LITURGIE DEFINITIE: samen komen als missionaire geloofsgemeenschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Advertisements

Pastoraal beleidsplan September 2013 tot september 2016
De nieuwe parochie GROEIEN IN GELOOF, GELOVEN IN GROEI. Beleid bisdom van ’s-Hertogenbosch
Liturgie met kinderen, gave of opgave?
11 december 2013 Herinrichting Liturgisch Centrum - een verdere toelichting -
School voor geloofsverdieping – 2 de jaar – I. GOD VERLANGT EEN VOLK. OVER DE KERK 1. Kerk in deze wereld: problematisch 2. Waarom moet er Kerk.
Oriëntatietekst voor de parochiecatechese
Een parochie is méér dan een toevallig gezelschap van mensen. Het is een gemeenschap met een beleid, een visie en een diepe christelijke spiritualiteit,
Advent Advent is onderweg zijn Advent is op die lange weg zijn van verwachting naar vervulling, van droom naar werkelijkheid. Advent is geduldig wachten.
Cluster 23 “Nieuwe Maas”. Wat bespraken we op 14 februari 2010 terugblik.
Martinus Mark. april 2004Theo Schouten2 vijftig jaar later In 1952 hebben we onze derde kerk gebouwd Nu staan we weer voor een beslissing ……
Welkom 1.
EEN GOD, GROOT IN LIEFDE. De ervaring van de voorkomende liefde van God is de grootste schat van ons leven. Ze geeft vreugde, versterkt onze verbondenheid.
- uit dezelfde beker gedronken (nieuwe verbond) - onder dezelfde wolk gelopen - gemeenschap der heiligen (Zondag 21b). dat de gelovigen allen samen en.
Deel 4 Leven als christen.
GAAN-DE-WEG Zondag 01 mei 2011: 09h00 Op weg naar het vormsel
H E E R U B E N T W E L K O M...geloven, getuigen, groeien...
Zingen Vers 1 U kennen, uit en tot U leven,
Rituelen in het Christendom
. . veertigdagentijd   2  3  4   5  6  'Jezus ontmoeten' . .
Leven als een potlood.
LEZEN: JOH.3:16 WANT GOD HAD DE WERELD ZO LIEF.
God wijst je de weg van de vrede. stralend licht gaat uit de hemel over ons op.
Een andere manier van werken Een uitwerking van de Visie.
Jezus geneest ook vandaag nog!?
Proviand voor onderweg Verder aan de slag met de visietekst Dekenale avonden voor team 2013 Powerpoint bij de slotbezinning.
WAT DOE IK HIER NOG...??1 WAT DOE IK HIER NOG…..??
Catechese van de weg La catéchèse de cheminement Pédagogie pastorale pour mener la transition en paroisse Luc Aerens Forum 6 juni 2009.
Mijn antwoord op jouw vragen is dat Ik de schepper ben.
Visie 2020 Naar kerkgemeenschappen. Een voorstel Het fundament ligt in de gemeenschap van alle gedoopten. Die is missionair en vertrekt vanuit de boodschap.
Leonardo-klassen van de Kameleon en de Tweemaster
Wat vieren we in de Heilige Eucharistie ofwel in de Heilige Mis ??
Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch.
Leef je geloof! Jacobus 2: Jacobus 2 : 26
Welkom in ‘De Voorhof’! Hoe kijk je naar de kerkdienst?
Komt allen tezamen!.
Woord van Leven Juni 2014.
Zingen Vers 1 God heeft het eerste woord. Hij heeft in den beginne
Een catechesejaar plannen.
Introductie op het thema
VROEG MODERNE TIJD DE PROTESTANTSE REFORMATIE DIE SPLITSING VAN DE CHRISTELIJKE KERK IN WEST-EUROPA TOT GEVOLG HAD.
De kerk De gemeente.
Zingen Vers 1 Wij willen God de ere geven en maken zijn genade groot;
15 maart Organisatie nieuwe parochie Vier Samen Een structuur op hoofdlijnen.
HC zondag 10 Vertrouwen op een God die je niet begrijpt
Wat vieren we in de Heilige Eucharistie ofwel in de Heilige Mis ??
PalmZondag Goedemorgen gemeente, welkom in deze eredienst
Welkom Zondag 3 mei 2015 Voorganger: Ds. J.A. Berkheij Ouderling van dienst: Anita Dahmen Orgel: Herman Kamp Lezingen: I Johannes 2: 28-3: 10 Efeziërs.
Welkom.
Gemeente zijn we samen Viering samen-gaan Elim en Zout & Licht Hilversum – 13 sept
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Presentatie van de resultaten taakgroep Pastoraat op Maat en Missionaire Dynamiek Ton Snepvangers projectleider vanuit het bisdom Dick van Klaveren lid.
Christus Koning van het Heelal Cyclus B Koraal van Bach voor het einde van het liturgisch jaar « Ecce Homo » in de Kalvariekerk ZONDAG.
Naar een duurzame toekomst Bruggen en verbindingen in de FRANCISCUS-PAROCHIE Bijeenkomst Parochianen november 2015.
OEPS ! DOOPSEL VERGETEN !? Mechelen 3 december 2015.
V. Wij danken voor de doop van Sep en van Jurre. Wij bidden voor hun ouders, Eric en Tannita, en Wijjert en Monique, met Matthijs. Zegen deze ouders en.
Waar je woont op deze wereld.
Voorstelling van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST. Doel van het vak KATHOLIEKE GODSDIENST Kinderen helpen om te groeien als mens en te bouwen aan een eigen.
WAT ALS …?.
Avondmaalsformulier 5 Christus gedenken
De kerk = mensen rond het kruis
Een teken van trouw!.
Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017.
Het huwelijk, goed nieuws!
Dienen in de gemeente.
Op weg naar pastorale eenheden
Op weg naar pastorale eenheden
Workshop Geestig 2018 Virginie Carlassara
Ik geloof in God die de wereld heeft bestemd
Transcript van de presentatie:

