De Parochie Testelt Federatie Averbode

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Tongeren, de oudste stad van België
Advertisements

Hoe is Netterden ontstaan en zijn Gilde
Martinus Mark. april 2004Theo Schouten2 vijftig jaar later In 1952 hebben we onze derde kerk gebouwd Nu staan we weer voor een beslissing ……
Beveren-Leie Tijdens en na tweede wereldoorlog De oude kerk van Beveren-Leie werd opgetrokken in 1781/1784 Een kerkje langs de Koutervelden Bij ‘t kronkelen.
PKN Kerk te AXEL. De Protestantse Gemeente te AXEL Koestraat 2 AXEL Restauratie van het orgel
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
‘’Een beetje tijd!!! Kamunyak.
Luca CUCINA ITALIANA Inleiding Thema avond Umbrië Nieuwe koks Umbrische wijnen nieuwsbrief.
de genezing te Bethesda
BAARLO februari 2006 Baarlo ligt in Nederlands Limburg; ten zuidwesten van Venlo en vlakbij de Duitse grens. De steden Eindhoven en Maastricht.
DE DOOPVONT VAN SCHORE DE DOOPVONT VAN SCHORE IS 500 JAAR OUD EN AFKOMSTIG UIT DE EERSTE KERK VAN SCHORE (14e EEUW), WAAR HET EEN PLAATS HAD IN DE DOOPKAPEL.
Eerste halte – Rocroi - in 1555 laat Hendrik II de ster van Rocroi bouwen. Indrukwekkende muren met kantelen die 5 bolwerken met elkaar verbinden met.
Jeugd en Diaconaat Federatie van Diaconieën 23 maart 2013.
DEZE PRESENTATIE LOOPT AUTOMATISCH.
De Nieuwe Molen Veenendaal
op de Utrechtse Heuvelrug
Sint-Niklaas: herbestemming kerken
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Rituelen in het Christendom
HOEZO BIDDEN?.
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
…..overrompeld door verdriet
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
Leidens ontzet 3 oktober.
Welkom in deze ochtenddienst Voorganger: Ds. H. de Bruijne
We hadden 'n zogenaamde log cabin, dat is 'n hotelvoorziening, maar dan in de vorm van houten huisjes die een beetje in de natuur stonden.
In de Atlas der Buurtwegen van Belsele van 2 april 1845 wordt voetweg nr.36 als volgt omschreven: Richting:Sentier de Belcele à Waesmunster par le hameau.
Een terugblik op BCC … Buurt Computer Club 2005 – 2007 en nu..op naar BCC 2008 !
Verleden, heden en toekomst van Jeruzalem Mt23:37-24:3 Conferentie Amerongen 20 februari 2009 Gerard Kramer.
Ir D.F. Woudagemaal Sinds 1998 op werelderfgoedlijst Vlakbij Lemmer
Schokland Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst Symbool van.
Schokland Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst Symbool van Nederlandse strijd tegen het water Was een eiland in de Zuiderzee.
Verbonden zijn van hart tot hart Prachtig als het er is…
Tijd van burchten en steden
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
Gedurende de zomermaanden 2014 werden de kerkzaal en de kerkenraadskamer gerenoveerd. De aardbevingschade werd hersteld en al het overige onderhoud en.
Voorbereiden … voor het Vormsel.
Renovatie van het orgel Parochie Petrus en Paulus.
Werelderfgoed in Nederland. Schokland  Sinds 1995 als eerste Nederlandse monument op werelderfgoedlijst  Symbool van Nederlandse strijd tegen het water.
Copyright met toestemming gebruikt van Stichting Licentie © 2000 Universal Songs 1/4 EEN KIND ALS WIJ (Rikkert Zuiderveld) 1. U bent niet zomaar langs.
Een catechesejaar plannen.
Kortrijk maakt Kerkenplan
Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied?
eind december... sinds duizenden jaren... midwinterzonnewende 2.
Gary Klikken aub… Sint Pieter gezien over de Tiber.
Habbo Bel het ontstaan. EERST!!! 26 SEPTEMBER 2006 WE LEREN HABBO KENNEN!!
Leuven W.O. thema Leuven.
7 MAART 2015, CITADEL (BHIC) SINT-JORIS GILDE, BERLICUM © de schutterij van 's-Hertogenbosch 1.
Beste klasgenootjes,vandaag doe ik mijn spreekbeurt over:
Wandelclub “De Bollekens”vzw Organiseert Op 13 december 2015 Spek met eierentocht.
Naar een duurzame toekomst Bruggen en verbindingen in de FRANCISCUS-PAROCHIE Bijeenkomst Parochianen november 2015.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Mijn gemeente Leeruitstap Schoolomgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Pater Damiaan. Wie is Pater Damiaan Pater Damiaan is in 1840 geboren in het dorpje Tremelo. Hij is opgegroeid op een boerderij. Arm waren ze niet. Jozef.
Parochiekerkenplan Tongeren Toelichting Federatie Noord
  Begin 1890 wordt de erbarmelijke staat van het orgel gemeld aan de kerkenraad. 125 jaar orgel, gereformeerde kerk Sliedrecht.
Instructies Gebeden en bezinningen worden aangevraagd tussen streeplijnen kunnen over meer dan één kolom worden aangevraagd regeleinden worden hier gerespecteerd.
Verder verloop Opmerkingen? Verdere timing?
- Welkom op onze tweede open dorpsraad 5 oktober
Smartphone via PC bedienen
Het catechumenaat Geestig, 7 oktober 2017.
op de Utrechtse Heuvelrug
Burgerparticipatie BT Den Bosch Wat is nou precies burgerparticipatie.
Hand in Hand! Infoavond Eerste Communie 2018.
125 jaar orgel.
Transcript van de presentatie:

