OVERHEID EN BTW Drs. P.C.J. Oerlemans.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LippmannVrijwilligerspakket Lippmann Vrijwilligersverzekering.
Advertisements

Vereniging voor Belastingwetenschap 13 februari 2014 Beginselbepalingen in misbruiksituaties als alternatief voor concrete rechtsregels Inbreng debat.
van verdragsbepalingen
De les van de graankorrel
Open normen in wetgeving
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Vrij verkeer van werknemers
en de aansprakelijkheid van de installateur
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Virtuele arbeid Hfst 15 Hans Welleman.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Rechtshandelingen van de Unie
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Watersportvereniging en fiscaliteit
Het BTW-Compensatiefonds
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
Bent u al klaar voor Taakherschikking?
De rol van het inkomen in de AOV
omzetting van de richtlijn 2006/123/CE FOD Sociale Zekerheid – Van De Sande J.M. FOD Economie – AD Economisch Potentieel.
De Patiëntenrichtlijn
Hoofdstuk 13 Directe werking van richtlijnen. (2/13) In hoofdstuk 4 hebben we gezien dat: De in een richtlijn opgenomen normen door de lidstaten moeten.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
door Mr. Alice E.J. Rijnders-Verkuilen FB BTW Adviesgroep Eindhoven
Vrijheid van vestiging
Pensioenverzekeren over de grens
Het ondernemingsbegrip
Bedrijfsopvolging Drs. Yvonne M. Tigelaar-Klootwijk
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Nodeloos verwarringsgevaar ook bekend als slaafse navolging
ZijActief Koningslust 10 jaar Truusje Trap
Ontwikkelingen in de btw Mr. dr. M.E. van Hilten 2 december 2008 Figi Zeist.
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
Btw & maatschappelijk vastgoed Mr. G.B. (Machiel) van Driel RB
Vrij verkeer van werknemers
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Vennootschapsbelasting: wat komt er op ons af
Doorwerking van MER in ruimtelijke besluiten in NL
Ondernemer in de btw René N.G. van der Paardt.
Algemene Ondernemersvaardigheden
HLB Van Daal & Partners, opgericht in 1979, is een ambitieuze accountants- en belastingadviesorganisatie met 8 kantoren in Midden- en Oost-Brabant.
De VNG Vrijwilligerspolis
Omzetbelasting – les 3 – programma
Module 2 : Ondernemerschap Door Ingrid van Houwelingen ©2013.
Charlotte Fruytier Fruytier Arbeidsrecht/Ambtenarenrecht Expertpool VNG-OTD 24/
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
E-invoicing – Juridische spelregels Korneel Decroix/Wouter Claes Advocaten Algemene titel/welkomslide.
Voor jezelf beginnen Een eigen bedrijf. Algemeen  Een eigen bedrijf  Freelancer  Voordelen  Grote vrijheid Leuk werk Brede oriëntatie  Nadelen 
Hoofdstuk 14 Openbare aanbestedingen. (2/11) Van openbare aanbesteding is sprake wanneer: een overheidsinstantie aan een particulier een bepaalde opdracht.
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
HET HVJ EN DAY-TO-DAY BTW Prof.dr. Redmar Wolf. © 2012 Baker & McKenzie 2.
Sport & btw Mr. drs. Ronald Brouwer, Caraad Belastingadviseurs Utrecht
Pag 65 t/m 77. Wat gaan we doen vandaag? Even terugkomen op de inkomstenbelasting Filmpje kijken over belastingen Huiswerk nakijken Uitrekenen inkomstenbelasting.
Omzetbelasting en de exploitatie van een sportaccommodatie Mr. M. (Mirjam) Evers Mr. M. (Michiel) de Jong 26 januari 2013.
Elsevier Fiscaal Dag PRIVÉGEBRUIK IN DE BTW Matthijs Ziepzeerder BTW Almanak Belastingdienst Utrecht-Gooi Universiteit van Amsterdam.
Vennootschapsbelasting voor overheden A. Tolsma MSc Adviseur financiën GRD.
Elsevier Fiscaal Congres BTW. Welke onderwerpen ? Slooppand of bouwterrein? Bedrijfsoverdracht.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Hergebruik|29 oktober 2015 Hergebruik Workshop. Hergebruik| 29 oktober Hergebruik Archiefwet 1995 Artikel 2b. Hergebruik 1. Onder gebruik in de.
Commercie en recht Hoofdstuk 10 Recht(en). Inhoud 1 Idee: Droom of illusie? 2 Voor wie doet een ondernemer wat hij doet? 3 Waarom ondernemen? 4 Wat heeft.
Belasting en wetgeving
René Vastgoed Vastgoed en btw
DESKUNDIG, FLEXIBEL EN ONAFHANKELIJK
Decentrale regels: Wat is de omgevingsverordening?
Auteur: Magrite Kalverboer Gemaakt door Jolien Vanoverbeke
Jacq. Linssen 11 februari 2019, Utrecht
Transcript van de presentatie:

