Pand-, retentie- en beslagrecht Marijn van Tuijl 11 oktober 2012

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het verhaal van de twee keien.
Advertisements

18. Vermogen, verhaal en faillissement
niets is zeker, dát is zeker!
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Brandverzekering met afstand van verhaal
Dieter Smolders en Jef Claes Projectwerk Academiejaar
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Het delcrederebeding ACIS-symposium, Amsterdam 4 maart 2011
KMO’s en zelfstandigen in het hart van de relancestrategie: concrete voortuitgang Sabine Laruelle, Minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw.
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Aansprakelijk? Reken maar…!.
Gastcollege Utrecht 17 oktober 2013 Thomas van Essen Spam & social media.
ARBEIDSOVEREENKOMST IN FAILLISSEMENT?
Scholengroep Sint-Rembert februari 2011
Contract, AV, incoterms, E-commerce en Weens koopverdrag
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Verbintenissenrecht versus goederenrecht
Het auteursrecht van deze presentatie berust bij de uitgever: Brink Boa Services vof, KvK nr Deze presentatie is ter beschikking gesteld op:
Roerende zekerheden en bescherming van de consument Reinhard Steennot Hoofddocent UGent Instituut Financieel Recht.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
‘Na-U-Clausule en samenloop’
Arrest Van Bommel-Ruijgrok
Arrest Hendrikx - Peters
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Beroepsgeheim Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
Onafhankelijkheid en Loyauteit Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
FAILLISSEMENTSRECHT ONDERNEMING EN RECHT.
Commercieel beleid en recht
20 juli 2014 Rotterdam. het voorgaande in Romeinen toen de kinderen (=Jakob en Ezau) nog niet geboren waren en goed noch kwaad hadden gedaan.
Opvolgend vervoer: een nuttig instrument
Spam & Social media Thomas van Essen Gastcollege Utrecht 7 oktober 2014.
HLB Van Daal & Partners, opgericht in 1979, is een ambitieuze accountants- en belastingadviesorganisatie met 8 kantoren in Midden- en Oost-Brabant.
Presentatie titel Transportrecht Rotterdam, 00 januari 2007
Presentatie titel Transportrecht Rotterdam, 00 januari 2007
Presentatie titel Transportrecht Rotterdam, 00 januari 2007
Eigendomsoverdracht 1. Levering 2. Krachtens geldige titel 3. Door beschikkingsbevoegde Eigenaar Vertegenwoordiger.
Copyright 2003 Stg Wireless Leiden Wireless Leiden: een eigen, vrij, snel en goedkoop draadloos computer- netwerk voor Leiden en omgeving.
3.4 Hoe woon je? Als je gaat verhuizen kun je een huis kopen of huren.
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Budgetteren H5 Omzetbelasting Ondernemer detailhandel.
Implema ntation of UN Resolutio n 1373 Financiële sancties FOD Financiën – Thesaurie 21 April april 2015 FOD Financiën - Thesaurie.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Beroepsgeheim en verschoningsrecht RC Actueel Verschoningsrecht notaris beperkt - de Volkskrant De Hoge Raad bepaalde in oktober 2007 dat het.
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H6. Beperkte rechten H7. De verbintenis in het algemeen H8. Nakoming en niet-nakoming.
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H4. Pand & Hypotheek. H5. Eigendom.
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H12. Koop & Ruil.
Scoring in het licht van de WBP Serge van Nuijs DMSA,
Tips en trucs om je te beschermen tegen het faillissement van je debiteur! Weert, 21 maart
Erven en schenken en aanverwante zaken Dina van Linge Van Linge en Tillema notarissen Hoogeveen.
Een kijkje in de keuken van:..... De Douanepraktijk André Jansen 15 maart 2011 – Deel I: Douanerecht –
Help! Worden een klokkenluider BP Holdings. Een klokkenluider is een persoon die de openbare of autoriteiten informeert over vermeende wangedrag plaatsvindt.
Liquiditeit en solvabiliteit Uitgangspunt is onderstaande balans … ActivaPassiva Gebouwen Eigen vermogen Inventaris Hypothecaire lening.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Overeenkomst niet goed opgezegd Schadevergoeding.
Lezing VNHI “Problemen in de winkelstraat” 12 mei 2016.
Bewijsrecht prof. mr. W.D.H. Asser Kasteel Waardenburg 6 december 2013.
INCOTERMS ® 2010 in de douanebranche Nationaal Douanecongres 2011 Marijn van Tuijl.
Actualiteiten beslag en executierecht
Contracteren met Algemene Voorwaarden
Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)
Contracteren van A tot Z
BASISREKENVAARDIGHEDEN
Transcript van de presentatie:

