havo wiskunde AB.
Nieuw examenprogramma maatschappijwetenschap-pen
3 vmbo-KGT Samenvatting Hoofdstuk 7
Transcript van de presentatie:

11e editie Geertrui Schaberg Vwo Wiskunde A en C Moderne Wiskunde 11e editie Geertrui Schaberg 26 november 2014

Inhoud van de presentatie     Wat zijn de veranderingen in het examenprogramma bij vwo Wiskunde A en en wiskunde C? Wat zijn de veranderingen in de boeken van MW 11?    

Wis-A SLU: 520 CE: 60%

Subdomein C1 Standaardfuncties De kandidaat kan van eerstegraadsfuncties, tweedegraadsfuncties, machtsfuncties, goniometrische functies, exponentiële functies en logaritmische functies de kenmerken in grafiek, tabel en formule herkennen en gebruiken. Nieuw: > exponentiële functie met grondtal e > natuurlijke logaritme > sinusfunctie (geen cosinus ) in het CE bij de sinusfunctie de begrippen: amplitude, evenwichtsstand en periode.

Subdomein D1 Rijen De kandidaat kan het gedrag van een rij herkennen en beschrijven en berekeningen aan een rij uitvoeren, ten minste in het geval van rekenkundige en meetkundige rijen. De kandidaat kent: > de notaties voor rijen: an en a(n), waarbij n zowel bij 0 als bij 1 kan beginnen.   Subdomein D3 Afgeleide de afgeleide berekenen van de standaardfuncties, met uitzondering van f(x) = sin(x) . Dus ook de afgeleide van exponentiële functies.

Subdomein E7: Statistiek met ICT De kandidaat beheerst statistisch ICT-gebruik in relatie met de subdomeinen E1, E2, E3, E4, E5 en E6 om grote datasets te interpreteren en te analyseren.

Wis-C SLU: 480 CE: 60%

Domein F Logisch redeneren De kandidaat kan logische redeneringen analyseren op correct gebruik. Parate kennis De kandidaat kent • de logische symbolen ; • bij redeneringen de begrippen conclusie, uitgangspunt, definitie, redeneerstap, correct, volledig en onvolledig; • de begrippen contradictie en paradox.

Domein G Vorm en ruimte De kandidaat kan van een ruimtelijk object aanzichten en perspectieftekeningen maken, er berekeningen aan uitvoeren en op basis daarvan conclusies trekken over dit object. Parate kennis De kandidaat kent • de stelling van Pythagoras; • de gulden snede als verhouding; • de formules voor het berekenen van de oppervlakte van een rechthoek, een driehoek en een cirkel; • de inhoudsformules voor balk, prisma cilinder, piramide en kegel; • de begrippen horizon, oogpunt en verdwijnpunt; • het begrip regelmatige veelhoek.

Aanleiding voor herziening • Herziening examenprogramma • Gebruikersonderzoeken Behouden Structuur en inzicht Uitdagen en motiveren Eindexamenvoorbereiding Verbeteren Oefenstof

Nieuw in de structuur van het hoofdboek Blokstructuur (twee samenhangende hoofdstukken) losgelaten Extra oefening binnen het hoofdstuk: Basis/Gemengd/Uitdagend Na elke twee hoofdstukken Algebraïsche Vaardigheden

Vorm en ruimte

Nieuwe elementen in het hoofdboek Verwijzing naar opdrachten in het hulpboek Wiskundige Denk Activiteiten Uitdagende opdrachten Achtergronden

De analyse van de afgeleide functies vraagt een iets langere aanloop De analyse van de afgeleide functies vraagt een iets langere aanloop. Vandaar dat we in klas 4 (laatste hoofdstuk weliswaar) al starten met de afgeleide.

Statistiek op de computer Hoofdstuk 3 in het deel 4 vwo A/C is een hoofdstuk waarvan de meeste opdrachten met de computer gedaan moeten worden. Hiervoor worden applets ontwikkeld. - In vwo 5 komt ook een hoofdstuk statistiek op de computer met applets. In vwo 5 komen de keuzeonderwerpen: Data bewerken en presenteren met Excel Statistisch onderzoek De analyse van de afgeleide functies vraagt een iets langere aanloop. Vandaar dat we in klas 4 (laatste hoofdstuk weliswaar) al starten met de afgeleide.

De analyse van de afgeleide functies vraagt een iets langere aanloop De analyse van de afgeleide functies vraagt een iets langere aanloop. Vandaar dat we in klas 4 (laatste hoofdstuk weliswaar) al starten met de afgeleide.

Hulpboek en uitwerkingen Instructie rekenmachine (TI en Casio) Per hoofdstuk: Meer oefenen (parallel opdracht hoofdboek) Voorbeeldproefwerken met lijstjes vaardigheden en hints + verwijzingen. Werkbladen en antwoorden Uitwerkingen Uitleg bij tussenstappen voor zwakke leerling.

Deel 4 vwo A/C   Systematisch tellen Verbanden Statistiek Machtsfuncties Exponentiële functies Veranderingen Kansen 8A. De afgeleide (voor WiA) 8C. Vorm en ruimte (voor WiC)

Deel 5 vwo A Formules herleiden Statistiek (op de computer) Periodieke functies Verdelingen Logaritmische functies Rijen en recursie De binomiale verdeling Machtsfuncties differentiëren ( ook kettingregel) Perspectief (keuze onderwerp) Deel 5 vwo C Logaritmen Perspectief Periodieke verschijnselen en trend Geschiedenis van de wiskunde (keuze onderwerp)

Deel 6 vwo A (onder voorbehoud) Normale verdeling Betrouwbaarheid Samengestelde functies Product en quotiënt functies Exponentiële en logaritmische functies Verbanden en veranderingen > Examentraining Deel 6 vwo C (onder voorbehoud) Logisch redeneren Allerlei verbanden Vorm en ruimte > Examentraining  

Vragen www.nvon.nl/sites/nvon.nl/files/wav2018syl.pdf WISKUNDE A VWO | Syllabus centraal examen 2018 (bij het nieuwe examenprogramma) Nader vastgesteld. Versie juni 2014 pagina 3 van 39. www.nvon.nl/sites/nvon.nl/files/wic2018syl.pdf WISKUNDE C VWO | Syllabus centraal examen 2018 (Bij het nieuwe examenprogramma) Nader vastgesteld. Versie juni 2014 pagina 3 van 65. https://www.hetcvte.nl/document/hoofdstuk_3_voorbeeldopgaven_2 Dit document hoort bij de syllabus wiskunde A vwo 2018 en bevat de voorbeeld(examen)opgaven waarnaar in hoofdstuk 3 van deze syllabus wordt verwezen.