Bouwplaats Lokale verzorgingsstaat Hans Bosselaar

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Advertisements

Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Overheid en particulier initiatief:
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Mantelzorg: zwakke schakel of ijzersterke verbinding in de zorgketen?
De WMO, en maatschappelijke dienstverlening Naar een integrale aanpak.
Bestuurlijke relevantie
Van visie naar actie.
1 Prof. dr. B. Denters Hoogleraar Bestuurskunde (UT) Wetenschappelijk directeur KennisInstituut Stedelijke Samenleving (KISS) In de kramp vanwege de krimp?
Aedescongres 2007 Meedoen in de samenleving Samenwerking in het publieke domein Van goede bedoelingen naar harde resultaten Inleider: Leo Lenssen.
Oriëntatiepunten voor een geslaagde wijkaanpak. De burger is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn welzijn. Activeren is goed luisteren.
Strategisch Leren in Regionale Netwerken Willem Salet Hgl planologie UvA.
De Wet maatschappelijke ondersteuning NAAM Bert Holman DATUM februari PLAATS Eindhoven.
Ervaring opdoen met versterken van informele netwerken bij opgroeien en opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut Regiobijeenkomst professionele.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
PC Federatief SWV Primair Onderwijs Rijswijk e.o.
Actief Burgerschap & Zelfmanagement bij, door, van en met ouderen
Samenvatting in beeld van het werkboek Maatschappijleer
Oefening in bescheidenheid
van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij
Nieuwe ouderenzorg: overwegingen van een grensganger
januari en februari 2011 Linda Hazenkamp
niet van nu Thema’s als ‘actief burgerschap’ stonden al voor de crisis op de agenda - “De verzorgingsstaat herwogen” (WRR 2006) - ‘Andere overheid, (kabinetsvisie.
Plan van aanpak Duurzaam denken en doen op De Kleine Aarde Tom Bade.
Oranje Fonds & mentoring Niels van Zeben
Van gulzig bestuur naar ‘crafting communities’
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Lectoraat Jeugd. Samen Aanleiding: coöperatie Uitgangspunt: delen, samenwerken, ontwikkelen.
Samen met ouders en jeugd!?
De economische dimensie
Wet Maatschappelijke Ondersteuning 24 mei Hoe het was… Welzijnswet Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) Aantal subsidieregelingen uit.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
H4B - Maatschappijleer H 5 - § 4 – Van nachtwakersstaat tot verzorgingsstaat Geschiedenis van de sociale wetgeving in Nederland: … – Nachtwakersstaat.
3.2: Sociale Partners en overheid Sociale partners: werkgevers- en werknemersorganisaties Poldermodel: ‘oplossen van problemen door overleg met de betrokkenen.
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Krimp biedt kansen ! 3 november 2015.
Empowerment Gezins- en wijkgericht werken Kwartaal 3 week 5.
Project oriëntatie op het beroep
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Sociaal Domein Kop van Noord Holland Samenwerking tussen gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.
Verkenning Informatievoorziening Sociaal Domein Decentralisaties Jeugd, WMO, Participatie Hans Versteeg - VNG Expertmeeting Informatievoorziening GGD-NL.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Sociale Professionals in de civil society Denktank AWBZ MOgroep, 5 maart 2013 Heleen Jumelet.
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Cultuurnota Alblasserdam BIO 8 oktober Waarom een cultuurnota? Ontsluiten aanbod Kansen benutten Visie en focus: kader Samenhang en samenwerking.
6 jaar web 2.0 zorg | welzijn bert mulder | lector informatie, technologie en samenleving | haagse hogeschool.
Buurt op Eigen Kracht Mee®doen. De samenleving en onze inzet Profes- sionele inzet Collectieve voorzieninge n Mensen zorgen voor elkaar Mensen zorgen.
Burgerplanvorming. Participatiesamenleving volgens de overheid 1. Terugtredende verzorgingsstaat (budgettair en stuurbaarheid)  nieuwe taakverdeling.
Gebundelde krachten Beleidskader decentralisaties Midden Holland.
Participatie Advies Raad De PAR in het kort Presentatie over PAR voor Sportcafe1.
Ervaringen uit verleden. De verandering is de enige constante.
Het belang van samenwerken en verbinden van senioren
Besturen met Burgerkracht
Plaatsbepaling in de gemeenschap
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
De Kanteling Compensatie Van verzekerd recht en zorgplicht naar….
Sociaal werk in een veranderende samenleving
Thema 3: De verzorgingsstaat
Dementievriendelijk Noord-Brabant
Socialisme: wij Meer gelijkheid (einde maken aan armoede en ongelijkheid) Meer sociale rechtvaardigheid De zwakkeren in de samenleving moeten beschermd.
Thema 3: De verzorgingsstaat
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Gemeentelijke inkoop decentralisaties
Kadernota sociaal domein
MOVE UP! OCMW VAN BRUSSEL.
Verandering leidt tot beter sociaal werk. Of niet?
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Transcript van de presentatie:

