Train je brein!.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Spreekbeurt van Pietje Puk Juni 2012
Advertisements

Het tweede werkstuk.
Hoe kun je informatie het beste in het geheugen opslaan?
Intentie veranderen door bewustzijn
Autisme en Mindmap Thuis en op School
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Woorden en tijd.....
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Hoe maak je een werkstuk.
Discipelschap.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
SPREEKBEURT 3de LEERJAAR
Thuis leren en studeren. Tip Oktober © Have Tip November Tip December Tip Januari Tip Februari Tip Maart Tip April.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
De gebruiksaanwijzing van het menselijk brein
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Een lessenserie van drie lessen
De neurale basis van structuur in taal Gideon Borensztajn
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Iedereen coach naar Jef Clement.
De spreekbeurt..
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Als je meer middelen hebt dan doelen,
Met handen en voeten geloven 1
CanDo Coaching.
Een onverwacht feest Les 2
Intensief lezen Lees de tekst grondig door en duid kernwoorden en/of –zinnen aan. Doe dit zo. Hoe doe je dit? Volg de pijl en dan zie je het symbooltje.
Schrijven met een strategie
N T E R C I E F D E K N A CREATIEF DENKEN.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Opstel schrijven.
Werkhoudingsproblemen bij hoogbegaafde kinderen
Les 4 – Kan ik meer met media?. Inhoud van de les Invullen werkblad Wedstrijd: de ‘Media challenge’ Presentatie plannen Beoordeling Invullen van de mediacompetenties.
De stilte is een prachtige taal die weinig mensen kennen.
Altijd online!.
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
Onze doelen en visie in beeld
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
BLOK 4 Rust en jouw voorbereiding Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Groepsdynamica & Interactief communiceren
Hoe leert de ruiter NHB DEURNE.
Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 (en soms ook groep 6)
Ondernemend gedrag Hoofdstuk 2 Kan het ook beter? Signaleer mogelijkheden voor verandering.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 8 Onderdeel : communicatie.
Woordjes leren.
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
Powerpoint presentatie.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Hoe maak je een werkstuk? Begin op tijd!!. Kies een leuk onderwerp  Denk aan een hobby, sport, beroep, stad of onderwerp uit een van de lesboeken van.
Hand-Out.
Breinleren.
Workshop ‘netwerken, samenwerken, delen en verbinden in de praktijk’
© UNIEK IN DE KLAS.
Thema 4 : wat voor een type ben jij?
Studie vaardigheden Thema 3: Jouw brein.
“Leef je leven alsof het de tweede keer is’ Victor Frank”
Ik heb mijn boek uit… Wat nu?.
Federatie Tilburgse Zangverenigingen – 31 maart 2018
Nee-zeggen Footer Text 12/30/2018.
Slim tellen.
Federatie Tilburgse Zangverenigingen – 31 maart 2018
Slim tellen.
Transcript van de presentatie:

Train je brein!

Stellingen Talent heb je en kan je niet kweken. Je wordt slim geboren. Door te oefenen, kan je alles leren. Mensen hebben een talen- of een wiskundeknobbel. Je kan alles worden als je in jezelf gelooft. Ik kan niet tekenen, dat heb ik niet in me. Iedereen kan leren tekenen.

Geloof je in jezelf? http://www.youtube.com/watch?v=qfewtndGnCY Air Jordan become legendary: maybe sneakerfiles.com “Misschien lijkt het wel of basketbal voor mij een door god gegeven geschenk is, vergeet het maar. Het is iets waar ik heel hard voor gewerkt heb. ‘Elke dag van mijn leven’.” M. Jordan

Als je denkt… Als iemand me zegt dat ik iets niet kan, stop ik er mee en voel ik me dom. Dat is moeilijk, dat doe ik niet. Ik haak af. Fouten maken is vervelend, ik voel me dom. Als ik iets niet kan, begin ik er ook niet graag aan. = FIXED MINDSET  VAST, geen groeimogelijkheid Als iemand me zegt dat ik iets niet kan, zet ik er pas echt mijn tanden in. Dit is moeilijk, nu is het pas leuk en uitdagend. Ik vind het leuk om door te zetten. Van fouten kan je veel leren. Ik kan er beter in worden door veel en hard te oefenen. = GROWTH MINDSET  GROEI + GELOOF IN JEZELF

SUCCES! DUS…. Geloof in je eigen kunnen! Fouten maken mag! Veel en hard oefenen leidt tot … SUCCES!

