De oudere persoon na 10 jaar patiëntenrechten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een menswaardig levenseinde
Advertisements

Als het chronisch wordt
Tevredenheids onderzoek Door Lizanne Jespers HBO-V studente Maart 2014
De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Ik wens je De kracht van god.
De Drama Driehoek.
Waarom ben ik hier op aarde?
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
maatschappelijke aspecten van vroegtijdige zorgplanning
Verborgen vormen van pesten
Sociaal emotionele ontwikkeling en groepsgedrag
Neem een hond!!. •Zoek je iemand, die je krant brengt zonder eerst de sportpagina er uit te scheuren
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Welkom bij Leefstijl.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Pedagogische wetenschappen was niet echt M. zijn ding. Hij moest nog maar aan het vak denken of er liep al een koude rilling over zijn rug. Daarentegen.
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Beroepsgeheim in de Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen, 14 oktober 2008 Beroepsgeheim: we zwijgen erover?! Axel Liégeois K.U.Leuven – Broeders van Liefde.
Welkom 1 aan het bestuur en de leden van OXO aan alle (plus)ouders en (plus)grootouders aan alle aanwezigen.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Welkom.
Competentie 1, 3, 15 en 16 Kwaliteit verbeteren
Waardering! Creatie van « Hendriks Micheline»
HET IS NU PRECIES 13:16.
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Frequent gestelde vragen
STUDIO PRESENTEERT BERTEM DORUS.
Manu Keirse Hoogleraar Faculteit Geneeskunde KU Leuven
Gewoon mooi om naar te luisteren...
Strelingen van het Leven.
Voor een lieve vriend of vriendin
De theorie van de dramadriehoek
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
Wie is de baas?.
Aan een buitengewoon persoon!
Uitbehandeld Terminaal Stervend Wilsonbekwaam Wilsbekwaam
WELKOM OP TOV!.
Ruimtevaartquiz De Maan De.
Opvoeden van drukke kinderen
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Aan een buitengewoon persoon!
Lees aandachtig deze boodschap, heel belangrijk !
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Module E: Preventieve en schoolomvattende initiatieven uit binnen- en buitenland Unit E5 Samen op één lijn: naar een gedeelde kijk op pesten en geweld.
Kirti Zeijlmans MSc Rijksuniversiteit Groningen Voor meer informatie:
Samenwerkingsverband Regio IJssel-Vecht
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
5 manieren van praten over de dood
Datum naam 1 23 maart 2010 datum plaats Bedrijfsarts en kwaliteit Noks Nauta Namens Kwaliteitsbureau NVAB naam persoon.
Welkom.
Ethiek.
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
Onderzoek Veteran Tapes
Orchies met.....spreuken De orchideeënfamilie is één van de
Zinnen die doen nadenken !
“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.
Oriëntatie op het beroep
DOE HET ZELF PAKKET. Doe-het-zelfpakket Wat  Richtvragen  Voor (werkende) mantelzorgers  Werk- en mantelzorg zo optimaal mogelijk op elkaar afstemmen.
Wij ziin oud, maar voelen ons jong !!
Een tikkeltje f i l o s o f i e (niet klikken).
Psychologieles 9 lesweek 9 NEARPOD
Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties. 1 mei 2016.
 Actief lid zijn van de KBO Nu en in de toekomst In gesprek met de leden Ellen van Troost van Moveo Training & Advies.
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Vroegtijdige zorgplanning in de thuissituatie Yolanda Hustings Kim Haesen.
TIJDIG ZORGEN VOOR JE ZORG BIJ HET LEVENSEINDE Een goed idee? 1.
Palliatieve zorg en dementie
Informatievaardigheden
Transcript van de presentatie:

De oudere persoon na 10 jaar patiëntenrechten M. Keirse // Rechten van kwetsbare patiënten: Oudere patiënten M. Keirse // Les droits des patients fragilisés: Les patients âgés De oudere persoon na 10 jaar patiëntenrechten Manu Keirse Emeritus hoogleraar KU Leuven Voorzitter Woonzorgnet Dijleland 10 jaar patiëntenrechtenwet 10 ans loi "Droits du patient"

1. Een fundamentele grondhouding De oudere als burger met dezelfde noden en rechten. Ook als hij zijn wil niet meer kan vormen. Ouderdom als beperking versus rijkdom aan ervaring. Toename gemiddelde levensverwachting is weldaad.

