de derde groepsbijeenkomst

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tevredenheid met behandelaar en behandeling.
Advertisements

Praten met kinderen over de wereld !
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
De vrijwilliger van vandaag • wil zich niet binden. Wel; tijdelijke taak • wil afgebakend pakket, overzichtelijk • verschillende typen mensen passen bij.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Toekomst bestendig wonen
Competentie 12 Kritiek geven en kritiek ontvangen
levenslessen 7 % Steeds even klikken om verder te gaan !
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Welkom 1 aan het bestuur en de leden van OXO aan alle (plus)ouders en (plus)grootouders aan alle aanwezigen.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Iedereen coach naar Jef Clement.
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Wat is het eigenlijk? Welke bedoeling zit erachter? Waarom is dit belangrijk voor mij? Wat, hoe, wanneer, wie en vragen!
Doelstellingen formuleren
Veiligheid en vrijheidsbeperking
Gedragsproblemen bij kinderen samen te lijf
NETWERKBIJEENKOMST MAANDAG 14 NOVEMBER.
De Wet maatschappelijke ondersteuning
de eerste groepsbijeenkomst
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
de tweede groepsbijeenkomst
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Welkom bij de dialoogbijeenkomst Introductie gastvrijheid
Welkom bij de dialoogbijeenkomst Ambiance en binnengaan
Over erkenning geven en Luisteren,Samenvatten,Doorvragen
Een lespakket voor leerlingen ROC verzorgenden niveau 3
de managementbijeenkomst
Welkom bij de dialoogbijeenkomst Welkom heten en het gebruik van namen
Welkom bij de startbijeenkomst van het leertraject Familievriendelijk werken.
Welkom bij de dialoogbijeenkomst
Welkom bij de dialoogbijeenkomst Het familieteam Gastvrij in de zorg.
Samenwerken rond mantelzorg Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Welkom bij de bijeenkomst
Liefde en relaties.
Praktijkgerichte workshop Uitvragen van risicogedrag [Ruimte om eigen naam, organisatie en evt. datum in te vullen]
Het perspectief van de mantelzorger
Het perspectief van de verzorgende
Welkom bij de derde bijeenkomst van Familie (in)zicht
Het perspectief van de oudere
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Opvoedstijlen en interculturele communicatie les 4
Bijeenkomst 2 Ethiek 3, Normatieve professionaliteit
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 2. VORIGE BIJEENKOMST  Voorstellen  Uitleg module  Introductie ouderbetrokkenheid  Woordspin ouderbetrokkenheid  Woordspin.
Wjk.
Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije
Opdrachten en eindopdracht
COACHEN; zelf aan het werk! HELICON MBO Den Bosch W43
NETWERKBIJEENKOMST Dinsdag 2 NOVEMBER.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Aandoeningen/ziektes Functies & anatomische eigenschappen Activiteiten en participatie Omgevingsfactoren Persoonlijke factoren InschikkelijkheidIk ben.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
FOCUS IN ACQUISITIE Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere focus en strategie.
Netwerkmarketing Hoe vindt je nieuwe klanten? In deze training 1.Je 100+ lijst 2.Je dagelijkse bezigheden 3.Verandering van denken.
Communiceren met mantelzorgers Informeren en afstemmen.
MODULE 3 GESPREKSTECHNIEKEN. INHOUD 1.Soorten open vragen en het belang er van 2.Tips bij het voeren van gesprekken 3.Regels van feedback 4.Valkuilen.
Mondzorg - persoonsgericht
Even voorstellen Marion Hijmensen Eigenaar 2toGrow, staat voor samen groeien Borging en transfer naar de praktijk Certified Professional Jump Movement.
Liefde en relaties.
Communicatie 3e les.
Laaggeletterdheid en de BPV
Educatie & voorlichting Communicatie & Didactiek
45 levenslessen Noorwegen. Teksten van: Regina Brett. Music: snowdream
RÜya Bijeenkomst 4 Ouders.
Gesprekstechnieken Les 6.
gesprekstechnieken Les 2
Besturen en Communiceren
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Transcript van de presentatie:

de derde groepsbijeenkomst Welkom bij de derde groepsbijeenkomst van het leertraject Familievriendelijk werken

Doelen van deze bijeenkomst Verdieping gesprekstechnieken De familievriendelijke intake Het ecogram Oefenen met belangenplaatjes Borgen van het traject

Programma 13.00 uur Welkom en terugblik op de e-module 13.15 uur Discussie over de resultaten en verdieping 13.45 uur De familievriendelijke intake 14.15 uur Het ecogram 15.00 uur Belangenplaatjes 15.20 uur … en hoe verder 16.00 uur Sluiting

Terugkoppeling e-module

De vier rollen van familie Wat is leuk voor de familie om samen te doen met mijn cliënt? Wat weet de familie beter dan ik? Heeft de familie ook speciale zorg nodig? Wat wil en kan de familie voor zinvolle taken doen?

