Www.BoekStart.nl.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samengesteld door schoolWise.
Advertisements

Eigen kracht Vrijwillige kracht Professionele kracht
Boekbaby’s en Boekenbende
Ontwikkelingen in het VO. Passend Onderwijs • Samenwerkingsverbanden in de regio • De huidige organisatie van passend onderwijs is ingewikkeld. Ook is.
Centrale werkwinkel D:
Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
Hoetchikoetchi, Cultuur voor baby’s en peuters
Psalm 86 : 6 Leer mij naar Uw wil te hand’len, ‘k Zal dan in Uw waarheid wand’len; Neig mijn hart, en voeg het saam, Tot de vrees van Uwen Naam. Heer’,
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Provinciaal stappenplan
Het leerkansenprofiel in Den Haag
Project Risicocommunicatie Brabant Dialogen en Dilemma’s
UA – 11 mei Missie Stichting Lezen wil brede bevolkings- groepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke.
Nieuwe vrienden maken en
Individuele Leerlingenmobiliteit Comenius Monitoringdag 4 mei 2011, Alden Biesen.
UA 3 mei Stichting Lezen wil brede bevolkingsgroepen het plezier en het nut van lezen laten ontdekken en beleven om zo hun persoonlijke ontwikkeling.
Maatschappelijke Stages
Gold Colfield Traineeship Presentatie ideeënwedstrijd Koen van den Berk Management trainee Young Colfield traineeship Den Bosch, 2013.
Lezen op de LEA strategisch netwerken in leesbevordering Adriaan Langendonk Landelijk Projectleider Stichting Lezen/SIOB 20 januari 2011.
Taalstimuleringin Genk Bibus & Biba - een praktijkvoorbeeld -
Zondag 21 april  Hele dag cultuur voor kinderen (en hun ouders/begeleiders) ◦ Voorstellingen ◦ Doorlopende animatie en activiteiten ◦ Workshops.
Datum Naam school Naam presentator
Pantein 4 bedrijven Regio Brabant Noord Oost
Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering.
BoekStart in de Kinderopvang 18 oktober 2010
De openbare bibliotheek in verandering Presentatie bibliotheekvernieuwing in West-Friesland M. van Wijk Mei 2008, Stede Broec.
VOOR WERKZOEKENDE 40+ERS
Stichting Alodo Lokale inkomsten gezondheidszorg 25 maart 2010.
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Wat is Boekbaby’s? Samen genieten van boeken Maximale kansen voor alle kinderen Boeken in alle gezinnen brengen.
Bedankt! Sinds ……….delen jullie met veel enthousiasme Boekbaby’s-pakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
SchoolWise Samengesteld door. Programma ● Wat is schoolWise ● Waarom schoolWise ● Hoe werkt schoolWise - Zoeken en vinden - Uitlenen - Mediabeheer ● Starten.
In opdracht van SIOB 15 augustus Wat is dBos? De Bibliotheek op school is een landelijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs.
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
Kenniscirkel dBos 11 oktober Beeld tot nu toe – NH ● Open deur voor de kwartiermaker ● Combinatie met regeling cultuureducatie ● Kennisdelen graag.
Korte systematische terugblik Project Interne bedrijfsvoering Scholing en opleiding Materialen Collectie Communicatie Financiën Conclusies Boekstart in.
Wat is Boekenpret ? Boekenpret is een leesbevorderingsprogramma voor kinderen van 0-6 jaar. Het programma is methodisch van opzet:  Structureel  Longitudinaal.
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Geschiedenis in een boekenkast. Entoen.nu 2007: commissie van Oostrom presenteert Canon van Nederland Stichting entoen.nu stimuleert het gebruik van de.
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
Presentatie landelijke resultaten monitor Samengesteld door:
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
Monitor dBos terugblik op praktische ervaringen meting vooruitblik en planning meting Kunst van Lezen Nicolien de Pater.
Boekstart Start Pilot Brabant Onderzoek Theek 5 –Kennis –Faciliteit –Omgeving.
Monitor BoekStart meting 2016 Nicolien de Pater Landelijk contactpersoon Monitor BoekStart.
Welkom laaggeletterde ouders bereiken met leesbevordering
De BoekStartcoach Conferentie ‘Tel mee met Taal’
Duurzaam Idskenhuizen
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Groep 2 Begrijpend luisteren
Bedankt! Jullie delen met veel enthousiasme Boekstartpakketten uit aan alle kinderen van 6 maanden.
Voorlezen in de kinderopvang
voor Rotterdamse kinderen
BoekStart voor baby’s > Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) > Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te.
naam gemeente | datum start
De BoekStartcoach.
Van zorgen voor naar zorgen dat…
Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Pilot 3: Innovatieve schuldhulpverlening aan jongeren en preventie
NDC Goirle wandelt!.
Bereslim verbinden aan boeken
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

www.BoekStart.nl

BoekStart

Initiatief BoekStart Ministerie van OC&W (Plasterk), onderdeel van Kunst van Lezen (www.kunstvanlezen.nl) Stichting Lezen Sectorinstituut Openbare Bibliotheken Basisbibliotheken en PSO’s

Oorsprong Cultuurnota ‘Innoveren en participeren´ Kunst van Leven (10-puntenplan) Kunst van Lezen, Leesbevorderingsproject Invoering BoekStart Dienstverlening bibliotheken op taalachterstandscholen Cultuurhistorische Canon Ontwikkeling leesbevorderingsnetwerken

BoekStart Doel is om ouders van baby’s (0-1 jaar) intensief met boeken en het lezen daarvan in aanraking te brengen door ze actief te binden aan de plaatselijke Openbare Bibliotheek. BoekStart is de letterlijke start van doorlopende leeslijn, gebaseerd op het principe van de doorlopende leerlijn.

