Nul-op-de-Meter wetgeving

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In een goede VvE doen de huurders mee!
Advertisements

Trajectaanpak Energiesprong Woningbouw Informatiebijeenkomsten, juni/juli 2011.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Amersfoort de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Amersfoort.
Energienotaloos wonen uitgelegd
Willen is Kunnen De centen Woonlasten en energiebesparende maatregelen
20 decembe r 2011 Energiebesparing particuliere verhuurders.
LEERPROCES UITBREIDING ONDERNEMERSCENTRUM MEETJESLAND 12 oktober 2012 Ingrid Deherder.
Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland. Vergelijking energiebeleid corporaties en resultaten op basis van: • Gesprekken • Energiebeleidsplannen •
Duurzaamheid en energiebesparing
Energienotaloze woningen in Maurik
Stadsverwarming en alternatieven Gemeente Amsterdam, 18 april 2007, Cooperaties/huurders 19 april 2007, Teus van Eck.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Utrecht de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Utrecht. In.
Presentatie “Hoe wilt u wonen?” Udenhout 5 november 2013
Regels Collectieve Zonne-Energiecentrale 10 mei 2014.
Dmv de startersregeling wil de gemeente Arnhem de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de starters op de woningmarkt in Arnhem. In de.
Maarten De Groote - Vlaams Energieagentschap
Themabijeenkomst Naar energienota nul 31 oktober 2013.
Adviseur woningkwaliteit
Certificeren van assessoren __________________________________ Workshop congres LLL op een HOger plan! Erkennen van Verworven Competenties Antoinette van.
Huren de oplossing? Inspiratiedag Wonen Haaglanden 19 november 2012.
Pego innovatie Naar energieneutraal wonen
Investeringspaden tot 2050
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
Woonlasten en Energiezuinige woningen Jaap van Leeuwen, Energieconsulent Woonbond 27 oktober 2011, Ronde Tafel Amersfoort.
Werken aan energiebesparing en woningverbetering
Naar een duurzamer wereld? Prof. dr. Jacqueline Cramer, Directeur USI
Innovaties zonnewarmte
Wijzigingen (arbeids-) wetgeving
Energie Prestatie Vergoeding
DE KRACHT VAN 1,5 miljoen HUURDERS Woningmarkt & Huurbeleid.
4.4 Een eigen huis of niet? Mensen kiezen vaak bewust om een huis te kopen, of juist te huren. Aan beide zitten voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen.
Energiesprongprojecten onder de loep Wat werkt en wat niet? Welke (prestatie) afspraken worden gemaakt? Wat vinden bewoners? Wouter Borsboom (TNO), Niels.
B ijna E nergie N eutrale G ebouwen De energieprestatie van gebouwen gaat veranderen Jacqueline Hooijschuur oktober 2015.
Nieuwe Woningwet Algemene ledenvergadering
Maastricht 4 november 2015 “Energiebesparing en Betaalbaarheid in prestatieafspraken” Gilbert Hellebrand, NMFL Jaap van Leeuwen, Energieconsulent, Woonbond.
Kennissessie De woonvisie en uw woningcorporatie(s)
ALV WbvLangedijk 26 november 2015 ALV WbvLangedijk 26 november
Welkom! Meindert Bakker Hoofd projecten woningstichting Het Grootslag.
Energiebewuste huurders: Hoe doe je dat? Communicatie en participatie rond energiebesparing en gedrag door woningbouwcorporaties.
Wanneer en hoe regel je je financiering. Programma Welkom Voorstellen Svn en bank Toelichting op proces financiering Vragen.
Kaders portefeuillestrategie Eigen Haard Bijeenkomst Alert, 12 november 2015.
De Ruyterkade 112 C 1011AB Amsterdam Woonlasten Ontwikkelingen in cijfers en beleid Steven Kromhout 15 januari 2014.
Europese beschikking Staatssteun Oktober De staatssteundiscussie op hoofdlijnen 1 Voorafgaand: 1957: Oprichting EG 2002: Melding bij EC door Nederland.
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
Stimulering NOM marktontwikkeling. Bestaande Financieringsinstrumenten NOM-introductie  Internationaal EIB: laagrentende lening voor grote investeringsprojecten.
1 VGN ledenbijeenkomst gevolgen extramuraliseren vastgoed 4 en 5 juni 2013 Mw. mr. T.J. de Groot (Tanja) VBTM Advocaten
19 januari 2011 Technische briefing Wetsvoorstel introductie Geluidproductieplafonds (Swung-1) Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Informatieavond subsidie- en accommodatiebeleid Gulpen, 2 juni 2009.
Nul op de Meter – EPV en de Businesscase Ivo Opstelten.
Coöperatie cranendonck Energie, onze zorg Energie café 18 februari 2016 Thema-avond “Nul op de Meter”
SAMEN STERK VOOR UW CLUB
Presentatie HBO 14 oktober 2015
Derde generatie warmtelevering
“In gesprek met de Raad”
Huurverhoging 2017.
Marktconsultatie Krimpense Algeracorridor
Routekaart voor klimaatneutrale zorg
Decentrale Opwek in het Energieakkoord voor Duurzame Groei
Invoering Warmtewet Bijeenkomst Alert
Verduurzaming warmte bestaande bouw
Enquête energiebesparing
Tariefstelling Wmo 2019.
Duurzaamheidslening voor sportverenigingen in de gemeente Voorst
Warmtapwater in LT warmtenetten
Financiële oplossingen
Overlegvergadering Woonbelang-BOC
Verduurzamingsbeleid Tiwos
Stand van het land Samenwerkdag 12 april Harmke Bekkema.
Actualiteiten Huurprijzen o.a. Huurverhoging 2019
Transcript van de presentatie:

