Waarom al dat lijden als God goed is?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het goede nieuws is: we gaan terug naar af
Advertisements

Gezegend wie op God vertrouwt
De les van de graankorrel
Herkenning? Rot voelen? Leegte opvullen?
Is er leven na de dood?.
“Het is allemaal toch maar gedoe”
Trouw God wil dat wij elkaar trouw BELOVEN
Waarom ben ik hier op aarde?
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Evangelie der genade Vragen :
De pittige smaak van de uitverkiezing
Johannes 3:16 Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar.
De allergrootste liefde
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Hoe kun je Geloven? 1.
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Maar wat zeg jij?.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
Kinderen, het laatste uur is aangebroken. 1 Johannes 2:18 Vergeet vooral niet dat er aan het einde van de tijd spotters zullen komen, die hun eigen begeerte.
NIET OP DOOIEND IJS !!.
“Ik kan dit niet oplossen...” “Ik zal de weg voor jou banen”
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
Hoe heeft Christus ons als kerk nou bedoeld?
God en ons.
Troost voor het hart 2 Corinthiërs 1:1-12. Paulus – apostel van Christus Jezus - door de wil van God.
HOEZO BIDDEN?.
Romeinen 15:29-33 Slot en zegenbede.
1.Rom.3:22vanin 2.Rom.3:26vanin 3.Gal.2:16 (2x)vanin 4.Gal.2:20vanin 5.Gal.3:22vanin 6.Ef.3:12 aanin 7.Filp.3:9vanin St.Vert.NBG “geloof VAN” Christus.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
Godsdienst.
WELKOM OP TOV!.
Hoezo ‘Hij komt spoedig!’ ?
God zegent je zodat je zult heersen 1.
GOED NIEUWS.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
In de leerschool van het gebed
Job 38 :1 – 4 1 En de HEER antwoordde Job vanuit een storm. Hij zei: 2 Wie is het die mijn besluit bedekt onder woorden vol onverstand? 3.
Hebreeën 6 : 18 t/m 20 Hebreeën 4 : 14 t/m 16 Hebreeën 10 : 19 t/m 23
WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
Vrolijk Grappen maken Lol TREUREN??? Carnaval 26 februari.
Verlangens van God.
Thema: De HERE kondigt het oordeel aan over het zelfverzekerde volk Israel 1) D E ERNST VAN DE SITUATIE 2) De oorzaak van de ernstige situatie 3) De erkenning.
‘De weg, de waarheid en het leven’?
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Waarom werd Gods Zoon mens? Zondag 14 HC. Waarom werd Gods Zoon mens? Om met jouw zonden af te rekenen Zondag 14 HC.
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Zondag 51 HC Franeker 9 augustus 2009
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Welkom in ‘De Voorhof’ Zondag 23 HC Franeker 3 oktober 2010 Thema: Wanneer ben je blij met jezelf?
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 5-6 HC Franeker 13 december 2009
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
Bid mee, help mee en geef!.
Bid mee, help mee en geef!. Zuid-Afrika lijdt… Armoede, gebroken gezinnen en taboes rond aids ontwrichten de samenleving. Zuid-Afrika: veel gebroken gezinnen.
Welkom in de samenkomst
Het evangelie van de opstanding
Welkom in deze kerkdienst
Ga dan op weg… De missie van de Verlosser
Genesis 15:5 Toen leidde Hij hem naar buiten en zei: Kijk naar de hemel en tel de sterren, als u ze kunt tellen. En Hij zei tegen hem: Zo talrijk.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
Brief aan de Galaten -14- De twee evangeliën en twee apostelschappen.
Les 7 De Vader straft Wat doe ik hier vandaag?
5 – Hoe word je relaxed?.
Transcript van de presentatie:

Waarom al dat lijden als God goed is? Thema: Waarom al dat lijden als God goed is? Welkom in de kerk Franeker 8 november 2009

Waarom al dat lijden als God goed is? Bezwaren tegen het christelijk geloof -2 Franeker 8 november 2009

1. Probleem: waarom al dat lijden? Hoe kan het samen gaan? God is goed: Hij is te vertrouwen God is almachtig: Hij kan het kwaad tegenhouden Er is kwaad en lijden op aarde

2. Het is een probleem Als je niet meer in God gelooft, zijn kwaad, lijden, onrecht dan verdwenen? Lijden is een probleem – maar wanneer ben je beter af: met God of zonder God? De Bijbel helpt je om in je lijden te doorstaan samen met God Iedere situatie is anders – een heel gevarieerd boek

3. De Bijbel over het lijden als probleem Genesis 3: het raadsel van de zondeval Waar komt in een goede schepping van God de slang vandaan? Waarom probeert de slang de vrouw te verleiden? Waarom luistert de vrouw? Waarom eten de vrouw en haar man? Het gebeurt, maar waarom?

3. De Bijbel over het lijden als probleem Psalm 10,1-2: Waarom, HEER, bent u zo ver en verbergt u zich in tijden van nood? In hun hoogmoed vervolgen zondaars de zwakken – maak hen gevangenen van hun eigen plannen!

