Geert: vergelijking met andere godsdiensten Nu: vergelijking met ongeloof.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Advertisements

“Ik kan dit niet oplossen...”
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
Prekenserie Handelingen - deel 6 (slot) ‘Gods Woord overwint omdat het mensen in de vrijheid zet!’ Hand 28,31.
Gods wijsheid kun je alleen aanvaarden door de Geest 1 Korintiërs 2:6-16.
ÉÉN GOD, DE VADER 3 nov Rotterdam.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
15 juni 2014 Den Haag 1. De Bijbel... geschreven  door feilbare mensen  door kinderen van hun tijd  in verloop van duizenden jaren  op talloze plaatsen.
Welkom in de samenkomst
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
1. 3 Indien iemand een andere leer verkondigt en zich niet voegt naar de gezonde woorden van onze Here Jezus Christus*... * = de woorden die de Here Jezus.
Beste verkochte boek aller tijden?
Kinderen, het laatste uur is aangebroken. 1 Johannes 2:18 Vergeet vooral niet dat er aan het einde van de tijd spotters zullen komen, die hun eigen begeerte.
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
“Ik kan dit niet oplossen...” “Ik zal de weg voor jou banen”
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
HOEZO BIDDEN?.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
1.Rom.3:22vanin 2.Rom.3:26vanin 3.Gal.2:16 (2x)vanin 4.Gal.2:20vanin 5.Gal.3:22vanin 6.Ef.3:12 aanin 7.Filp.3:9vanin St.Vert.NBG “geloof VAN” Christus.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
Groot geloof 1.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
1 19 sept 2013 Rijnsburg 19 sept 2013 Rijnsburg. 2 Lezen: Hebreeën 6:1-8 BELANGRIJK voor het verstaan van de Hebreeën-brief  de brief staat (oorspronkelijk)
ALSJEBLIEFT! Romeinen 10.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Godsdienst.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Vervuld zijn in de Geest
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
ECHT ONGELOOFLIJK. Lees alle getallen. langzaam en rij voor rij
1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1 donderdag 1 november 2012 bespreking vanaf Kolosse 3 1.
1 29 juni 2014 Zoetermeer. Filippi 4 4 Verblijdt u in de Here te allen tijde! Wederom zal ik zeggen: Verblijdt u!... DANKT te allen tijde in de naam van.
aangename ont - moeting
31 augustus 2014 Zoetermeer 1. de vorige keer... Handelingen 20  Paulus' derde 'zendingsreis'  is op doorreis naar Jeruzalem  passeert Efeze (waar.
1 Daarom, mijn geliefde broeders, naar wie mijn verlangen uitgaat, mijn blijdschap en kroon, staat alzo vast in de Here, geliefden! 2 Euodia vermaan ik.
We see things and persons as we are, not as they are
10 juli 2014 Bodegraven 1. 2 terugblik (1Kor.15:1-11)  1-4: het ABC van het Evangelie: Christus gestorven, begraven en ten derde dage opgewekt (naar.
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Strijd tegen de zonde?.
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
WAT IS NIEUW? 4 jan Zoetermeer.
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
De gekruisigde Christus 1 Corinthiërs 1: :10 Maar ik spreek jullie aan, broeders, door de naam van onze Heer Jezus Christus, opdat jullie allen.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
De nieuwe levenswandel Efeze
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
28 november 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe Dit is hun overkomen tot een voorbeeld voor ons en het is opgetekend ter waarschuwing voor ons, over wie.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Transcript van de presentatie:

Geert: vergelijking met andere godsdiensten Nu: vergelijking met ongeloof

Drie uitgangspunten: 1 De waarheid is te bereiken met het verstand 2 De waarheid is te bereiken met het gevoel 3 De waarheid heeft God ons meegedeeld in de Bijbel

Drie uitgangspunten: 1 De waarheid is te bereiken met het verstand Een geloof 2 De waarheid is te bereiken met het gevoel Een geloof 3 De waarheid heeft God ons meegedeeld in de Bijbel Een geloof

Drie uitgangspunten: 1 De waarheid is te bereiken met het verstand Een geloof 2 De waarheid is te bereiken met het gevoel Een geloof 3 De waarheid heeft God ons meegedeeld in de Bijbel Een geloof De drie visies zijn dus wetenschappelijk gezien gelijkwaardig