Nul-op-de-Meter wetgeving Hoe en Waarom

Nul op de Meter woning Stroomversnellers Energie: "Bij een Nul Op de Meter woning zijn de in- en uitgaande energiestromen voor gebouwgebonden energie (ruimteverwarming, -koeling, warm tapwater gebruik) en het gebruik van huishoudelijke apparatuur (incl. verlichting)  op jaarbasis per saldo nul, onder standaard klimaatcondities zoals die gelden in Nederland en bij standaard gebruik van de woning, zoals vastgelegd in de ontwerpuitgangspunten onderbouwd door Nederlands normen.” Binnenmilieu/comfort (Temperatuuroverschrijdingsuren, CO2-niveau, etc.) Te realiseren kwaliteitsniveau van de woning en de instandhoudingskosten  => Dit alles met garanties omkleedt!

Vertaling naar prestatiecontracten De prestatiegarantie wordt afgegeven op woningniveau (niet component) Compleet pakket gegarandeerde prestatieaspecten Energie Binnenmilieuprestaties (TO-uren, CO2 concentratie in de woonruimtes, max dB, etc.) Onderhoud Afwijkend referentiegebruik (indien van toepassing) Concretisering “Voor” en “Na” Duur prestatiegarantie (ook in relatie tot onderhoud) Bepalingen t.a.v. monitoring, informatievoorziening bewoner/bouwer, bewijsvoering (bouwtransparant!) en privacy (slimme meter) Kosten voor prestatiegarantie, bemetering, monitoring en rapportage zijn inclusief

Prestatiecontracten … Bepaling correctie voor afwijking klimaatjaar (graaddagen, koelgraaddagen) Bepalingen t.a.v. bouw-verwijtbare afwijking (technisch herstel/financiële compensatie) Bepaling t.a.v. energieprijsschommelingen buiten bandbreedte Bepaling t.a.v. vroegtijdig vertrek bewoner (garantieduur/onderhoud) Bepaling t.a.v. evt. faillissement garantieverlener …

Waarom neemt de overheid de Stroomversnellings definitie niet over? Er is meer dan Nul op de Meter…

Randvoorwaarden wetgeving Overheid Geen Gelegenheidswetgeving (liefst geen wet maar AMvB) Bescherming huurrecht Eenvoudig toetsbaar (liefst aan de hand van bestaande normen en via norm aangewezen methodieken) Onafhankelijk van wie er woont en hoe die woont … niet te duur (voor de schatkist)

