Food Valley en landbouw Gerrit Meester Nijkerk, 1 november 2012
Grondgebruik Food Valley in hectares Bron CBS-Statline
Aantal landbouwbedrijven met …. in Food Valley Bron CBS-Statline
Totale aantallen dieren Bron CBS-Statline
Aantallen dieren: koeien en paarden Bron CBS-Statline
Aantallen dieren: leghennen Bron CBS-Statline
Aantallen dieren: overige Bron CBS-Statline
Gemiddeld aantal dieren per bedrijf: koeien en paarden
Gemiddeld aantal dieren per bedrijf: vleeskalveren en varkens
Gemiddeld aantal dieren per bedrijf: leghennen en vleeskuikens
Nederlandse land- en tuinbouw: melk Aantal melkkoeien 1,6 miljoen op bedrijven in 1960: 9 per bedrijf 2,5 miljoen op bedrijven in 1983: 41 per bedrijf 1,5 miljoen op bedrijven in 2010: 75 per bedrijf waarvan 352 bedrijven met 200 en meer dieren Melkproductie 6,7 miljoen ton in ,2 miljoen ton in ,9 miljoen ton in 2010 Productie per koe: kg in kg in kg in 2010 Bron: CBS/LEI
Nederlandse land- en tuinbouw: varkens Varkens totaal 3 mln op bedrijven in 1960: 20 per bedrijf 15 mln op bedrijven in 1997: 700 per bedrijf 12 mln op bedrijven in 2010: per bedrijf Fokvarkens 1,2 mln fokzeugen op bedrijven in 2010: 416 per bedrijf waarvan 170 bedrijven met en meer dieren Vleesvarkens 6 mln vleesvarkens op bedrijven in 2010: per bedrijf waarvan 133 bedrijven met en meer dieren Bron: CBS/LEI
Nederlandse land- en tuinbouw: overige dieren Vleeskuikens 4,5 mln in mln in 2010 op 640 bedrijven: per bedrijf waarvan 138 bedrijven met en meer dieren Leghennen 38 mln in 1960 op bedrijven: 100 per bedrijf 48 mln in 2010 op bedrijven: per bedrijf waarvan 58 bedrijven met en meer dieren Paarden en pony’s in in in 2010 Bron: CBS/LEI
Glazen bol (1) Melkveehouderij 13 mln ton afzet en liter koeien levert 1,3 miljoen melkkoeien 400 dieren per bedrijf levert nog slechts bedrijven Meer robuuste dieren met langere levensduur dus minder grootvee-eenheden per ha Koeien al of niet permanent op stal
Glazen bol (2) Verdere daling aantal varkens 5 tot 10 mln dieren mogelijk meer naar niche-markten maximaal bedrijven Leghennen en vleeskuikens meer robuuste en diervriendelijke systemen maximaal enkele honderden bedrijven
Glazen bol (3) Eveneens verdere concentratie en niche markten in plantaardige teelten (akkerbouw, open grond tuinbouw, glastuinbouw) Geen betekenisvolle verdere ontwikkeling verbrede of multifunctionele landbouw in traditionele zin Wel nieuwe combinatie van (mega-) bedrijven land- en tuinbouw met energiewinning, hergebruik van grondstoffen, enz.
Glazen bol (4) Bedrijven (ook “mega”) blijven arbeidsbezetting van ongeveer 2 personen houden dit met uitzondering van glastuinbouw en misschien deel intensieve veehouderij Wel grote “bottle necks” in financiering bedrijven traditionele gezinsbedrijf met eigen vermogen van boeren en gezin als drager van alle risico’s kan niet meer zeker niet bij te verwachten grotere prijsvolatiliteit. andere financieringsvormen en beter risico-management noodzakelijk Grootste uitdaging is “licence-to-produce”
Ontwikkeling GLB-uitgaven in constante prijzen van 2007
Voorstellen GLB Binnen pijler 1 Afschaffing historisch model bedrijfstoeslagen per % toeslagen onder vergroeningsvoorwaarden Einde quotaregelingen melk en suiker in 2015 Mogelijkheid 10% gelden pijler 1 naar pijler 2 Binnen pijler 2 Versterkte samenhang plattelandsbeleid en ander EU-beleid Milieu, innovatie en klimaatverandering leidende thema’s Meermogelijkheden voor innovatie, risicobeheer, samenwerking (collectieven) Algemeen Is GLB-budget 60 miljard euro per jaar?
Pijler 1 betalingen per hectare in 2009 bedrijfstoeslag + slachtpremies + zetmeeltoeslag + overige regelingen Conclusie: grote regionale verschillen Bron: Alterra
Groei wereldbevolking
Wat kan Nederland en Food Valley doen? “Sustainable intensification” noodzakelijk Hogere opbrengsten per hectare en dier Minder gebruik van productiemiddelen Tegengaan van verliezen in keten Verbetering kwaliteit voeding Bijdrage Nederland vooral via kennisexport Wageningen UR en Food Valley als experimenteergebied?
Dank voor uw aandacht