Goed nieuws! Je brein werkt als een spier. Hoe meer en beter je jouw brein traint, hoe sterker het wordt. TRAINING

Hoe werkt je brein?

1. Van geitenpaadje tot verkeersknooppunt

2. Maak kennis met je brein. Alles wat je hoort, ziet, ruikt, proeft of voelt, gaat via zenuwen naar je brein. Je denkt, droomt, onthoudt en leert met je brein.

3. Hoe werkt jouw breinfabriek? Een hersencel = een neuron Informatie doorgeven aan ander neuron Informatie ontvangen van ander neuron

4. Hoe leren je hersenen? STAP 1: Eerste contact is zwak => aanleg nieuwe verbindingen STAP 2: Steeds weer dezelfde cellen maken contact met elkaar => de neuronen veranderen: ze worden dikker en krijgen meer mondjes en oortjes.

GEVOLG: Het signaal wordt beter en sneller doorgegeven: het contact is sterker. De hersencellen worden aan elkaar verbonden in een sterk netwerk. “Neuronen die samen vuren, worden goede buren.” (breinprofessor J. Murre)

5. Hoe zit dat dan met ons leren? Dingen die je eerst moeilijk vond om te leren, zijn veel makkelijker geworden. Als je dat veel beter kunt, dan wordt het steeds gemakkelijker om meer te leren en bij te leren. Het neuronengeitenpaadje werd een neuronenverkeersknooppunt

Hoe doe je dat nu? Als je de volgende keer denkt: Denk aan je brein en verander het geitenpaadje in een snelweg! Hoe doe je dat nu?

6 tips om je brein te versterken

TIP 1: EMOTIE Dopamine maakt nieuwe paadjes in de hersenen Speciale stof in de hersenen: DOPAMINE Is je leerstof… Spannend? Uitdagend? Interessant? Geef je niet op als… Je iets niet vindt? Het moeilijk is? Je een fout hebt gemaakt? Dopamine maakt nieuwe paadjes in de hersenen of zoekt omweggetjes zodat je de oplossing vindt. => Leerstof wordt beter onthouden!

Dus… Blijf nieuwsgierig en zoek uitdagingen op! Geef niet op als het niet meteen lukt! Fouten maken = leren!

TIP 2: CREATIE Werk actief met de leerstof en maak nieuwe paadjes in je hersenen. Bedenk… vragen over de leerstof een rijm met de moeilijke woorden een (strip)verhaal over de dingen die je wil onthouden …

TIP 3: ZINTUIGEN Bedenk een geur bij het onderwerp of roep een herinnering op. Zing een liedje of zoek een grappig filmpje. Maak tekeningen of collages over het onderwerp. Vertel in je eigen woorden over het onderwerp, leg het uit aan een ander, … Verzin gebaren of bewegingen terwijl je iets leert ( aantal voorbeelden tellen op je vingers,…)

TIP 4: FOCUS Richt je op je werkplek en taak. Stel jezelf drie grote vragen: Waar leer je? Hoe leer je? Waarom leer je?

1. Waar leer je? Welke studeerruimte lijkt je het meest geschikt? => je herinnert je beter wat je thuis hebt geleerd. Tip: Laat je werkplek lijken op je toetsplek

2. Hoe leer je? Wat is er fout aan deze kamer? => Zet alle multimedia uit. Je huiswerk is veel sneller klaar! TIP: Facebooken, sms’en, … terwijl je studeert, kost energie en extra tijd en zorgt voor fouten

3. Waarom leer je? Wat levert het je op? Wat kan je doen met de leerstof in de toekomst? Frans spreken op vakantie, taart delen in gelijke stukken omdat je breuken kent, … Wat kun je ermee?

TIP 5: Herhaal Ken je deze nog? => hak leerstof in stukjes en begin op tijd => Beweeg zodat je hersencellen tot rust komen. (geen tv, internet, maar sport zodat er zuurstof naar je hoofd gaat) TIP: 10 keer 1 is beter dan 1 keer 10 TIP: Houd geregeld pauze.

TIP 6: VOORTBOUWEN Bedenk wat je al weet/kan. Verzin iets waar het onderwerp op lijkt. Bekijk vooraf de opmaak/structuur van een tekst (titel, foto’s, tussentitels, …) TIP: Maak nieuwe paadjes vast aan bestaande paadjes!

Dus… vergeet deze cartoons, bewijs dat je alles kan leren als je wil!

“I don’t love studying. I hate studying. Tot slot… “I don’t love studying. I hate studying. I like learning. Learning is beautiful.” Natalie Portman