De Parochie Testelt Federatie Averbode Decanaat Diest De kerk bezit een merkwaardig orgel van de hand van de Luikse orgelbouwer Joseph Colin. Het werd geplaatst in 1803. Tussen 1960 en 2000 werd de kerk in verschillende fasen gerestaureerd. Het unieke Colin-orgel werd gerestaureerd tussen 2006 en 2008; het klinkt prachtig en werd ingespeeld op 12 september 2008. De kerk van Ter Hoeve of 'Het huis van de Vriendschap' toegewijd aan O.L.Vrouw van het H.Hart werd ingewijd op 9 oktober 1971. De kerk is gebouwd door vele vrijwilligers van Ter Hoeve . Het is een sobere moderne kerk omgeven door dennenbomen en gelegen nabij het kerkhof. Voor dopen, huwelijken en begrafenissen kunnen de inwoners van Testelt voor een van de twee kerken kiezen. De parochie Testelt is samen met Messelbroek de oudste parochie van onze federatie. Reeds in 1199 kreeg de abdij van Averbode het recht deze kerken te laten bedienen door eigen kloosterlingen. Dit is een geschiedenis van meer dan 800 jaar . Testelt beschikt over twee kerken. De huidige Sint Pieterskerk, ook dorpskerk genoemd is een geklasseerd monument. De oudste delen van de kerk dateren uit de 15e en 16e eeuw en werden opgetrokken in roodbruine ijzerzandsteen in de bouwtrant van de Demergotiek. Rond de kerk loopt er een middeleeuwse kerkhofmuur eveneens in ijzerzandsteen. De vierkante toren van de kerk is een imposant bouwwerk dat een hoogte heeft van 38 meter.

Parochieleven in Testelt Testelt en Sint Jozef In 1830 werd er in de Bergstraat een kapel gebouwd ter ere van Sint Jozef. In 1924 werd de kapel vergroot, en in 1974 en 1999 werd de kapel door de kerkfabriek met medewerking van de gemeente hersteld. Gans het jaar door, maar vooral in de maand maart, wordt de kapel druk bezocht. Mensen gaan naar Sint Jozef om te bidden, om even stil te zijn, om kleine alledaagse dingen te bekomen, maar ook om gehoor te vinden voor grote zorgen zoals ziekte en tegenslagen . Rond 19 maart is er 's avonds een eucharistieviering in de Dorpskerk en daarna een kaarskensprocessie naar de kapel. Parochieleven in Testelt Testelt bezit nog een actief parochieleven, met veel aandacht voor liturgie. We beschikken over een goed zangkoor. Er bestaan verschillende sociale verenigingen, een sterke Chirogroep, een catechese- werking rond eerste communie en vormsel, en een groep die maandelijks kindervieringen verzorgt. Een Ziekenzorgkern die prachtig werk verricht. Wij beschikken over een fijnverzorgde website, die regelmatig wordt aangevuld. Wij nodigen u uit daar zeker eens te gaan kijken. www.parochietestelt.be Het gerestaureerd Colin-orgel in de Dorpskerk van Testelt De bedoeling van de restauratie was om het instrument volledig op te kuisen, te herstellen en te herstemmen maar vooral om het in de originele toestand van 1803 terug te brengen, volgens de originele bestelbon die zich in de kerkarchieven bevindt. Een enorm werk, want in de voorbije 200 jaar was het instrument ook van toonhoogte veranderd. Pijpen werden afgezaagd, ingesneden gedeeltelijk vervangen en hoger gestemd. Om het orgel terug te brengen naar +/- 404Hz, moesten verschillende pijpen terug uitgelengd worden. Vele pijpen vertoonden ernstige sporen van corrosie en brokkelden uiteen. Daarom werden alle pijpen één voor één nagezien, eventueel hersteld of vervangen. De windlade is volledig gerestaureerd, alle luchtspleten werden gedicht, nieuwe veren aan de ventielen gemaakt. De spaanbalgen werden volledig nieuw gemaakt volgens het originele concept. Ook het klavier en kleine pedaal werden volledig nieuw gebouwd in Herselt. De orgelkast werd niet afgebroken maar werd in de kerk zelf volledig opgekuist, hersteld en terug in de boenwas gezet. Kijk op onze website en op www.pels.be Verantwoordelijke uitgever: Johny De Keyser info@parochietestelt.be 23 oktober 2008