De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Willen is Kunnen De centen Woonlasten en energiebesparende maatregelen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Willen is Kunnen De centen Woonlasten en energiebesparende maatregelen"— Transcript van de presentatie:

1 Willen is Kunnen De centen Woonlasten en energiebesparende maatregelen
Wim Weide 7 maart 2013

2 > 30% € 415,-- € 150,-/mnd 65% 36 MILJARD EURO

3 NOODZAAK 65% van de sociale huurwoningen heeft een energierekening hoger dan 30% van de huur

4 2,0 miljoen zelfstandige sociale huurwoningen met label C tot G!
Het merendeel van het bezit is eengezinswoningen met energielabel C. Aantal woningen x 1.000

5 Ontwikkelingen woonlasten 2013 - 2023
Huur ,0% Energie 4,0% 2023

6 Een Nota Nul Woning Innovatie bouwproces Innovatie techniek
VERDUURZAMEN! HOE DAN? Een Nota Nul Woning Innovatie bouwproces Innovatie techniek

7 “Geen energiekosten meer, de netto energierekening is nul!”
De bewoner betaalt geen rekening aan de energieleverancier, maar aan de corporatie ter vergoeding van de investering. Er ontstaat substantieel ruimte om te investeren!!

8 Slim samen werken in de keten Dynamisch Verdeel Model ©Fakton
Het creëren van financiële ruimte uit kosten (FRK) en uit opbrengsten (FRO), vormen de basis van het DVM FRO FRK Door slim samen te werken kan tot 15 % op bouw en bijkomende kosten worden bespaard!

9 Innovatie van technieken
Design Build Maintain Door technologische ontwikkelingen kan nog eens tot 10 % worden bespaard!

10 Wat betekent dat voor de corporatie en huurder?
investeringsruimte betaalbare woonkosten

11 Wat betekent dat voor de corporatie
Wat betekent dat voor de corporatie? …hoe ziet de investeringsruimte en investering eruit? Tabel geeft de huidige opbrengsten en investeringskosten die nu in de markt gerealiseerd kunnen worden (prijspeil 2013). De bewoner betaalt op basis van woonkosten (huur en energie) de corporatie, komt er ruimte om te investeren. Door innovatie in de bouwsector worden renovatiekosten en energetische maatregelen de komende 10 jaar 25% goedkoper.

12 Renoveren combineren met Nota Nul loont
De opties voor de bestaande voorraad zijn: Niets doen Renoveren naar label B Opschalen naar nota nul Renovatie levert geen directe extra kasstroom op voor de eigenaar, de exploitatieperiode wordt verlengd. Investeren in energetische maatregelen, zoals bijvoorbeeld extra isolatie, HR+++ glas zonnepanelen en warmtepomp (‘all electric’) levert een directe extra kasstroom op voor de eigenaar, namelijk de gehele energierekening.

13 Business case Nota Nul woning gevoeligheidsanalyse
Onderstaande tabel laat zien wat het gevolg is voor het resultaat als er een optimalisatie mogelijk is in de investeringskosten of onderhoudsopbrengsten. Berekening op basis van eengezinswoning label E/F/G. Netto contante waarde IRR

14 Business case Nota Nul woning Eengezinswoning label E/F/G
40.000 Netto contante waarde: € IRR: 8,08%

15 Business case Nota Nul woning Eengezinswoning label E/F/G
40.000 Netto contante waarde: -€ IRR: 4,37% 40.000

16 Wat betekent dat voor de huurder? …hoe zien de woonkosten eruit?
De huurder betaalt zijn ‘normale’ energierekening (niet meer dan nu principe) aan de corporatie in plaats van aan de energiemaatschappij; De totale woonkosten (huur en energiecomponent) voor de huurder veranderen niet. Voor de huurder is het op termijn voordelig, omdat: Het energiecomponent van de huurder stijgt met inflatie in plaats van de daadwerkelijke energieprijsontwikkeling; Hierdoor heeft de huurder zekerheid over zijn totale woonkosten. Doordat bij de energie nota nul woning de energiecomponent met inflatie stijgt is het voordeel na 10 jaar € 41,- /mnd. Er vanuit gaan dat de energieprijs met circa 4% per jaar blijft stijgen.

17 Corporatie Uitdagingen Huurder Huurwet
Energierekening innen Bewoners mee krijgen: energie goedkoper aanbieden dan NMDN, bijvoorbeeld 10% minder Hoe om te gaan met energie deel wanneer huur harmonisatie wordt toegepast Energetische maatregelen bij MGW: genoeg dakoppervlak voor pv panelen. Afweging renovatie of sloop/nieuwbouw Huurder Aanschaf inductieplaat en nieuwe pannen (geen gas) Geen keuzevrijheid energieaansluiting meer Netto woonlasten blijven gelijk, dus als huidige energierekening al even hoog is als 75% van de huur dan blijft dit. Bij mutatie gaan nieuwe huurders meer betalen. Stijging vastrecht kosten door afname elektriciteitverbruik


Download ppt "Willen is Kunnen De centen Woonlasten en energiebesparende maatregelen"

Verwante presentaties


Ads door Google