Bouwplaats Lokale verzorgingsstaat Hans Bosselaar Boek: Auteurs in de zaal Ik schets kort de achtergrond van het boek en een aantal hoofdlijnen Ik ga ervan uit dat jullie op de hoogte zijn van de actuele context: activering, decentralisaties en bezuiniging Dat geeft een zekere dynamiek op lokaal niveau. Zowel wat betreft de inrichting van de lokale verzorgingstaat/ de governance Als de uitkomst ervan: een stelsel van lokale arrangementen of de inrichting van de civil society Met name over het laatste gaat dit boek: Daarom ga ik vooral in op een aantal principes/lessen die de auteurs hier geformuleerd hebben. Ik geef een korte inleiding. Tijdens de discussie komen deze vast terug en kunnen ook de auterus zich in het debat melden 1

Vroeger was alles simpel 2

Vroeger was alles simpel 3

Niet te grote ongelijkheid Sociale beginselen Samenleven Samen werken Niet te grote ongelijkheid Na de oorlog: sterke staat die voor ons zorgt Op grond van deze beginselen 4

De beginselen zijn …… 5

…. niet veel veranderd Kritiek op Rutte, Het is uiteindelijk een sociaal democraat 6

Wat Wie Hoe Wel veranderd Beginselen staan overeind, maar er verandert veel Wat Wie hoe 7

Wie: de staat (met partners) Vroeger Wat: (WRR: 4 v’s) Inkomenszekerheid Zorg en welzijn Emancipatie Sociale samenhang   Wie: de staat (met partners) Hoe: stelsel verzekeringen en voorzieningen verzekeren, verzorgen, verheffen, verbinden 8

Sobere inkomensbescherming Civil society Nu Wat: Activering Sobere inkomensbescherming Civil society Wie: lokale besturen/organisaties Hoe: lokaal verschillend  Wat: Maatwerken Versobering Afnemendeinkomens bescherming Aandacht op ACTIVERING Preventie Wie: Verplaatsen naar de plaats waar de kennis is. lokale besturen/organisaties(government naar governance) Hoe: Er komt steeds meer ruimte voor lokale invulling. Zwel op gemeentelijk niveau, maar ook in bedrijven (zie bijvoorbeeld ziektewet, re-integratie-arrangemente Lokale invulling: WWB, WMO Ook zietkeverzuim e.d. 9

Bodem voor de bouwplaats lokale verzorgingsstaat Metafoor van de bouwplaats is op z’n plaats wie is steeds ruimter Wat is steeds ruimer Hoe is helemaal ruim Oftewel: we weten dat er een woonvoorziening moet komen en geen snelweg of zwembad, maar verder staat nog veel open 10

  WIE? Het Wie doet ertoe. Bijvoorbeeld als het gaat om een ballteje hooghouden. 11

Wie Iedereen geeft er z’n eigen invulling aan. Het is natuurlijk wel de vraag wie hierin een rol op zich neemt. Heb je het geluk dat je met Messi speelt of met een mindere voetballer. 12

Wie 13

Wie 14

Gemeenschappelijk: institutionele entrepreneurs Niet de staat, maar de civil society (niet government, maar governance) Managers Gemeenteraden Professionals Cliënten Burgers Toezichthouders Gemeenschappelijk: institutionele entrepreneurs Jutith schtijft hierover Kern: het gaat om institutionele entrepreneurs Geen verkokerde mensen die zich op oude posities beroepen. Ook de juristen zeggen dat. Munneke: gemeenteraad, moet niet op z’n juridische strepen gaan staan (en deze zeker niet overschatten) Interssant conclusie: het gaat om aandacht en betrokkenheid. Om ruimte geven 15