Drie uitgangspunten: 1 De waarheid is te bereiken met het verstand

1 Corinthiërs 14: 20 Broeders, weest geen kinderen in het verstand, maar weest baby’s in de slechtheid.

Drie uitgangspunten: 1 De waarheid is te bereiken met het verstand

Drie uitgangspunten: 2 De waarheid is te bereiken met het gevoel Gevolg: er is geen waarheid

Drie uitgangspunten: 3 De waarheid heeft God ons meegedeeld in de Bijbel Verkeerde vragen: ° Heb ik wel eens zo iets meegemaakt? ° Kan ik me zo iets voorstellen? ° Past dat bij de menselijke waardigheid?

Drie uitgangspunten: 3 De waarheid heeft God ons meegedeeld in de Bijbel Juiste vragen: ° Denk je, dat God het niet kan? ° Is het wel zo onvoorstelbaar? ° Zijn er aanwijzingen voor?

Drie uitgangspunten: 3 De waarheid heeft God ons meegedeeld in de Bijbel Juiste vragen: ° Denk je, dat God het niet kan?

Drie uitgangspunten: 3 De waarheid heeft God ons meegedeeld in de Bijbel Juiste vragen: ° Is het wel zo onvoorstelbaar? 1 Wetenschappelijk gezien is God niet onmogelijk

Drie uitgangspunten: 3 De waarheid heeft God ons meegedeeld in de Bijbel Juiste vragen: ° Is het wel zo onvoorstelbaar? 1 Wetenschappelijk gezien is God niet onmogelijk 2 Wetenschappelijk gezien is God zelfs noodzakelijk

Sir Frederick Hoyle

Gerard Bodifée

Romeinen 1: 20 Want wat van Hem niet gezien kan worden (zijn eeuwige kracht en goddelijkheid) wordt sinds de schepping van de wereld met het verstand doorzien uit wat Hij gemaakt heeft, …

Drie uitgangspunten: 3 De waarheid heeft God ons meegedeeld in de Bijbel Juiste vragen: ° Zijn er aanwijzingen voor?

Waarom is de Bijbel Gods Woord? ° Eerst vertaalde belangrijke boek ° Meest vertaalde boek ° Eerste grote gedrukte boek ° Meest verspreide boek ° Meest geliefde en gehate boek ° Best verkocht – afkomstig van klein veracht volk ° Veranderde levens van mensen met verschillende achtergrond

Waarom is de Bijbel Gods Woord? ° De Bijbel zegt het zelf

Waarom is de Bijbel Gods Woord? ° De Bijbel zegt het zelf ° Je merkt het bij het lezen

Waarom is de Bijbel Gods Woord? ° De Bijbel zegt het zelf ° Je merkt het bij het lezen ° Blijft actueel Caesar kort voor het NT

Waarom is de Bijbel Gods Woord? ° De Bijbel zegt het zelf ° Je merkt het bij het lezen ° Blijft actueel Plato kort na Nehemia

Waarom is de Bijbel Gods Woord? ° De Bijbel zegt het zelf ° Je merkt het bij het lezen ° Blijft actueel ° Eén boodschap

Eén boodschap Mozes – prins – Egypte – 15 e eeuw David – herder – Bethlehem – 11 e eeuw Amos – boer – Tekoa – 8 e eeuw Daniël – hoveling – Babel – 6 e eeuw Paulus – tentenmaker – Tarsus – n.C. Lucas – dokter - Griek? – n.C.

Waarom is de Bijbel Gods Woord? ° De Bijbel zegt het zelf ° Je merkt het bij het lezen ° Blijft actueel ° Eén boodschap ° Grote opofferingen bij vertalen in de rimboe

Waarom is de Bijbel Gods Woord? ° De Bijbel zegt het zelf ° Je merkt het bij het lezen ° Blijft actueel ° Eén boodschap ° Grote opofferingen bij vertalen in de rimboe ° Bijbelsmokkel

Waarom is de Bijbel Gods Woord? ° De Bijbel zegt het zelf ° Je merkt het bij het lezen ° Blijft actueel ° Eén boodschap ° Grote opofferingen bij vertalen in de rimboe ° Bijbelsmokkel ° Profetieën komen uit

Profetieën Omvang Oude Testament stond vast door Nehemia, ca. 415 v. Chr. Moderne theologie: in 2 e eeuw v. Chr.