LITURGIE DEFINITIE: samen komen als missionaire geloofsgemeenschap WAAROM VIEREN? De waarde van het leven en ter ontmoeting: Met jezelf Met de andere mens Met God WAT EN HOE VIEREN? Eucharistie Sacramenten Andersoortige vieringen: rozenkrans, gebedsdiensten, aanbidding, kruisweg, Taizé- vieringen en diensten o.l.v. Parochianen (woco) etc.

TOEKOMSTVISIE HUIDIGE SITUATIE Afnemend kerkbezoek Afnemend aantal pastores (2010: 5(?) fte. Zeer eucharistisch ingestelde gemeenschappen Teveel vieringen in de regio TE VERWACHTEN SITUATIE Vastlopen in de huidige situatie Kunstmatig in stand houden Te zware belasting pastores en vrijwilligers KEUZEN: 2 MOGELIJKHEDEN Sterfhuisconstructie Nieuwe wegen in een veranderende tijd

NIEUWE WEGEN IN EEN VERANDERENDE TIJD SAMEN MET ANDEREN Vanzelfsprekend? Gave of opgave? MINDER VIERINGEN Eucharistie centraal Andere vieringen zonder afbreuk te doen aan de eucharistie en de sacramenten Sacramenten gemeenschap- pelijk voorbereiden en vieren: bv. dopen, huwelijk, zieken- zalving, verzoening. Soms zelfs in de weekend- eucharistie dopen of mensen zalven. GEMEENSCHAPSOPBOUW stelling: een viering die geen feest is, is verloren energie.

EUCHARISTIE OPBOUWEN VAN ONS KERK ZIJN TAAKVERDELINGEN Priester – Diaken – Pastoraal Werk(st)er Acolieten Lectoren Communieuitreikers Koster Koren ACTIEF OF PASSIEF

LITURGIE = BRON VAN WAARUIT… DROOM WAARNAAR TOE.. EEN FEEST???? Moeten we naar de kerk komen? Heeft het zin om naar de kerk te komen? WAT IS DE GAVE? Vieren van het leven in alle vreugde en verdriet God in ons midden als spiegel, raadgever en helper WAT IS DE OPGAVE? Vanuit ons vieren de wereld in: zout der aarde en licht der wereld. Dienstbaarheid Scholing

LITURGISCHE KATECHESE Voorbereiden van mensen op nieuwe vormen van liturgisch vieren Scholing van vrijwilligers en pastores op nieuwe vormen van vieren.

LEERLING WILLEN ZIJN Het is een avontuur, wat als gehele gemeenschap ingaan: pastores en vrijwilligers en alle leden van onze gemeenschappen. Wat maakt ons “anders” en niet “meer of minder”? De inhoud van onze boodschap is bevrijding, rechtvaardigheid en verlossing. (in alle bewoordingen te uiten…) Wat te doen met onze “duikboot-gelovigen”? Eén ding ben ik van overtuigd: Ze mogen nooit geheel tussen wal en schip vallen…. Biedt het catechemunaat hier een oplossing voor?

Catechumenaat Een nieuwe visie op de missionaire gemeenschap Brochure verschijnt binnenkort Catechese vanaf begin en voortdurend