OVERHEID EN BTW Drs. P.C.J. Oerlemans

Omzetbelasting is een algemene indirecte verbruiksbelasting die wordt geheven van de ondernemer. Het doel van de omzetbelasting is het belasten van het verbruik door particulieren. De overheid is geen particulier. Is de overheid ondernemer in de zin van de Wet OB 1968? Ondernemer is ieder die zelfstandig een bedrijf uitoefent.

Waarom is de overheid als overheid dan toch uitgesloten van het ondernemerschap? Drs. C.J.B. van Boxel, WFR 1982, nr. 5543 De parlementaire geschiedenis van de Wet OB 1954 gaat niet in op de vraag of het juist is dat voor overheidsorganen een ander ondernemersbegrip geldt dan voor niet-overheidsorganen. Volgens Reugebrink treedt de overheid onder de Wet OB 1954 niet op in het maatschappelijk verkeer. Uit de parlementaire behandeling van de Wet OB 1968 volgt dat het juist is om de overheid voor de overheidstaken uit te sluiten van het ondernemersbegrip.

Treedt de overheid op als overheid, dan is de overheid geen ondernemer en heeft in dat geval geen recht op aftrek van voorbelasting. Wanneer treedt de overheid op als overheid? Arrest HvJ EU Carpaneto Piacentino: “Artikel 4 lid 5, eerste alinea van de Zesde Richtlijn moet aldus worden uitgelegd, dat werkzaamheden door publiekrechtelijke lichamen “als overheid” verricht in de zin van deze bepaling, zijn welke door hen worden verricht in het kader van het specifiek voor hen geldende juridische regiem, met uitsluiting van de werkzaamheden die zij onder dezelfde juridische voorwaarden als particuliere economische subjecten verrichten.” Lid-Staten dienen verder te verzekeren dat publiekrechtelijke lichamen belastingplichtig zijn voor de door hen als overheid verrichte werkzaamheden wannneer deze werkzaamheden ook in concurrentie treden met private ondernemers, indien niet-belastingplicht kan leiden tot concurrentievervalsing van enige betekenis.

Arrest Isle of Wight Counsil geeft uitleg concurrentievervalsing van enige betekenis: Kijken naar werkzaamheden als zodanig Ook rekening houden met potentiele concurrentie op de relevante markt, voor zover een en ander reeel is en niet zuiver hypothetisch. Illustratie aan de hand van het voorbeeld parkeren langs de openbare weg. Besluit 25 januari 2012 nr. BLKB 2012/175M

Tevreden met deze uitwerking van geen aftrekrecht voor overheid indien wordt opgetreden als overheid? Introductie BTW-compensatiefonds per 1 januari 2003 Neutraliteit in- en uitbesteden Regeling buiten de Wet OB 1968 om Wordt doelstelling bereikt van BTW-compensatiefonds? Minder OB-besparende constructies Effectevaluatie BTW-compensatiefonds APE.Rebelgroup Advisory BV (6 juli 2010)

OB besparende constructies met scholen Aannemer Bouw Gemeente 5 mio levering 1 mio School

Middelharnis V-N 2012/19.24 Albrandswaard V-N 2012/37.26 Ermelo V-N 2012/62.14 Aalten V-N 2014/25.19 Geen misbruik van recht, omdat verplichting tot huisvesting voortvloeit uit de wet.

OB besparende constructie met sportverenigingen Gemeente verhuur Stichting sportaccommodatie aanleg verhuur? sportaccommodatie Aannemer Voetbal vereniging

Misbruik van recht Rechtbank Breda 16 december 2008, AWB 08/2236, V-N 2009/25.19

Conclusies Er is onvrede (zie BCF, procedures constructies met scholen) Is het niet geforceerd om de overheid als overheid gelijk te stellen aan de particulier? Door de werking van het BCF wordt de overheid feitelijk al behandeld als ondernemer. Waarom overheid niet altijd aanmerken als ondernemer, tenzij zij presteert zonder tegenprestatie?