3. De Bijbel over het lijden als probleem Psalm 22,2-3: Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten? U blijft ver weg en redt mij niet, ook al schreeuw ik het uit. ‘Mijn God!’ roep ik overdag, en u antwoordt niet, ’s nachts, en ik vind geen rust.

3. De Bijbel over het lijden als probleem Psalm 44,24-25: Word wakker, Heer, waarom slaapt u? Ontwaak! Verstoot ons niet voor eeuwig. Waarom verbergt u uw gelaat, waarom vergeet u onze ellende, onze nood?

3. De Bijbel over het lijden als probleem Gebruik de klaagpsalmen als je ze nodig hebt – bij God klagen mag! Gebruik het boek Job als alles je afgepakt wordt en ze zeggen: ‘Waarom blijf je zo onberispelijk? Vervloek God toch en sterf.’ (Job 2,9) Doorsta zo je lijden samen met God

4. Het leven is zinloos en oneerlijk… Lucht en leegte, zegt Prediker, lucht en leegte, alles is leegte. Welk voordeel heeft de mens van alles wat hij heeft verworven, al zijn moeizaam gezwoeg onder de zon? (Prediker 1,2-3) Dit heb ik in mijn leeg bestaan gezien: een rechtvaardig mens gaat aan zijn rechtvaardigheid ten onder, een onrechtvaardig mens leeft lang ondanks zijn slechte daden (Prediker 7,15)

4. … omdat God het wil Welk voordeel heeft de mens van alles wat hij met zijn gezwoeg tot stand brengt? Ik heb gezien dat het een kwelling is, die hem door God wordt opgelegd. (Prediker 3,9-10) Want de schepping is ten prooi aan zinloosheid, niet uit eigen wil, maar door hem die haar daaraan heeft onderworpen. (Romeinen 8,20)

4. … omdat God het wil Genesis 3,16-19: Na de zondeval Is een bevalling een zware last Is de verhouding man-vrouw minder goed Is de aarde door God vervloekt Is werken zwoegen en zweten God onderwerpt de schepping aan zinloosheid

5. Mensen zondigen… Ieder mens heeft gezondigd – ook ik Jij en ik: schuldig voor God Mensen maken elkaars leven kapot Mensen sleuren elkaar mee in hun val Mensen hebben de duivel ruimte gegeven op aarde

5. … en dat heeft gevolgen Universeel: alle mensen sterven, ons leven is vergankelijk en zinloos geworden Mensen verdienen de dood, Lukas 13,2-3: Hij zei tegen hen: ‘Denken jullie dat die Galileeërs grotere zondaars waren dan alle andere Galileeërs, omdat ze dat ondergaan hebben? Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zul je allemaal op dezelfde wijze omkomen. Individueel: God kan mensen straffen

5. … en dat heeft gevolgen Oproep (Matteüs 4,17): Vanaf dat moment begon Jezus zijn verkondiging. ‘Kom tot inkeer,’ zei hij, ‘want het koninkrijk van de hemel is nabij!’ Maak een gebed als Psalm 51 je eigen Ga met je schuld naar God toe en doorsta je lijden samen met God

6. God is in het lijden bij ons Jezus lijdt met ons mee: Als mens Door het lijden van anderen Als slachtoffer van onrecht Door pesterijen en martelingen Als godslasteraar en als opstandeling Zelfs God, zijn Vader, verlaat Hem Tot in de dood

7. God overwint het lijden Jezus Christus staat uit de dood op Gods plan: door de dood van Jezus Christus ons verlossen van zonde Het kwaad tegen Jezus wordt ten goede gekeerd Jezus’ dood en opstanding: nu komt Gods koninkrijk Belofte: kwaad, lijden, tranen: ze zullen verdwijnen voor wie in Christus gelooft

8. God gebruikt het lijden Als weg naar verlossing en heerlijkheid Om ons op te voeden (Hebr 12,5-11) Om ons geloof te toetsen (1 Petrus 1,7) Om het lijden van Christus aan te vullen, als lijden voor anderen (2 Korinte 4,10; Kolossenzen 1,24)

8. God gebruikt het lijden Romeinen 8: 17b-18: Wij moeten delen in Christus’ lijden om met hem te kunnen delen in Gods luister. Ik ben ervan overtuigd dat het lijden van deze tijd in geen verhouding staat tot de luister die ons in de toekomst zal worden geopenbaard. 28: En wij weten dat voor wie God liefhebben, voor wie volgens zijn voornemen geroepen zijn, alles bijdraagt aan het goede.

9. God is goed en machtig Het blijft een open vraag: waarom? God is goed: Hij heeft alles ervoor over om ons te verlossen God is machtig: Hij kan al het kwaad laten bijdragen aan het goede God is goed en machtig: Hij overwint het kwaad door het goede, zonder zelf ooit kwaad te doen

9. God is goed en machtig Openbaring 5,3-4: Groot en wonderbaarlijk zijn uw werken, Heer, onze God, Almachtige, rechtvaardig en betrouwbaar is uw bestuur, vorst van de volken. Wie zou u, Heer, niet vereren, uw naam niet prijzen? Want u alleen bent heilig. Alle volken zullen komen en zich voor u neerbuigen, want uw rechtvaardige daden zijn geopenbaard.