2. De bevolking informeren Informatie over ouderdom en afhankelijkheid. Over patiëntenrechten en tijdige wilsverklaring. Bespreekbaarheid lang voor probleem zich voordoet. Mag men nog tot last zijn?

Wie niet nadenkt over de toekomst zal er nooit een hebben Wie niet nadenkt over de toekomst zal er nooit een hebben. John Galsworthy

3. Vroegtijdige zorgplanning Waarom is dat zo belangrijk geworden? Sterven is uit het leven verdwenen. Vaak langdurige medische zorg voor het sterven. 40% is niet meer in staat cognitief te reageren. Mensen kunnen in leven worden gehouden verlaten door hun lichaam, anderen door hun hersenen en anderen door hun familie.

Vroegtijdige zorgplanning Tijdig uitnodigen om na te denken over de toekomst. Aanraden te bespreken met familie. Zorgverstrekkers hebben verantwoordelijkheid om dit te introduceren. Denken aan het einde is beangstigend. Ouderen kunnen aan jongeren nog heel wat leren over hoe ze de laatste periode van het leven kunnen beleven.

Vroegtijdige zorgplanning Voor zorgverstrekkers een kans om aan de oudere te laten voelen dat je hem niet alleen nu maar ook in de toekomst belangrijk vindt. Voor ouderen de kans om een mooie herinnering na te laten: Een waardig levenseinde Geen conflicten tussen de naasten over wat je zou willen Een zorg die menswaardig is

In het prachtige Indiase epos Mahabharata wordt de wijze Yudhisthira gevraagd: ‘Wat is van alle dingen in het leven het meest verbazingwekkende?’ Yudhisthira antwoordt: ‘Dat een mens die toch regelmatig anderen ziet sterven, er nooit aan denkt dat hij zal sterven.’

dat je niet een keer zou aankomen waar je altijd naar onderweg was? Dacht je nu werkelijk dat je niet een keer zou aankomen waar je altijd naar onderweg was? Geen reis zonder bestemming. Seneca

4. Respect voor familie en patiënt niet schaden 1. Begin met een uitdrukking van respect. 2. Verken waarom familie bespreekt zonder patiënt. 3. Verken wat familie denkt over visie van patiënt. 4. Beschrijf eigen opvattingen en waarden. 5. Stel een onderhandelde aanpak voor. 6. Zet de basisregel uiteen. 7. Praat met de patiënt.

5. De vertegenwoordiger In naam van de patiënt. Niet hetzelfde als in het belang van de patiënt. Wat zou die patiënt beslissen indien hij even zijn wil kon uitdrukken?

6. De patiëntenbespreking Stel je even voor dat de patiënt of de familie onverwacht achter je rug staat als je over hen spreekt! Als je met beschaamd moet kijken, ben je verkeerd bezig!

7. Opvang van klachten Elke klacht is wegwijzer. Kans om te groeien in kwaliteit. Klachten moeten niet steeds redelijk zijn. Vermijdt etiket “lastige patiënt of lastige familie”. Klachten opsporen in plaats van vermijden.

De titanic is vergaan door het gedeelte dat onder water stak.

8. Vier sleutels Luisteren Informeren Warmte en waardering Herinneringen levendig bewaren

9. Charter van ouderen in de samenleving (1) Vrijheid behouden om wijze van leven te kiezen. De plaats om te leven zelf kiezen. Spijts beperkingen deelname aan sociaal leven. In stand houden van vriendschappelijke en familiale relaties. Meesterschap behouden over bezit en inkomsten.

9. Charter van ouderen in de samenleving (2) 6. Aanmoedigen zijn activiteiten te behouden. 7. Deelnemen aan religieuze en levensbeschouwelijke activiteiten van zijn keuze. 8. Afhankelijkheid zoveel mogelijk voorkomen. 9. Toegang tot alle nuttige zorg. 10. Zorg door mensen met gepaste vorming en in voldoende aantal.

9. Charter van ouderen in de samenleving (3) 11. Respect voor de wijze waarop ze de laatste periode van hun leven willen doormaken. 12. Wetenschappelijk onderzoek van ouderdom en afhankelijkheid moet prioriteit worden. 13. Bescherming niet alleen van zijn goederen maar ook van zijn persoon. 14. De bevolking informeren over de noden van de afhankelijke oudere persoon.