Pand-, retentie- en beslagrecht Marijn van Tuijl 11 oktober 2012 Douanecongres Pand-, retentie- en beslagrecht Marijn van Tuijl 11 oktober 2012

“dwangmiddelen” expediteur pandrecht: zekerheidsrecht op een zaak retentierecht: opschorting, vasthouden beslagrecht: Nederlands procesrechtelijk instrument

Fenex-voorwaarden Artikel 19 lid 1: Artikel 19 lid 2: “De expediteur heeft jegens een ieder, die daarvan afgifte verlangt, een pandrecht en een retentierecht op alle zaken, documenten en gelden die de expediteur uit welke hoofde en met welke bestemming ook onder zich heeft of zal krijgen, voor alle vorderingen die hij ten laste van de opdrachtgever en of eigenaar heeft of mocht krijgen. Bij doorzending van de zaken is de expediteur gerechtigd het verschuldigde bedrag daarop na te nemen of daarvoor een wissel te trekken met aangehechte verladingsdocumenten”. Artikel 19 lid 2: “De expediteur kan de hem in lid 1 toegekende rechten eveneens uitoefenen voor hetgeen hem door de opdrachtgever nog verschuldigd is in verband met voorgaande opdrachten.”

Beroep op Fenex-voorwaarden algemene voorwaarden bij aanvraag overeenkomst toepasselijk verklaren ter hand stellen

Zonder Fenex-voorwaarden Artikel 8:69 lid 2 BW: “De expediteur kan het recht van retentie uitoefenen op zaken of documenten, die hij in verband met de overeenkomst onder zich heeft, voor hetgeen hem ter zake van de overeenkomst door zijn opdrachtgever verschuldigd is of zal worden.”

Retentierecht jegens derden? Kan de expediteur ook goederen vasthouden als de eigenaar (niet zijnde de opdrachtgever) afgifte vordert?

Asbisc/ MAT Asbisc Sledopit Logrus MAT (FCA)

Asbisc/ MAT Retentierecht tegen derden inroepen kan als: de Fenex-voorwaarden toepasselijk zijn de opdrachtgever de “vrije hand” heeft gegeven bij het geven van de opdracht er derhalve tenminste een “ketenverband” is tussen eigenaar en expediteur

Expediteur in andere hoedanigheid opslag 200 pallets opdrachtgever is rederij rederij gaat failliet derde/eigenaar vordert afgifte Fenex-voorwaarden niet van toepassing

Expediteur in andere hoedanigheid Dus: expediteur in andere rol dan “doen vervoerder” heeft soms een uitgebreider retentierecht als de Fenex-voorwaarden niet van toepassing zijn.

Anti-dumpingrecht expediteur doet invoeraangifte in 2009 douane legt na controle achteraf Uitnodiging tot Betaling op grondslag: oorsprongscertificaten onjuist, naheffing anti-dumpingrecht expediteur vordert betaling van opdrachtgever een container komt binnen via de haven Rotterdam Fenex-voorwaarden van toepassing verklaard maar niet ter hand gesteld.

Anti-dumpingrecht dus: expediteur kan geen beroep doen op retentierecht voor dergelijke “oude”) douanevorderingen beslaglegging kan dan uitkomst bieden beslaglegging kent andere risico’s: in geval van faillissement debiteur, andere beslagleggers

Retentierecht en faillissement expediteur slaat goederen klant op opdrachtgever is een vennootschap in grotere groep de hele groep gaat failliet curator vordert afgifte kan de expediteur de zaken vasthouden?

Retentierecht en faillissement de curator kan het retentierecht doorbreken de expediteur heeft voorrecht op de verkoopopbrengst de douane-expediteur heeft overigens op grond van de wet sowieso (ook als geen retentierecht wordt uitgeoefend) een hoog voorrecht voor vorderingen op zijn (failliete) opdrachtgever voor wat betreft betaalde rechten (art. 1:12 Algemene douanewet)

Dank voor uw aandacht! Kneppelhout & Korthals Advocaten Marijn van Tuijl 010 400 5136 mvt@kneppelhout.nl