Randvoorwaarden wetgeving Energiesprong/Stroomversnelling Woonlastenneutraliteit mogelijk Duurzaam: stimuleert vraagreductie en afdekking restant energiegebruik met duurzaam geproduceerde energie Houdt woning na renovatie en/of mutatie beschikbaar voor lage inkomensgroepen (binnen DAEB) Economisch haalbare businesscase te maken voor woningcorporatie en bouwers Geen gedoe met complexe wet- en regelgeving c.q. hoge bijkomende (administratieve) lasten Stimuleert innovatie (of beperkt het in ieder geval niet) Alleen bemetering nodig in geval van conflict (op basis van monitoringsprotocol). Weert freeriders (woco en conceptaanbieders)

Energieprestatievergoeding na enkele omzwervingen (en definities..) Alles in de huur (maar deel buiten huurtoeslag/liberalisatieregime) Onderdeel van servicekosten Huur tot label B, rest EPV EPV i.p.v. labelpunten

Voorgestelde aanpak Een vergoeding voor (ver)nieuwbouw met zeer hoge besparingsambities (zoals nul-op-de-meter) bestaat uit een optelling van de volgende 3 onderdelen: Woningverbetering (stenen en besparing) als onderdeel van de huurprijs; Energieopwekking in de vorm van een energieprestatievergoeding als onderdeel van de nutsvoorziening; Huishoudelijke apparatuur als onderdeel van de servicekosten.

Onder volgende voorwaarden Er komt een strikt onderscheid tussen energiebesparing en opwekking Maatregelen voor energiebesparing die leiden tot een hogere energieindex kunnen leiden tot een hogere kale huur, conform de huidige systematiek. Met uitzondering van opwekking. Energieopwekking telt niet mee voor de bepaling van de energieindex/labels. Voor opwekking komt een aparte (energieprestatie)vergoeding, afhankelijk van de gegarandeerde energieprestatie die wordt geleverd. De hoogte van de vergoeding voor de gegarandeerde energieprestatie zal in een tabel worden uitgewerkt. Indien deze energieprestatie wordt geleverd, mag de vergoeding voor opwekking buiten de huurprijs (bovenop de WWS-punten voor energiebesparing) apart in rekening worden gebracht op basis van een schriftelijke overeenkomst en als onderdeel van de nutsvoorziening. Als onderdeel van de huidige servicekostenregeling kan huishoudelijke apparatuur (waaronder wasmachine, etc) bij een huurder in rekening worden gebracht. De energieprestatievergoeding wordt geregeld in de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte. Een voorzichtige streefdatum op basis van een novelle is 1 juli 2015.

Energiesprong/Stroomversnelling randvoorwaarden wetgeving Woonlastenneutraliteit mogelijk: Ja Duurzaam: stimuleert vraagreductie en afdekking restant energiegebruik met duurzaam geproduceerde energie: Slechts deels stimulans besparing Houdt woning na renovatie en/of mutatie beschikbaar voor lage inkomensgroepen (binnen DAEB): Ja Economisch haalbare businesscase te maken voor woningcorporatie en bouwers: Ja Geen gedoe met complexe wet- en regelgeving c.q. hoge bijkomende (administratieve) lasten: Redelijk Stimuleert innovatie (of beperkt het in ieder geval niet): ja en nee Alleen bemetering nodig in geval van conflict (op basis van monitoringsprotocol): Ja Weert freeriders: Afhankelijk van uitwerking en … de tabel….

Uitwerking definitie Indien een woning voldoet aan: EPC < - 0,2 en gegarandeerde maximale netto warmtevraag (aangetoond volgens bijvoorbeeld PHPP) welke door de woning zelf opgewekt dient te worden, en gegarandeerde minimale productie duurzaam opgewekte finale energie (aangetoond volgens meetprotocol) 2) En 3) volgens tabel

Vervolg proces Onafhankelijke toets onderzoeksbureau Inbreng 2e kamer Marktconsultatie? Inbreng 2e kamer Toetsing 1e kamer Invoering juli 2015

Vragen?