Bookstart Groot-Brittannië Bookstart is in 1992 in Engeland ontwikkeld. Alle jonge kinderen worden voorzien van een pakket boeken. Taalontwikkeling en leesbevordering zijn de belangrijkste motieven. Onderzoek: Bookstart kinderen hebben een voorsprong bij aanvang van het aanvankelijke lees- en taalonderwijs, en behouden deze voorsprong.

Boekbaby’s Vlaanderen Pilootproject: 2005-2007 Boekbaby’s startte in 2005 als een pilootproject in tien Vlaamse steden en gemeenten. 300 deelnemende gezinnen kregen van de plaatselijke openbare bibliotheek een gratis Boekbaby's-pakket toen hun baby zes maanden oud was. Resultaten onderzoek - Boekbaby’s is een sterke stimulans. - Ouders hebben graag impliciete ondersteuning bij het voorlezen. - Leren en plezier vormen de belangrijkste criteria wanneer ouders een boek voor hun baby kiezen. - Vaders en moeders ervaren voorlezen en verhalen vertellen anders.

BoekStart Nederland De basis van BoekStart is: Ouders en baby’s delen boeken BoekStart is er voor elke baby Iedere baby wordt bereikt Nauwe samenwerking tussen instanties

Doelstelling van BoekStart BoekStart wordt zichtbaar positief ontvangen door ouders van baby’s BoekStart ouders maken blijvend actief gebruik van de bibliotheek in bezoekfrequentie en het lenen van materialen voor hun baby’s BoekStart wordt actief ondersteund door bibliotheken, maar ook door consultatiebureaus, gemeenten en kinderdagverblijven

Start proef in 2008/2009 in Noord-Brabant 5 Brabantse basisbibliotheken Den Bosch Helmond Biblioplus Theek 5 (Raamsdonksveer en Rijen) Waalwijk Oktober 2008 aanvang pilot Looptijd tot april 2009 Onder regie van Cubiss

Hoe werkt BoekStart? Ouders ontvangen een welkomstbrief van de burgemeester als een kindje 3 maanden is met een introductie van BoekStart Bij de brief zit een BoekStart waardebon, waarmee ouders het gratis BoekStart koffertje af kunnen halen bij de bibliotheek In de bibliotheek krijgen de ouders voor de waardebon een BoekStart koffertje met een BoekStartlogo met een babyboekje, een cd met kinderliedjes en een boekenlegger met tips voor andere boeken. De bibliotheek geeft aandacht aan kinderdagverblijven door een aantal koffertjes met informatie te bezorgen en een gesprek te voeren over aandacht voor BoekStart

Hoe werkt BoekStart? (vervolg) Als het kindje 7 maanden is, wordt tijdens het bezoek aan het consultatiebureau gewezen op de BoekStart waardebon. Zijn ouders al bij de bibliotheek geweest dan wordt nog extra aandacht gevestigd op het belang van lezen. Zo niet, dan is dit de tweede kans om ouders toe te leiden naar het bezoek aan de bibliotheek Voor de bibliotheek en op het consultatiebureau is een film op DVD beschikbaar met videomateriaal uit de praktijk) waarin voorbeeldgedrag van interactie met baby’s te zien is Aanpassing van inrichting van bibliotheek voor ontvangst van ouders met baby’s en organisatie van activiteiten, ook aandacht voor een aantrekkelijke presentatie bij het consultatiebureau Training voor bibliotheekmedewerkers en medewerkers van het consultatiebureau

Voorbeeld inrichting

BoekStart wordt in 2010 in heel Nederland ingevoerd Op basis van de ervaringen van de introductie in Noord-Brabant is een basisdocument BoekStart vastgesteld. In 2009 zijn op basis van dit document in alle provincies proeven gehouden. Vanaf 2010 kunnen alle bibliotheken BoekStart invoeren. Streven is om 80.000 baby’s te bereiken in 2010.

BoekStart 2010 Op basis van de resultaten van de diverse proeven : 2010 BoekStart landelijk uitrollen. De focus van de projectleiding van Kunst van Lezen in aanpak en financiering komt vanaf 2010 te liggen op organisatie, ondersteuning en promotie op landelijk niveau. De centrale site is www.BoekStart.nl. Via BoekStart@lezen.nl kan nadere informatie worden verkregen. Lokaal wordt de bibliotheek verantwoordelijk voor implementatie en financiering van het ontwikkelde model voor baby’s. Het koffertje met inhoud en een extra financiering van 10 euro per bereikte baby wordt door de landelijke organisatie aangeboden. De coördinatoren van de PSO’s en de G4 bibliotheken begeleiden de uitrol in hun werkgebieden. Er is een standaardprojectplan beschikbaar dat bij de landelijke organisatie kan worden ingediend.