Profetieën 1 door een vriend verraden 2 voor 30 zilveren munten verkocht 3 dit geld in tempel gegooid 4 daarvoor veld van pottenbakker gekocht 5 in de steek gelaten door leerlingen 6 valse getuigen 7 stom voor zijn aanklagers 8 gegeseld 9 in gelaat gespuwd 10 bespot 11 valt onder het kruis

Profetieën 12 handen en voeten doorboord 13 met misdadigers gekruiigd 14 gebed voor zijn vijanden 15 door zijn volk verworpen 16 zonder reden gehaat 17 vrienden staan op afstand 18 mensen schudden het hoofd 19 men staart naar Hem 20 kleren verdeeld en verloot 21 dorst 22 wijn en “gal” te drinken

Profetieën 23 “Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?” 24 geeft Zelf zijn geest aan God over 25 benen niet gebroken 26 hart gebroken 27 zijde doorboord 28 duisternis over het land 29 begraven in graf van rijke man

Profetieën zijn vervuld door Jezus Jezus’ wijze en tijd van sterven Leerlingen Judas Joodse leiders Romeinse soldaten De valse getuigen De omstanders

Gevolg 1 God doet inderdaad mededelingen

Gevolg 2 De Bijbel onze handleiding

Gevolg 1 God doet inderdaad mededelingen 2 De Bijbel onze handleiding

Gevolg 1 God doet inderdaad mededelingen 2 De Bijbel onze handleiding 3 Wij beoordelen de Bijbel niet ° eerlijke Bijbeluitleg zonder kritiek ° God wil dingen duidelijk maken: geen geheime leer ° Bijbel letterlijk nemen ° Bijbel gaat voor traditie Bijbel: getrouwde “priesters” traditie: celibaat

Gevolg 1 God doet inderdaad mededelingen 2 De Bijbel onze handleiding 3 Wij beoordelen de Bijbel niet 4 God beoordeelt ons via de Bijbel

Gevolg 1 God doet inderdaad mededelingen 2 De Bijbel onze handleiding 3 Wij beoordelen de Bijbel niet 4 God beoordeelt ons via de Bijbel 5 Wij moeten ons schikken

Gevolg 1 God doet inderdaad mededelingen 2 De Bijbel onze handleiding 3 Wij beoordelen de Bijbel niet 4 God beoordeelt ons via de Bijbel 5 Wij moeten ons schikken 6 Levert een levensvisie die waar is

Gevolg 1 God doet inderdaad mededelingen 2 De Bijbel onze handleiding 3 Wij beoordelen de Bijbel niet 4 God beoordeelt ons via de Bijbel 5 Wij moeten ons schikken 6 Levert een levensvisie die waar is 7 Levert de mogelijkheid om God te kennen

Gevolg 1 God doet inderdaad mededelingen 2 De Bijbel onze handleiding 3 Wij beoordelen de Bijbel niet 4 God beoordeelt ons via de Bijbel 5 Wij moeten ons schikken 6 Levert een levensvisie die waar is 7 Levert de mogelijkheid om God te kennen 8 Levert de mogelijkheid om met God om te gaan

Gevolg 1 God doet inderdaad mededelingen 2 De Bijbel onze handleiding 3 Wij beoordelen de Bijbel niet 4 God beoordeelt ons via de Bijbel 5 Wij moeten ons schikken 6 Levert een levensvisie die waar is 7 Levert de mogelijkheid om God te kennen 8 Levert de mogelijkheid om met God om te gaan 9 Levert een toekomst met eeuwig leven

Handelingen 22: 16 En nu, waarom aarzel je? Sta op, laat je dopen en laat je zonden afwassen, terwijl je zijn Naam aanroept.

Handelingen 22: 16 En nu, waarom aarzel je? Sta op, laat je dopen en laat je zonden afwassen, terwijl je zijn Naam aanroept. De presentatie kun je thuis nalezen via Klik links bij “meest recent”