Systeemdriehoek: drie partijen, drie posities Bewoner Familie Professional

De opgave voor de bewoner: zo goed mogelijk aangeven wat zij wil Dan helpt het wel als zij samenwerken!

De opgave voor de familie: loyaliteit Wij kunnen het niet meer aan. Nu moeten jullie het samen doen! Maar wij willen wél graag betrokken blijven. Hoe moet dat nu?

De opgave voor de begeleider: professionaliteit Samen komen we tot de beste oplossingen. De bewoner voelt zich thuis en kan haar eigen leven leiden. De familie levert een passende bijdrage aan het welzijn van de bewoner.

Actief omgaan met familie Familieleden zijn belangrijke relaties van de bewoner – en dus ook van jou als zorgverlener ( in de driehoek!). Jij hebt hen nodig, zij hebben jou nodig. Samen kom je een eind. Er is een ingebouwde spanning in jouw relatie met de familie van de bewoners waar jij voor zorgt – belangen en waarden zijn niet altijd gelijk. De relatie met familie vergt altijd aandacht en onderhoud. Dit hoort gewoon bij je werk! In het algemeen geldt: bij twijfel of onzekerheid niet terugtrekken; ER OP AF!

Familievriendelijke intake Een goed begin is het halve werk ; zorg dat je vanaf het eerste contact de familie hun plek geeft in de driehoek. Gebruik de familie als ‘expert’ – vraag naar karakter, gewoonten, vroeger leven, familiebanden en belangrijke personen. Indien mogelijk: doe de intake bij de toekomstige bewoner thuis. Ecogram gebruiken Geef aandacht aan de veranderingen voor de familie nu hun dierbare verhuisd is. Wat betekent dat voor hen? Wat hebben ze nodig van jou als verzorgende? Vraag wat de familie belangrijk vindt voor de zorg en organiseer de communicatie. Maak heldere afspraken. Beloof niets wat je niet waar zult maken. Geef de mening van de familie een aparte plek in het zorgplan en de zorgplanbesprekingen.

Het ecogram Bruikbaar ?

Opdracht ecogram Werk in 2 tallen Nodig: Flap en stift 15 minuten: een persoon vertelt over zijn familie en vrienden De andere persoon noteert dit in een ecogram Hang de flappen op: een tentoonstelling!

Casus: Mevrouw van Leeuwen Vanwege bezuinigingen wordt een eigen bijdrage ingevoerd voor activiteiten. Bewoners mogen één activiteit gratis doen. Voor extra activiteiten wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 10,- per week. Mevrouw van Leeuwen (91 jaar) wil geen eigen bijdrage betalen. Zij houdt van muziek luisteren en van breien. Zij vindt het jammer dat ze moet kiezen. Ze kiest voor breien met haar vriendinnen in de breiclub. Helaas heeft zij onlangs een lichte CVA gehad en is ze aan haar rechterhand enigszins verlamd geraakt. Haar dochter, die elke dag op bezoek komt, wil dat haar moeder kiest voor muziek luisteren. Ze kan toch niet meer breien. Jij merkt dat de sfeer tussen moeder en dochter verslechtert. Mevrouw van Leeuwen moet voor het einde van de week haar keuze doorgeven, anders komt de roostering in de knel. Je leidinggevende vraagt je om snel de keuzes door te geven.

Opdracht: Mevrouw van Leeuwen Maak groepjes van 3 personen en neem een flap mee -Teken een driehoek - Schrijf bij elke hoek de belangen van iedere persoon. Je mag hierbij je fantasie gebruiken Tijdsduur: 15 minuten

Mevrouw van Leeuwen, vervolg Een groepje presenteert de flap ( 5 minuten) Speel de situatie na (10 minuten) Een persoon is verzorgende, zij mag kiezen met wie het gesprek gevoerd wordt, met mevrouw, de dochter of met beiden. Observatoren letten op het verloop van het gesprek. - Komen de belangen van iedereen aan bod? - Hoe gaat het met LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen?) Nabespreken: (10 minuten) - wat zag je gebeuren? - helpt het maken een belangenplaatje als voorbereiding voor een gesprek?

Het vervolg… Uitkomsten van het afdelingsplan Hoe verder De eindmeting

Afronding en evaluatie Zou je dit traject aan een andere afdeling aanraden? Wat is je persoonlijk voornemen, wat ga je doen?

Bedankt voor je aandacht en veel succes met Familievriendelijk werken