KANSEN Institutionele entrepreneurs hebben Jutith schtijft hierover Kern: het gaat om institutionele entrepreneurs Geen verkokerde mensen die zich op oude posities beroepen. Ook de juristen zeggen dat. Munneke: gemeenteraad, moet niet op z’n juridische strepen gaan staan (en deze zeker niet overschatten) Interssant conclusie: het gaat om aandacht en betrokkenheid. Om ruimte geven 16

Maar ja, wat zegt een kans Jutith schtijft hierover Kern: het gaat om institutionele entrepreneurs Geen verkokerde mensen die zich op oude posities beroepen. Ook de juristen zeggen dat. Munneke: gemeenteraad, moet niet op z’n juridische strepen gaan staan (en deze zeker niet overschatten) Interssant conclusie: het gaat om aandacht en betrokkenheid. Om ruimte geven 17

Of deze…. Jutith schtijft hierover Kern: het gaat om institutionele entrepreneurs Geen verkokerde mensen die zich op oude posities beroepen. Ook de juristen zeggen dat. Munneke: gemeenteraad, moet niet op z’n juridische strepen gaan staan (en deze zeker niet overschatten) Interssant conclusie: het gaat om aandacht en betrokkenheid. Om ruimte geven 18

Dan is dit nog minder frustrerend 19

Kortom het draait om het   HOE? 20

Eerst enkele waarschuwingen Crafting: vraagt om bescheiden bestuur Trommel Bestuur vanuit aandacht Munneke Diaoog 21

Recentralisatie Responsabilisering Repressiviteit Richtingloosheid De belangrijkste adders: De 5 R-en Recentralisatie Responsabilisering Repressiviteit Richtingloosheid Rooskleurigheid Recentralisatie: gemeente laat zich leiden door den Haag (prikkels in de bijstand, tegenprestatie e.d. Responsabilisering: gemeente span burgers voor haar karretje (bijvoorbeeld vanwege bezuinigingen) Repressiviteit (mensbeeld van gemeenten is negatief Richtingloosheid:De mooie netwerksamenleving leidt tot niets (zie Kabinet Rutte) Rooskleurigheid: zie filmpje volgende dia 22

http://www. invoeringwmo http://www.invoeringwmo.nl/bibliotheek/gemeenschappelijke-taal-het-sociale-domein

Aandacht voor het proces (met ironie) Belang van visie Lessen van de auteurs ABC-tje Aandacht voor het proces (met ironie) Belang van visie Compagnon gemeenteraad Dialoog is belangrijk, maar kwetsbaar Experimenteer: geen grand design, maar kleine stappen Judith van der Veer Integraliteit, sociale samenhang zijn toverwoorden. Maar op lokaal niveau is dat niet eenvoudig. Veel institutionele barrières en conflicterende wetgeving laat zien op grond van de WMO dat de vernieuwing die op lokaal niveau gerealiseerd wordt in kleine stapjes gaat. DAt vraagt tijd en ruimte voor experiment Het vraagt ook om bescheidenheid van bestuurders: Geef ruimte aan een proces van wat sennett ambachtelijkheid noemt. Craftmanship Waardeer de intrinsieke logica van de dienstverleningprocessen die ontstaat in plaats van deze te claimen n te beheersen ALEX: Casus tegenprestatie DUCO Visie: Het gaat in het lokale proces om het verbinden van de politieke eisen en wensen aan de mogelijkheden die de wetgeving, maar vooral de uitvoeringsorganisatie biedt. Daarvoor is de rol van de manager van belang HANS Dialoog. Op elk niveau partien betrekken. Op niveau van de beleidsvorming en op niveau van de uitvoering: het keukentafelgesprek. Ongelijkheid van partijen is belangrijk gegeven. Dat moet je bestijrden door Professionalisering Empowerment Protocollering Maar ook hier: VISIE IS BELANGRIJK OM DE DIALOOG AAN TE GAAN Reflectie juridische inbedding Soepel omgaan met bestuursrecht Raad: expertide,aandacht en betrokkenheid Crafting: vraagt om bescheiden bestuur Trommel Bestuur vanuit aandacht Munneke Ironie is belangrijk begrip hierbij EMPIRIE Diaoog Belang van visie. Van iedereen die een rol wil spelen. EMPIRI 24

  WAT 25

Verschillende local welfare landscapes? Lessen Crafting: vraagt om bescheiden bestuur Trommel Bestuur vanuit aandacht Munneke Diaoog 26